Ti s-a intamplat sa mananci ceva foarte rece repede si sa simti ca iti ingheata creierul? Iata ce este mai exact senzatia de „inghetare a creierului” sau „brain freeze” si de ce apare.
1. Ce este senzatia de „inghetare a creierului”?
2. Care sunt explicatiile pentru senzatia de „inghetare a creierului”?
3. Ce facem in caz de „brain freeze”?
4. Legatura dintre migrene si „brain freeze”
Probabil ati experimentat la un moment dat acest sentiment neplacut denumit in mod obisnuit „inghetarea creierului”. Este o senzatie care poate provoca durere de cap pe termen scurt, care dureaza de la cateva secunde la cateva minute, si apare atunci cand mancati sau beti ceva rece, cum ar fi inghetata sau apa foarte rece. Termenul medical pentru senzatia de „inghetarea creierului” este ganglionevralgia sfenopalatina sau nevralgie de ganglion sfenopalatin.
Practic, senzatia de „inghetare a creierului” este cauzata de un grup de nervi localizati in spatele nasului si sunt nervii care provoaca, de asemenea, durerile de cap. Sunt foarte sensibili la durere, probabil pentru a proteja creierul. Durerea este de obicei localizata la frunte sau in ambele tample si dureaza de obicei mai putin de 5 minute.
Simptomele durerii de cap induse de rece sau senzatia de „inghetare a creierului” includ:
Simptomele includ o aparitie brusca a durerii in partea frontala a capului. Acest lucru se poate simti ca o durere intensa. Durerea poate dura de la cateva secunde la un minut sau doua, in functie de cantitatea de alimente reci sau lichide reci pe care le-ati consumat si de cat de repede ati consumat.
Durerea la rece este frecventa, aparand la 30 – 40% dintre persoanele care nu au de obicei dureri de cap. Simptomele sunt inofensive si nu sunt un semn al vreunei boli de baza, desi se considera ca sunt mai frecvente la persoanele care sufera de migrene. Deoarece senzatia de „brain freeze” este atat de scurta, e greu de studiat si nu exista un consens asupra modului de a o opri.
Exista mai multe teorii, dar cea mai cunoscuta este ca atunci cand mancam sau bem rapid ceva foarte rece, scade mult temperatura de la nivelul palatului gurii. Vasele de sange se contracta automat – este un reflex de supravietuire pentru mentinerea temperaturii bazale a corpului. Pentru a se adapta la schimbarea drastica a temperaturii, corpul trimite mai mult sange pentru a incalzi zona afectata, provocand umflarea vaselor de sange. Dupa aceasta contractie, vasele de sange se dilata rapid – acest lucru trimite un semnal de durere catre creier printr-un nerv numit nervul trigemen, a carui ramura superioara se extinde in zona mediana a fetei si la frunte.
Se crede ca durerea date de „inghetarea creierului” este cauzata de constrictie si apoi de curgerea sangelui. „Brain freeze” este in esenta o durere de cap, care apare rapid si se reduce la fel de repede.
Desi toata lumea are un nerv trigemen, nu toata lumea experimenteaza aceasta senzatie. Se crede ca este posibil ca nervii unor persoane sa fie mai sensibili decat altii. Cei care experimenteaza senzatia de „inghetare a creierului” pot avea, de asemenea, mai multe riscuri sa experimenteze migrene.
Aceasta senzatie dureaza putin, dar e deranjanta. Puteti sa readuceti temperatura gurii la normal, astfel incat vasele de sange sa se micsoreze inapoi la starea lor neutra. O modalitate de a face acest lucru este sa apasati cu limba pe cerul gurii, unde caldura se va transfera in tesut. In mod similar, puteti sa beti apa la temperatura camerei, care are aceeasi functie. De asemenea, puteti sa va acoperiti gura si nasul cu mainile si sa respirati rapid pentru a creste fluxul de aer cald catre palat. Chiar daca nu faceti asta, senzatia de „inghetare a creierului” dureaza de obicei cateva secunde sau cateva minute si nu este periculoasa.
Senzatia nu este grava, dar poate fi foarte neplacuta. Pentru a o preveni, incercati sa reduceti stimulii reci de pe palat, adica sa evitati sa consumati cantitati mari de alimente si bauturi reci simultan. Luati guri mici de alimente sau bauturi reci si incercati sa le tineti putin in gura inainte de a le inghiti.
Nu e nevoie sa luati medicamente pentru durere. Insa, daca aveti dureri de cap frecvente, ar trebui sa solicitati sfatul unui medic. Aceiasi nervi care sunt responsabili pentru senatia de „inghetare a creierului” sunt implicati si in durerile de cap frecvente si severe.
Unele studii sugereaza ca persoanele care sufera de migrene au un risc mai mare de a se confrunta cu senzatii de „inghetare a creierului”. Durerea data de senzatia de „inghetare a creierului” este mai intensa decat cea din migrene. Ambele dureri de cap pot sa apara la frunte si pot duce la dureri pulsatile. „Brain freeze” este, in general, considerata inofensiva si nu va declansa o migrena sau orice alt tip de durere de cap grava.
Migrenele sunt de obicei asociate cu durere pe o parte sau alta a capului, greata, sensibilitate la lumina si zgomot si, uneori, vedere incetosata. In caz de senzatie de „inghetare a creierului”, niciunul dintre aceste simptome nu este prezent. Insa, calea de aparitie este similara. Nervul trigemen este implicat atat in migrene, cat si in „brain freeze”, dar in cazul senzatiei de „inghetare a creierului”, acesta raspunde la un eveniment trecator care se reduce rapid si nu lasa niciun simptom de durata.
Migrenele sunt un tip de durere de cap moderata pana la severa. Durerea este adesea descrisa ca pulsatorie, si apare de obicei pe o parte a capului. Este agravata de activitatea fizica, lumina, sunet sau miscare. Dureaza de obicei de la 4 ore pana la 3 zile. Este posibil sa provoace sensibilitate la lumina, la sunete si chiar la miros.
Migrenele rezulta dintr-o serie de semnale ce interactioneaza intre creier, vasele de sange si nervii din jur. Exista un „centru de durere” in zona creierului. O migrena apare atunci cand celulele nervoase hiperactive trimit impulsuri catre vasele de sange. Acest lucru determina eliberarea de prostaglandine, serotonina si alte substante ce provoaca umflarea vaselor de sange in apropierea terminatiilor nervoase, ducand la durere.
Factorii declansatori includ:
Alti factori declansatori pentru migrene sunt:
Exista doua abordari principale de tratament pentru migrene. In primul caz, tratamentul se foloseste la primul semn de migrena. Prin oprirea procesului de cefalee, unele medicamente ajuta la oprirea sau scaderea simptomelor. A doua abordare include medicamente preventive, ce pot fi prescrise atunci cand durerile de cap sunt severe, apar de mai mult de 4 ori pe luna si afecteaza semnificativ desfasurarea activitatilor obisnuite.
Principalele ingrediente ale medicamentelor pentru ameliorarea durerii sunt ibuprofenul, aspirina, acetaminofenul, naproxenul. Retineti ca unele pot contribui la durere de cap. Luati tratamentele dupa recomandarile medicului.
Referinte: