Semne de infarct – iata care sunt semnele posibile ca o persoana sufera un infarct, masurile de prim ajutor si care sunt cauzele infarctului.
1. Ce este infarctul?
2. Simptomele infarctului
3. Primul ajutor in caz de infarct
4. Reducerea riscului de infarct
Un infarct miocardic, numit si atac de cord, are loc atunci cand o parte a muschiului cardiac nu primeste suficient sange. Cu cat trece mai mult timp fara tratament pentru restabilirea fluxului sangvin, cu atat este mai severa deteriorarea muschiului inimii. Infarctul este o urgenta medicala! Daca observati simptomele unui atac de cord la dumneavoastra sau la altcineva, sunati imediat la 112. Cu cat ajungeti mai repede la spital, cu atat veti primi mai repede un tratament pentru a reduce leziunile la nivelul muschiului inimii.
Un infarct apare atunci cand una sau mai multe dintre arterele coronare se blocheaza. In timp, o acumulare de depozite adipoase, inclusiv colesterol, formeaza substante numite placi, care pot ingusta arterele (ateroscleroza). Aceasta afectiune, numita boala coronariana, provoaca cele mai multe atacuri de cord – boala coronariana este principala cauza a infarctului. O cauza mai putin frecventa este un spasm sever sau o contractie brusca a unei artere care poate opri fluxul de sange catre muschiul inimii. Daca se formeaza un cheag de sange intr-o artera ingustata si blocheaza complet aportul de sange catre o parte a inimii, poate provoca un atac de cord. O alta cauza a unui atac de cord este spasmul unei artere coronare care opreste fluxul sangvin catre o parte a muschiului inimii. Infectia COVID-19 poate afecta, de asemenea, inima in moduri care pot duce la un atac de cord.
Anumiti factori contribuie la acumularea depozitelor de grasime (ateroscleroza) care ingusteaza arterele. Cei mai cunoscuti factori de risc pentru infarct includ:
Citeste mai multe despre Factorii de risc pentru bolile de inima.
Sunati imediat la 112 daca banuiti ca dumneavoastra sau o alta persoana are un atac de cord. Simptomele unui atac de cord includ:
Un atac de cord nu provoaca intotdeauna dureri toracice severe. Chiar daca nu sunteti sigur ca simptomele sugereaza ca aveti un atac de cord, ar trebui sa sunati la 112 si sa solicitati imediat ajutor.
Semnele de avertizare ale infarctului variaza de la persoana la persoana si pot sa nu fie intotdeauna bruste sau severe. Desi durerea sau disconfortul in piept este cel mai frecvent simptom al unui atac de cord, unii oameni nu vor avea deloc dureri in piept, in timp ce altii vor avea doar dureri sau disconfort usor in piept. Este posibil sa aveti doar unul dintre aceste simptome sau sa aveti o combinatie a acestora. Simptomele pot sa apara brusc sau se pot dezvolta in cateva minute si se pot agrava progresiv. Simptomele dureaza de obicei cel putin 10 minute.
La unele persoane, simptomele atacului de cord pot aparea treptat, iar la altele, ele apar brusc. Nu toata lumea va experimenta toate simptomele unui atac de cord, iar simptomele pot varia ca intensitate si durata. Daca o persoana a suferit deja un atac de cord in trecut, simptomele pot aparea similar sau diferit data viitoare.
Potrivit American Heart Association (AHA), etapele pot include:
Durerea toracica este un simptom comun al unui atac de cord. In aceasta etapa a unui atac de cord, oamenii pot experimenta urmatoarele senzatii in piept:
Ar putea include si o senzatie de arsura. Altii compara durerea cu senzatia unui nod sau a unei greutati in piept. Adesea, este concentrata pe centrul sau partea stanga a pieptului. Barbatii sunt mai predispusi decat femeile sa descrie dureri toracice si la nivelul bratului stang in timpul unui atac de cord. Indiferent de natura sau localizarea durerii date de un atac de cord, aceasta poate incepe treptat si poate sa vina si sa treaca, apare brusc sau pur si simplu se simte ca o durere constanta. Este important de observati orice schimbare a tiparului durerii, mai ales atunci cand apare la efort usor.
Senzatiile pe care le poate experimenta o persoana in piept se pot raspandi sau iradia in alte zone ale corpului, inclusiv zona
O persoana poate intampina dificultati de respiratie inainte sau in timpul unui atac de cord. Respiratia scurta poate aparea din cauza cresterii presiunii in inima sau ca simptom al blocajelor din vasele de sange.
Unele persoane se pot simti ametite, cu stare de lesin. Acest lucru poate fi din cauza unei circulatii sangvine slabe sau poate fi un rezultat direct al simptomelor blocajului.
In timpul atacurilor de cord, pot aparea si transpiratii reci. Transpiratiile reci pot fi similare cu transpiratiile care apar in timpul episoadelor de gripa sau alte boli virale.
Unii oameni prezinta simptome gastro-intestinale atunci cand au un atac de cord. Este posibil ca oamenii sa aiba stari de greata, varsaturi, indigestie, dureri de stomac sau arsuri.
Oboseala inexplicabila este un alt simptom potential al unui atac de cord. Oamenii raporteaza adesea ca se simt mai obositi decat de obicei, deoarece blocajele pot fi progresive.
In timpul unui atac de cord, oamenii pot experimenta, de asemenea, un sentiment de panica sau anxietate. Oamenii pot confunda atacurile de panica uneori cu atacurile de cord, avand in vedere similitudinea simptomelor.
Simptomele si fazele unui atac de cord se pot prezenta diferit la femei decat la barbati uneori. Unele date afirma ca femeile sunt mai putin susceptibile de a experimenta o senzatie de presiune in piept, de exemplu. Femeile pot chiar sa nu aiba dureri in piept. Alte surse explica faptul ca la femei e mai probabil sa apara simptome ca dificultati de respiratie, greata si varsaturi, oboseala, dureri care iradiaza in umar sau maxilar. Este posibil ca simptomul clasic de durere toracica sa nu fie prezent la fiecare infarct, dar ramane cel mai frecvent semn in randul barbatilor. Durerea este adesea descrisa ca o presiune sau senzatie de strangere.
Femeile au tendinta de a experimenta infarctul si de a raspunde la acesta in mod diferit fata de barbati. Unele studii arata ca femeile este mai probabil sa ignore sau sa minimizeze ceea ce simt (si, prin urmare, sa intarzie sa solicite tratament medical), deoarece simptomele sunt adesea diferite sau mai subtile decat cele clasice. Este mai probabil ca femeile sa dea vina pe stres sau anxietate pentru simptomele lor. Insa, este important sa retinem ca nu trebuie sa ignoram simptomele enumerate mai sus si sa solicitam ajutor medical cat mai curand.
Unele atacuri de cord apar fara simptome vizibile. Aceste asa-numite atacuri de cord silentioase sau tacute ar putea reprezenta pana la jumatate dintre toate atacurile de cord. Un atac de cord silentios se poate rezolva de la sine daca, de exemplu, cheagul care blocheaza fluxul de sange se dizolva sau este dislocat si absorbit in corp. Insa, un atac de cord silentios poate provoca in continuare unele daune.
Daca un medic descopera ca ati avut un infarct silentios, ar trebui sa luati in considerare reabilitarea cardiaca si tipul de ingrijire pe care il primeste orice alta persoana care a avut un infarct. Un atac de cord silentios poate fi descoperit la luni sau ani dupa eveniment, daca faceti din diferite motive o electrocardiograma (EKG).
Chiar daca un infarct este un eveniment brusc, unele simptome pot aparea usor si in timp. Este posibil sa va simtiti neobisnuit de obosit timp de cateva zile pana la aparitia simptomelor mai grave. Durerea usoara pana la moderata la unul sau la ambele brate, impreuna cu dificultati de respiratie si greata, pot aparea, de asemenea, inainte de un atac de cord major. Insa, simptomele care sunt legate de un atac de cord pot fi date si alte afectiuni. Un atac de anxietate, de exemplu, poate duce la dureri in piept, dificultati de respiratie si transpiratii. Desi un atac de anxietate nu poate pune viata in pericol, ar trebui totusi evaluat de catre medic. Nu trebuie sa ignorati simptomele care par a fi un atac de cord.
