Iata care pot fi tratamentele si remediile utile pentru permeabilitatea intestinala crescuta, dar si ce simptome pot fi asociate si care sunt cauzele acestei probleme.
1. Ce este permeabilitatea intestinala crescuta?
2. Simptome si probleme asociate
3. Tratament pentru permeabilitatea intestinala crescuta
4. Dieta recomandata in caz de permeabilitate intestinala crescuta
5. Alte recomandari utile
Sindromul intestinului permeabil se bazeaza pe conceptul de permeabilitate intestinala crescuta, care apare in unele boli gastrointestinale. Mucoasa intestinala este conceputa pentru a absorbi apa si substantele nutritive din alimente. Insa, unele persoane se confrunta cu permeabilitate intestinala crescuta sau hiperpermeabilitate. O parte a sarcinii mucoasei intestinale este de a actiona ca o bariera pentru bacterii si alti agenti infectiosi din interiorul intestinului. Aceasta bariera este un agent important implicat in sistemul imunitar.
Hipocrate spunea ca „Toate bolile incep din intestin”. Sindromul intestinului permeabil este o teorie conform careia permeabilitatea intestinala crescuta nu este doar un simptom al bolilor gastrointestinale, ci o cauza de baza care se dezvolta independent. Daca bariera intestinala este afectata, este posibil sa lase toxinele sa treaca in fluxul sangvin. Aceste toxine pot declansa un raspuns inflamator care se poate manifesta ca diferite boli.
Intestinele sunt protejate de un singur strat de celule epiteliale specializate care sunt legate intre ele prin proteine de jonctiuni stranse. Aceste proteine sunt poarta de acces intre intestine si sange. Controleaza ceea ce este permis sa treaca in fluxul sangvin din sistemul digestiv. Cand aceste jonctiuni sunt afectate, apare permeabilitatea intestinala crescuta. Atunci cand anumite particule se scurg din intestin in fluxul sangvin, pot declansa raspunsuri imune excesive si pot duce la multe simptome. In prezent, nu este un diagnostic medical recunoscut. Sindromul intestinului permeabil este considerat o teorie, mai degraba decat o afectiune recunoscuta in mod traditional de comunitatea medicala generala.
Toata lumea are un anumit grad de intestin permeabil, dar predispozitia genetica ii poate expune pe unii oameni unui risc mai mare de sensibilitati alimentare si alergii alimentare care provoaca modificari ale mucoasei intestinale. ADN-ul nu este singurul lucru implicat, deoarece stilul de viata modern poate fi principalul motor al inflamatiei intestinale.
Unii oameni pot avea o bariera intestinala mai slaba din cauze ereditare sau pentru ca au o dieta dezechilibrata, saraca in fibre si bogata in zahar si grasimi saturate, care poate fi declansatorul ce slabeste mucoasa intestinala. Varsta joaca, de asemenea, un rol, deoarece pe masura ce inaintam in varsta, celulele sunt deteriorate mai usor si se vindeca mai lent sau deloc, astfel incat intestinul devine mai vulnerabil.
Dieta deficitara poate duce, de asemenea, la deficiente nutritionale in magneziu, vitamina A, zinc si vitamina D – toate acestea fiind asociate cu deteriorarea integritatii barierei.
Citeste si: Sistemul nervos enteric – „creierul din intestin”
Cand mucoasa este deteriorata, bacteriile, substantele chimice, toxinele si particulele alimentare nedigerate se pot scurge prin mucoasa intestinala, ceea ce duce la o multitudine de probleme de sanatate.
Mucoasa tractului gastro-intestinal contine un singur strat de celule epiteliale. Captuseala nu este complet impenetrabila. De fapt, toata lumea are mici orificii in captuseala ce permit ca nutrientii sa treaca in sange. Daca aceste orificii devin mai mari, pot permite ca diferite substante straine, cum ar fi alimente nedigerate, bacterii si toxine sa intre in fluxul sangvin. Cand se intampla acest lucru, sistemul imunitar se activeaza. Deoarece particulele de alimente nedigerate vor intra in sange de fiecare data cand mancati, sistemul imunitar va ramane activat, ceea ce poate duce la inflamatie cronica si o multitudine de simptome.
Intestinul permeabil ar putea fi cauza unor probleme de sanatate sau un semn al anumitor probleme. De exemplu, afectiunile digestive precum boala inflamatorie intestinala, boala celiaca si boala Crohn au multe dintre aceleasi simptome ca intestinul permeabil si toate sunt legate de inflamatia cronica, dar nu se stie cum sau daca sunt conectate.
