Cancerul de prostată

Cancerul de prostată este o boală care afectează numai persoanele de sex masculin. Acest tip de Glossary Link cancer se dezvoltă în prostată, o glandă a sistemului reproducător masculin. Cu excepția cancerului de piele, cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer în rândul bărbaţilor.

Introducere

Glossary Link Prostata este o glandă exocrină a sistemului reproducător masculin, situată direct sub vezica urinară, în fața rectului, de mărimea unei nuci. Ea este compusă din doi lobi, acoperiţi de un strat exterior de țesut, care înconjoară uretra, tubul care transportă urina, de la vezica urinară, prin intermediul penisului, în afara corpului. Prostata produce un fluid care întră în alcătuirea materialului seminal ( Glossary Link sperma).

În marea majoritate a cazurilor, cancerul de prostată începe în celulele glandei, acest cancer fiind numit adenocarcinom. Cancerul de prostată este o boală care progresează foarte lent. De fapt, mulți oameni mor de bătrânețe, fără să știe că au avut cancer de prostată. Mai multe studii au indicat faptul că, probabil, aproximativ 80% dintre toți bărbații de optzeci ani, au avut cancer de prostată, atunci cand au murit, fără ca nimeni să știe, nici măcar doctorul. Experții spun că, cancerul de prostată debutează cu mici modificări ale formei și dimensiunii celulelor prostatei, așa numita neoplazie intraepitelială prostatică (NIP). Medicii spun ca aproximativ 50% dintre toți bărbații, cu vârstă de peste 50 de ani au NIP.

Simptome

De obicei, în primele stadii ale cancerului de prostată nu există simptome. Cei mai mulți oameni, în această etapă, află că au cancer de prostată, după un control de rutină sau test de sânge. În această situație, se pot manifesta totuși unul sau mai multe dintre următoarele simptome:
•    pacientul urinează mai des, mai ales în timpul nopții
•    dificultate de a urina și de a menține urinarea, odată ce a început să urineze
•    prezența sângelui în urină sau în spermă
•    urinare dureroasă
•    uneori ejaculare dureroasă
•    dificultăți în realizarea sau menținerea erecției, în timpul actului sexual.

În cazul în care cancerul de prostată este avansat, pot apare următoarele simptome posibile :
•    dureri osoase, de multe ori la nivelul coloanei vertebrale, pelvis sau coaste
•    partea proximală a femurului poate fi dureroasă
•    slăbiciune în picioare (în cazul în care cancerul s-a extins la nivelul coloanei vertebrale și comprimă măduva spinării)
•    incontinență urinară (în cazul în care cancerul s-a extins la nivelul coloanei vertebrale și comprimă măduva spinării)
•    incontinență de materii fecale (în cazul în care cancerul s-a extins la nivelul coloanei vertebrale și comprimă măduva spinării).
 

Impact

În afară de cancerului de piele, cancerul de prostată este cel mai frecvent  tip de cancer din rândul populaţiei de sex masculin, reprezentând 15% din totalul cancerelor care apar la bărbaţi. De asemenea, este una dintre principalele cauze de Glossary Link deces prin cancer, în rândul bărbaţilor de toate rasele, reprezentând aproximativ 10% din decesele datorate cancerelor.

Cancerul de prostată este foarte puțin frecvent la bărbații cu vârsta sub 45 ani, dar devine mai frecvent odată cu înaintarea în vârstă. Vârsta medie la momentul diagnosticului este de 70 de ani.

Cauze

Nu se cunoaște cu exactitate cauzele specifice ale cancerului de prostată. Există atât de mulți factori posibili, inclusiv vârsta, rasa, stilul de viață, medicamente și moștenirea genetică, pentru a numi doar câteva.

Vârsta. Vârsta este considerată ca factor de risc. Cu cât o persoană este mai în vârstă, cu atât este mai mare riscul lui. Cancerul de prostată este rar întâlnit în rândul bărbaților cu vârsta sub 45 de ani, dar mult mai frecvent după vârsta de 50 de ani.

Moștenirea genetică. Statisticile indică faptul că factorul genetic este cu siguranță un factor de risc în cancerul de prostată. Este mult mai frecvent în rândul anumitor grupuri rasiale, de exemplu,  este semnificativ mai frecvent în rândul afro-americanilor decât a persoanelor de culoare albă.

Medicamente. Unele studii arată că ar putea fi o legătură între utilizarea zilnică de medicamente anti-inflamatorii și riscul de cancer de prostată. Un studiu a constatat ca statinele, care sunt utilizate pentru a scădea nivelul de Glossary Link colesterol, pot reduce riscul unei persoane de a dezvolta cancer de prostată.

