Ceaiul de Kombucha este o bautura usor acidulata obtinuta prin fermentare. Iata care este metoda de preparare, posibilele beneficii pentru sanatate, precum si riscuri asociate.
1. Ce este ceaiul de Kombucha?
2. Cum se obtine ceaiul de kombucha?
3. Beneficii posibile
4. Riscuri posibile
Kombucha reprezinta o bautura fermentata, usor acidulata, cu gust dulce-acrisor, preparata cu ceai. Este numita „ceai de kombucha” pentru a se distinge de cultura de bacterii numita la fel. Se obtine din fermentarea ceaiului si are la baza ingrediente ca zahar, ceai verde sau negru, impreuna cu ciuperca de kombucha numita si „cultura mama”. Acestea se lasa la fermentat timp de cateva zile. Kombucha reprezinta o colonie de 12 specii de microorganisme benefice ce convietuiesc in simbioza. Produsul final este o bautura care poate contine vitamine, minerale, bacterii benefice, acizi si alcool.
Kombucha devine acidulata dupa fermentare. Desi este uneori denumita ceai din ciuperci kombucha, kombucha nu este o ciuperca – este o colonie de bacterii si drojdii. Ceaiul de Kombucha se obtine astfel prin adaugarea coloniei la un amestec de zahar si ceai si lasand amestecul sa fermenteze.
⇒ Vezi mai multe despre: Alimentele fermentate.
Kombucha se prepara in general din zahar, apa filtrata, ceai verde sau ceai negru sub forma de frunze si cultura de kombucha. Aceasta este o cultura simbiotica numita „cultura mama”, sub forma de strat gelatinos de kombucha. Ceaiul preparat si racit complet se adauga peste apa, impreuna cu zaharul si cultura de kombucha. Dupa ce se adauga cultura simbiotica, recipientul se acopera cu tifon si se lasa la intuneric la fermentat o saptamana de obicei – durata depinde de conditii ca temperatura, calitatea culturii etc. Se considera ca in acest timp microorganismele consuma zaharul si il transforma in elemente benefice. Ulterior, amestecul este filtrat si depozitat in recipiente etans. Amestectul final trebuie sa fie efervescent. Produsul contine si o cantitate de alcool.
Bautura de Kombucha poate fi achizitionata si ca produs gata preparat, avand diferite arome suplimentare, dar si ca supliment alimentar sub forma de capsula, pulbere sau lichid.
» Citeste mai multe despre beneficiile bauturilor fermentate.
Iata cateva dintre beneficiile posibile ale consumului de ceai de Kombucha:
Se considera ca ceaiul de kombucha poate favoriza digestia. Kombucha contine o cultura de microorganisme benefice care pot avea beneficii pentru digestie. Poate imbunatati flora intestinala si digestia, favorizand descompunerea nutrientilor in etapa digestiva. Kombucha, ca si alte alimente fermentate, este bogata in probiotice. Probioticele sunt similare cu bacteriile benefice care sunt prezente in intestine.
Exista unele dovezi care sugereaza ca probioticele ar putea fi benefice in caz de boli inflamatorii intestinale, disconfort gastric legat de utilizarea antibioticelor, sindrom de intestin permeabil si sindrom de colon iritabil. Insa, este important sa retinem ca aceste beneficii sunt in mare parte legate de suplimentele probiotice, mai mult decat de alimentele si bauturile care contin probiotice. De asemenea, unele date sugereaza o legatura intre sanatatea intestinala si functia imunitara – un echilibru sanatos al bacteriilor intestinale poate sustine imunitatea. Inflamatia sta la baza unor afectiuni gastro-intestinale, cum ar fi bolile inflamatorii intestinale, iar cercetarile sugereaza ca inflamatia de grad scazut ar putea contribui la sindromul intestinului iritabil. Aceasta inflamatie poate fi rezultatul unui dezechilibru al bacteriilor bune si rele din intestin, cunoscut sub numele de disbioza intestinala. Sunt necesare mai multe cercetari privind modul in care kombucha imbunatateste sanatatea digestiva si intestinala.
Consumul de kombucha este considerat benefic in prevenirea anumitor infectii si boli datorita proprietatilor detoxifiante, antioxidante, energizante si imunizante – kombucha este considerat un energizant natural. Contine antioxidanti care actioneaza in organism pentru a distruge radicalii liberi, astfel putand sa ne protejeze de multe afectiuni. Radicalii liberi accelereaza imbatranirea si dezvoltarea si agravarea bolilor. Acesti antioxidanti se considera ca pot contribui la reducerea inflamatiei si imbatranirii celulare, protejand corpul de numeroase boli cronice. De asemenea, se considera ca aceasta bautura poate avea efecte benefice pentru sanatatea ficatului. Kombucha contine antioxidanti care ajuta la combaterea moleculelor din organism care pot deteriora celulele. Unele cercetari sugereaza ca ceaiul de kombucha bogat in antioxidanti poate ajuta la protejarea ficatului – sustinerea sanatatii ficatului si reducerea inflamatiei hepatice.