Starea cronica de hiperpermeabilitate poate fi legata de numeroase simptome si probleme de sanatate, inclusiv unele boli autoimune. Posibile semne si simptome de hiperpermeabilitate intestinala includ:
Unele posibile afectiuni asociate cu hiperpermeabilitatea intestinala includ:
Este posibil ca intestinul permeabil sa nu cauzeze in mod direct niciuna dintre aceste afectiuni – este mai mult o susceptibilitate a persoanelor cu probleme intestinale de a avea o serie de alte probleme de sanatate. Unele cercetari sugereaza ca hiperpermeabilitatea intestinala poate determina sistemul imunitar sa produca in exces diversi anticorpi, ceea ce ii poate face pe unii mai sensibili la antigene din anumite alimente (in special gluten si lactate).
Permeabilitatea intestinala este o caracteristica cunoscuta a mai multor boli autoimune si afectiuni inflamatorii ale sistemului digestiv. Acestea includ boala celiaca si boala inflamatorie intestinala. Unii oameni de stiinta considera insa ca intestinul permeabil este un simptom si nu o cauza a acestor boli, ce duc la inflamarea cronica a intestinului si la erodarea ulterioara a barierei intestinale. In general, nu exista inca suficiente dovezi care sa demonstreze ca intestinul permeabil este cauza de baza a bolilor cronice.
Sunt disponibile mai multe teste pentru sindromul intestinului permeabil care pot ajuta la confirmarea unui diagnostic si pot indica directia corecta de tratament. Testele sunt utile si pentru identificarea sensibilitatilor specifice si pentru a vedea ce tipuri de toxine sau deficiente contribuie la simptome. Testele disponibile includ mai ales testul lactuloza-manitol, testul zonulin in materii fecale, test lipopolizaharida, testare citrulina, IgA secretor in scaun, testare intolerante alimentare etc.
In general tratamentul implica urmatoarele:
Primul pas pentru a vindeca intestinul este sa eliminati toate alimentele inflamatorii si potential daunatoare din dieta pentru a nu irita tractul gastro-intestinal. In cazul intestinului permeabil, unii dintre cei mai obisnuiti vinovati includ glutenul, zaharul, alimentele ultraprocesate, alcoolul si lactatele – care pot deteriora mucoasa intestinala. Este indicat sa incepeti dieta doar sub supravegherea unui medic, nutritionist etc.
Daca ati fost diagnosticat cu boala celiaca, se recomanda o dieta fara gluten pentru a vindeca intestinul. Daca ati fost diagnosticat cu boala inflamatorie intestinala, medicamentele antiinflamatoare, supresoarele sistemului imunitar, antibioticele, analgezicele si suplimentele precum fier, calciu si vitamina D pot ajuta mucoasa intestinului sa se recupereze. In caz de colon iritabil, medicul poate recomanda medicamente anticolinergice, antidepresive, analgezice sau medicamente specifice (alosetron, lubiprostona, linaclotida) pentru reducerea simptomelor. De aceea este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect.
Citeste si: Protocolul autoimun AIP – ce implica
Intestinul permeabil este tratat prin schimbari ale stilului de viata, in principal dieta. Abordarile alimentare recomandate pentru tratarea intestinului permeabil includ mai ales consumul crescut de fructe si legume, proteine slabe, grasimi sanatoase si evitarea anumitor alimente.
In general alimentele recomandate includ:
Se recomanda in general consumul de alimente bogate in fibre prebiotice, ca legume si cereale integrale. Supa de oase contine colagen si aminoacizii prolina si glicina care pot ajuta la vindecarea peretilor celulari deteriorati. Pe langa produsele lactate fermentate, legumele fermentate sunt unele dintre cele mai sanatoase alimente probiotice. Contin acizi organici care echilibreaza pH-ul intestinal si probiotice pentru a sustine intestinul.
Vezi si: Alimentatia pentru microbiomul intestinal
Daca va confruntati cu astfel probleme gastro-intestinale, se recomanda de obicei sa eliminati din dieta:
Suplimentele probiotice sunt adesea recomandate de medici pentru a trata sindromul intestinului permeabil. Probioticele sunt folosite pentru a ajuta la echilibrarea bacteriilor intestinale si pentru a sustine sanatatea intestinala. Uneori se recomanda administrarea de suplimente de L-glutamina pentru a intari mucoasa intestinului, suplimente de colagen, dar si enzime digestive care ajuta la digerarea completa a alimentelor, reducand riscul ca particulele si proteinele alimentelor partial digerate sa afecteze peretele intestinal. Alte suplimente recomandate pot include radacina de lemn dulce, radacina de nalba mare (marshmallow) cu proprietati antioxidante si antihistaminice. De asemenea, in functie de eventuale deficiente nutritive se pot recomanda suplimente de multivitamine si minerale pentru a acoperi lipsurile.
Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/326117
(2) https://www.webmd.com/digestive-disorders/features/leaky-gut-syndrome
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4253991/
(4) https://www.health.harvard.edu/blog/putting-a-stop-to-leaky-gut-2018111815289
(5) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22724-leaky-gut-syndrome
(6) https://www.medicalnewstoday.com/articles/326102
Surse foto: Pixabay, Pexels