Calculator Greutate | Indice Masa Corporala (IMC)

Reseteaza

Ce este indicele de masa corporala?

Indicele de masa corporala este folosit pentru a estima daca o persoana se afla in intervalul normal de greutate. Nu masoara direct grasimea corporala, dar este o metoda rapida si relativ eficienta de a estima daca greutatea corporala este una normala.

Formula: IMC = greutate (kg) / [inaltime (m)]2

  • SUBPONDERAL: IMC mai mic de 18.5
  • NORMOPONDERAL: IMC intre 18.5 – 24.9
  • SUPRAPONDERAL: IMC intre 25 –29.9
  • OBEZ: IMC de 30 sau mai mult

Aveti o greutate sanatoasa?

Ce greutate ar trebui sa aveti? De peste 50 de ani, companiile de asigurari coreleaza greutatea corporala cu riscurile pentru sanatate, iar specialistii din domeniul sanatatii si beneficiarii s-au confruntat cu conceptul de greutate acceptabila. Clasic, greutatea prea mare era definita ca o greutate care depasea valoarea sanatoasa indicata de tabelele companiilor de asigurari care corelau greutatea cu inaltimea. Dar aceste tabele nu iau in considerare cat din greutate este reprezentata de grasime si unde este depozitata cu precadere aceasta grasime, acestia fiind considerati factori importanti in aprecierea riscurilor pentru sanatate.

De exemplu, atletii se incadreaza frecvent in categoria greutatii prea mari dupa standardele acestor tabele datorita dezvoltarii masei musculare sau a unui schelet puternic. Totusi, ei nu au prea mult tesut gras. O combinatie de 3 determinari mai precise – indicele de masa corporala (IMC), circumferinta taliei si istoricul medical personal si familial – poate aprecia corect daca sunteti intr-o forma buna sau nu.

Circumferinta taliei

Circumferinta taliei indica unde este depozitata cu precadere grasimea. Grasimea dispusa in jurul taliei creste riscul de boli cardiace, diabet si unele tipuri de cancere. Distributia grasimii mai ales in zona coapselor este determinata mai ales de ereditate, in timp ce distributia in regiunea abdominala este influentata mai mult de factorii de mediu.

Pentru a va masura talia, gasiti punctul cel mai inalt de pe sold si masurati-va peste abdomen, la nivelul acestor puncte.

  • Pentru femei o circumferinta a taliei de 89 cm sau mai mare este asociata cu risc crescut de boala.
  • In cazul barbatilor, o circumferinta a taliei egala sau mai mare de 101 cm este asociata cu cresterea riscurilor pentru sanatate.

Excesul de grasime abdominala poate creste riscurile pentru sanatate chiar daca IMC-ul este in limite normale.

Istoricul medical personal si familial

Istoricul medical si istoricul familial furnizeaza informatii suplimentare cu privire la riscul pentru probleme de sanatate dependente de greutate.

Factorii care cresc mai mult riscul de boli asociate cu greutatea prea mare sunt:

  • istoric personal sau familial de hipertensiune arteriala, diabet, boli cardiace, apnee in somn, artroze sau valori crescute ale grasimilor din sange (colesterol si trigliceride);
  • crestere rapida in greutate;
  • fumatul, alimentatia excesiva si deficitara, consumul de bauturi alcoolice, sedentarismul.

Cum va evaluati greutatea?

In cazul in care IMC-ul este mai mare sau egal cu 25, circumferinta taliei depaseste valorile recomandate ca fiind normale sau aveti si factorii de risc mentionati mai sus, se recomanda cu atat mai mult scaderea in greutate.

Daca sunteti obez, chiar si o scadere in greutate destul de mica va poate imbunatati starea de sanatate. Daca excesul de grasime este depus in jurul taliei, micsorarea circumferintei taliei cu 5 cm poate contribui la scaderea tensiunii arteriale si a riscului pentru multe boli.

Atentie!

Acest calculator ofera o estimare si nu tine cont de varsta, gen si compozitia si forma corpului. Pentru a depista cu exactitate riscurile pentru sanatate, se recomanda un consult medical si inclusiv corelat cu analiza circumferintei taliei. Acest calculator nu trebuie folosit pentru copii si femei gravide.