Primavara este anotimpul renasterii si un moment potrivit pentru a ne imbunatati stilul de viata si pentru a sustine sanatatea intregului organism. Iata cum ne putem mentine sanatatea primavara:
1. Boli frecvente primavara – cum ne protejam?
2. Stil de viata sanatos primavara – recomandari
Primavara inseamna vreme calda, soare, mai multe activitati in aer liber. Insa, primavara vine si cu un risc mai mare pentru anumite probleme de sanatate. Iata care sunt acestea:
Primavara este sezonul alergiilor. Simptomele alergiei pot include congestie nazala, mancarimi ale ochilor, stranut si secretii nazale. Rinita alergica, ce este cunoscuta si sub numele de febra fanului, este o iritatie a cailor respiratorii superioare declansata de polen. Odata expus la polen, sistemul imunitar elibereaza anticorpi si histamina. Este raspunsul la histamina ce provoaca toate simptomele alergice clasice. Discutati cu medicul despre optiunile de medicamente pentru alergii si cand sa incepeti sa le luati. Multi dintre cei care sufera de alergii sezoniere incep sa ia medicamentele inainte de sezon pentru a preintampina reactiile alergice.
Evitati expunerea la aer cand cantitatea de polen din aer este maxima, cand bate vantul si aerul este uscat. Tineti ferestrele inchise cand bate vantul si folositi un purificator de aer. Schimbati-va de hainele cu care ati fost afara cand va intoarceti in locuinta. Aspirati frecvent podelele, covoarele si tapiteriile, pentru a indeparta polenul si alergenii.
Din cauza alergenilor din aer, persoanele care sufera de astm bronsic pot observa ca simptomele se intensifica. Aceste simptome includ tuse, dificultati de respiratie si respiratie suieratoare. Declansatorii astmului, cum ar fi polenul si schimbarile de temperatura sunt din abundenta primavara. Declansatorii din interior, cum ar fi praful, mucegaiul si substantele chimice de curatare pot fi, de asemenea, responsabili pentru simptomele de astm. Astmul este o afectiune respiratorie cronica ce poate pune viata in pericol si trebuie gestionata eficient.
Rinovirusurile cauzeaza aproximativ 50% dintre toate racelile Este important sa va spalati pe maini in mod regulat si sa evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura cu mainile neigienizate. Primavara este un risc mare de raceala, gripa si alte infectii respiratorii. Spalati-va frecvent pe maini, mai ales cand veniti de afara, inainte de masa etc., pentru a preveni raspandirea germenilor. Dezinfectati suprafetele si evitati contactul cu persoane bolnave. De asemenea, este important sa sustinem imunitatea prin schimbari in stilul de viata – alimentatie sanatoasa si echilibrata, stil de viata activ, somn de calitate. Vezi si: 10 Pasi pentru sustinerea imunitatii.
Alte afectiuni si probleme mai comune primavara pot sa includa:
Daca in sezonul rece ati limitat activitatea fizica in aer liber sau ati facut miscare doar in interior, dar si daca ati fost mai sedentar, acum este momentul potrivit pentru a incepe un program de exercitii fizice. Stabiliti-va un plan de exercitii fizice – atat in interior, cat si in aer liber. Activitatea fizica este importanta pentru sanatatea mentala si bunastarea generala. Pe langa un plan concret de exercitii fizice, se recomanda si mersul pe jos, mersul cu bicicleta, urcati scarile in loc sa luati liftul etc.
Este important sa petrecem timp in aer liber in orice sezon, inclusiv iarna. Insa, odata cu venirea primaverii ne vine mai usor sa facem acest lucru. Profitati de zilele frumoase si petreceti zilnic timp afara – mers pe jos, plimbari cu bicicleta, plimbari in aer liber, drumetii, gradinarit (plantati flori de primavara si rasaduri). Citeste si: 10 activitati de primavara in familie.
Timpul petrecut in aer liber sustine imunitatea, este o modalitate de a face miscare, sustine productia de vitamina D pentru oase sanatoase si puternice si ajuta si la mentinerea sanatatii mentale si emotionale. Nu uitati sa folositi protectie solara, chiar daca vi se pare ca intensitatea razelor nu este atat de puternica. Produsele de protectie solara trebuie folosite in orice anotimp, pentru a ne proteja pielea de riscul de imbatranire prematura si cancer de piele. In plus, folositi ochelari de soare pentru a va proteja ochii atunci cand soarele este puternic.
Primavara este un anotimp perfect pentru a consuma mai multe fructe si legume, mai ales alimente de sezon. Consumati cat mai multe legume si verdeturi de sezon, bogate in nutrienti – spanac, salata verde, ridichi, ceapa verde, urzici, leurda, stevie, loboda, usturoi verde, marar, patrunjel etc. Consumati suficiente proteine, dar si grasimi sanatoase (peste, avocado, ulei de masline, nuci si seminte), fructe de toate culorile, leguminoase, legume, verdeturi, condimente si ierburi. De asemenea, consumati suficienta apa pentru a preveni deshidratarea. Limitati consumul de grasimi nesanatoase, zahar adaugat, alimente ultra-procesate.
De asemenea, este important sa sustinem in continuare sanatate intestinala. Este posibil ca infectiile si problemele sezoniere ce au necesitat medicamente si poate chiar antibiotice iarna sa fi afectat sanatatea intestinala. Restabiliti bacteriile intestinale benefice cu un probiotic de calitate care contine cele mai cunoscute tulpini de bacterii, Lactobacillus si Bifidobacterium. Sanatatea intestinala joaca un rol cheie si in mentinerea unui sistem imunitar sanatos, asa ca includeti bacterii benefice in alimentatie, prin alimente ca iaurt, alimente fermentate, precum muraturi sau kombucha etc.
Daca aveti in minte construirea de noi obiceiuri sanatoase, acum este momentul oportun. Stabiliti-va atent prioritatile, apoi stabiliti obiective simple, realizabile, care sa se potriveasca bine cu rutina zilnica. Niciodata nu este prea tarziu sa includem noi activitati sau obiceiuri benefice si sanatoase in viata noastra. Fie ca vreti sa renuntati la fumat, sa incepeti sa alergati, sa cititi mai mult sau sa faceti zilnic o plimbare de 30 minute dupa masa, acum este momentul sa puneti in aplicare.
Este important sa avem obiceiuri sanatoase de somn in orice anotimp. Se recomanda sa dormim 8 ore pe noapte, sa avem o rutina relaxanta de culcare si un mediu potrivit pentru somn. Stabiliti-va o rutina de seara, o rutina de dimineata si asigurati-va ca evitati expunerea la ecrane cu 1-2 ore inainte de culcare. Este indicat sa va treziti la aceeasi ora in fiecare zi – chiar si in weekend-uri. Daca vreti sa deveniti o persoana matinala, AICI puteti gasi sfaturi utile in acest sens.
Acest anotimp este cunoscut ca unul asociat cu ordinea, curatenia de primavara, reorganizarea, reimprospatarea. O casa curata si organizata ne ajuta sa fim mai sanatosi, fizic si mental. Cand locuinta este supraaglomerata, dezordonata, neigienizata, creste riscul pentru probleme de sanatate, ca alergii, simptome de astm, dar exista si alte consecinte. De exemplu, somnul este afectat, productivitatea noastra scade, puterea de concentrare va fi mai redusa si apare o stare generala de agitatie.
Aspirati bine toate covoarele, podelele si tapiteriile pentru a elimina praful si pentru a mentine aerul curat. Igienizati perdelele, saltelele, spalati geamurile. Curatenia de primavara implica atat igienizarea intregii locuinte, dar si organizarea – inclusiv a renunta la lucrurile de care nu mai avem nevoie (americanii folosesc termenul de „declutter”). Faceti curatenie in dulapurile cu haine, in dulapurile din bucatarie, dar si la produsele de curatenie si de ingrijire, la medicamente – aruncati medicamentele expirate, intr-un mod sigur.
Dupa curatenia generala puteti stabili o rutina zilnica/saptamanala/lunara de curatenie, sau un program de curatenie pentru a putea mentine mai usor ordinea si curatenia in casa. Citeste pe larg despre Ordinea si curatenia in locuinta – beneficii pentru sanatatea fizica si mentala.
Pe langa ordine si curatenie este important sa aducem si o atmosfera de primavara in locuinta – prin decoratiuni handmade de primavara pe care le puteti face cu cei mici, ca activitate de familie, obiecte cu tematica de primavara (insa limitat, dupa principiile minimalismului) si nu in ultimul rand prin flori proaspete in casa.
Primavara nu este doar despre curatenia generala in locuinta sau curte, ci si despre „curatenie mentala” – sa ne facem ordine in ganduri si in idei. Faceti si o detoxifiere digitala, limitand timpul petrecut in fata ecranelor. De asemenea, mindfulness este o tehnica pe care oricine o poate invata. De obicei, implica a ne concentra pe momentul prezent. Poate ajuta la gestionarea sentimentelor de stres si anxietate si ar putea avea beneficii suplimentare, cum ar fi imbunatatirea tiparelor de somn. Cand petreceti timp in natura, de exemplu, concentrati-va pe parfumul florilor, pe culorile florilor si plantelor, pe sunetele naturii.
Acordati atentie nevoilor pe care le aveti, inclusiv nevoilor emotionale. Manifestati grija de sine in fiecare zi – prin somn, grija de sanatatea fizica, alimentatie echilibrata, sport, activitati pentru relaxare si reducerea stresului, dezvoltare personala, hobby-uri, timp cu cei dragi, stabilierea de limite in relatii, echilibru intre viata personala si viata profesionala, timp pentru sine. Avem nevoie de momente de relaxare si timp cu sine in fiecare zi – poate sa includa exercitii de respiratie, yoga, meditatie, scris in jurnal, o baie relaxanta, masaj de relaxare sau pur si simplu sa cititi cateva pagini sau sa va beti cafeaua in liniste. Timpul cu sine ne ajuta sa ne calmam mintea, sa ne reincarcam bateriile. Programati-va zilnic timp cu sine, prioritizati asta fara sa va simtiti vinovat.
Primavara este anotimpul cresterii si schimbarii, este despre optimism, bunastare, speranta. Primavara ne ajuta sa ne simtim mai fericiti si plini de energie. Perioadele cu mai multa lumina naturala si temperaturile mai calde incurajeaza schimbarile hormonale care ne ajuta sa ne imbunatatim starea de spirit si nivelul de energie.
Citeste si: Slow Living sau viata intr-un ritm mai lent – ce inseamna acest concept?
Astenia de primavara este o stare de oboseala generala, ce afecteaza sanatatea fizica, mentala, intelectuala, emotionala si sexuala. Apare la schimbarea de anotimp, in general spre finalul lunii martie si inceputul lunii aprilie. Se poate manifesta prin migrene, oboseala generalizata, nervozitate, ameteli, palpitatii. Este considerata o stare fiziologica relativ normala ce apare dupa lunile de iarna.
Solutiile includ un stil de de viata sanatos, cu alimente de sezon, bogate in nutrienti. De asemenea, poate fi utila o cura de vitaminizare – vitamina C (catina, fructe de padure, citrice etc.), impreuna cu utilizarea anumitor suplimente la recomandarea medicului – multivitamine si minerale, Ginkgo biloba, coenzima Q10, ginseng, Rhodiola rosea cu efect adaptogen, alaturi de gemoterapie, aromaterapie, masaj terapeutic, apiterapie. Foarte important este si sa facem miscare, sa petrecem timp in aer liber.