Inflamatia cronica este implicata in aproape toate problemele de sanatate, inclusiv boli de inima, diabet, artrita, alergii si boli respiratorii, cum ar fi boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC). Sigur ca ceaiul de Kombucha NU trebuie sa fie o alegere de prima linie pentru tratarea unei boli cronice, dar se considera ca poate completa dieta sanatoasa, optiunile de stil de viata si tratamentele cu medicamente.
Un studiu ale carui rezultate au fost publicate in jurnalul Antioxidants (2020) sugereaza ca ceaiul de Kombucha are proprietati antioxidante datorita continutului de flavonoizi. Efectele depind de tipul si compozitia infuziei de ceai folosite.
La fel ca polifenolii din ceai, acidul acetic produs in timpul fermentarii kombucha poate distruge microorganismele care sunt potential daunatoare. Kombucha produs din ceai verde sau ceai negru poate avea proprietati antimicrobiene puternice. Produsul este adesea comercializat pentru a creste imunitatea, nivelul de energie, pentru imbunatatirea functiei digestive si a functiei hepatice, dar si pentru efectele antimicrobiene. Insa, au fost efectuate putine studii pentru a explora afirmatiile mentionate anterior.
Consumul de kombucha bogat in probiotice ar putea ajuta la imbunatatirea sanatatii mentale – putand exista o legatura intre probiotice si riscul de depresie. Se considera ca efectul antiinflamator al ceaiului de kombucha poate ajuta la ameliorarea unor simptome ale depresiei. Insa, mai sunt necesare cercetari in acest sens.
Unele date sugereaza ca ceaiul de kombucha ar putea ajuta la reducerea nivelului de colesterol legat de bolile de inima – insa studiile au fost efectuate pe animale. Este important de retinut ca efectele la cobai nu reflecta neaparat efectele asupra oamenilor. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a vedea daca ceaiul de kombucha poate reduce sau nu riscul bolilor de inima la om. Bolile de inima sunt principala cauza de deces din lume. Studiile pe cobai au aratat mai exact ca ceaiul de kombucha poate regla doi markeri ai bolilor de inima, LDL colesterol sau colesterolul „rau” si colesterol HDL sau „bun”.
O meta-analiza ale carei rezultate au fost publicate in CyTA – Jorunal of Food (2018) sugereaza ca aceasta bautura este o sursa de compusi bioactivi ca polifenoli si acid glucuronic, ce pot oferi un anumit grad de protectie impotriva afectiunilor cardiovasculare – prin reducerea nivelului de LDL colesterol, reglarea metabolismului colesterolului si prevenirea hipertensiunii.
Kombucha nu este o bautura „minune” pentru slabit. Dar, datorita continutului de galat de epigalocatechina EGCG gasit in ceaiul verde din bautura de kombucha, acest produs poate avea beneficii in acest sens. EGCG este o catehina, un compus care se gaseste in ceaiul verde. Catechinele au potentialul de a creste ratele metabolice la adulti. Insa, studiile in aceasta directie sunt limitate pentru a intelege pe deplin efectele reale ale EGCG asupra metabolismului.
Kombucha poate avea o serie de beneficii pentru sanatate, datorita continutului de elemente probiotice si nu numai. Insa, nu sunt suficiente studii in acest sens. Desi unele cercetari sugereaza ca ceaiul de kombucha ar putea avea o serie de beneficii, inclusiv in ceea ce priveste riscul de cancer si pierderea in greutate, in prezent nu exista suficiente dovezi care sa sustina aceste afirmatii.
Consumul excesiv de ceai de kombucha poate duce la reactii precum dureri de cap, greata, disconfort gastric. Daca produsul este preparat in conditii nepotrivite, poate aparea contaminarea. Kombucha contaminat sau supra-fermentat poate cauza probleme grave de sanatate. Acest produs poate contine, de asemenea, pana la 3% alcool in anumite conditii.
Cand alegeti bautura de kombucha gata preparata, cititi eticheta pentru a vedea continutul de zahar adaugat dupa fermentare. Consumul frecvent de bauturi indulcite cu zahar poate avea un impact negativ asupra sanatatii in multe feluri. De exemplu, consumul de bauturi indulcite poate duce la cresterea in greutate, niveluri ridicate de zahar in sange si niveluri crescute de trigliceride.
Referinte:
(1) https://www.webmd.com/diet/the-truth-about-kombucha#1
(2) https://www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-kombucha-tea
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/319630
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7278673/
(5) https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19476337.2017.1410499
(6) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25856715/
Sursa foto: Pexels