Afla din articolul de mai jos mai multe despre impactarea fecala, care pot fi cauzele, cum se manifesta aceasta problema si ce implica tratamentul.
1. Ce este impactarea fecala?
2. Care sunt simptomele impactarii fecale?
3. Cauzele impactarii fecale
4. Diagnostic
5. Tratament
Impactarea fecala este atunci cand materiile fecale se blocheaza la nivelul intestinului gros si nu pot fi eliminate spontan. Poate sa apara dupa constipatie severa, deoarece scaunul devine uscat si tare. Se poate acumula si devine mai dificil de eliminat. Un fecalom este o acumulare de materii fecale, o masa dura si voluminoasa ce stagneaza in intestin, la nivelul ampulei rectale – portiunea inferioara a rectului.
Impactarea fecala este considerata o urgenta medicala. Daca nu ati reusit sa eliminati scaunul timp de cel putin 4 zile (fara a include dezvoltarea brusca a diareei lichide incontrolabile), ar trebui sa mergeti la medic urgent pentru evaluare si tratament suplimentar. De asemenea, daca aveti simptome severe, trebuie sa solicitati urgent ajutor medical – simptome ca durere abdominala brusca, severa, sangerare rectala, probleme de respiratie, ameteli, febra.
Exista mai multe simptome ale impactarii fecale. Simptomele variaza in functie de zona in care este blocata masa de fecale. Unele dintre cele mai comune simptome includ:
Uneori se poate simti o masa dura (scaun intarit) in abdomenul inferior sau in rect, in functie de localizare. In alte cazuri, scaunul lichid poate trece de masa de scaun intarita provocand diaree sau chiar incontinenta (incapacitatea de a controla miscarile intestinale).
Uneori, impactarea fecala duce la obstructie intestinala, care se poate prezenta cu dilatarea colonului de locul impactarii, distensie abdominala, greata si varsaturi. Solicitati urgent ajutor medical daca suspectati obstructie intestinala si daca aveti simptome ca ritm cardiac rapid, probleme de respiratie sau hiperventilatie, febra, incontinenta.
Impactarea fecala poate cauza obstructie intestinala, poate agrava hemoroizii si produce disconfort sever. In cazuri rare, impactarea fecala netratata poate duce la complicatii grave de sanatate, cum ar fi:
Daca apar aceste complicatii, simptomele pot include febra, frisoane, sangerare rectala, tensiune arteriala scazuta, ritm cardiac rapid, ameteli sau pierderea constientei.
Principala cauza a impactarii fecale este constipatia cronica. Unele cauze ale constipatiei si implicit factori de risc pentru impactare rectala includ:
O cauza subiacenta, cum ar fi consumul redus de fibre alimentare sau aportul insuficient de lichide, va face ca scaunul care se formeaza in colon sa devina prea uscat si tare, dificil de eliminat. In cazul in care cauza de baza nu este gestionata, scaunul poate ramane in colon sau rect si devine din ce in ce mai greu de eliminat. Alti factori de risc includ abtinerea de la defecare si utilizarea excesiva a laxativelor. Organismul devine dependent de laxative pentru a ajuta la eliminarea materiilor fecale. Ca urmare, colonul devine mai putin capabil sa efectueze acest proces in mod natural.
Initial medicul va adresa o serie de intrebari – istoric medical – cand de des mergeti la baie si cand ati fost ultima data, cat de des va confruntati cu episoade de constipatie, cate lichide consumati, cate fibre consumati, daca folositi laxative, ce alte medicamente luati etc. Desi exista mai multe moduri in care impactarea fecala poate fi diagnosticata, cel mai frecvent este printr-o examinare fizica – tuseu rectal sau examinare rectala. Daca medicul depisteaza sau suspecteaza o impactare fecala, va recomanda si o procedura imagistica – radiografie sau CT abdominal. O alta optiune este sigmoidoscopia, care este o procedura ce implica introducerea unui tub subtire (sigmoidoscop) in colonul inferior.
In caz de impactare fecala, va trebui indepartata masa dura de scaun din colon sau rect. Problema nu va disparea de la sine si poate fi extrem de grava daca este lasata netratata. Metodele de tratament folosite depind de durata impactarii fecale si localizare.
De obicei, se recomanda supozitoare laxative. De asemenea, se pot recomanda laxative orale. Daca nu utilizati in mod regulat medicamente laxative, acestea ar trebui sa fie eficiente relativ rapid. Supozitoarele sunt folosite in loc de laxative orale daca blocajul este in zona inferioara a colonului.
In cazuri mai severe si daca scaunul se afla in rect, medicul va incerca sa il indeparteze manual – dezimpactare manuala. Urmatorul pas poate fi evacuarea scaunului cu o combinatie de clisme si laxative orale. Clismele rectale sunt de obicei administrate mai intai. Acestea sunt urmate de un laxativ oral (de obicei pe baza de polietilen glicol). Daca aceste metode nu dau rezultate (si de exemplu, daca scaunul impactat nu poate fi indepartat manual), medicul poate face o colonoscopie pentru a identifica exact cauza blocajului. Un tub subtire cu o sursa de lumina si o lentila la capat este introdus prin anus pentru a examina colonul. Daca se identifica blocajul, medicul poate folosi colonoscopul pentru a incerca sa il indeparteze.
Daca dezimpactarea manuala (sau asistata de colonoscop) are succes, de obicei nu este necesara interventia chirurgicala. Operatia este de obicei necesara numai daca scaunul impactat provoaca o perforatie in intestin.
Cauza impactarii rectale este de obicei constipatia cronica. Astfel, este esential sa luati o serie de masuri pentru a preveni constipatia. Recomandarile includ:
De asemenea, in caz de constipatie exista si o serie de remedii utile, ca suc de mere, suc de prune si prune uscate, ceai de crusin si senna etc. Despre constipatie poti citi pe larg aici.
In functie de starea medicala, medicul va poate recomanda sa utilizati in mod regulat anumite produse laxative pentru a preveni constipatia. Aceasta decizie trebuie cantarita cu atentie, deoarece laxativele pot face colonul mai putin receptiv si functional decat in mod normal. Medicul poate, de asemenea, sa modifice oricare dintre medicamentele care contribuie la constipatie. In caz de leziuni neurologice sau o interventie chirurgicala intestinala, pot fi recomandate si exercitii de reeducare a intestinului.
Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/322150
(2) https://www.verywellhealth.com/what-is-fecal-impaction-1945043
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3348734/
(4) https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-is-fecal-impaction
(5) https://bmcgeriatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12877-015-0162-5
Surse foto: Pixabay