Iata ce este L-glutamina, in ce alimente se gaseste si ce rol are in organism, cand poate aparea o deficienta, cand sunt necesare suplimente si alte informatii utile.
1. Ce este L-glutamina?
2. L-glutamina – beneficii pentru sanatate
3. Suplimentele de L-glutamina
4. Riscuri si efecte secundare
L-glutamina este cel mai abundent aminoacid din corpul uman. Este implicata in sinteza proteinelor si serveste drept combustibil pentru sistemul imunitar. Exista, de fapt, doua tipuri de glutamina: L-glutamina si D-glutamina. Se crede ca L-glutamina este cea mai importanta pentru functia celulara si pentru multe alte functii ale corpului. De obicei, obtinem toata glutamina de care avem nevoie din ceea ce produce corpul si din alimentatie. Cu toate acestea, pot exista momente in care oamenii ar putea prezenta o deficienta de glutamina. In aceste situatii, suplimentarea cu glutamina ar putea fi benefica.
Uneori organismul este incapabil sa produca suficienta glutamina – in plus, majoritatea oamenilor par sa nu obtina suficienta L-glutamina doar din alimente daca au diete cu continut scazut de proteine.
Unele dintre motivele pentru care o persoana ar putea prezenta deficit de L-glutamina sunt:
Glutamina este gasita atat in proteinele de origine animala, cat si in cele de origine vegetala – proteine vegetale. Este, de asemenea, disponibila sub forma de supliment. Glutamina se gaseste in mod natural intr-o varietate de alimente. Aproape orice aliment care contine proteine contine glutamina, dar cantitatile variaza. Cele mai mari cantitati se gasesc in produsele de origine animala datorita continutului ridicat de proteine. Sursele de origine animala de glutamina includ carne, lactate, peste, oua. Sursele vegetale includ leguminoase, tofu, spanac, patrunjel, varza rosie, spirulina, sparanghel, broccoli, porumb, orez etc.
Una dintre cele mai importante functii ale glutaminei este rolul acesteia in sistemul imunitar. Glutamina este foarte importanta pentru a mentine sistemul imunitar puternic. Ajuta la alimentarea celulelor imunitare. Sistemul imunitar are nevoie de mai multa glutamina in timpul unei infectii sau raniri. Daca nu poate produce cantitatea de glutamina de care are nevoie, corpul va descompune muschii, adica rezervele de proteine, pentru a elibera mai multa. Intregul efect poate duce la o deficienta de glutamina, care poate afecta si mai mult sistemul imunitar.
Din aceasta cauza, persoanelor cu rani intense, cum ar fi arsuri, li se administreaza adesea suplimente de glutamina sau se recomanda o dieta bogata in glutamina sau bogata in proteine.
Intestinele joaca un rol major in sanatatea sistemului imunitar. Asadar, orice beneficii pe care glutamina le aduce sistemului imunitar se refera si la sanatatea intestinala. Glutamina joaca un rol in functia intestinala, in gestionarea mai multor boli intestinale, in cresterea numarului de celule din mucoasa intestinala, apararea de semnale inflamatorii etc. Sustine, de asemenea, functia de bariera intestinala. Fara o bariera intestinala sanatoasa, creste riscul de boli gastrointestinale, cum ar fi boala inflamatorie intestinala, sindromul de colon iritabil, boala celiaca etc. De asemenea, se stie ca joaca un rol important in mentinerea microbiomului intestinal sanatos si a imunitatii sanatoase.
Avem nevoie de suficiente proteine pentru a functiona optim, iar aminoacizii sunt elementele de baza ale proteinelor. L-glutamina este cel mai bogat aminoacid din organism si sustine sanatatea intestinala. Tesuturile gasite in intestin folosesc L-glutamina ca sursa de combustibil pentru a functiona cat mai bine. De asemenea, se crede ca L-glutamina ajuta la mentinerea barierelor adecvate in intestin. Sindromul intestinului iritabil afecteaza sistemul digestiv si poate provoca simptome ca balonare, crampe abdominale, constipatie, diaree, disconfort gastric etc. Este posibil ca unele cazuri sa apara din cauza unui deficit de L-glutamina, iar cei care cresc aportul de L-glutamina pot observa o reducere sau disparitia simptomelor.
