Ceai Oolong – iata ce este acest tip de ceai, ce elemente nutritive contine, ce beneficii poate avea pentru sanatate, precum si recomandari de alegere, preparare si consum.
1. Ce este ceaiul Oolong?
2. Beneficii pentru sanatate
3. Riscuri posibile
4. Alegere, preparare si consum
🍵 Ceaiul Oolong este un ceai semi-fermentat, aromat. Are un continut mai redus de teina decat ceaiul verde. Este obtinut din frunze, muguri si tulpini ale plantei Camellia sinensis, aroma fiind undeva intre cea a ceaiului negru si a ceaiului verde. Diferenta consta in modul in care se proceseaza frunzele de ceai. Spre deosebire de ceaiul negru, care este complet oxidat, ceaiul oolong este partial oxidat. Acest ceai este frecvent consumat in China si Taiwan.
Ceaiul poate sa varieze in ceea ce priveste continutul si tipul de antioxidanti. Ceaiul verde este bogat in antioxidanti cunoscuti sub numele de catehine. Antioxidantii din ceaiul negru sunt teaflavinele si tearubiginele. Ceaiul Oolong se incadreaza undeva la mijloc in ceea ce priveste cantitatile de antioxidanti. Ceaiul Oolong si ceaiul verde contin cantitati similare de cofeina. Ceaiul preparat fara zahar este considerat o bautura fara calorii. Nu contine grasimi, carbohidrati sau proteine. Insa, este bogat in minerale precum calciu, mangan, cupru si potasiu. Printre vitamine, se spune ca este bogat in vitamina A, vitamina B, vitamina C, vitamina E si vitamina K. Contine, de asemenea, elemente detoxifiante, cum ar fi acidul folic.
✅ Citeste mai multe despre ceaiurile medicinale, ceaiurile pentru slabit si ceaiurile pentru imbunatatirea somnului.
Unele studii sugereaza ca ceaiul Oolong era legat de un risc mai redus de boli cardiovasculare. Acest ceai poate reduce nivelul colesterolului si poate sustine sanatatea inimii. Deoarece ceaiul Oolong este semi-oxidat, produce o molecula de polifenol perfect dimensionata, ce este capabila sa activeze enzima lipaza, despre care se stie ca dizolva grasimea. In plus, joaca si un rol important in reglarea tensiunii arteriale.
Consumul de ceai este asociat cu o calitate mai buna a vietii la adultii in varsta, potrivit unor cercetari (in mod specific, vorbim de aspecte ca mobilitate, durere sau disconfort, anxietate si depresie). O ceasca de ceai Oolong poate imbunatati starea mentala si performanta, in mod natural, deoarece contine cofeina. Aveti grija daca sunteti sensibil la cofeina si limitati consumul la o ceasca pe zi sau consumati doar de cateva ori pe saptamana.
Cofeina din ceaiul Oolong poate ajuta la imbunatatirea performantei mentale si a vigilentei. In afara de asta, se stie ca polifenolii ajuta la diminuarea stresului. Teina, aminoacidul din acest ceai este, de asemenea, cunoscuta pentru ameliorarea anxietatii. Efectul calmant se manifesta la aproximativ 2 ore dupa consum. Cofeina declanseaza eliberarea de dopamina si norepinefrina, cele doua elemente din creier despre care se stie ca imbunatatesc starea generala de spirit si atentia. Alte efecte benefice asupra creierului includ imbunatatirea memoriei, imbunatatirea vitezei de procesare a informatiilor si a altor abilitati cognitive.
Mai multe studii indica faptul ca ceaiul Oolong poate contribui la favorizarea pierderii in greutate, in asociere cu o dieta sanatoasa si echilibrata. Acest ceai ar putea imbunatati metabolismul grasimilor si ar putea astfel reduce greutatea corporala. Unele date sugereaza ca efectele anti-obezitate ale ceaiului Oolong s-ar putea datora continutului de cofeina si polifenoli. Poate stimula metabolismul, favorizand pierderea in greutate. Ceaiul Oolong contine, de asemenea, polifenoli care sunt capabili sa blocheze enzimele ce duc la formarea de grasimi. Asta inseamna ca puteti pierde in greutate consumand ceai oolong, atat timp cat nu adaugati in el zahar rafinat si indulcitori artificiali.
Ceaiul Oolong poate preveni deteriorarea celulara si poate creste productia de proteine anti-bacteriene care duc la un sistem imunitar mai puternic. De asemenea, ajuta la combaterea anumitor radicali liberi care au potentialul de a afecta starea celulelor. Contine numerosi antioxidanti, care pot ajuta la reducerea daunelor celulare si la protejarea organismului de cancer si alte boli.
