Calculator calorii

Tipuri de activitate fizică:
Sedentar: fără sau cu activitate fizică ocazională în programul zilnic.
Activitate redusă: activitate fizică ușoară sau moderată (2 – 3 ori pe săptămână).
Activ: minim 30 min. de activitate fizică moderată zilnic sau aproape zilnic, sau 20 min. de activitate fizică foarte intensă de cel puțin 3 ori pe săptămână.
Foarte activ: multă activitate fizică (moderată sau intensă) în fiecare zi.
Ex.: Activitate ușoară - mersul pe jos, grădinăritul; Activitate moderată - înotul, mersul rapid pe jos, plimbarea pe bicicleta; Activitate intensă - jogging, fitness.
Reseteaza

 


Calculatorul nostru va spune cat de multe calorii trebuie sa consumati pe zi pentru a ajunge la IMC-ul ideal. Acest calculator calorii tine cont de varsta, sex, inaltime, greutate si nivelul de activitate fizica generala.

Se calculeaza automat IMC-ul, consumul energetic necesar zilnic si greutatea ideala in functie de IMC. Acest calculator calorii va va ajuta sa va determinati necesarul caloric zilnic, simplu si eficient!

Ce sunt caloriile?

Aportul caloric este pur si simplu numarul de calorii pe care o persoana le consuma zilnic. Caloriile reprezinta cantitatea de energie continuta in alimentele consumate de o persoana. Diferitele tipuri de alimente, in functie de volum si de nutrientii continuti, au mai multe calorii sau mai putine decat altele. Toata lumea are nevoie de cantitati diferite de energie pe zi, in functie de varsta, greutate, inaltime si nivelul de activitate.

Nivelurile de activitate fizica

  • Stil de viata sedentar – exercitii foarte putine sau deloc;
  • Stil de viata usor activ – exercitii usoare sau sport 1-3 zile / saptamana;
  • Stil de viata moderat activ – exercitii moderate sau sport 3 – 5 zile / saptamana;
  • Stil de viata foarte activ – exercitii dificile sau sport 6-7 zile / saptamana;
  • Stil de viata extra activ – exercitii foarte intense sau sport 6-7 zile / saptamana.

Rata metabolismului bazal (RMB)

Rata metabolismului bazal este data de caloriile pe care corpul le arde in repaus. Unele procese corporale care necesita energie includ: respiratia, circulatia sangelui, controlul temperaturii corpului, dezvoltarea celulelor, functiile creierului si nervilor si contractia musculara. RMB reprezinta aproximativ 60-75% din arderile calorice zilnice.

Unii factori intrinseci care influenteaza rata metabolismului bazal includ: greutatea, inaltimea, sexul, compozitia corpului, temperatura corpului, varsta, nivelurile hormonale si sanatatea generala.

In general, barbatii au o rata metabolica bazala mai mare decat femeile.

Greutatea ideala

Probabil ca te-ai intrebat la un moment dat daca greutatea ta este una potrivita sau nu. Greutatea ideala depinde de o serie de factori diferiti, printre care:

  • inaltime;
  • sex;
  • grasime si compozitie musculara etc.

Indicele de masa corporala (IMC) este una dintre cele mai populare metode de a calcula greutatea ideala.

Proteine, carbohidrati si lipide

Exista trei elemente primare asociate cu consumul de alimente: carbohidrati, proteine si grasimi. Fiecare dintre aceste trei elemente este responsabila pentru functiile biologice specifice si este necesara pentru o sanatate optima.

Proteinele

Proteinele sunt substante macromoleculare formate din aminoacizi, care pot fi impartiti in doua categorii distincte. Exista 9 aminoacizi care sunt definiti ca aminoacizi esentiali, deoarece sunt intalniti din alimentele consumate de o persoana, si exista 13 aminoacizi care sunt considerati aminoacizi neesentiali deoarece sunt produsi de corpul uman. Toate tesuturile noastre corporale au propriul set de proteine care sunt necesare pentru a indeplini diferite functii. Proteinele se gasesc de obicei in carne, cereale, leguminoase, lactate.

1 gram de proteine = 4 calorii

Carbohidratii

Carbohidratii sunt impartiti in doua tipuri principale: simpli si complecsi. Carbohidratii simpli (adica, zaharurile simple) sunt alcatuiti din una sau doua molecule de zahar (mono- sau di-zaharide) si sunt digerate rapid de corpul uman. Carbohidratii complecsi sunt compusi din mai mult de doua molecule de zahar (polizaharide) si sunt digerati lent de organism.

1 gram de carbohidrati = 4 calorii

Lipidele

Lipidele sau grasimile sunt nutrienti esentiali pentru organism. Ofera corpului energie si protejeaza organele vitale, faciliteaza functia si structura celulara, regleaza productia de hormoni, echilibreaza temperatura corpului si transporta vitamine liposolubile. Lipidele sunt in mod obisnuit impartite in doua categorii: saturate si nesaturate. Grasimile saturate raman solide la temperatura camerei si se gasesc de obicei in carne, ulei de nuca de cocos si ulei de palmier. Grasimile nesaturate se gasesc in uleiuri vegetale si plante si raman in forma lichida la temperatura camerei.

1 gram de grasime = 9 calorii