Balonarea – iata care pot fi cauzele, cum o putem preveni si o serie de remedii naturiste la aceasta problema.
1. Ce este balonarea si cand apare?
2. Alimente care provoaca balonare
3. Diagnostic si evaluare
4. Remedii naturiste pentru balonare
5. Solutii pe termen lung pentru balonare
Balonarea abdominala este resimtita de pacienti ca un sentiment de plenitudine, senzatie de strangere sau distensie in abdomen. Gazele excesive cauzate de alimente, sindromului intestinului iritabil (IBS) sau dificultatii de absorbtie a anumitor alimente sunt printre cele mai frecvente cauze. In cazul in care balonarea este prelungita, severa sau daca aveti alte simptome ingrijoratoare (de exemplu, diaree, constipatie, scadere ponderala sau sangerare), este extrem de important sa consultati medicul.
Excesul de gaz provoaca balonare, precum si alte simptome, cum ar fi flatulenta sau eructatii.
Un adult elimina in medie 13-21 gaze pe zi. Eliminarea gazelor este o parte normala a procesului de digestie, dar daca acestea se acumuleaza in intestine si nu pot fi eliminate, apar durerea si disconfortul.
O cauza comuna a balonarii este constipatia. In afara de constipatie, alte cauze ale balonarii includ:
Balonarea se caracterizeaza printr-un sentiment puternic de presiune in interiorul abdomenului. La nivel fiziologic, balonarea poate fi data de dezechilibrul florei intestinale, incetinirea digestiei, anomalii ale reflexelor musculare abdominale, sensibilitate alimentara, tulburari psihologice.
Simptomele balonarii:
● abdomen umflat si senzatie de gaze in abdomen
● flatulenta
● stomacul este plin si strans
● dureri de stomac
● ragaieli
● borborisme intestinale
● uneori febra
● greata si stare de voma
● oboseala
Balonarea apare in anumite tulburari caracterizate de exces de gaze, cum ar fi gastroenterita, intoleranta la lactoza, boala celiaca, boala Crohn, diabetul, ulcerul peptic sau sindromul de colon iritabil.
Adesea, gazele sunt cauzate de alimentele consumate. Ceea ce ramane nedigerat este fermentat de bacterii, fungi si drojdii, ca parte a digestiei. Acest proces produce metan si hidrogen, care sunt expulzati ca gaze.
Alimentele „vinovate”, in general, de stari de balonare, sunt:
Efectul lor depinde de toleranta fiecarui organism.
Daca suferiti balonare abdominala, este important sa consultati medicul pentru a va asigura ca nu este vorba de nimic grav. In special, daca aveti simptome de diaree, constipatie, scadere in greutate sau sangerare din orice parte a tractului gastro-intestinal (varsaturi cu sange sau scaune cu sange), exista un risc mai mare de a fi mai mult decat o problema functionala.
Diagnosticul incepe cu un examen fizic si palparea abdomenului pentru a identifica orice lichid prezent. Ascultarea sunetelor intestinale poate ajuta medicul sa determine daca exista o obstructie. Medicul poate efectua o examinare rectala daca apar alte simptome intestinale.
Alte metode de diagnostic includ:
Daca se sugereaza o cauza specifica (de exemplu, intoleranta la lactoza), pot fi necesare diete speciale sau alte teste de diagnostic (de exemplu, testul de toleranta la lactoza). Boala celiaca poate fi diagnosticata printr-o serie de teste de sange care depisteaza anumiti anticorpi.
Iata care sunt cele mai cunoscute remedii pentru balonare:
Ceaiul sau suplimentele de menta pot reduce starea de balonare. Se recomanda 1 lingurita de frunze uscate la o ceasca de apa. Ceaiul e indicat de 3 ori pe zi, pentru o eficienta maxima. Ceaiul de menta este extrem de benefic pentru reducerea problemelor digestive, inclusiv balonarea gastrica. Natura antispasmodica si relaxanta a ceaiului de menta poate ameliora gazele si spasmele abdominale.
Ceaiul de musetel poate ajuta la reducerea indigestiei, a flatulentei si a balonarii. Consumul de ceai de musetel inainte de masa si inainte de culcare poate preveni balonarea. Se folosesc 1-2 lingurite de plante la o ceasca de apa, consumand de 2-3 ori pe zi. Ceaiul de musetel are proprietati de calmare si de prevenire a problemelor ce tin de digestie.
Pe langa menta si musetel, si feniculul (mai ales semintele) au proprietati benefice cand vine vorba de sanatatea digestiva. Se prepara din 1/2 – 1 lingurite de seminte de fenicul la o ceasca de apa. Semintele de fenicul sunt cunoscute pentru efectele benefice asupra digestiei, datorita compusilor ca estragol, fenchona si anetol, care prezinta proprietati antispastice, care pot fi de ajutor in ameliorarea balonarii abdominale.
Ghimbirul are proprietati gastroprotectoare, favorizeaza digestia si reduce balonarea si flatulenta. Se foloseste aproximativ 1 cm de radacina de ghimbir la o ceasca de apa fierbinte. Ghimbirul are proprietati carminative ce ajuta la eliminarea gazelor si reducerea crampelor, precum si la prevenirea si reducerea indigestiei.
Aloe vera are proprietati benefice pentru sanatatea sistemului digestiv, rol antiinflamator, reduce iritatia gastrica si balonarea. De asemenea, are efecte laxative usoare, fiind eficient in tratamentul constipatiei si balonarii gastrice. Se recomanda un sfert sau o jumatate de ceasca de 1-2 ori pe zi.
