Torticolis (gât înţepenit)

torticolisTorticolisul reprezintă o înțepenire a gâtului, fiind o formă de distonie cervicală. Această afecțiune poate fi congenitală (prezentă la naștere) sau dobândită ulterior din diferite cauze. 
 
De asemenea, poate fi rezultatul deteriorării mușchilor gâtului sau a circulației sangvine în această regiune, fiind adesea numită chiar distonie cervicală.
 
{tab Introducere}
Gâtul înțepenit este în cele mai multe cazuri o problemă minoră care se reduce de la sine, fără tratament. Cu toate acestea, există un risc de recidivă, iar uneori poate dura foarte mult până se ameliorează. Poate cauza dureri foarte mari și poate împiedica desfășurarea activităților zilnice obișnuite. Poate fi dat și de anumite dezechilibre din corp, mai exact de un dezechilibru al acetilcolinei. 

Tipuri de torticolis

 Torticolis temporar sau spasmodic – de obicei, dispare de la sine după una sau două zile. Cauzele pot fi:
 - postură greșită sau mișcări bruște;
 - umflarea nodulilor limfatici;
 - infecții ale urechii;
 - răceală;
 - o leziune a capului și a gâtului care determină umflarea și înțepenirea.
 
Torticolis acut - de obicei, cauzele sunt de natură musculară sau osoasă.
 
Sindromul Klippel-Feil
Aceasta este o formă rară, congenitală a torticolisului. Apare atunci când oasele gâtului bebelușului se dezvoltă incorect, în special din cauza faptului că două vertebre ale gâtului sunt sudate împreună. De obicei, se asociază cu tulburări de auz sau de vedere.

Forme de distonii cervicale

Torticolisul este cea mai comună formă de distonie cervicală. În cazul torticolisului, regiunea gâtului se rotește într-o parte și rămâne înțepenită în această poziție. Alte tipuri de distonii cervicale sunt laterocolisul (regiunea capului este înclinată într-o parte și în jos și rămâne blocată așa), anterocolisul (bărbia este trasă în piept) sau retrocolisul (capul este înclinat spre spate).
 
 
{tab Simptome}
În general, simptomele torticolisului încep să apară treptat și se pot ameliora sau agrava în timp. 
 
Cele mai frecvente simptome includ:
 - incapacitatea de a mișca în mod normal capul;
 - dureri sau rigiditate la nivelul gurii;
 - dureri de cap;
 - diferențe în înălțimea umerilor;
 - musculatura gâtului se umflă;
 - bărbia este înclinată într-o parte.
 
În cazul torticolisului congenital pot apărea modificări ale aspectului feței și chiar tulburări motorii sau afectări ale auzului și vederii. 
 
Semne de torticolis la bebeluși:
 - capul copilului se înclină într-o parte, cu bărbia îndreptată spre umărul opus (la aproximativ 75% dintre bebelușii cu torticolis, partea dreaptă este cea afectată);
 - dificultate de la îndrepta capul spre partea laterală, în sus și în jos;
 - o regiune moale la nivelul musculaturii gâtului;
 - bebelușul preferă să se  uite peste umăr la tine (copilul nu te urmărește cu ochii, deoarece pentru asta trebuie să își întoarcă gâtul și capul);
 - refuză alăptarea pe o parte sau preferă să sugă doar pe o parte;
 - când trebuie să se întoarcă,  bebelușul depune mult efort și devine agitat pentru că întâmpină efort sau dureri;
 - regiunea craniană poate fi mai aplatizată într-o parte (sau ambele părți) pentru că stă mai mult într-o singură poziție. 
 
{tab Impact}
Torticolisul afectează în general persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani și este de două ori mai frecvent la femei decât la bărbați. Chiar și așa, afecțiunea este una destul de rară, dar este dureroasă și reduce calitatea vieții persoanei afectate. 
 
Copiii dezvoltă rar astfel de probleme, însă când apare, este vorba de obicei de torticolis congenital.  Torticolisul congenital este prezent la naștere, și se tratează de obicei cu succes prin terapie fizică. 
 
În aproximativ 5 - 21% dintre cazuri, torticolisul apare după un traumatism sau o leziune la nivelul gâtului.  Peste 60% dintre persoanele cu torticolis vor avea nevoie de analgezice pentru a ameliora durerea asociată acestei afecțiuni.
 
{tab Cauze}
Riscul de torticolis depinde și de istoricul familial sau de factorii genetici, dar în general este dat de mișcările greșite ale capului, de leziuni sau traumatisme. Factorii de risc ereditar par să fie întâlniți în 5-10% dintre cazuri. 
 
