Constipatia apare atunci cand miscarile intestinale devin mai putin frecvente si mai dificile decat este normal. Exista o serie de remedii naturiste in acest sens. Iata care sunt acestea.
1. Ce este constipatia?
2. Simptome
3. Cauze
4. Complicatii
5. Diagnostic
6. Solutii naturiste pentru a reduce constipatia
7. Alte tratamente
Constipatia este mai degraba un simptom si nu o boala. In general, constipatia este definita ca trecerea a mai putin de 3 scaune pe saptamana sau dificultate si durere in timpul defecarii. In timpul constipatiei, de obicei scaunele au dimensiuni mici, sunt uscate si dificil de eliminat.
Constipatia este cel mai frecvent cauzata de consumul insuficient de fibre sau de o dieta necorespunzatoare. Constipatia cronica poate fi cauzata de o dieta deficitara, de deshidratare, de anumite medicamente (cum ar fi antidepresive, medicamente analgezice puternice), stresul sau presiunea altor activitati care te forteaza sa tot amani mersul la toaleta. Constipatia poate fi data si de unele boli, ca cele tiroidiene sau diabetul, cancerul colorectal, cand de obicei apar si alte semne, ca sange in scaun si scadere in greutate.
Simptomele constipatiei sunt:
Simptomele mai grave includ:
Complicatiile constipatiei pot deveni grave daca sunt lasate netratate. Pot necesita interventii chirurgicale.
Cand alimentele parasesc stomacul, corpul reabsoarbe lichid din alimentele inca nedigerate sau incomplet digerate care ajung in colon. Astfel, in mod normal fecalele sunt de consistenta potrivita, dar cu cat stau mai mult in colon, cu atat se usuca si sunt mai dificil de eliminat. Acumulandu-se si mai multe fecale, scaunul este si mai dificil de eliminat.
Pe scurt, cauzele constipatiei sunt:
Constipatia poate fi si un simptom al unor afectiuni, cum ar fi:
Constipatia cronica poate dura luni sau ani. Este de obicei cauzata de dieta deficitara, de o alta boala sau de intarzierea mersului la toaleta. Dieta saraca in fibre si aportul insuficient de apa sunt cauze comune ale constipatiei.
Constipatia acuta incepe brusc si dureaza cateva zile. Poate fi cauzata de un blocaj, inactivitate prelungita, anumite medicamente, deshidratare. Femeile gravide pot dezvolta constipatie atunci cand uterul apasa asupra intestinului.
Exemple de medicamente care pot provoca constipatie acuta includ:
Utilizarea excesiva a laxativelor face ca intestinele sa fie mai putin sensibile la necesitatea de a elimina fecalele si pot provoca constipatie cronica.
Factorii care pot declansa sau creste probabilitatea de a dezvolta constipatie includ:
Complicatiile date de constipatia netratata pot include:
Diagnosticarea constipatiei poate include:
Alte teste de diagnosticare pot include:
Medicina traditionala si fitomedicina au fost intotdeauna o solutie importanta pentru tratarea si prevenirea diferitelor boli. Ingredientele lor active pot avea activitati antioxidante si efecte terapeutice. Iata care sunt principalele solutii naturiste la aceasta problema extrem de neplacuta:
Prunele (proaspete sau deshidratate) sau sucul de prune sunt un remediu excelent pentru constipatie. In plus fata de fibre, prunele contin sorbitol cu efect natural laxativ. Daca sunteti constipat, prunele ar putea fi cea mai usoara solutie naturala disponibila. Se considera ca doza eficienta este de aproximativ 50 de grame (aproximativ 7 prune de dimensiune medie) de doua ori pe zi. La fel de eficiente ar putea fi si smochinele.
Psylliumul poate accelera frecventa scaunului si poate imbunatati consistenta lui, deoarece are un continut ridicat de fibre si mucilagiu ce contribuie la o actiune laxativa. Este adesea utilizata pentru tratarea constipatiei cronice si poate fi combinata cu alte laxative, atat naturale, cat si sintetice. Poate provoca anumite efecte secundare, cum ar fi reactii alergice, greata, dureri de stomac, varsaturi. Pentru adulti se recomanda o lingura/zi, cu o cantitate suficienta de apa.
Grasimile sanatoase din compozitia lor si fibrele pot ajuta la prevenirea constipatiei. Uleiurile din aceste seminte pot ajuta la lubrifierea colonului. Consumati aproximativ 2-3 lingurite de seminte de chia (inmuiate in mod ideal pentru a ajuta la eliberarea substantelor nutritive) zilnic cu apa sau alte lichide si cate o lingurita de seminte de in macinate.
Catina este un laxativ popular ce actioneaza prin „iritarea” colonului pentru a favoriza miscarile intestinului. Utilizarea pe termen scurt este de obicei bine tolerata, dar poate provoca dureri abdominale sau dezechilibru electrolitic. Utilizarea pe termen lung poate provoca afectare hepatica, de la insuficienta hepatica usoara pana la acuta.
Senna este utilizata pentru a trata constipatia si pentru a elimina continutul intestinal. Fructele sunt considerate a fi mai blande decat frunzele. Totusi, trebuie utilizat doar pe termen scurt si in dozele recomandate. Consumul pe termen lung, prelungit, poate afecta ficatul. Senna contine un numar de compusi specifici numiti glicozide, care stimuleaza nervii din intestin si accelereaza miscarile intestinului. Senna, de obicei, nu este recomandata persoanelor care sunt insarcinate, alapteaza sau au anumite boli, cum ar fi boala inflamatorie intestinala.