Ananasul este un aliment ce contine o cantitate crescuta de bromelaina, cu rol antiinflamator, favorizand digestia. Acest lucru poate contribui la reducerea excesului de gaze abdominale. Se recomanda sucul natural de ananas, fara adaosuri de zahar sau coloranti. Se consuma, in general diluat cu apa, si niciodata pe stomacul gol.
Simeticona este un supliment alimentar care se gaseste sub mai multe denumiri in farmacii. Aceasta actioneaza prin ruperea bulelor de gaz din stomac, facandu-le mai usor de eliminat. Urmati instructiunile de dozare si asigurati-va ca discutati cu medicul inainte de a lua astfel de suplimente.
Carbunele activat este un alt tip de supliment fara prescriptie medicala care ajuta la eliminarea gazelor blocate in colon. Se iau comprimate chiar inainte de masa si la o ora dupa masa.
Lactoza este un zahar din lapte. Persoanele cu intoleranta la lactoza nu pot digera acest tip de zahar. Lactaza este enzima pe care organismul o foloseste pentru a descompune lactoza, iar astfel de suplimente pot ajuta organismul sa digera lactoza.
Balonarea se reduce de obicei prin schimbari alimentare. Reducerea alimentelor sarate, a carbohidratilor si a bauturilor alcoolice e primul pas pentru reducerea simptomelor. Alte alimente ce trebuie reduse sunt ceapa, usturoiul, graul, lactoza.
Umflarea provocata de constipatie poate fi tratata prin consumul mai multor alimente bogate in fibre, prin cresterea cantitatii de apa si prin sport. Daca aveti o afectiune cum ar fi boala celiaca sau sindromul de colon iritabil, poate fi necesar sa urmati o dieta stricta pentru a preveni balonarea si alte simptome. Studiile au demonstrat ca, in urma unei diete cu continut redus FODMAP, se pot reduce aceste simptome neplacute. Aceasta implica limitarea consumului de produse lactate, a graului si a altor cereale, precum si a unor fructe si legume.
Cercetarile au aratat ca o dieta bogata in oligozaharide, dizaharide, monozaharide si polioli (FODMAP) fermentabile poate reduce simptomele gazului si sindromului de colon iritabil. O dieta cu continut redus FODMAP implica evitarea consumului de produse alimentare fermentabile, care produc gaze, cum ar fi:
Unii oameni considera ca probioticele care contin lactobacilli si bifidobacterii pot ajuta la balonare prin reducerea productiei de gaze in intestin.
● Activitate fizica – Exercitiile fizice pot ajuta la eliberarea gazelor acumulate. Incercati sa mergeti pe jos si sa faceti scurte plimbari dupa mese pentru a evita formarea gazelor sau pentru a favoriza eliminarea lor.
● Evitati sucurile carbogazoase sau indulcite.
● Beti suficienta apa.
● Evitati consumul de guma de mestecat. Inghitirea aerului in timp ce mestecati poate duce la balonare si la acumulari de gaz.
● Respectati mesele zilei si mancati la intervale regulate.
● Mestecati incet alimentele – inghitirea rapida a alimentelor poate introduce aer in tractul digestiv.
● Evitati folosirea paielor pentru a consuma bauturile, pentru a evita inghitirea excesiva de aer.
● Limitati consumul de sare.
● Mergeti la medic daca problema persista, pentru a identifica cu exactitate cauza. Afectiunile intestinale inflamatorii, inclusiv boala Crohn si colita ulcerativa, pot cauza balonare. De asemenea, afectiunile ginecologice, cum ar fi endometrioza si chisturile ovariene, pot provoca dureri, umflaturi si senzatii de balonare in zona abdominala.
● Luati in considerare o dieta low-FODMAP. FODMAPs sunt un tip de carbohidrati care se gasesc in multe alimente diferite.
● Pastrati un jurnal al alimentelor consumate, pentru a depista eventuale intolerante la unele medicamente. Balonarea este frecventa la persoanele care au intoleranta la lactoza si nu pot digera zaharurile in produsele lactate. Intoleranta autoimuna la gluten, cunoscuta sub numele de boala celiaca, este un alt potential vinovat.
● Incercati sa reduceti nivelul de stres, care poate fi implicat in balonarea pe termen lung.
In rare cazuri, umflarea si distensia abdomenului pot semnifica o afectiune severa. Boala hepatica, boala inflamatorie intestinala, insuficienta cardiaca, probleme renale si unele tipuri de cancer pot provoca balonari.
Balonarea care persista zile sau saptamani poate indica o problema de sanatate care necesita ingrijiri medicale. Este indicat sa te prezinti la medic daca te confrunti cu:
Referinte::
(1) 19 Effective Home Remedies To Get Rid Of Bloated Stomach, link: https://www.stylecraze.com/articles/effective-home-remedies-for-curing-stomach-bloating/#gref
(2) How to get rid of trapped gas, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321504.php
(3) Bloating, link: https://www.naturalremedies.org/bloating/
(4) Bloating: Causes and Prevention Tips, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/healthy-woman/conditions/bloating-causes-and-prevention-tips
(5) Bloating, link: https://familydoctor.org/condition/bloating/
(6) Gas and gas pains, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gas-and-gas-pains/diagnosis-treatment/drc-20372714
(7) How to Get Rid of Gas, Pains, and Bloating, link: https://www.healthline.com/health/digestive-health/get-rid-of-gas-pains-and-bloating
(8) Eighteen ways to reduce bloating, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322525.php
(9) How To Get Rid of Bloating: 9 Strategies Backed By Science, link: https://www.dietvsdisease.org/how-to-get-rid-of-bloating/