Semne de AVC – iata care sunt primele semne ca o persoana sufera un accident vascular cerebral, de ce este important sa depistam cat mai repede un AVC si care sunt masurile de prim ajutor.
1. Ce este un accident vascular cerebral?
2. Care sunt simptomele accidentului vascular cerebral?
3. Metoda FAST de recunoastere a unui AVC
4. Care sunt semnele unui mini-AVC?
5. Ce este un AVC silentios?
6. Masuri de prim ajutor in caz de AVC
7. Intrebari frecvente
Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci cand fluxul de sange catre o zona a creierului este oprit fie de un blocaj, fie de ruptura unui vas de sange. Exista semne importante ale unui accident vascular cerebral la care trebuie sa fim atenti. Solicitati imediat asistenta medicala daca suspectati ca dumneavoastra sau cineva din jurul vostru ar putea suferi un accident vascular cerebral. Cu cat persoana in cauza primeste mai repede tratament, cu atat prognosticul este mai bun, deoarece un accident vascular cerebral lasat netratat prea mult timp poate duce la leziuni permanente.
Ca toate organele, creierul are nevoie de oxigen si nutrientii furnizati de sange pentru a functiona corect. Daca alimentarea cu sange este restrictionata sau oprita, celulele creierului incep sa moara. Acest lucru poate duce la leziuni cerebrale, dizabilitate si chiar deces. Un accident vascular cerebral apare atunci cand exista o afectare a fluxului sangvin catre o parte a creierului.
Exista doua tipuri principale de accident vascular cerebral:
Mai este si atacul ischemic tranzitor care se mai numeste „mini-accident vascular cerebral”. Apare atunci cand alimentarea cu sange a creierului este blocata pentru o perioada scurta de timp. Deteriorarea celulelor creierului nu este permanenta, dar daca ati avut un eveniment de acest tip, aveti un risc mult mai mare de a suferi un accident vascular cerebral ulterior.
Anumiti factori pot creste riscul de accident vascular cerebral. Factorii de risc majori includ:
Exista, de asemenea, si alti factori care sunt legati de un risc mai mare de accident vascular cerebral sau atac cerebral, cum ar fi:
→ Citeste aici mai multe despre factorii de risc pentru AVC.
Care sunt principalele semne de AVC? Simptomele accidentului vascular cerebral apar adesea brusc. Acestea includ:
Daca suspectati ca dumneavoastra sau altcineva are un accident vascular cerebral, sunati imediat la 112. Cu cat obtineti mai repede un diagnostic si un tratament pentru un accident vascular cerebral, cu atat prognosticul va fi mai bun. Din acest motiv, este important sa intelegeti si sa recunoasteti simptomele unui accident vascular cerebral.
Simptomele unui accident vascular cerebral pot varia in functie de individ si de zona afectata din creier. Simptomele apar de obicei brusc, chiar daca nu sunt foarte severe, si se pot agrava in timp.
Durata simptomelor depinde de marimea si severitatea accidentului vascular cerebral. Pot sa apara brusc si se pot agrava rapid. Simptomele pot dura mai putin de o ora, dar daunele pot persista si pentru toata viata. Cu cat un simptom dureaza mai mult, cu atat este mai probabil ca dauna fizica sa ramana permanent, motiv pentru care este atat de important sa depistati la timp un AVC si sa abordati cat mai curand posibil problemele cauzate de acesta.
Semnele accidentului vascular cerebral pot aparea singure sau in combinatie si pot dura cateva secunde sau pana la 24 de ore si apoi sa dispara. Cand simptomele sunt usoare si dispar in 24 de ore, acest episod poate fi un mini-accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitor.
In timp ce unele semne de AVC sunt aceleasi la femei si barbati, unele sunt mai frecvente la femei. Femeile pot avea simptome unice, dar nu neaparat. Aceste simptome pot aparea brusc si includ:
Exista mai multi factori care influenteaza recuperarea si efectele accidentului vascular cerebral. Acesti factori includ:
Creierul este impartit in mai multe zone care controleaza diferite functii. Acestea includ modul in care ne miscam corpul, modul in care primim mesaje senzoriale (cum ar fi atingerea, vazul sau mirosul), limbajul si gandirea. Deoarece vase de sange diferite alimenteaza diferite zone ale creierului, zona afectata va determina care functii sunt afectate.
Fiecare AVC este diferit si fiecare persoana afectata de AVC va avea probleme diferite si nevoi diferite. Un accident vascular cerebral pe partea dreapta a creierului cauzeaza, in general, probleme pe partea stanga a corpului. Un accident vascular cerebral pe partea stanga a creierului cauzeaza probleme pe partea dreapta a corpului. Unele accidente vasculare cerebrale au loc la baza creierului si pot cauza probleme cu alimentatia, respiratia si miscarea.