Mai rar, torticolisul are cauze infecții ale regiunii gâtului care pot cauza umflarea ganglionilor limfatici sau infecții ale pielii și țesuturilor subiacente, inflamații care pot declanșa un spasm la nivelul musculaturii gâtului. Torticolisul poate apărea și ca efect secundar în cazul unor tumori sau ca efect secundar în urma unor tratamente, cum ar fi cu fenotiazine. 
 
Factorii de risc pentru torticolis sunt vârsta trecută de 30 de ani, genul feminin, istoricul familial de distonie cervicală. Torticolisul poate apărea în timpul dezvoltării uterine, fiind torticolis congenital, dat de faptul că fătul stă într-o poziție anormală sau că apar tulburări de dezvoltare sau tulburări circulatorii. Torticolisul apare și în urma unor leziuni sau accidente, iar în alte situații apare de la sine, fără cauze cunoscute, fiind numit și torticolis idiopatic. 
 
Postura slabă este una dintre cauzele principale ale înțepenirii gâtului. Statul prelungit pe scaun, în aceeași poziție, de multe ori incorectă, poate provoca dureri ale gâtului din cauza posturii greșite a gâtului, a brațului și răsucirii sau îndoirii corpului.  Anumite tipuri de exerciții fizice pot afecta gâtul, cum ar fi ridicarea incorectă a greutăților sau efectuarea unor antrenamente fără exerciții corecte de încălzire a musculaturii, prin urmare, tensionând mușchii, ligamentele și tendoanele.
 
Factorii psihosociali, cum ar fi problemele la domiciliu sau la locul de muncă, pot crește riscul de înțepenire a gâtului. Creșterea tensiunii musculare este un efect secundar comun al stresului și al anxietății. Leziunile la nivelul gâtului, de obicei, provocate de un traumatism sau de un accident, apar, în general, ca urmare a unei mișcări bruște a capului. O mișcare bruscă poate împinge capul înainte sau înapoi prea rapid, și apare o întindere forțată a ligamentelor și tendoanelor. Dormitul într-o poziție incorectă poate cauza dureri, rigiditate musculară și torticolis, la fel ca scrâșnitul dinților în timpul somnului.
 
{tab Diagnostic}
Pentru diagnosticarea torticolisului e necesară o  anamneză și un examen fizic. În funcție de rezultate și de simptome, se pot recomanda și o serie de proceduri și investigații, cum ar fi o electromiogramă (EMG), ce măsoară activitatea electrică a mușchilor. Investigația poate determina care mușchi sunt afectați. De asemenea, se mai pot recomanda teste imagistice, cum ar fi radiografii sau scanări RMN, pentru a depista problemele structurale ce ar fi putut cauza înțepenirea gâtului.
 
{tab Tratament}
În majoritatea cazurilor, problema se reduce de la sine, dar rămâne riscul de recidivă.  Tratamentul se concentrează pe ameliorarea semnelor și simptomelor.
 
Ca medicamente, se poate recomanda injectarea de toxină botulinică, un agent utilizat adesea pentru a netezi ridurile faciale. Agentul poate fi injectat direct în musculatura regiunii gâtului afectată de distonie cervicală. De obicei, tratamentul prezintă eficiență, dar e nevoie repetarea tratamentului la fiecare 3-4 luni timp de o perioadă de timp. Pentru îmbunătățirea efectelor se pot recomanda și medicamente orale care favorizează relaxarea musculaturii. Se pot recomanda analgezice sau anti-inflamatorii ușoare sau pe bază de diclofenac sau naproxen. Un analgezic mai puternic, cum ar fi codeina, este o opțiune dacă antiinflamatoarele inițiale nu prezintă eficiență. 
 
Kinetoterapia și masajul pot fi eficiente în relaxarea musculaturii gâtului și umerilor. lte terapii pot include aplicarea de comprese calde și intervenții de chiropractică. În cazul kinetoterapiei și fizioterapiei se pot aplica tehnici de mobilizare manuală, stretching, masaj, electroterapie (curenți interferențiali și ultrasunete), exerciții de întărire graduală. Masajul și întinderea țesuturilor moi permit relaxarea mușchilor contractați și reducerea spasmelor secundare induse de durere.  Acupunctura poate fi eficientă pentru ameliorarea pe termen scurt a durerii și a spasmelor musculare. Pot fi recomandate și gulere speciale care conferă sprijin și confort pentru o perioadă scurtă de timp pentru cazurile cu dureri mari. 
 