Obezitatea. Există o legătură clară între Glossary Link obezitate și cancerul de prostată, precum și un risc mai mare de metastaze și de deces, în rândul persoanelor obeze care dezvoltă cancer de prostată.

Bolile cu transmitere sexuală (BTS). Bărbații care au avut Glossary Link gonoree au o șansă mai mare de a dezvolta cancer de prostată.

Diagnostic

Dacă antigenul specific prostatic (PSA) sau examen rectal digital (DRE) este anormal, medicii pot face mai multe teste pentru a diagnostica cu certitudine cancerul de prostată:

• Ultrasonografia de prostată.  Se efectuează transrectal şi constă din introducerea unei sonde de ultrasunete de mărimea unui deget (1,5-2 cm) în rect. Undele de înaltă energie (ultrasunete) străbat prostata pentru a crea o imagine a prostatei numită sonogramă. Acest test poate fi utilizat în timpul unei biopsii. Se recomandă tuturor bărbaţilor de peste 50 de ani efectuarea anuală a unei ecografii de prostate, pentru depistarea preventive a tutror stadiilor de cancer incipiente.

• Biopsia. O mică porţiune de ţesut este prelevată din prostată şi analizată la un microscop pentru a vedea dacă există celule canceroase. În momentul analizei la microscop se atribuie un scor Gleason, pe baza aspectului microscopic al celulelor, în funcţie de gradul lor de diferenţiere. Dacă se depistează cancerul, scorul arată cât de probabil este ca el să se răspândească. Scorul variază de la 2 la10. Cu cât este mai mic scorul, cu atât mai mică este probabilitatea ca acesta să se răspândească. Astfel un cancer cu un scor Gleason mai mare este mai agresiv şi are un  pronostic defavorabil.
În cazul în care cancerul de prostată este diagnosticat, alte teste sunt efectuate pentru a afla dacă celulele canceroase s-au răspândit în prostată sau în alte părţi ale corpului. Acest proces este numit de aşteptare. Daca cancerul este numai în prostată sau s-a răspândit în afara prostatei, determină stadiul de cancer de prostată. Stadiul de cancer de prostată, spune medicilor de ce fel de tratament are nevoie pacientul.

Clasificarea cancerului de prostată
Este important să se cunoască stadiul de dezvoltarea al cancerului sau cât de mult s-a răspândit. Cunoaşterea stadiului va ajuta medicul să definească prognosticul şi, de asemenea, va ajuta la selectarea terapiilor ce vor fi utilizate. Cel mai comun sistem utilizat astăzi, pentru a determina aceasta, este TNM ( Glossary Link Tumoră / Noduli / Metastaze). Aceasta implică definirea dimensiunii tumorii, ganglionii limfatici implicaţi și dacă există alte metastaze.

Atunci când se foloseşte sistemul TNM, se face distincție între cazurile de cancer care sunt înca localizate doar la prostată, și cele care s-au răspândit şi-n altă parte a organismului. Tipurile T1 și T2 de cancer se găsesc numai în prostată și nicăieri în altă parte, în timp ce T3 şi T4 sunt deja răspândite în afara prostatei.

Există multe modalități de a afla dacă cancerul s-a extins. Tomografia computerizată va verifica răspândirea în interiorul bazinului, scanarea sistemului osos va evidenţia dacă cancerul s-a extins la oase, iar imagistica prin rezonanţă magnetică va evalua prostata şi veziculele seminale.

