Aclorhidria inseamna absenta acidului clorhidric din sucurile gastrice. Iata ce simptome pot fi asociate, care sunt cauzele si factorii de risc si ce implica tratamentele.
1. Ce este aclorhidria?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Metode de diagnostic
5. Tratament pentru aclorhidrie
Aclorhidria este absenta sau diminuarea secretiei gastrice acide. Aceasta problema, in general, nu apare singura, ci este un rezultat secundar al unei alte afectiuni sau circumstante, cum ar fi infectia cu H. pylori sau hipotiroidismul. Indiferent de cauza sa, aclorhidria poate duce la o serie de simptome gastrointestinale, de la durere la constipatie si arsuri la stomac.
Aclorhidria apare atunci cand exista o absenta a acidului clorhidric in stomac. Este o forma mai severa de hipoclorhidrie, care este o diminuare a acizilor din stomac. Ambele conditii pot afecta procesul digestiv si pot duce la deteriorarea sistemului gastrointestinal. Fara acid in stomac, organismul nu va descompune corect proteinele. De asemenea, creste riscul de infectii gastrointestinale.
Acizii descompun alimentele si activeaza enzimele digestive care dizolva proteinele si alti nutrienti. De asemenea, ajuta la distrugerea bacteriilor, virusurilor si parazitilor din stomac, protejand de infectii si boli. Hipoclorhidria este termenul medical pentru un nivel scazut de acid gastric. Persoanele cu hipoclorhidrie pot avea probleme digestive, deficiente nutritionale si infectii gastrointestinale, dar tratamentul prompt poate preveni complicatiile grave.
Sucul gastric este un lichid secretat de celulele glandelor gastrice de la nivelul stomacului . Este implicat in digestie. Contine acid clorhidric, clorura de potasiu si de sodiu si alti compusi. Are si rolul de a activa enzimele digestive. Acidul clorhidric ajuta organismul sa descompuna, sa digere si sa absoarba nutrienti precum proteinele. De asemenea, elimina bacteriile si virusurile din stomac, protejand de infectii.
Nivelurile scazute de acid clorhidric pot avea un impact profund asupra capacitatii organismului de a digera si de a absorbi in mod corespunzator nutrientii. Lasata netratata, hipoclorhidria poate provoca leziuni ale sistemului gastrointestinal, infectii si o serie de probleme cronice de sanatate. Acidul clorhidric ajuta si la mentinerea nivelului optim de pH in sucurile gastrice, astfel incat enzimele care ajuta la descompunerea alimentelor in substante digerabile sa poata actiona eficient.
Avand in vedere ca aclorhidria provine dintr-o varietate de cauze, simptomele pot varia, dar in general includ unul sau mai multe dintre urmatoarele:
Acidul gastric scazut este un declansator pentru o activitate digestiva slaba. Deoarece alimentele si elementele nutritive nu pot fi descompuse, raman mai mult in stomac si provoaca acumularea bacteriilor. Principalele simptome ale acestui proces sunt gazele in exces si balonarea.
Aclorhidria poate creste riscul de a dezvolta anemie cu deficit de fier. Fara acizi in stomac, pot sa apara probleme cu absorbtia fierului. Alte vitamine si minerale, cum ar fi calciul, acidul folic, vitamina C si vitamina D au nevoie, de asemenea, de acid gastric pentru absorbtia in tractul digestiv. Lipsa de nutrienti poate duce la o varietate de probleme, inclusiv furnicaturi si amorteala in degete, probleme de memorie, probleme de vedere etc.
Aclorhidria poate aparea la barbati si femei de toate varstele. Cu toate acestea, aceasta afectiune apare mai frecvent la varstnici. Exista o serie de factori care pot contribui la dezvoltarea aclorhidriei, inclusiv:
Alte cauze posibile pentru aclorhidrie pot sa includa si radioterapia care implica stomacul si cancer gastric.
Aclorhidria tinde sa apara in general la adultii in varsta, asa ca varsta este considerata un factor de risc pentru aceasta afectiune. Exista si alti factori care contribuie la aciditatea gastrica scazuta. Stresul si o dieta deficitara sunt doua dintre cele mai frecvente motive care pot afecta direct procesul digestiv. Alti factori care pot cauza aciditate scazuta in stomac includ si mancatul prea repede, aport mare de zahar, deficit de zinc, sensibilitati alimentare sau alergii.
