Bauturi fermentate – bauturi bogate in probiotice esentiale pentru echilibrul florei intestinale. Afla din urmatorul articol ce sunt bauturile fermentate, altele decat cele alcoolice, care sunt beneficiile consumului lor pentru sanatate si cateva retete pe care sa le prepari!
1. Ce sunt bauturile fermentate si ce contin?
2. Recomandari privind consumul bauturilor fermentate
3. Beneficii bauturi fermentate
Bauturile fermentate sunt cele mai populare lichide care contin probiotice benefice pentru sanatatea organismului. Ne vom referi in acest articol la bauturile fermentate diferite de bauturile alcoolice obtinute prin fermentatie. De exemplu, berea, cidrul, vinul contin celule de drojdie care ajuta la metabolizarea zaharurilor din fructe pentru a produce in mod natural alcool. Acest proces se numeste fermentatie, iar intregul proces are loc atunci cand microorganismele transforma toti carbohidratii si zaharurile in alcool sau in acid. Drojdia creeaza alcoolul, la fel ca berea, iar vinul si cidrul creeaza acidul lactic.
Un alt exemplu este berea cu ghimbir care este realizata prin combinarea unei culturi de bacterii cu acid lactic, apa, zahar si ghimbir proaspat. Bacteriile naturale transforma zaharul in acid lactic pentru a crea acel gust.
→ Vezi aici mai multe despre alimentele fermentate.
Apoi, mai este kefirul si ceaiul kombucha care ambele sunt facute dintr-o cultura simbiotica de bacterii si drojdie in urma careia rezulta o bautura efervescenta.
Ceaiul kombucha este un ceai fermentat la rece, natural si care contine multe enzime si antioxidanti necesari pentru organism.
Kefirul, care este asemanator cu iaurtul, este o bautura fermentata cu un gust acrisor. Este obtinut din boabe de kefir cu un amestec de bacterii si drojdie. Pentru a realiza bautura finala, adica kefirul, se vor inmuia boabele de kefir in lapte integral la temperatura camerei cel putin o zi. In acest timp, bacteriile din lapte transforma zaharurile si astfel se formeaza kefirul, o bautura bogata in proteine, calciu si vitamine esentiale.
Bauturile fermentate trebuie consumate in cantitati mici, de aproximativ 100 ml pe zi, pentru a observa efectele acestora asupra organismului.
Laptele fermentat este cea mai buna solutie prin care ne putem imbunatati flora intestinala. Datorita probioticelor pot fi atenuate efectele stresului asupra sistemului digestiv sau ale unor tratamente medicamentoase cronice (antiacide, antibiotice).
Lactatele fermentate contin complexul de vitamine B, dar si alte tipuri de bacterii probiotice care sunt necesare si importante pentru organism, deoarece ajuta la mentinerea sanatatii sistemului imunitar. Prin urmare, consumul de bauturi fermentate, cum sunt lactatele, lupta impotriva tuturor factorilor patogeni.
Daca doresti sa iti mentii greutatea sau vrei sa slabesti intr-un timp cat mai scurt, bauturile fermentate reprezinta solutia ideala. Aceste bauturi au proprietati unice care ajuta la hidratarea organismului, mentinand in acelasi timp senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp, datorita tuturor elementelor care se afla in compozitia lor, mai exact:
Prin urmare, bauturile fermentate te ajuta sa slabesti sanatos si in acelasi timp te ajuta sa iti reglezi metabolismul.
Pentru ca traim intr-o lume agitata in care suntem expusi in mod constant stresului si agitatiei, este foarte important sa avem grija de sanatatea noastra si sa-i furnizam organismului energie sanatoasa prin vitamine si minerale esentiale. Astfel, complexul de vitamine B este benefic pentru sanatatea fizica si psihica. Totodata, aceste vitamine ajuta la reducerea oboselii cronice, furnizand energia necesara de care avem nevoie pentru a da randament la locul de munca sau in alte activitati pe tot parcursul zilei. In plus, vitamina B ajuta la mentinerea sanatatii parului, unghiilor si e pielii. Or, bauturile fermentate contin din plin aceste vitamine.
Bauturile fermentate contin multe vitamine, minerale si probiotice care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor, a muschilor, tendoanelor si articulatiilor.
Mai multe studii arata faptul ca anumite tulburari microbiene de la nivelul intestinelor pot declansa anumite boli, cum ar fi o boala inflamatorie intestinala sau cancerul. Prin urmare, pentru a preveni aceste boli, se recomanda consumul moderat de probiotice naturale pe care le poti gasi in bauturile fermentate.
