Factori de risc pentru bolile de inima – iata cum se estimeaza riscul cardiovascular si care sunt factorii (modificabili si nemodificabili) asociati cu o crestere a probabilitatii de aparitie a problemelor cu inima.
1. Ce sunt factorii de risc pentru bolile de inima?
2. Factori de risc pentru bolile de inima – factori modificabili
3. Factori de risc pentru bolile de inima – factori nemodificabili
Rutina zilnica si obiceiurile zilnice au un impact major asupra sanatatii generale. Exista mai multi factori de risc asociati cu bolile cardiovasculare sau factori de risc pentru bolile de inima. Unii factori de risc, precum istoricul familial, nu pot fi modificati, in timp ce alti factori de risc, cum ar fi hipertensiunea arteriala, pot fi modificati prin tratament.
Retineti ca nu veti dezvolta neaparat boli cardiovasculare daca aveti un factor de risc. Insa, cu cat aveti mai multi factori de risc, cu atat este mai mare probabilitatea de a dezvolta astfel de boli, cu exceptia cazului in care luati masuri pentru a va modifica factorii de risc si pentru a preveni afectarea sanatatii inimii.
Mai multi factori de risc stabilesc riscul cardiovascular, care se monitorizeaza pentru perioade de 5 sau 10 ani. Riscul cardiovascular depinde mai ales de:
Cand vine vorba de riscul cardiovascular, exista 4 grupe de risc:
Se folosesc diferite diagrame de risc pentru a estima probabilitatea ca o persoana sa se confrunte cu probleme cardiace.
Urbanizarea a dus la o reducerea a nivelului de activitate fizica. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca mai mult de 60% din populatia globala nu este suficient de activa. Activitatea fizica, la orice varsta, protejeaza impotriva unei multitudini de probleme cronice de sanatate, inclusiv multe forme de boli cardiovasculare. Activitatea fizica protejeaza prin reglarea greutatii si imbunatatirea utilizarii insulinei de catre organism. Activitatea fizica este benefica pentru tensiunea arteriala, nivelul lipidelor din sange, nivelul glicemiei, factorii de coagulare a sangelui, sanatatea vaselor de sange si inflamatia.
Cercetarile arata ca efectuarea a mai mult de 150 de minute de activitate fizica moderata in fiecare saptamana va reduce riscul de boli coronariene cu aproximativ 30%. Se recomanda cel putin 30 minute de activitate moderata zilnic, de 5 ori pe saptamana.
Stresul s-a dovedit a fi un posibil factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Acest lucru estein special din cauza faptului ca o viata stresanta poate duce la obiceiuri nesanatoase, cum ar fi fumatul si alimentatia deficitara, care sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Insa, stresul in sine poate modifica si modul in care se comporta corpul si acest lucru poate provoca modificari ale sangelui si ale sistemului nervos, care pot avea efecte negative asupra sanatatii inimii. O modalitate de a reduce stresul este prin activitati fizice regulate, cum ar fi alergatul sau mersul cu bicicleta, dar si prin tehnici de respiratie, meditatie etc.
Dovezile ca fumatul afecteaza sanatatea intregului organism sunt de necontestat. Fumatul este legat de bolile de inima si de cancer. De asemenea, inclusiv fumatul pasiv creste riscul de boli cardiovasculare. Fumatul creste riscul de boli cardiovasculare printr-o serie de mecanisme. Deterioreaza endoteliul (captuseala vaselor de sange), creste depunerile de grasime in artere, afecteaza coagularea, creste nivelul de colesterol rau si reduce colesterolul bun. Nicotina din tutun accelereaza ritmul cardiac si creste tensiunea arteriala.
Rolul alimentatiei este esential in dezvoltarea si prevenirea bolilor cardiovasculare. Dieta este unul dintre factorii cheie pe care ii puteti schimba. O dieta bogata in grasimi saturate creste riscul de boli de inima si accident vascular cerebral. Se estimeaza ca provoaca aproximativ 31% dintre bolile coronariene si 11% dintre cazurile de accident vascular cerebral la nivel mondial.
Nivelurile anormale de lipide din sange au o legatura puternica cu riscul de boli coronariene si atac de cord. O dieta bogata in grasimi saturate si grasimi trans duce la niveluri ridicate de colesterol. Grasimile nesaturate, polinesaturate si mononesaturate sunt benefice pentru sanatatea inimii. Sunt prezente in peste, nuci, seminte. Acizii grasi esentiali Omega-3 si Omega-6 se gasesc in pestele gras, in nuci si seminte.
Hipertensiunea arteriala este un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare. Daca aveti o dieta bogata in sodiu, acest lucru poate creste tensiunea arteriala. S-a estimat ca o reducere a aportului alimentar de sodiu ar duce la o reducere cu 50% a necesitatii de tratament pentru hipertensiune.
