Tehnicile de grounding face parte din practica mindfulness si se refera la o serie de strategii, fizice sau mentale, prin care ne readucem atentia si mintea in prezent. Cand si cum sunt utile tehnicile de grounding si exemple de strategii in acest sens – in acest articol.
1. Ce inseamna si in ce consta ideea de „grounding”?
2. Cand se folosesc tehnicile de grounding si ce efecte pot avea?
3. Tipuri de tehnici de grounding
4. Cum includem tehnicile de grounding in viata de zi cu zi
Daca mintea ta este constant preocupata sa planifice, sa rezolve probleme, sa viseze cu ochii deschisi, sa gandeasca negativ, sa se ingrijoreze pentru viitor, iti poate fi greu sa ramai conectat, cu mintea si corpul, in aici si acum.
Grounding face parte din practica mindfulness si se refera la abilitatea de a te reintoarce in momentul prezent, chiar si atunci cand mintea iti este bombardata de ganduri negative, ingrijorari, amintiri dureroase, emotii dificile.
„Grounding” sau „earthing” se refera la a aduce mintea si corpul in contact cu pamantul. In fiecare zi, mintea noastra este bombardata de informatii din social media, de sarcinile si termenele limita pe care le avem la locul de munca, de activitati cu copiii si legate de casa etc. Mai mult, cel putin 50% din gandurile noastre nu sunt despre prezent, ci penduleaza intre regrete privind trecutul sau grijile privind viitorul. In acest context, de multe ori suntem pe pilot automat si nu mai reusim sa traim constient momentul prezent.
Persoanele care se confrunta cu o problema sau tulburare psihica au deseori dificultati in a ramane ancorati foarte mult in trecut (cum e cazul depresiei sau tulburarii de stres post-traumatic) sau in a se ingrijora foarte mult despre viitor (in tulburarile de anxietate). Din pacate, acest lucru ii impiedica sa traiasca in momentul prezent.
Tehnicile de grounding ne ajuta sa facem fata amintirilor nedorite, flashback-urilor, emotiilor dificile, ingrijorarilor, prin faptul ca ne distrag de la acestea si ne determina sa ne concentram atentia pe ceea ce se intampla in momentul prezent.
Tehnicile de grounding ne ajuta si in cazul unor probleme sau tulburari precum: anxietatea, disocierea, impulsul de auto-vatamare, stresul post-traumatic, dependenta de substante, flashback-uri (amintiri intruzive).
De asemenea, in unele cazuri, scopul tehnicilor de grounding este de a readuce persoana care trece printr-un atac de panica sau are flashback-uri dureroase despre un eveniment traumatic, intr-un mediu sigur, in care sa se poata linisti si sa se poata deconecta de acele amintiri si emotii.
Practicarea in mod curent a tehnicilor de grounding ne ajuta si in:
Tehnicile de grounding se pot realiza oricand si oriunde, daca avem la dispozitie cateva minute.
Constau in folosirea celor cinci simturi sau in utilizarea unor obiecte tangibile. Iata cateva exemple:
Acestea le folosim pentru a ne lua atentia de la gandurile si emotiile inconfortabile pe care le gandim/simtim.
Aceasta tehnica te ajuta sa revii in momentul prezent, directionandu-ti atentia catre senzatiile pe care le ai in corp.
Incepe prin a inspira si a expira lung si profund, de 5 ori. Apoi concentreaza-ti atentia pe diferite zone ale corpului. Observa senzatiile pe care le simti in corp (furnicaturi, mancarime, durere), incepand de la cap, pana la varfurile picioarelor. Observa-le fara sa le interpretezi sau sa le critici si lasa-le sa plece.
Chiar daca suntem presati de numeroasele responsabilitati pe care le avem de realizat intr-o zi si nu avem timp, tehnicile de grounding sunt simple si pot fi realizate oricand si oriunde.
Gaseste metoda sau metodele care ti se potrivesc cel mai bine. Acest lucru presupune sa incerci mai multe tehnici si sa vezi care e cea mai eficienta pentru tine. Inainte si dupa ce faci un exercitiu de grounding, evalueaza cum te simti pe o scala de la 1 la 10. Observa daca se schimba ceva dupa ce aplici acea tehnica. In acest fel vei putea sa vezi care functioneaza mai bine pentru tine.
Planifica exersarea tehnicilor de grounding in programul tau. Chiar daca esti foarte incarcat, alege totusi momente pe care ti le poti dedica pe parcursul zilei, in care sa devii mai conectat la momentul prezent si la ceea ce te inconjoara. Apoi iti va fi mult mai simplu sa aplici aceste tehnici cand ai nevoie.
(1) 10+ Best Grounding Techniques and Exercises to Strengthen Your Mindfulness Practice Today – https://positivepsychology.com/grounding-techniques/
(2) Grounding Techniques – https://www.therapistaid.com/therapy-article/grounding-techniques-article