Unele dintre functiile majore ale emisferei drepte includ perceptia si controlul partii stangi a corpului. Un accident vascular cerebral care afecteaza emisfera dreapta poate provoca multe modificari, inclusiv:
Unele dintre functiile majore ale emisferei stangi includ vorbirea si controlul partii drepte a corpului. Un accident vascular cerebral care afecteaza emisfera stanga poate provoca multe modificari, inclusiv:
Unele dintre functiile majore ale cerebelului includ coordonarea si echilibrul. Un accident vascular cerebral care afecteaza cerebelul poate provoca multe modificari, inclusiv:
Unele dintre functiile majore ale trunchiului cerebral includ respiratia, ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Un accident vascular cerebral care afecteaza trunchiul cerebral poate provoca multe modificari, inclusiv:
Acronimul „FAST” ii poate ajuta pe oameni sa recunoasca cele mai comune simptome ale accidentului vascular cerebral sau semne de AVC. Se traduce prin „rapid” si indica 4 semne ca persoana poate suferi un AVC in acel moment:
Mai nou exista si un acronim actualizat – FASTER – care adauga doi indicatori suplimentari, dar cheie, pentru simptomele de accident vascular cerebral. Acestia sunt stabilitatea pe picioare si modificari vizuale – care apar brusc.
Este posibil ca toate semnele de avertizare de mai sus sa nu apara la fiecare accident vascular cerebral. Nu ignorati niciunul dintre semnele de avertizare, chiar daca acestea dispar – luati masuri imediat. Daca suspectati ca dumneavoastra sau o alta persoana sufera un accident vascular cerebral, sunati imediat la 112.
Aproximativ 1 din 3 persoane sufera un mini-accident vascular cerebral inainte de a avea un accident vascular cerebral in cele din urma. In plus, jumatate dintre acesti indivizi au un accident vascular cerebral in decurs de 1 an de la acel mini-accident vascular cerebral. Cu toate acestea, posibilitatea de a identifica un mini AVC va poate ajuta sa preveniti aparitia unui AVC masiv in viitor.
Spre deosebire de un accident vascular cerebral complet, un mini-AVC dureaza doar cateva minute si nu provoaca daune permanente. Cu toate acestea, este un semn de avertizare ca un posibil accident vascular cerebral ar putea sa aiba loc in viitor. In unele cazuri, acest lucru poate avea loc dupa cateva ore sau zile, sau ani mai tarziu.
Desi accidentele vasculare cerebrale si mini-AVC dureaza diferite perioade de timp, ele au simptome similare. Multe simptome ale unui accident vascular cerebral oglindesc primele simptome ale unui accident vascular cerebral complet. Acestea includ:
Motivul pentru care un mini-AVC si un AVC complet au simptome similare este ca au cauze similare. Un accident vascular cerebral ischemic apare atunci cand un cheag de sange blocheaza alimentarea cu sange a unei parti a creierului. In timpul unui mini-AVC, se intampla acelasi lucru. Cu toate acestea, in cazul unui mini-AVC, acest blocaj este doar temporar, motiv pentru care simptomele apar doar pentru cateva minute.
Chiar daca aceste simptome ale unui mini-accident vascular cerebral sunt de obicei de scurta durata, este important sa fii consultat imediat de un medic pentru un diagnostic si un tratament prompt – pentru a preveni un accident vascular cerebral complet.
Se vor face diferite teste pentru a determina cauza unui mini accident vascular cerebral si cel mai bun curs de tratament pentru prevenirea unui AVC major mai tarziu. In unele cazuri, tratamentul poate include administrarea unui medicament antiplachetar care scade riscul ca trombocitele din sange sa se lipeasca si/sau administrarea unui anticoagulant, care previne coagularea sangelui. In alte cazuri, pot fi necesare tratamente mai invazive, cum ar fi interventia chirurgicala pentru indepartarea placii arteriale sau angioplastia pentru a deschide o artera infundata.
AVC-urile silentioase sunt dificile deoarece fie nu prezinta simptome, fie pacientul nu isi aminteste ca le-a avut din cauza daunelor provocate. Astfel de accidente vasculare cerebrale trec adesea neobservate pana cand:
Cele mai frecvente semne ale unui accident vascular cerebral silentios sunt probleme minore de memorie, dar pot exista si altele. Cea mai buna modalitate de a preveni aceasta problema foarte grava este sa va asigurati ca hipertensiunea arteriala este tratata (deoarece hipertensiunea arteriala poate contribui la riscul de a avea un accident vascular cerebral) si mentinerea unui stil de viata sanatos, inclusiv pentru a imbunatati fluxul sangvin.
Daca aveti simptome de accident vascular cerebral, sunati la 112 sau rugati pe altcineva sa sune. Ramaneti cat mai calm posibil in timp ce astepti ajutor de urgenta. Daca aveti grija de altcineva care are un accident vascular cerebral, asigurati-va ca este intr-o pozitie sigura si confortabila. Vorbiti cu persoana respectiva, intrebati-o care ii este numele, cati ani are etc. Daca nu poate vorbi, cereti-i sa va stranga mana ca raspuns la intrebari. Daca persoana este constienta, asezati-o usor intr-o pozitie confortabila. In mod ideal, ar trebui sa stea intinsa pe o parte, avand capul si umerii usor ridicati si sprijiniti cu o perna sau un articol de imbracaminte. Verificati daca sunt libere caile respiratorii. Nu oferiti persoanei nimic de baut sau de mancat si daca persoana prezinta vreo slabiciune la un membru, evitati sa o miscati.
Observati simptomele persoanei si cautati orice modificari ale starii. Daca persoana este inconstienta, monitorizati-i caile respiratorii si respiratia. Ridicati barbia persoanei si inclinati-i capul usor inapoi, uitati-va sa vedeti daca pieptul se misca si ascultati zgomotele de respiratie. Daca nu exista semne de respiratie, inseamna ca este necesarea efectuarea manevrelor de resuscitare cardiopulmonara.
Este important sa oferiti personalului medical de urgenta cat mai multe informatii posibil despre situatie. Incercati sa va amintiti momentul in care au inceput simptomele. Dupa ce sunati la serviciile de urgenta, verificati la ce ora ati observat pentru prima data semnele de AVC. Echipa de urgenta poate folosi aceste informatii pentru a determina cel mai util tip de tratament. Anumite tipuri de medicamente trebuie administrate in decurs de 3 – 4,5 ore de la simptomele accidentului vascular cerebral pentru a ajuta la prevenirea dizabilitatii sau a decesului, precum tromboliza in AVC.
Accidentul vascular cerebral este o urgenta medicala, iar timpul este esential. Cu cat primiti mai devreme tratament medical, cu atat sunt mai mari sansele de a limita afectarea celulelor creierului.
Chiar daca simptomele dumneavoastra dispar, o evaluare cat mai curand posibil este foarte importanta. Un mini AVC sau atac ischemic tranzitor este un tip de accident vascular cerebral cauzat de o pierdere temporara a fluxului sangvin catre o parte a creierului. De exemplu, un cheag s-ar putea sa se fi blocat intr-o artera si sa fi blocat fluxul de sange, dar acum s-a rupt si a trecut. Desi fluxul sangvin este posibil sa se fi restabilit de la sine, aveti un risc crescut de a avea un alt episod cu efecte mai grave. De aceea, este important sa mergeti la medic pentru diagnostic si tratament – pentru a preveni un AVC complet.
Este important sa ajungeti cat mai rapid la spital. Aproximativ 85% dintre accidente vasculare cerebrale sunt ischemice, ceea ce inseamna ca un cheag a impiedicat sangele sa se deplaseze catre diferite zone ale creierului. Aceste accidente vasculare cerebrale sunt ajutate de medicamente precum aspirina. Cu toate acestea, 15% dintre accidente vasculare cerebrale sunt cauzate de sangerare in creier, caz in care aspirina poate agrava lucrurile. Cel mai bine este sa fiti evaluat de un medic pentru a sti ce tip de accident vascular cerebral ati putea avea inainte de a lua orice medicament.
Medicul va diagnostica un accident vascular cerebral efectuand un examen fizic si prin proceduri imagistice la nivelul creierului. Unele boli care nu au legatura cu accidentul vascular cerebral pot prezenta simptome asemanatoare si necesita tratamente diferite. Acestea includ migrene, convulsii, glicemie scazuta, lesin si aritmii cardiace.
Dupa primul ajutor si tratament, procesul de recuperare dupa AVC variaza. Depinde de multi factori, cum ar fi cat de repede a fost primit tratamentul sau daca persoana are alte afectiuni medicale. Prima etapa a recuperarii are loc in spital. In aceasta etapa, starea pacientului este evaluata, stabilizata si tratata. Reabilitarea este de obicei urmatoarea etapa a recuperarii. Obiectivele reabilitarii sunt:
» Vezi aici mai multe despre recuperarea dupa un AVC.
Referinte:
(1) https://www.hopkinsmedicine.org/neurology_neurosurgery/centers_clinics/cerebrovascular/conditions/stroke.html
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/7624#causes
(3) https://strokefoundation.org.au/About-Stroke/Learn/signs-of-stroke
(4) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/stroke/symptoms-causes/syc-20350113
(5) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/stroke