Tratament

Cancer de prostată în stadiu precoce  - în cazul în care cancerul este mic și  localizat se pot aplica următoarele tratamente:
•    Supravegherea activă. Monitorizarea atentă a cancerului de prostată prin efectuarea testului de Glossary Link antigen prostatic specific (PSA) şi a examenului rectal digital (DRE) în mod regulat, și tratarea cancerului doar în cazul în care crește sau provoacă simptome.
•    Tratament chirurgical. Prostatectomia este operația prin care medicii elimină prostata. Prostatectomia radicală îndepartează prostata  precum şi țesutul înconjurător.
•   Radioterapie  internă numită brahiterapie şi care constă în implantarea unor surse radioactive în prostată, care prin energia produsă distrug țesutul canceros, cu care se află în contact.
•   Radioterapia conformală - constă în transferarea de doze mai ridicate de radiaţii către celulele canceroase, reducând radiaţia asupra ţesuturilor sănătoase, permiţând medicilor să vizualizeze zona tratată în trei dimensiuni, cu o mai mare precizie decât în cazul radiaţiei convenţionale şi să direcţioneze radiaţia către tumoră, fără să afecteze ţesutul sănătos.
•    Terapia hormonală. Celulelor canceroase le sunt blocate nevoile de hormoni pentru a se dezvolta.
•    Alte terapii utilizate in tratamentul cancerului de prostată, care sunt încă în curs de investigare includ:
            - Crioterapia. Plasarea unei sonde speciale în interiorul sau în apropierea cancerului de prostată pentru a îngheța și distruge celulele canceroase.
       - Chimioterapia. Utilizarea de medicamente speciale pentru a micşora sau ucide cancerul. Medicamentele pot fi pastile administrate oral sau medicamente administrate intravenos.
       - Terapia biologică. Constă în sprijinirea sistemului imunitar în lupta împotriva cancerului sau pentru a controla efectele secundare de la alte tratamente pentru cancer. Efectele secundare sunt modul în care organismul reacţionează la medicamente sau alte tratamente.

Nu există tratamente complementare sau alternative care să vindece cancerul de prostată. Cu toate acestea, tratamentele complementare şi alternative pot ajuta pacienţii să facă față la efectele secundare ale cancerului şi ale tratamentului acestuia.
Tratamentele alternative, care pot ajuta pacienţii să facă față stresului și anxietăţii declanşate de cancer, pot fi:
• Art terapia  
• Terapia prin dans sau mișcare
• Exerciţii fizice uşoare sau hatha yoga
• Meditația
• Terapia prin muzică
• Tehnici de Glossary Link relaxare, cum ar fi imagini ghidate sau relaxarea musculară
• Spiritualitate


Alimentație/Stil de viațã

Se poate  reduce riscul de cancer de prostată, dacă:
• Se va alege o dietă sănătoasă bogată în fructe, legume şi cereale integrale, în detrimentul  alimentelor bogate în grăsimi, care se vor evita. Fructele şi legumele, mai ales proaspete şi-n stare naturală,  conţin multe vitamine şi nutrienţi care pot contribui la îmbunătăţirea sănătăţii pacientului. Un nutrient care este în mod constant legată de prevenirea cancerului de prostată este licopenul, care se găseşte în roşii crude sau fierte.
Nu a fost dovedit încă în mod concludent,  dacă se poate preveni cancerul de prostată doar prin alimentaţie, dar o dietă sănătoasă, cu o varietate de fructe şi legume poate îmbunătăți mult starea generală de sănătate.

• Se vor consuma alimente sănătoase în loc de suplimente alimentare. Nu există studii care să arate că suplimentele alimentare joacă un rol important în reducerea riscului de cancer de prostată. În timp ce a existat un oarecare interes pentru vitamine şi minerale, cum ar fi vitamina E și seleniu, pentru reducerea riscului de cancer de prostată, studiile făcute nu au evidenţiat clar beneficiul administrării de suplimente, pentru a crea un nivel ridicat de  substanţe nutritive în corp. În schimb, este clar că alegând alimente proaspete, neprelucrate termic şi industrial, bogate în vitamine şi minerale, se vor putea menține niveluri sănătoase de vitamine şi minerale în corp.

• Se vor practica regulat exerciţii fizice în cele mai multe zile ale săptămânii. Mişcarea şi exerciţiul fizic îmbunătăţeşte starea generală de sănătate, ajutând la menținerea unei greutăţi corespunzătoare și îmbunătățește starea de spirit.
• Se va menţine o greutate sănătoasă prin alimentaţie şi mişcare fizică adecvată.

• Se va discuta cu medicul despre riscul crescut de cancer de prostată. Bărbaţii cu un risc ridicat de cancer de prostată ar putea lua în considerare administrarea de medicamente sau alte tratamente pentru a reduce acest risc. Unele studii sugereaza că inhibitorii de 5-alfa reductază, inclusiv finasteride și dutasteride, pot reduce riscul global de a dezvolta cancer de prostată. Aceste medicamente sunt folosite pentru a controla mărirea prostatei și pierderea părului la bărbaţi.Bibliografie

Henry Brainerd, Sheldon Margen, Milton J. Chatton, Elemente practice de diagnostic și tratament, Editura Medicală
www.cdc.gov 


 

Ultima modificareLuni, 04 August 2014 18:46
O să te intereseze și: « Tumorile cerebrale Cancerul de piele »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top