Acest ceai poate favoriza digestia in cazul celor care nu sunt sensibili la cofeina. Ceaiul alcalinizeaza tractul digestiv, reducand inflamatia la persoanele cu reflux si alte probleme. Deoarece este usor antiseptic, ceaiul Oolong poate elimina bacteriile daunatoare. Aroma sa usoara poate calma stomacul atunci cand este consumat cald.
✅ Citeste mai multe despre ceaiurile pentru stomac.
Fluorul este un element adesea adaugat in pasta de dinti si apa de gura pentru a ajuta la prevenirea cariilor dentare. Frunzele de ceai contin in mod natural fluor, astfel incat consumul de ceai Oolong ar putea ajuta la prevenirea cariilor. Excesul de fluor poate fi daunator, dar consumul a mai putin de 1 litru de ceai oolong pe zi este sigur pentru majoritatea adultilor.
Datorita nivelului ridicat de antioxidanti, ceaiul Oolong poate preveni caderea parului daca va clatiti parul cu ceai din frunze. Poate creste rezistenta firelor de par si poate oferi stralucire. Clatirea parului cu ceai Oolong ajuta la restabilirea stralucirii parului si la pastrarea aspectului sanatos.
Consumul de ceai Oolong poate incetini procesul de imbatranire a pielii, daca este consumat frecvent. Polifenolii din ceaiul Oolong functioneaza ca niste compusi antialergici pentru ameliorarea iritatiei si a problemelor cronice ale pielii. Pacientii cu dermatita atopica pot beneficia, de asemenea, de acest ceai.
Retineti ca mai sunt necesare cercetari privind efectele benefice ale ceaiului Oolong pentru sanatatea organismului. Desi ceaiul oolong este aromat si delicios, nu poate fi vazut ca un tratament viabil pentru orice afectiune si sunt necesare cercetari mai ample.
Din cauza continutului de cofeina, trebuie evitat consumul excesiv de ceai Oolong. Efectele secundare ale consumului crescut de cofeina sunt anxietatea, durerile de cap, arsurile la stomac, probleme de somn si confuzia. Poate avea efecte pozitive sau negative asupra sanatatii si in grade diferite pentru fiecare individ in parte. Prea multa cofeina poate agrava si afectiunile existente, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, diabetul, anxietatea, tensiunea arteriala.
Ceaiul poate reduce cantitatea de fier absorbita din alimentele vegetale. E recomandat sa beti ceai in afara meselor pentru a limita impactul asupra absorbtiei fierului. Cand este baut la mese, consumul de alimente bogate in vitamina C poate creste cantitatea de fier absorbita din alimentele vegetale.
Ceaiul Oolong are un gust delicat datorita starii sale partial oxidate inainte de a fi incalzit si uscat. Ceaiurile verzi sunt uscate imediat dupa ce au fost culese si, prin urmare, tind sa aiba un gust mai intens si mai putin complex decat ceaiul Oolong. Se spune ca cele mai fine ceaiuri Oolong produc o aroma ca cea a unei piersici coapte si multi producatori de ceai Oolong se straduiesc sa obtina acest rezultat.
Ceaiul Oolong poate fi gasit in majoritatea magazinelor alimentare. Este important sa consumati ceai oolong in cantitati moderate, deoarece contine o anumita cantitate de cofeina. Se recomanda cel mult doua cani de ceai oolong pe zi, dar depinde de fiecare organism in parte. Consumul crescut de cofeina poate duce la efecte secundare, inclusiv dureri de cap, anxietate, batai neregulate ale inimii si inflamatii. Excesul de ceai oolong poate cauza disconfort gastric si poate reduce eficienta unor medicamente.
Cea mai usoara metoda de a prepara acest ceai este prin adaugarea de apa clocotita la o lingurita de plante maruntite, o lingura de plante cu frunze mari sau un pliculet de ceai. Se lasa la infuzat cam 2–5 minute – depinde cat de puternica doriti sa fie aroma. Se poate adauga putina miere sau o felie de lamaie. Unele ceaiuri Oolong vin cu recomandari specifice pentru preparare. In general, pentru a aprecia cel mai bine aromele unui ceai Oolong, incercati sa-l savurati fara aditivi precum lapte sau zahar.
Se recomanda depozitarea cutiei cu planta intr-un loc racoros si uscat intr-un recipient etans. Schimbarile frecvente de temperatura ii pot degrada calitatea.
Referinte:
(1) https://www.healthline.com/nutrition/oolong-tea-benefits
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/319276
(3) https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1099/oolong-tea