O dieta bogata in fructe si legume proaspete protejeaza inima. Consumul redus de fructe si legume este responsabil pentru aproximativ 20% dintre cazurile de boli cardiovasculare la nivel mondial. Fructele si legumele contin elemente care protejeaza impotriva bolilor de inima si accident vascular cerebral.
Adoptati o dieta sanatoasa, bazata mai ales pe alimente naturale, variate, in portii echilibrate. Evitati alimentele intens procesate, excesul de sare, zahar si grasimi. Consumati mai multe fructe, legume, cereale integrale, proteine sanatoase, grasimi sanatoase.
S-a demonstrat ca excesul de alcool afecteaza muschii inimii si creste riscul de accident vascular cerebral si aritmie cardiaca. Consumul excesiv de alcool poate provoca, de asemenea, alte probleme, cum ar fi cresterea tensiunii arteriale, infarct miocardic acut, cardiomiopatie, ciroza hepatica etc.
Nivelurile anormale de lipide din sange sunt factori de risc pentru bolile cardiovasculare. Colesterolul este transportat prin sange cu ajutorul unor particule numite lipoproteine: lipoproteine cu densitate mica (LDL) si lipoproteine cu densitate mare (HDL). Nivelurile ridicate de colesterol LDL duc la ateroscleroza, crescand riscul de atac de cord si accident vascular cerebral ischemic. Colesterolul HDL reduce riscul bolilor cardiovasculare, deoarece transporta colesterolul din fluxul sangvin.
Trigliceridele sunt cel mai frecvent tip de grasime din organism. Nivelurile normale de trigliceride variaza in functie de varsta si sex. Nivelurile ridicate de trigliceride combinate cu nivelurile ridicate de colesterol LDL accelereaza ateroscleroza, crescand riscul de atac de cord si accident vascular cerebral. E important sa va testati periodic nivelul lipidelor din sange pentru a depista eventuale modificari si pentru a interveni la timp cu tratament si modificari ale stilului de viata.
Hipertensiunea arteriala este definita ca un nivel de tensiune arteriala de 140/90 mmHg sau mai mult. Acesta este un factor de risc pentru bolile coronariene si cel mai important factor de risc pentru accident vascular cerebral. Provoaca aproximativ 50% dintre accidentele vasculare cerebrale ischemice si creste riscul de accident vascular cerebral hemoragic. Tensiunea arteriala ridicata este adesea numita „ucigas tacut”, deoarece de obicei nu prezinta simptome. Masurati periodic tensiunea arteriala pentru a va asigura ca se afla in limitele normale.
Daca sunteti supraponderal, puteti dezvolta hipertensiune, diabet si ateroscleroza. Persoanele care au exces de grasime corporala – mai ales grasime abdominala – sunt mai susceptibile sa dezvolte boli de inima si accident vascular cerebral. Grasimea abdominala afecteaza tensiunea arteriala, nivelul lipidelor din sange si capacitatea organismului de a utiliza insulina eficient.
Daca o ruda de sex masculin de gradul intai (de exemplu – tata, frate) a suferit un atac de cord inainte de varsta de 55 de ani sau daca o ruda de sex feminin de gradul I a suferit un atac de cord inainte de varsta de 65 de ani, aveti un risc mai mare de a dezvolta boli de inima. Daca ambii parinti au suferit de boli de inima inainte de varsta de 55 de ani, riscul de a dezvolta boli de inima poate creste cu 50% comparativ cu populatia generala.
Pur si simplu imbatranirea este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Riscul de accident vascular cerebral se dubleaza in timp dupa varsta de 55 de ani. Odata cu varsta, intregul sistem cardiovascular sufera o serie de modificari fiziologice. De asemenea, musculatura inimii sufera o serie de modificari, si inima ajunge sa lucreze mai putin eficient. Riscul este mai mare pentru barbati cu varsta peste 45 ani si femei peste 55 ani.
Daca aveti diabet, aveti un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare decat persoanele fara diabet. Boala cardiovasculara este principala cauza de mortalitate a persoanelor cu diabet. Daca aveti diabet, riscul de boli cardiovasculare creste din mai multe motive. Hipertensiunea arteriala, lipidele crescute si obezitatea, toti factorii de risc in sine pentru bolile cardiovasculare, apar mai frecvent la persoanele cu diabet. Diabetul necontrolat provoaca leziuni ale vaselor de sange din corp, ceea ce le face mai predispuse la aparitia aterosclerozei si a hipertensiunii.
❤️ Citeste mai multe despre SANATATEA INIMII – sfaturi pentru o inima sanatoasa.
Referinte:
(1) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/heart-disease-prevention/art-20046502?pg=1
(2) https://www.health.ny.gov/diseases/cardiovascular/heart_disease/risk_factors.htm
(3) https://www.world-heart-federation.org/resources/risk-factors/
(4) https://www.health.harvard.edu/healthbeat/these-five-habits-can-save-your-heart-heres-how
(5) https://medlineplus.gov/howtopreventheartdisease.html