Ghimbirul nu ofera doar o aroma unica si placuta preparatelor, dar poate avea si numeroase beneficii pentru sanatate.
1. Ce este ghimbirul?
2. Alegere si utilizare
3. Beneficiile ghimbirului
4. Posibilele efecte adverse
Ghimbirul este un aliment aromat si usor picant, ce confera un gust deosebit si o aroma specifica. Are o textura ferma, striata, pulpa fiind galbuie, alba sau uneori rosiatica, in functie de tip. Este acoperit cu o coaja maronie care poate fi groasa sau mai subtire, in functie de momentul recoltarii.
Are un indice glicemic scazut si contine putine calorii. Aroma ghimbirului este descrisa ca fiind dulce si piperata, cu aroma picanta proeminenta datorita prezentei gingerolului si cetonelor.
Pana in prezent, cercetatorii au identificat 115 componente chimice intr-o varietate de tipuri de ghimbir uscate si proaspete. Cele mai importante elemente fenolice din compozitia radacinii de ghimbir sunt gingerolul si alte elemente specifice – zingeronul si shogaolul. Cea mai mare cantitate de elemente nutritive se gaseste in ghimbirul proaspat. Cand ghimbirul este uscat, deshidratat sau gatit se mai pierd din acesti compusi benefici.
Cercetarile sugereaza ca doza optima de ghimbir variaza de la 250 mg la 4,8 g pe zi proaspat sau rizomi uscati.
In India, ghimbirul a fost folosit drept condiment pentru diferite preparate culinare si bauturi, precum si in practicile medicinale traditionale ayurvedice. Ghimbirul proaspat si uscat se utilizeaza frecvent in medicina ayurvedica pentru tratamentul problemelor precum indigestie, febra si tulburari digestive. Se crede ca ghimbirul proaspat este benefic in reducerea starii de greata si varsaturilor datorita prezentei shogaolului. De asemenea, compusul bioactiv cel mai predominant din ghimbir, gingerolul, stimuleaza enzimele digestive pentru a ajuta la reducerea problemelor gastro-intestinale.
Bucataria asiatica include ghimbirul intr-o serie de feluri de mancare pentru arome, inclusiv supe, curry, mancaruri pe baza de orez si sosuri. Ghimbirul se poate folosi consumat in ceaiuri, in preparate alimentare, bauturi, prajituri etc.
Ori de cate ori este posibil, trebuie sa alegem ghimbir proaspat, deoarece aroma este mai intensa decat a pudrei de ghimbir si contine cantitati mai mari de compusi nutritivi benefici.
Cand alegeti radacina de ghimbir proaspata, asigurati-va ca este solida, neteda si nu are urme de mucegai. Ghimbirul matur are o coaja mai dura, care necesita decojire, in timp ce ghimbirul tanar, de obicei disponibil numai in anumite regiuni, nu trebuie curatat.
Cand cumparati praf de ghimbir uscat, incercati sa selectati ghimbirul organic. Ghimbirul este disponibil si in alte forme, inclusiv ghimbir cristalizat sau murat. Ghimbirul proaspat poate fi pastrat in frigider timp de pana la 3 saptamani, daca este lasat necuratat. Poate fi depozitat si la congelator, unde va rezista pana la 6 luni. Pudra de ghimbir uscata trebuie pastrata intr-un recipient de sticla inchis etans, intr-un loc racoros, intunecat si uscat. Alternativ, puteti sa-l pastrati in frigider.
Pentru a indeparta coaja, se foloseste un cutit. Ulterior poate fi taiat, tocat sau razuit. Gustul depinde de momentul in care este adaugat in timpul procesului de gatire. Adaugat la inceput, va da o aroma mai subtila in timp ce daca se adauga la sfarsit, va conferi un gust mai intens.
Puteti adauga ghimbir razuit sau pudra de ghimbir in lapte, in limonada, sucuri de fructe etc., se adauga de multe ori la retetete pe baza de orez, la salate, deserturi cu fructe, preparate cu legume.