Crusinul este intalnit in multe ceaiuri si suplimente naturale, avand rol laxativ usor, datorita continutului de antrachinone ce actioneaza asupra colonului, stimuland miscarile intestinale. Alte denumiri ale lui sunt lemn cainesc, spinul cerbului sau salba moale. Interactioneaza cu microflora bacteriana si favorizeaza eliminarea mai rapida a scaunului.
Pentru unii oameni, cafeaua poate creste nevoia de a merge la baie. Aceasta deoarece cafeaua stimuleaza muschii din sistemul digestiv. Cafeaua poate contine, de asemenea, cantitati mici de fibre solubile care ajuta la prevenirea constipatiei prin imbunatatirea echilibrului bacteriilor intestinale. Retineti insa faptul ca are si efect diuretic, eliminand mai usor apa din corp, astfel ca este nevoie si de un consum mai mare de apa.
Sucul de aloe vera are capacitatea de a regla metabolismul si actioneaza asupra musculaturii intestinale, favorizand eliminarea bolului fecal. Aloe vera contine numerosi compusi benefici, inclusiv mucilagii care previn inflamatia, favorizeaza peristaltismul si reduc constipatia. Se recomanda in general 1-2 linguri de gel/suc de aloe vera pe zi.
Deshidratarea constanta poate duce cu usurinta la constipatie. Pentru a preveni acest lucru, beti suficienta apa si mentineti-va hidratat. In caz de constipatie, cresteti consumul de apa pentru a regla tranzitul. Beti cel putin 8 pahare, aproximativ 2 litri de apa pe zi, pentru a asigura hidratarea adecvata a continutului intestinului. Lichidele calde vor favoriza peristaltismul, in timp ce lichidele reci pot inhiba functia intestinala adecvata si pot cauza crampe musculare incomode.
Consumul mai mare de fibre poate reduce constipatia, prin cresterea si accelerarea miscarilor intestinale, favorizand eliminarea bolului fecal. Exista multe fibre dietetice diferite, dar, in general, ele se incadreaza in doua categorii: fibrele insolubile (gasite in tarate de grau, legume si cereale integrale, care favorizeaza trecerea scaunului) si fibrele solubile (gasite in tarate de ovaz, orz, nuci, seminte, fasole, linte si mazare, precum si unele fructe si legume, care absorb apa si formeaza o pasta asemanatoare gelului, care inmoaie scaunele si imbunatateste consistenta bolului fecal). Pentru a preveni constipatia, ar trebui sa incercati sa consumati un amestec de fibre solubile si insolubile. Cantitatea totala recomandata de fibre pe zi este de 25 de grame pentru femei si de 38 de grame pentru barbati.
Sedentarismul poate creste riscul de constipatie, in timp ce un stil de viata activ poate preveni aceasta problema si poate fi chiar eficient in reducerea ei. Daca sunteti constipat, incercati sa faceti plimbari regulate. Cu siguranta merita o incercare.
Invatand sa va relaxati musculatura pelvisului, ceea ce va poate ajuta sa eliminati mai usor scaunul cand vine vremea sa mergeti la baie.
Probioticele pot ajuta la prevenirea constipatiei cronice. Persoanele care au constipatie cronica pot avea un dezechilibru al bacteriilor in intestin. Se crede ca alimentele si suplimentele probiotice ar putea contribui la imbunatatirea acestui echilibru si la prevenirea constipatiei. Acestea ar putea de asemenea ajuta la tratarea constipatiei prin producerea de acid lactic si acizi grasi cu lant scurt, ce modifica usor consistenta scaunului si favorizeaza eliminarea lui. Iaurtul este o sursa importanta de probiotice naturale.
Constipatia poate fi un simptom al sindromului intestinului iritabil (IBS). Dieta low-FODMAP este o dieta de eliminare care este adesea folosita pentru a trata aceasta problema si care ar putea fi eficienta pe termen mai lung. FODMAP reprezinta oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli. Dieta implica limitarea unor alimente bogate in elemente FODMAP pentru o perioada de timp inainte de a le reintroduce, pentru a determina care dintre ele produc simptome si care sunt bine tolerate.
Evitati alimentele care pot intensifica si agrava constipatia:
De asemenea, un sfat important este sa nu ignorati nevoia de a merge la baie si sa nu amanati nevoia de a defeca, pentru a nu cauza modificari ale tranzitului si constipatie.
Pe langa aceste tratamente naturiste si care vizeaza stilul de viata, uneori pot fi necesare medicamente pentru a preveni complicatiile.
Exista mai multe tipuri de laxative. Fiecare functioneaza oarecum diferit pentru a facilita miscarea intestinala.
Referinte:
(1) Constipation, link: https://familydoctor.org/condition/constipation/
(2) Constipation and defecation, link: http://patients.gi.org/topics/constipation-and-defection-problems/
(3) Complementary and Alternative Therapies for Chronic Constipation, link: https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/396396/
(5) Constipation (Relief, Home Remedies, Treatment Medications), link: https://www.medicinenet.com/constipation/article.htm
(6) Concise review: Herbal remedies and herbal plants for constipation in children, link: http://www.bmrat.org/index.php/BMRAT/article/view/438
(7) Thirteen home remedies for constipation, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318694.php
(8) Nutritional aids and herbal remedies will prevent and eliminate constipation, link: https://achs.edu/resource/theses-and-capstone-projects/nutritional-aids-and-herbal-remedies-will-prevent-and-eliminate-constipation.pdf