Fisuri anale – iata care sunt semnele si simptomele unei fisuri anale, ce cauze exista la baza, ce implica diagnosticul si ce tratamente se folosesc.
1. Ce sunt fisurile anale?
2. Care sunt simptomele?
3. Cauze
4. Cum este diagnosticata o fisura anala?
5. Ce implica tratamentul?
Fisurile anale se dezvolta in tesutul care acopera zona anusului (canalul anal). De obicei, acestea se dezvolta spre zona din spate a anusului. Daca ati avut o fisura anala de mai putin de 6 saptamani, aceasta se numeste fisura anala acuta. Daca dureaza de mai mult de 6 saptamani, este cunoscuta sub numele de fisura anala cronica. O fisura anala este practic o ruptura in tesutul anusului. Fisura este cauzata de intinderea prea mare a tesutului anal. Acest lucru se poate intampla in timpul unei miscari intestinale dure si poate cauza durere si sangerare.
Fisurile anale sunt diferite de hemoroizi, dar simptomele pot fi similare. Despre hemoroizi poti citi pe larg aici.
Semnele si simptomele pot include:
» Citeste si despre Sange in scaun – ce alte probleme poate semnala.
Uneori, o fisura anala poate fi o rana nedureroasa care nu se vindeca. Poate sangera din cand in cand, dar nu provoaca alte simptome.
De cele mai multe ori, nu exista niciun motiv evident pentru care apar fisurile anale – se numeste fisura anala primara. Se crede adesea ca este rezultatul unei miscari intestinale dure sau scaun dur care afecteaza canalul anal. Acest lucru poate duce la incordarea intensa a muschilor din jurul anusului, crescand riscul de rupturi.
Uneori, exista o cauza clara care sta la baza fisurii anale. Aceasta este cunoscuta sub numele de fisura anala secundara. Cauzele fisurilor anale secundare include:
Fisurile anale nu sunt asociate cu boli mai grave, cum ar fi cancerul intestinal, desi cancerul anal poate fi confundat adesea cu o fisura anala. Unele dintre posibilele complicatii ale unei fisuri anale includ:
Medicul poate diagnostica o fisura anala pe baza simptomelor si a unui examen fizic. Examenul poate include examinarea fisurii, examen digital rectal si anoscopie – procedura folosita pentru a examina canalul anal. Medicul poate astepta pana cand fisura incepe sa se vindece inainte de a face un examen rectal sau o anoscopie. Utilizarea unui anoscop poate ajuta, de asemenea, medicul sa gaseasca alte cauze posibile ale durerilor anale sau rectale, cum ar fi hemoroizii. In unele cazuri de durere rectala, este posibil sa aveti nevoie de o endoscopie pentru o mai buna evaluare a simptomelor.
Majoritatea fisurilor anale pe termen scurt se pot vindeca folosind tratament la domiciliu in 4 – 6 saptamani. Durerea in timpul miscarilor intestinale dispare de obicei in cateva zile dupa inceperea tratamentului la domiciliu.
Includeti in alimentatie alimente bogate in fibre, consumati suficiente lichide si adoptati un stil de viata activ. Uneori, medicii pot recomanda suplimente sau anumite tratamente in acest sens. Nu amanati mersul la toaleta – stabilirea unei rutine in acest sens poate fi de ajutor. De asemenea, evitati statul prelungit pe toaleta.
Medicul poate recomanda un anestezic topic. De asemenea, o crema sau un unguent cu steroizi poate reduce inflamatia din jurul leziunii – inclusiv pentru simptome de mancarime si durere. Terapia de prima linie include adesea masuri conservatoare plus un medicament topic – unguent pentru fisuri anale. Preparatele utilizate in practica vor contine de multe ori trinitrat de gliceril. Acesta intrerupe ciclul spasmului prin relaxarea sfincterului anal intern si reducerea presiunii anale in repaus. Alte ingrediente topice utilizate in mod obisnuit sunt lignocaina si hidrocortizonul. Se mai pot folosi adesea unguente cu vitamina E, vaselina, lanolina, galbenele, tataneasa, propolis etc.
Insa, nu toate fisurile se vor vindeca doar cu tratament la domiciliu. Daca o fisura dureaza mai mult de 8 – 12 saptamani, este posibil sa aveti nevoie de medicamente eliberate pe baza de reteta. Tratamentele pot include medicamente pentru hipertensiune arteriala sub forma de pilule sau injectii cu toxina botulinica.
Daca fisura este cronica si nu se vindeca, interventia chirurgicala poate fi o optiune. O portiune din muschiul sfincterului anal este indepartata chirurgical, ducand la spasme mai putine si mai putin severe – aceasta procedura este cunoscuta sub numele de sfincterotomie interna. Fisurile anale severe trebuie corectate chirurgical. Fisura si tesutul cicatricial asociat sunt indepartate. Uneori, o fasie subtire de muschi din sfincterul anal este, de asemenea, indepartata, deoarece acest lucru ajuta rana sa se vindece mai bine.
Chirurgia este luata in considerare pentru pacientii care nu raspund la masuri de prima linie. Sfincterotomia interna laterala are o rata excelenta de vindecare de aproximativ 95%. Complicatiile pot sa includa insa uneori recidiva in pana la 6% dintre cazuri si incontinenta scaunului (de obicei tranzitorie) la pana la 17% dintre pacienti.
O fisura anala nu poate fi intotdeauna prevenita, dar puteti reduce riscul printr-o serie de masuri preventive. Puteti reduce riscul de a dezvolta o fisura anala prin prevenirea constipatiei. Acest lucru este foarte important daca ati avut deja o fisura anala vindecata, deoarece poate ajuta la oprirea reaparitiei fisurii. Puteti ajuta la prevenirea constipatiei asigurandu-va ca aveti o dieta sanatoasa echilibrata, care contine o cantitate suficienta de fibre. De asemenea, este important sa va asigurati ca beti suficiente lichide si faceti exercitii fizice in mod regulat.
Daca aveti o alta problema de sanatate care va creste riscul de a avea o fisura anala, discutati cu medicul. Adoptati o dieta bine echilibrata, cu multe fibre. Asigurati-va ca aportul de lichide este adecvat. Nu amanati mersul la toaleta, pentru ca acest lucru poate duce la scaune dure, dificil de eliminat.
Referinte:
(1) https://www.uofmhealth.org/health-library/uf4764
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anal-fissure/diagnosis-treatment/drc-20351430
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526063/
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4816871/
(5) https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=uf4764
(6) https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-is-anal-fissure-and-what-causes-it#prevention