L-glutamina poate proteja membrana mucoasa a esofagului si a intestinelor. Membrana mucoasa blocheaza infiltrarea bacteriana in timpul digestiei. L-glutamina poate, de asemenea, stimula activitatea celulelor imune din intestin, ajutand la prevenirea infectiilor si inflamatiilor, precum si la calmarea tesutului intestinal.
Exista putine date care arata ca suplimentele de glutamina pot ajuta cu adevarat la cresterea sau dezvoltarea musculara. Insa, mai multe studii au aratat ca suplimentarea cu L-glutamina poate reduce timpul de recuperare musculara si durerea dupa un antrenament intens. Este important sa retineti ca multi sportivi au un aport ridicat de proteine in dieta obisnuita, ceea ce inseamna ca pot consuma cantitati mari de glutamina chiar si fara suplimente.
Suplimentele de L-glutamina devin din ce in ce mai populare pe zi ce trece. Se gasesc in cea mai mare parte sub forma de pulbere pe care o puteti adauga intr-un pahar cu apa sau intr-un smoothie, dar L-glutamina poate fi ingerata si sub forma de capsule sau tablete.
Atunci cand este necesar, suplimentarea cu glutamina poate proteja mucoasa intestinului si poate mentine bariera intestinala puternica, in plus fata de reducerea permeabilitatii intestinale (adica intestinul permeabil), imbunatatirea functiei celulelor imune si sustinerea sistemului imunitar. Suplimentele sunt disponibile, dupa cum am mentionat mai sus, sub forma de capsule, tablete sau pulbere. Se recomanda de obicei administreaza inainte sau in timpul mesei. La fel ca orice alt supliment, si acesta se administreaza doar la recomandarea medicului sau nutritionistului. Asigurati-va ca discutati cu medicul sau nutritionistul inainte de a adauga acest supliment. De asemenea, va poate ajuta sa determinati cantitatea care este sigura si potrivita pentru voi.
In general, studiile clinice folosesc doze de 5 pana la 40 g pe zi timp de pana la 6 saptamani, fara efecte secundare negative. Cercetatorii estimeaza ca in general consumam aproximativ 3 -6 g zilnic in dieta noastra. Deoarece efectele pe termen lung ale aportului ridicat de glutamina nu sunt cunoscute, completati aportul alimentar cu suplimente doar in cantitati mici, conform instructiunilor si recomandarilor medicului sau nutritionistului.
In general, glutamina este sigura de consumat in cantitati moderate, mai ales daca este luata pe termen scurt. Se pare ca exista un risc scazut de reactii adverse atunci cand sunt luate in doze moderate. In cazuri rare, au fost raportate reactii alergice la acest supliment. Opriti imadiat administrarea daca aveti simptome precum greata, varsaturi, urticarie, ameteli sau dureri.
Desi efectele excesului de glutamina cauzeaza rareori probleme, daca luati glutamina pe cale orala pe termen lung, este indicat sa completati si cu vitamine B. Acest lucru se aplica in special vitaminei B12, care controleaza acumularea de glutamina in organism. Adaugarea de glutamina la o dieta obisnuita poate provoca o varietate de schimbari in modul in care organismul absoarbe si proceseaza aminoacizii. Cu toate acestea, efectele pe termen lung ale acestor modificari nu sunt bine cunoscute. Prin urmare, sunt necesare mai multe informatii cu privire la suplimentarea pe termen lung, in special atunci cand sunt utilizate doze mari.
Suplimentele de acest fel trebuie administrate cu precautie in caz de antecedente de boli de rinichi, boli hepatice, sindrom Reye sau cancer.
Referinte:
(1) https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-878/glutamine
(2) https://www.webmd.com/diet/health-benefits-glutamine
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/320850