Dacă tratamentele mai puțin invazive nu ajută, medicul vă poate sugera intervenții chirurgicale. Procedurile pot include stimularea profundă a creierului (în această procedură, un fir subțire este ghidat în interiorul creierului printr-un mic orificiu creat prin craniu, vârful firului este plasat în regiunea creierul ce controlează mișcarea și sunt transmise impulsuri electrice care să întrerupă semnalele nervoase care cauzează înțepenirea gâtului). O altă procedură este îndepărtarea nervilor care transmit aceste semnale către musculatura afectată.
 
Încercați să vă mențineți sau să vă îmbunătățiți postura pe cât posibil, pentru a facilita vindecarea. Evitați șofatul deoarece limitarea mișcărilor capului poate f periculoasă. La început, durerea poate fi destul de intensă și poate fi nevoie să vă odihniți, dar este important să încercați puțin câte puțin să mișcați gâtul. Începeți cu mișcări foarte mici și treptat creșteți intensitatea sau măriți intervalul de mișcări. 
 
În general, torticolisul are un prognostic bun și simptomele se ameliorează în 24-48 de ore. Cu toate acestea, poate dura până la o săptămână pentru ca simptomele să se reducă complet. Ocazional, simptomele durează mai mult sau reapar frecvent, fără un motiv aparent. Tratamentul fizioterapeutic, totuși, poate fi necesar pentru o perioadă mai lungă de timp pentru a asigura o recuperare completă și pentru a aborda factorii care contribuie la înțepenirea gâtului, cum ar fi rigiditatea articulațiilor.
 
{tab Alimentatie/Stil de viatã}
Există mai mulți factori care pot contribui la dezvoltarea torticolisului. Acești factori trebuie evaluați și corectați. Printre aceștia se pot regăsi:
 - postură deficitară;
 - suport ergonomic deficitar;
 - rigiditatea articulațiilor (în special gâtul sau partea superioară a spatelui);
 - un stil de viață sedentar;
 - slăbiciune musculară (în special flexorii gâtului);
 - spasme musculare;
 - stil de mers sau de ridicare a greutăților care afectează musculatura;
 - stat prelungit pe scaun sau în picioare, într-o poziție greșită;
 - mișcări repetitive;
 - utilizarea unei perne necorespunzătoare în timpul somnului.
 
După ce stați o perioadă de timp în aceeași poziție, efectuați mișcări ușoare de stretching, cu rotații ușoare ale gâtului (în sensul acelor de ceasornic și invers), înclinări în ambele părți, în față și în spate. Stresul amplifică deseori simptomele torticolisului, astfel încât este indicat să încercați să reduceți nivelul de stres. Încercați să vă relaxați și să respirați profund atunci când vă simțiți tensionați.  Fizioterapeuții și psihologii vă pot ajuta să utilizați anumite tehnici în acest sens. Mușchii tensionați din gât și umăr pot duce la dureri la nivelul gâtului. Periodic, efectuați mișcări de întindere a musculaturii gâtului.
 
Adoptați o postură corectă. Dacă stați cocoșat, durerile de spate și de gât nu vor întârzia să apară.  Stați drept și relaxat în același timp și faceți pauze frecvente pentru a vă relaxa și întinde musculatura întregului corp.
 
Adoptați un stil de viață activ, aveți grijă ca din rutina zilnică să nu lipsească sub nicio formă sportul. Mențineți-vă la o greutate sănătoasă, pentru a ajuta coloana vertebrală, care trebuie să susțină greutatea întregului corp.
 
Consumați alimente sănătoase, adoptați un stil alimentar natural, variat, echilibrat și sănătos pentru a vă menține la o greutate optimă. Renunțați la fumat, deoarece tutunul poate afecta oasele și mușchii din întregul corp.
 
Când ridicați greutăți, evitați să puneți presiune prea mare pe zona gâtului, deoarece tensionarea excesivă poate cauza torticolis. 
 
{tab Bibliografie}
(1) Wry neck(facet), link: https://www.physioadvisor.com.au/injuries/neck-head/wry-neck-facet/ 
(2) Acute wry neck, link: http://www.nevdgp.org.au/info/murtagh/pdf/030912AccuteWryNeck.pdf 
(3) Torticollis, link: https://patient.info/health/neck-pain/torticollis-twisted-neck 
(4) Wry neck (Torticollis), link: https://www.healthline.com/health/torticollis#types
(5) Neck pain, link: http://www.belmontcityphysio.com.au/site/downloads/infosheets/WryNeck.pdf
 
{/tabs}
Ultima modificareLuni, 11 Iunie 2018 06:29

Pe aceeasi tema

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top