Este cea mai recomandata forma de ghimbir, dar si cea mai versatila. Se poate taia sau razui, se poate adauga in preparate, se poate prepara ca ceai, se poate adauga la retete ce necesita prajire, in sucuri etc. De asemenea, se poate prepara suc de ghimbir. Sucul de ghimbir este, de asemenea, un ingredient de baza in multe tipuri de preparate din bucataria asiatica si poate fi adaugat la feluri de mancare clasice, cum ar fi carnea de vita.
Pudra de ghimbir este o metoda mai la indemana de a avea mereu ghimbir in casa. Se foloseste de obicei la fel ca ghimbirul proaspat.
Capsulele de ghimbir sau suplimentele de ghimbir sunt usor de consumat. Pudra de ghimbir macinata se adauga in capsula pentru a fi usor consumata in orice moment al zilei.
Se poate prepara ceai de ghimbir folosind ghimbir proaspat sau ghimbir macinat. Se adauga felii de ghimbir in apa fierbinte si se fierb timp de 10-30 de minute, in functie de cat de puternica doriti sa fie aroma. Se poate adauga apoi lamaie, miere sau suc de lamaie pentru a intensifica aroma.
Uleiul de ghimbir poate fi administrat intern sau local pentru a trata durerea. Uleiul esential de ghimbir are multe proprietati calmante si este folositor pentru masaje.
Iata care sunt beneficiile ghimbirului asupra sanatatii:
Unul dintre ingredientele active gasite in ghimbir este 1-dehidro- (10) -gingerdiona. Este cunoscuta pentru reglarea proceselor inflamatorii prin inhibarea caii NF-kB. Ghimbirul este, de asemenea, cunoscut pentru blocarea productiei de prostaglandine si leucotriene (substante chimice proinflamatorii) si blocarea activitatilor enzimei COX.
Astfel, ghimbirul poate reduce durerile si inflamatiile, cum e in cazul durerilor musculare date de antrenamente intense, crampele menstruale, durerile din osteoartrita.
O meta-analiza ale carei rezultate au fost publicate in Osteoarthritis Research Society International (2015) sustine faptul ca ghimbirul are efecte benefice majore pentru reducerea durerii din osteoartrita, comparativ cu tratamentele placebo. De asemenea, arata ca efectele adverse nu au fost observate. Meta-analiza a includ 5 studii finale care au testat eficienta si siguranta acestui remediu naturist in reducerea durerii date de osteoartrita.
Ghimbirul este folosit de multe ori pentru gestionarea anumitor boli gastro-intestinale, inclusiv ulcer peptic si duodenal. Ulcerul este favorizat, in general, de dezechilibrul dintre factorii defensivi si cei ofensivi precum acidul, pepsina si Helicobacter pylori. In acest caz, ghimbirul poate fi eficient datorita proprietatilor sale antiinflamatorii. Protejeaza mucoasa gastrica impotriva mai multor agenti care cresc riscul de ulcer.
De asemenea, are efect antiemetic prin cresterea motilitatii intestinale si inhibarea receptorilor de serotonina. Compusii fenolici din ghimbir pot ajuta la ameliorarea iritatiei gastrointestinale, la stimularea productiei de saliva si de bila si la reducerea contractiilor gastrice, pe masura ce alimentele si fluidele se misca prin tractul gastrointestinal.
Compusii din ghimbir pot inhiba functia serotoninei in tractul digestiv si, prin urmare, pot preveni supraactivarea nervului vag implicat in declansarea starilor de greata. De asemenea, poate fi eficient pentru raul de masina sau greturile matila la femeile gravide. Ghimbirul poate sa stimuleze peristaltismul intestinan, ajutand astfel la golirea stomacului in intestinul subtire. Acest lucru inseamna ca poate ajuta la reducerea disconfortului intestinal.
Ghimbirul poate fi eficient si in prevenirea greturilor si a varsaturilor provocate de chimioterapie. Gingerolii sunt ingredientele cheie responsabile pentru activitatea acestor efecte. Acest efect este vazut datorita actiunii sale asupra receptorului 5-HT3.