Daca se suspecteaza acorhidria si anumite cauze dintre cele de mai sus, medicul va efectua mai multe teste. Cu toate acestea, aceste teste sunt in general pentru diagnosticarea problemei medicale primare suspectate, nu pentru aclorhidrie in sine.
Unele teste includ:
Testele de sange, cum ar fi hemoleucograma completa, pot fi, de asemenea, utilizate pentru a verifica anumite tipuri de anemie, care pot fi legate de niveluri inadecvate de acid gastric.
Tratarea aclorhidriei depinde de cauza. Daca ati dezvoltat aclorhidrie dintr-o infectie, cum ar fi H. pylori, medicii pot prescrie antibiotice pentru a trata infectia. Daca vi s-a prescris un medicament antiacid pentru a atenua simptomele de reflux acid, medicul poate schimba reteta pentru a evita declansarea aclorhidriei. Daca o alta afectiune cauzeaza aclorhidria, tratarea acelei afectiuni va atenua, in general, problemele de aciditate scazuta din stomac. Prin urmare, recomandarile individuale pentru anemie pernicioasa, infectia cu H. pylori sau chiar cancerul gastric daca e cazul, vor fi tratamentul implicit pentru aclorhidrie.
ATENTIE! Aclorhidria poate duce la probleme de sanatate si complicatii, asa ca aceasta si cauzele sale trebuie tratate cat mai curand posibil. Daca observati modificari digestive sau simptome deranjante, mergeti la medic pentru a primi planul de tratament potrivit.
Medicii pot recomanda si suplimente de vitamine si minerale, pentru ca aclorhidria poate duce la deficiente. Uneori, medicii pot recomanda suplimente cu enzime digestive care contin si pepsina, probiotice, precum si suplimente de zinc. Enzimele digestive naturale pot fi adesea indicate – contin inclusiv extracte de papaya si ananas, care pot stimula productia de acid gastric. Persoanele care nu au suficient zinc in alimentatie si cei cu o absorbtie slaba a zincului pot avea niveluri scazute de acid gastric. Probioticele sunt benefice pentru digestie. Alimentele fermentate au efecte probiotice care pot imbunatati digestia, pot lupta impotriva bacteriilor daunatoare si pot reduce inflamatia cauzata de acidul gastric scazut.
Masticatia este primul pas in procesul digestiv. Un sfat simplu, dar trecut cu vederea, pentru a imbunatati nivelul de acid din stomac si digestia este sa mestecati bine alimentele. Mestecati bine si luati muscaturi mai mici pentru a stimula enzimele digestive. Acest lucru poate elimina simptomele asociate cu aciditatea scazuta. Mestecatul descompune alimentele in bucati mai mici. Aceste bucati se amesteca apoi cu saliva, ceea ce duce la urmatoarea etapa a procesului digestiv.
Efectuarea anumitor modificari ale dietei poate ajuta la cresterea aciditatii. De exemplu, alimentele bogate in carbohidrati rafinati (zaharuri si alimente bogate in amidon) pot duce la inflamatii in stomac. Alimentele procesate si zaharurile pot provoca inflamatii in stomac, pot scadea activitatea acida si pot declansa simptome de reflux. O alimentatie sanatoasa poate imbunatati procesul digestiv, permitandu-i stomacului sa descompuna in mod adecvat alimentele si sa absoarba proteinele esentiale in organism.
Ghimbirul este cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii, esentiale pentru reducerea inflamatiei cauzate de acidul gastric scazut. De asemenea, a fost recunoscut ca un tratament alternativ pentru refluxul gastric si alte tulburari gastro-intestinale. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a confirma efectele sale asupra imbunatatirii acidului din stomac.
De asemenea, pot fi utile alimentele amare, ceaiuri sau ierburi amarui, despre care se crede ca pot stimula secretia de acid din stomac si enzimele digestive. Insa, mai sunt necesare cercetari in acest sens.
Evitati alimentele care sunt greu de digerat, cum ar fi cele care sunt grase si prajite. Evitati sa mancati cu cel putin 3 ore inainte de culcare. Acest lucru ii permite organismului sa digere complet inainte de culcare si poate reduce riscul de arsuri la stomac pe timp de noapte.
Referinte:
(1) https://bestpractice.bmj.com/topics/en-us/871
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507793/
(3) https://www.healthline.com/health/achlorhydria
(4) https://www.verywellhealth.com/achlorhydria-1742373
(5) https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-is-hypochlorhydria