Citeste si despre Factorii de risc pentru bolile cardiovasculare.
Daca aveti simptome de infarct sau o alta persoana prezinta astfel de semne, sunati la 112. Incercati sa va mentineti calmul, explicati la telefon ce s-a intamplat si unde va aflati. Ramaneti calm si urmati toate instructiunile echipei de urgenta. In timp ce asteptati sosirea medicilor, vorbiti cu persoana respectiva – vedeti daca reactioneaza la stimuli, adica daca vorbeste, deschide ochii etc. Dupa ce sunam la ambulanta, se va administra nitroglicerina sub limba, daca medicamentul a fost prescris de medic. Monitorizati semnele vitale. Pacientul trebuie sa fie intr-o pozitie culcata, sigura.
Infarctul sau atacul de cord difera de stopul cardio-respirator. Un atac de cord poate cauza un stop cardiac, dar cele doar probleme difera. Infarctul este cauzat de un blocaj ce opreste fluxul sangvin la inima – tesutul cardiac muscular incepe sa moara din cauza privarii de sange, fiind o problema circulatorie. Un stop cardiorespirator apare cand sistemul electric al inimii nu mai functioneaza – oprirea cardiaca. Inima nu mai bate sau este grav afectata, fiind necesare manevre de resuscitare si defibrilare. In caz de stop cardiorespirator pacientul nu respira, nu se percep bataile cardiace, este in stare de inconstienta, nu simtim respiratie etc. si nu raspunde la stimuli. E esential sa se inceapa masurile de resuscitare cat mai rapid – din momentul constatarii stopului cardio-respirator.
Pentru primul ajutor in caz de stop cardiac, daca pacientul nu raspunde la stimuli si este inconstient, ridicam usor capul in sus, fara a forta, cu doua degete sub barbie, pentru a imbunatati fluxul de aer. Se vor face doua insuflari, prin pensarea nasului, la nivelul cavitatii bucale – se verifica daca se ridica sau nu cutia toracica in timpul insuflarilor. Se verifica pulsul la nivelul carotidei din zona gatului, cu doua degete. Daca pulsul este absent, inseamna ca nu avem activitate cardiaca – pacientul fiind in stare critica.
Delimitam usor sternul (de la capul pieptului pana la baza gatului), iar la jumatatea sternului punem podul palmei si cealalta palma deasupra. Tinem coatele intinse, umerii unul langa altul si apasam pentru a comprima toracele cu 5-6 cm – pentru a creste debitul cardiac. Sunt necesare cam 100 compresii pe minut – dupa 30 compresii toracice se penseaza nasul si se fac 2 respiratii artificiale succesive sau „respiratie gura la gura”. Apoi, se alterneaza compresiile cu respiratiile – 30:2, continuand pana la sosirea echipajului medical sau daca pacientul incepe sa respire normal.
Pentru a reduce riscul de a avea un atac de cord, poate fi necesar sa faceti unele modificari in stilul de viata. Pentru a va mentine inima sanatoasa, se recomanda sa:
Cunoasterea simptomelor unui atac de cord poate ajuta o persoana sa primeasca un tratament prompt si acest lucru creste sansele unui rezultat pozitiv. Daca aveti anumite afectiuni cardiovasculare, e important sa urmati tratamentele prescrise de medic.
Citeste si despre Recuperarea dupa infarct.
Referinte:
(1) https://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/warning-signs-of-a-heart-attack
(2) https://www.heartfoundation.org.au/conditions/heart-attack
(3) https://www.heartfoundation.org.nz/your-heart/heart-attack-warning-signs
(4) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/heart-attack
(5) https://www.cdc.gov/heartdisease/heart_attack.htm