Terpenoidele gasite in ghimbir pot favoriza moartea celulelor canceroase (apoptoza) prin activarea genei p53. In mod similar, si alte substante gasite in ghimbir pot induce moartea celulelor canceroase. De asemenea, poate creste sensibilitatea celulelor canceroase la radioterapie, facand astfel tratamentul mai eficient.
6-gingerol – un ingredient gasit in ghimbir este cunoscut pentru capacitatea de inhibare a cresterii celulelor canceroase osoase si a celulelor canceroase din ficat (cunoscute sub numele de osteosarcom si, respectiv, hepatom). Ghimbirul poate inhiba si angiogeneza in special in cancerul de piele, poate impiedica sau reduce migratia celulelor canceroase (metastaza), protejeaza ADN-ul celular si reduce efectele date de stresul oxidativ. Cu toate acestea, majoritatea cercetarilor sunt de laborator, in vitro, astfel ca mai sunt necesare cercetari suplimentare pentru a putea confirma efectul anticancerigen al ghimbirului.
Ghimbirul poate preveni sau reduce toxicitatea hepatica, dupa cum au aratat o serie de studii de laborator. Acesta poate proteja ficatul de elementele toxice. De asemenea, efectul poate fi dat de compusii antioxidanti care protejeaza ficatul de stresul oxidativ.
Ghimbirul poate imbunatati nivelul trigliceridelor, colesterolului, poate preveni blocarea canalelor de calciu, reducand astfel tensiunea arteriala. Gingerolul din ghimbir poate proteja celulele de stresul oxidativ, prevenind astfel rigiditatea arterelor. Poate imbunatati circulatia sangelui in organism prin stimularea muschiului cardiac.
O meta-analiza ale carei rezultate au fost publicate in jurnalul Phytomedicine (2018) a aratat ca suplimentarea cu ghimbir a reduc colesterolul rau si trigliceridele, fara a influenta colesterolul bun. Cercetarile au aratat ca s-a observat o reducere semnificativa a acestora la consumul de pana la 2 g ghimbir pe zi, nu mai mult, sugerand faptul ca dozele mai mici de ghimbir pot avea un impact mai mare decat dozele crescute. Meta-analiza a includ 12 studii clinice.
Ceaiul de ghimbir poate fi o solutie naturala si eficienta pentru a reduce simptomele racelilor. Are efect diaforetic, ceea ce inseamna ca favorizeaza transpiratia, care incalzeste corpul din interior.
Unele studii au aratat ca are rol antimicrobian, putand fi astfel benefic pentru combaterea virusurilor, a bacteriilor, a infectiilor fungice.
Ghimbirul este considerat in general sigur pentru consum. Rareori poate cauza simptome de reflux gastric, poate irita gura, mucoasele si poate cauza diaree. De asemenea, poate cauza iritatii la contactul direct cu pielea.
In general se recomanda nu mai mult de 4 g de ghimbir uscat pe zi sau 1 g in timpul sarcinii. Suplimentele de ghimbir nu ar trebui sa fie utilizate cu aspirina sau alte medicamente care dilueaza sangele.
Referinte:
(1) Food as Medicine, Ginger (Zingiber officinale, Zingiberaceae), link: http://cms.herbalgram.org/heg/volume12/03March/March2015_FaM_Ginger.html?ts=1538545213&signature=61f28bd59ead2017df9def8089e68bd4
(2) Potential health benefits and scientific review of ginger, link: https://academicjournals.org/journal/JPP/article-full-text-pdf/56E54E164970
(3) Ginger: Health benefits and dietary tips, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/265990.php
(4) Ginger, link: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=72
(5) Efficacy and safety of ginger in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials, link: http://hyvinvointi.ts.fi/wp-content/uploads/sites/2/2016/05/Bartels-et-al-inkiv%C3%A4%C3%A4rin-meta-analyysi.pdf
(6) The effect of ginger supplementation on lipid profile: A systematic review and meta-analysis of clinical trials, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29747751