Glomerulonefrita cronică

glomerulonefrita.jpgGlomerulonefrita cronică repre­zintă   inflamația   persistentă   a vaselor mici de sânge (glomeruli) din   rinichi   care   poate   duce frecvent la pierderea progresivă a funcției renale. Capacitatea rini­chilor de a reține proteine și celule roșii sangvine este afectată.

Cauze
Mai multe afecțiuni pot duce la glomerulonefrita cronică, cum ar fi:

Glomerulonefrita membranoasă
În această afecțiune se dezvoltă depozite neregulate de proteine legate de Glossary Link imunitate de-a lungul peretelui glomerular. Peste 80% dintre cei cu această afecțiune au o pierdere suficientă de proteine în urină, care duce la apariția de edeme și creștere ponderală dato­rită retenției de sodiu și lichide.

Remisiunea spontană a glome-rulonefritei membranoase este frecventă la copii, dar apare doar la 20 - 25% la adulți. Insuficiența renală este mai posibil să apară în câțiva ani după diagnostic. Aproximativ 30 - 40% dintre cei cu glomerulonefrita membranoasă necesită Glossary Link dializă sau Glossary Link transplant Glossary Link renal în primii zece ani după diagnostic.

Boala Berger
Boala Berger (nefropatia cu Ig A) este caracterizată prin apariția recurentă a sângelui în urină. Apare datorită depozitelor de imunoglobuline A (Ig A) în glomeruli. Bărbații tineri sunt mai frecvent afectați, dar afecțiunea poate apărea la oricine, la orice vârsta. Boala Berger progresează de obicei lent sau deloc. In majo­ritatea cazurilor, funcția renală este păstrată ani de zile. Aproxi­mativ 1/4 dintre cei cu această boală dezvoltă insuficiență renală terminală în primii 25 ani după diagnostic. Oamenii cu Glossary Link hipertensiune arte­rială, prezența cantităților crescute de proteine în urină și excesul de Glossary Link uree în sânge au tendința de a evolua mai prost decât cei cu semne și simptome mai moderate.

Glomerulo scleroza focală segmentară
Glomeruloscleroza focală segmen­tară este caracterizată de o cica­trizare a unor glomeruli. Poate apărea datorită unei alte boli sau din motive necunoscute. Sunt afectați atât copiii, cât și adulții. Bărbații sunt ușor mai frecvent afectați decât femeile.Copiii cu glomeruloscleroza focală segmentară pot prezenta uneori remisiune spontană a bolii. La adulți, totuși, aceasta nu este frecventă. Majoritatea copiilor și adulților cu această boală au un Glossary Link declin progresiv al funcției renale.

Cei cu o formă agresivă de boală pot evolua către insuficiență renală terminală în primii doi până la trei ani după diagnostic. Medicamentele corticosteroide și imunosupresoare pot reduce nivelul proteinelor în urină (proteinuria) și pot ameliora funcția renală la unii pacienți, dar rezultatele nu sunt semnificative. Tratamentul este adesea orientat spre controlul tensiunii arteriale și al nivelului colesterolului, ceea ce poate contribui la cicatrizare.

Glomerulonefrita mezangio-proliferativă
Glomerulonefrita mezangio-proliferativă este o boală rară, cronică în care porțiuni din glomeruli sunt lărgite. Copiii mari și adulții tineri sunt mai frecvent afectați de această boală, ea apărând ceva mai frecvent la bărbați.

Glomerulonefrita mezangio-proliferativă poate progresa spre insuficiență renală terminală, dar dacă pierderea proteinelor în urină poate fi controlată, există șanse bune de a evita apariția leziunilor renale pe termen lung. Dacă nu răspundeți la tratamentul medicamentos și simptomele persistă, deseori afecțiunea poate evolua spre stadiile terminale de boală renală.

Nefropatia diabetică
Nefropatia diabetică pare a fi cea mai frecventă cauză de boală renală terminală . Cu cât aveți diabet de mai multă vreme, cu atât crește riscul de afectare renală. Nivelurile crescute de zahăr în sânge (glucoza) ce caracterizează diabetul pot duce la cicatrizarea și creșterea fluxului sangvin renal. Acestea creează o tensiune supli­mentară asupra glomerulilor și cresc tensiunea arterială.

Controlul hipertensiunii arteriale cu medicamente din clasa inhi­bitorilor enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) poate întârzia dezvoltarea bolii renale terminale. O dată cu apariția unui nivel crescut de proteine în urină, stadiul terminal de boală renală apare în 5 până la 10 ani.

Alte boli
Unele boli care afectează alte organe pot produce și afectare glomerulară. Acestea includ lupu­sul eritematos Glossary Link sistemic, amiloidoza, hipertensiunea arterială, cancerul, Glossary Link hepatita C și SIDA.

Semne și simptome
•Proteine în urină
•Sânge în urină
•Hipertensiune arterială
•Insuficiență renală progresivă

Cât de gravă este glomerulonefrita cronică?
Evoluția bolii depinde de cauza afecțiunii dumneavoastră și de severitatea complicațiilor, în particular hipertensiunea arterială și pierderea de proteine în urină. Majoritatea formelor de glome­rulonefrita cronică progresează lent și duc la pierderea treptată a funcției renale (insuficiența renală cronică). Insuficiența renală cronică poate fi încetinită prin controlul atent al simptomelor.
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top