Sanatatea vaginala este mentinuta cu ajutorul probioticelor care au rolul de a restabili echilibrul si pot preveni anumite probleme, cum ar fi infectiile vaginale.
Specialistii considera ca sanatatea intestinala buna influenteaza in mod direct sanatatea mintala, astfel ca, probioticele care se gasesc in bauturile fermentate ajuta la reducerea simptomelor de depresie, dar si de anxietate.
Ingrediente:
Ustensile necesare:
Mod de preparare: Se pune o lingura de kefir la un borcan de 750 grame si se adauga laptele care trebuie sa fie la temperatura camerei. Se amesteca bine cu o lingura. Se pune borcanul intr-un loc mai intunecos fara sa se inchida ermetic capacul. Daca se foloseste un alt recipient trebuie acoperit cu o bucata de panza sau tifon. Se lasa borcanul la temperatura camerei timp de 8-48 ore, in functie de cum doresti sa fie kefirul ca gust si consistenta (mai acru, mai subtire). Odata trecut timpul minim pentru fermentare se rastoarna continutul borcanului intr-o strecuratoare de plastic asezata deasupra unui castron si se strecoara bautura obtinuta.
Kefirul obtinut se poate consuma pe loc sau se poate pune la loc in borcan pentru a fi mai apoi pastrat la frigider pentru un consum ulterior.
Ingrediente:
Mod de preparare: Se ia un recipient de sticla in care se pune apa, dupa care se adauga zaharul, sucul de la ½ lamaie si drojdia proaspata. Separat, se spala ghimbirul, iar apoi se va da prin razatoare, pe partea mica. Coaja de lamaie se va curata, de asemenea, si poate sa fie macinata impreuna cu ghimbirul intr-un robot de bucatarie (blender). Daca alegi sa folosesti blenderul, toarna peste cele doua ingrediente un litru de apa (din cele doua mentionate anterior) si amesteca foarte bine. Apoi, lasa compozitia la fermentat timp de aproximativ 24 – 36 de ore (intr-un recipient de sticla) la temperatura camerei. Dupa care, se va trece bautura prin strecuratoare sau printr-un tifon si se va tine bautura la frigider pana la consumare. Este de preferat ca berea cu ghimbir sa fie consumata rece. In acest fel, toate ingredientele folosite sa-si mentina proprietatile, pentru ca tu sa beneficiezi de efectele acestora.
Ingrediente:
Mod de preparare: Florile de soc trebuie spalate foarte bine si puse pe fundul borcanului, dupa care se adauga zaharul, sucul de lamaie si cojile de lamaie taiate felii, se pune apa si se lasa la macerat pana ziua urmatoare. A doua zi, borcanul trebuie umplut cu apa rece, se adauga drojdia si se amesteca foarte bine. Se acopera sucul de soc cu un tifon si se lasa la pastrat intr-un loc insorit pentru 2-3 zile. Socata trebuie amestecata in fiecare zi, dimineata si seara. Atunci cand a ajuns la nivelul de aciditate pe care ti-l doresti, il poti strecura in sticle si il poti depozita in frigider.
Ingrediente:
Mod de preparare: Se adauga apa intr-un vas si se pune pe foc impreuna cu zaharul, pana ce acesta se dizolva. Florile de soc se amesteca cu zeama de la lamaie intr-un borcan de 10 litri, iar peste adaugi siropul de zahar cu apa. Gura borcanului trebuie acoperita cu o bucata de tifon, iar deasupra trebuie asezata o farfurie, pentru o stabilitate mai buna. Amestecul se tine la temperatura camerei pentru 48 de ore, dar se amesteca de 3, maxim 4 ori pe zi cu o lingura de lemn. Dupa cele 48 de ore, strecori lichidul obtinut intr-un alt vas, tot printr-un tifon. Apoi, caramelizezi bautura cu 2 linguri de zahar pe care le-ai amestecat inainte cu 3 linguri de apa. Se amesteca tot continutul foarte bine. Dupa care se adauga otetul. Vinul de soc se omogenizeaza bine si se strecoara in sticle de un litru, pe care le astupi cu un dop de pluta si le depozitezi intr-un loc racoros.
In anumite cazuri, poti avea o senzatie de rau dupa ce consumi bauturi fermentate, iar atunci trebuie sa limitezi consumul. In plus, aceste tipuri de bauturi sunt contraindicate persoanelor care au o intoleranta la gluten din cauza continutului de drojdie.
Referinte: