Igiena mainilor este esentiala pentru a reduce riscul de infectii si imbolnavire, fiind o masura simpla de mentinere a sanatatii. Iata ce importanta are spalatul mainilor si care este tehnica recomandata.
1. Importanta igienei mainilor
2. Cum ne spalam corect pe maini
3. Cand ne spalam pe maini?
4. Gelul dezinfectant
5. Alte sfaturi pentru o igiena buna a mainilor
6. Utilizarea manusilor medicale si igiena mainilor
7. Igiena mainilor la copii
8. Top 10 obiecte murdare
Spalatul pe maini – ceva aparent normal, am zice, dar cercetarile sugereaza ca pana la 50% dintre oameni nu practica o buna igiena a mainilor, doar 20% dintre oameni se spala pe maini inainte sa prepare mancarea si mai mult de 50% dintre persoane NU se spala pe maini cu apa si sapun dupa folosirea toaletei.
Anual, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sarbatoreste Ziua Internationala a Igienei Manilor pe 5 mai, si pe 15 octombrie Ziua Mondiala a Spalatului pe maini, pentru a pune accentul pe importanta fundamentala a igienei mainilor in prevenirea raspandirii infectiilor la nivel global.
Igiena mainilor este recunoscuta la nivel mondial ca fiind cea mai eficienta masura pe care o putem lua pentru a preveni raspandirea infectiilor. Igiena mainilor este spalarea cu apa si sapun sau folosiea unui gel dezinfectant sau substanta antiseptica lichida. Purtarea manusilor nu este un substitut pentru igiena mainilor. Spalarea mainilor este deosebit de importanta deoarece ajuta la prevenirea raspandirii infectiilor comune, cum ar fi racelile, gripa si gastroenterita. Spalarea mainilor este, de asemenea, una dintre cele mai importante modalitati de a preveni raspandirea infectiei in randul persoanelor din spitale. Sistemele imunitare ale oamenilor sunt adesea slabite dupa boala sau operatie, astfel incat infectiile sunt usor de luat si greu de tratat.
Se pare ca 80% dintre bolile infectioase se transmit prin intermediul mainilor murdare, mai ales boli diareice acute si toxiinfectii alimentare. De asemenea, prin maini murdare se transmit:
Bolile transmise prin contactul cu mainile murdare nu se transmit doar de la o persoana la alta. Putem duce mana murdara la nas sua gura dupa ce am intrat in contact cu o persoana bolnava sau am atins o suprafata contaminata. Atingerea alimentelor fara sa ne fi spalat pe maini creste riscul de infectii ca Salmonella, E. coli, stafilococi implicati in bolile diareice. Atingerea fetei cu mainile contaminate poate duce la pneumonie, gripa, raceala si viroze respiratorii de tot felul.
Spalarea corecta a mainilor poate reduce cu 50% riscul de infectii diareice si cu 45% riscul de infectii respiratorii. Spalatul pe maini poate reduce si riscul de infectii si boli ca holera, febra tifoida, SARS (sindromul respirator acut sever) sau COVID-19 (infectia cu noul coronavirus).
Exista trei niveluri recomandate de igiena a mainilor pentru a va asigura ca igiena efectuata este potrivita pentru sarcina care este facuta. Eficacitatea igienei mainilor va depinde de aplicarea unui volum adecvat de sapun sau solutie, o tehnica potrivita de spalare, durata potrivita si uscarea corecta.
Spalarea de rutina a mainilor cu sapun si apa calda este eliminarea murdariei si a materialelor organice, a pielii moarte si a majoritatii organismelor tranzitorii.
Dezinfectarea antiseptica a mainilor cu un agent antiseptic de spalare a mainilor este efectuata in general pentru proceduri aseptice pe sectie si pentru zone de izolare. Dezinfectia igienica a mainilor elimina si ucide cele mai multe microorganisme tranzitorii.
Indicatii:
Igiena mainilor in chirurgie necesita indepartarea si distrugerea microorganismelor tranzitorii si reducerea substantiala a florei reziduale a echipei chirurgicale, pentru cazul in care o manusa chirurgicala este perforata sau se rupe. Ceasurile de mana si bijuteriile trebuie sa fie indepartate inainte de dezinfectarea chirurgicala a mainilor.
Igiena mainilor se poate efectua cu apa calda si sapun lichid (pentru curatarea mainilor murdare), apa calda si solutie antiseptica (inainte de procedurile invazive sau dupa contactul cu pacienti sau cu materiale infectioase) sau prin utilizarea unui dezinfectant pentru maini (pentru mainile curate – fara murdarie vizibila – si cand nu avem la dispozitie apa si sapun).
Sursa: World Health Organization
Nu exista nicio dovada ca sapunul antibacterian este mai eficient. Sapunul obisnuit este la fel de eficient ca sapunul antibacterian in eliminarea bacteriilor, daca spalam timp de cel putin 30 de secunde. Singura diferenta este ca sapunul antibacterian contine substante chimice, care nu se regasesc in sapunul obisnuit, menit sa reduca si sa previna infectiile bacteriene. Unele date sugereaza ca utilizarea excesiva a sapunurilor si a gelurilor anti-bacteriene pentru maini a dus la cresterea bacteriilor si a germenilor rezistenti la medicamente.
FDA recomanda faptul ca temperatura ideala pentru a spala mainile este de 43 ° C, deoarece se crede ca se poate elimina o proportie mai mare de microbi. Cu toate acestea, toate dovezile stiintifice disponibile sugereaza ca temperatura apei nu are niciun efect asupra eliminarii microbilor in intervalul 4-49 ° C. Alte cercetari din acest domeniu au aratat faptul ca temperatura apei influenteaza durata spalarii mainilor (daca ne spalam cu apa rece tindem sa insistam mai putin, fata de atunci cand ne spalam cu apa calda), ceea ce duce la perioade mai scurte de clatire din cauza disconfortului.
Spalati-va mainile inainte de a atinge tot ceea ce trebuie sa ramana curat si dupa atingerea oricarui lucru care v-ar putea contamina mainile. Exemplele includ:
Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor (CDC) recomanda curatarea mainilor cu apa si sapun ori de cate ori este posibil (si intotdeauna cand mainile sunt murdare vizibil). Dezinfectorul fgel poate fi folosit in plus sau atunci cand apa si sapunul nu sunt disponibile.
Aceasta este o solutie rapida si comoda si alternativa la spalarea mainilor pentru mainile deja curate fizic, care nu sunt vizibil contaminate cu murdarie sau material organic. In cazul bolilor cu diaree si varsaturi, trebuie utilizat intotdeauna sapun si apa. Dezinfectantul gel poate ajuta la distrugerea microbilor, dar nu este eficient pentru toti germenii.
CDC recomanda geluri dezinfectante cu cel putin 60% continut de alcool. Majoritatea produselor contin intre 60% si 95%. Ingredientul activ din produsele de acest tip este alcoolul izopropilic, o forma similara de alcool (etanol sau n-propanol) sau o combinatie a acestora.
Purtarea manusilor nu inlocuieste necesitatea igienei mainilor, deoarece manusile nu ofera o protectie completa impotriva contaminarii mainilor. Microorganismele pot avea acces la maini prin mici defecte ale manusilor sau prin contaminarea mainilor in timpul indepartarii manusii.
Manusi trebuie purtate mai ales cand exista riscul de contaminare a mainilor lucratorilor din domeniul sanatatii cu sange sau lichide corporale. Manusile trebuie schimbate intre episoadele de ingrijire pentru diferiti pacienti, pentru a preveni transmiterea microorganismelor si in timpul ingrijirii unui singur pacient, pentru a preveni transmiterea incrucisata in alte zone din corp.
Ajutati copiii sa se mentina sanatosi incurajandu-i sa se spele pe maini frecvent. Invatati copilul sa se spele cat mai des pe maini si folosind tehnica potrivita. Pentru a preveni graba, spuneti-i sa cante un cantecel care dureaza 20-30 secunde. Daca cel mic nu poate ajunge la chiuveta singur, pastrati un scaun inaltator la indemana.
Incurajati-i sa se spele pe maini dupa folosirea toaletei si inainte de a manca – inclusiv inainte de a consuma pachetelul de la scoala.
Nimanui nu ii place sa atinga lucruri murdare sau sa se expuna la germeni si bacterii. Cu toate acestea, atingem deseori lucruri mai murdare decat ne putem imagina in fiecare zi. Iata o lista cu 10 dintre cele mai murdare obiecte pe care le atinge:
Se estimeaza ca o bancnota medie e atinsa de aproximativ 14.000 de maini diferite pe durata intregii perioade de utilizare. Nu este de mirare ca banii pot transporta agenti patogeni, bacterii si tot felul de substante nocive. Nu este necesar sa curatam bancnotele, ci trebuie sa luam in considerare igienizarea mainilor dupa ce atingem banii.
Din moment ce fiecare bancnota poarta germeni, e de la sine inteles ca si portofelul este o sursa de germeni, pentru ca acolo tinem banii si il atingem de fiecare data cand platim ceva. Stergeti portofelul periodic cu o substanta de igienizare si evitati sa va atingeti fata dupa ce ati atins portofelul.
Spatiile dintre taste sunt locul ideal pentru ca germenii, bacteriile sa se dezvolte. Igienizati periodic tastatura si dezinfectati-o cu substante potrivite in timp ca calculatorul sau laptopul este oprit.
Suntem aproape permanent cu telefoanele in mana, uneori chiar si la baie. Prin urmare, telefoanele sunt surse majore de bacterii de tot felul ce pot cauza boli severe. Stergeti si igienizati la fiecare cateva zile telefonul mobil.
Ia in coniderare cat de des atingeti telecomanda – si cate bacterii se pot dezvolta intre butoane si pe toata suprafata ei. Curatati periodic orice tip de telecomanda cu o substant de igienizare pentru a indeparta patogenii.
Geanta de umar poate fi locul in care se afla numeroase bacterii, mai ales manerul. Asta pentru ca o atignem foarte des, de multe ori cu mainile murdare inevitabil. Dezinfectati geanta cat mai des.
Butoanele bancomatelor sunt atinse zilnic de foarte multe persoane. Astfel, pot fi locul ideal pentru dezvoltarea germenilor. Bancomatele pot fi contaminate indiferent ca sunt la exterior sau interior. Dupa folosirea bancomatului evitati sa va duceti mainile la fata si folositi un gel antibacterian pana cand va puteti spala cu apa si sapun.
Cosurile de cumparaturi sunt atinse zilnic de foarte multi oameni. Este indicat sa va spalati pe maini sau sa folositi un gel dezinfectant imediat dupa ce v-ati intors de la cumparaturi si sa evitati sa va atingeti fata.
Umblam foarte des la frigider toti dintre noi, si deseori deschidem frigiderul avand pe maini urme de alimente – cum ar fi carne, oua etc. Astfel poate aparea contaminarea incrucisata si pe manerul frigiderului se pot dezvolta tot felul de bacterii. Spalati-va pe maini inainte de a umbla in frigider si igienizati periodic manerul frigiderului.
Clantele usilor din casa, inclusiv usa de la intrre, sunt atinse zilnic de toti membrii familiei, chiar inainte de a ne spala pe maini. Curatati cat mai des si dezinfectati manerele usilor cu o solutie pe baza de alcool.
Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/hand/handwashing.html
(2) https://www.who.int/gpsc/5may/Hand_Hygiene_Why_How_and_When_Brochure.pdf
(3) https://www.hha.org.au/hand-hygiene/what-is-hand-hygiene
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249958/
(5) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/hand-washing/art-20046253