Banane – iata ce beneficii au aceste fructe delicioase si aromate, ce nutrienti contin, cum alegem cele mai bune banane si cateva idei de consum.
Cuprins:
1. Bananele – ce nutrienti contin?
2. Beneficiile bananelor
3. Alegere si mod de consum
4. Bananele – posibile riscuri
Bananele contin in principal carbohidrati. Pe masura ce bananele se coc, o parte din amidonul rezistent se transforma in zahar, ceea ce inseamna ca o banana galbena cu pete maronii are mai mult zahar si mai putine fibre decat o banana verde de aceeasi dimensiune. Carbohidratii din bananele verzi, necoapte, constau in mare parte din amidon, dar pe masura ce banana se maturizeaza, amidonul se transforma in zaharuri (glucoza, fructoza si zaharoza). Indicele glicemic al bananelor variaza intre 48 – 54. Bananele sunt sarace in grasimi si proteine – mai putin de 1,5 g proteine la o banana medie.
In schimb, bananele sunt renumite pentru continutul de potasiu – o banana de dimensiuni medii are aproximativ 16% din doza zilnica recomandata. Alaturi de potasiu, bananele contin vitamina C, folat, magneziu si colina.
Bananele sunt un fruct popular cu multe avantaje de oferit. Iata cateva dintre beneficii:
Bananele sunt o sursa buna de prebiotice. Prebioticele ajuta digestia prin promovarea cresterii bacteriilor care ajuta la digerarea alimentelor. Asocierea bananelor cu alimente ce contin culturi vii (precum iaurtul) este o modalitate de a sustine sanatatea intestinului si digestia. Bananele sunt incluse adesea in regimurile pentru pacientii cu diaree sau care au devoie de o dieta blanda si cu alimente usor de digerat dupa afectiuni digestive. Bananele sunt usor de mestecat, regleaza electrolitii care se pierd in caz de diaree si varsaturi si contin amidon rezistent ce poate sustine sanatatea intestinelor.
Bananele fac parte dintr-o abordare cunoscuta sub denumirea de dieta BRAT, pe care unii medici o recomanda pentru tratarea diareei. BRAT reprezinta banane, orez, mere si paine prajita. Diareea poate duce la o pierdere de apa si electroliti, cum ar fi potasiu. Bananele pot inlocui acesti nutrienti.
Bananele sunt o sursa buna de potasiu. Aportul de potasiu din alimente poate reduce tensiunea arteriala si poate preveni complicatiile suplimentare, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale si bolile renale. Potasiul este de asemenea necesar pentru a mentine un echilibru sanatos al apei in celule si compenseaza efectele excesului de sodiu dietetic. Un dezechilibru in dieta – prea putin potasiu si prea mult sodiu poate duce la hipertensiune arteriala. Excesul de sodiu poate duce la acumularea de lichid in sange, punand presiune pe peretii vaselor de sange si, in cele din urma, poate provoca leziuni. Potasiul ajuta organismul sa elimine excesul de sodiu in urina si reduce tensiunea in peretii vaselor de sange.
Bananele necoapte contin amidon rezistent, care actioneaza ca fibra solubila. Atat pectina cat si amidonul rezistent pot regla nivelul glicemiei dupa mese si pot reduce pofta de mancare prin incetinirea golirii stomacului. Mai mult decat atat, bananele au un indice glicemic mediu – nu produc modificari mare ale nivelului de zahar din sange la persoanele sanatoase. Cei cu diabet zaharat de tip 2 ar trebui sa evite sa consume o cantitate mare de banane foarte coapte. Bananele pot regla nivelul glicemiei dupa mese si pot reduce pofta de mancare prin incetinirea golirii stomacului. Rezistenta la insulina este un factor de risc major pentru multe dintre cele mai grave boli, inclusiv diabetul de tip 2. Bananele necoapte sunt o sursa de amidon rezistent ce poate ajuta la imbunatatirea sensibilitatii la insulina.
Bananele au relativ putine calorii. O banana medie are putin peste 100 de calorii – dar in acelasi timp e hranitoare si confera satietate. Bananele mai verzi au amidon rezistent, ce confera satietate si reduce pofta de mancare. Bananele ingrasa? Desi contin o cantitate mai mare de zaharuri, o banana medie are cam 100 calorii. Bananele sunt surse bune de potasiu, vitamina C si chiar serotonina si dopamina implicate in starea de bine a organismului.
Fructele si legumele sunt surse de antioxidanti, iar bananele nu fac exceptie. Acestea contin mai multe tipuri de antioxidanti, inclusiv catechine – legate de multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi un risc redus de boli de inima si boli degenerative.
Bananele sunt folosite adesea in tratamente cosmetice. In medicina traditionala indiana, bananele sunt considerate „fructe de aur” si „secretul” pentru mentinerea tineretii. Principalele beneficii ale bananelor in cosmetica sunt atribuite triptofanului, un aminoacid esential. Se poate pregati o masca pentru par cu banane, impotriva caderii parului, pentru par uscat sau gras. Se poate amesteca astfel banana coapta pasata cu galbenus de ou, miere si zeama de lamaie. Se amesteca, se aplica pe par si se lasa sa actioneze 30 minute. Se pot adauga si diverse uleiuri ca ulei esential de musetel, ulei de masline, ulei de avoado, ulei de germeni de grau etc.
De asemenea, bananele sunt adesea folosite si in mastile pentru fata – masca de fata cu banane. De exemplu, pentru acnee se poate aplica piure de banana coapta, se lasa se actioneze 20 minute, apoi se clateste. Puteti adauga la aceasta masca si miere. De asemenea, se poate pregati un exfoliant pentru fata cu banane – din banana pisata cu zahar brun. Un alt exemplu este masca de fata cu banana si avocado, pentru hidratarea si hranirea pielii.
Bananele se depoziteaza la temperatura camerei, ferite de razele directe ale soarelui. Nu se recomanda sa fie tinute la frigider, mai ales daca sunt verzi, pentru ca temperatura scazuta va opri procesul de coacere. Bananele sunt destul de perisabile si au durata de viata destul de scurta. Cele galbene si cu pete maronii nu vor rezista mult si trebuie consumate repede, in timp ce bananele verzi rezista mai mult. Bananele numai bune de consum trebuie sa aiba o aroma intens fructata, sa fie galbene, dar nu prea moi.
Bananele coapte pot fi puse la frigider, in sertarul pentru legume si fructe. Pentru a accelera coacerea sau maturarea, pastrati bananele intr-o punga de hartie maro sau in apropierea fructelor coapte, care emite gaz de etilena ce provoaca maturarea. Nu le depozitati in pungi de plastic, deoarece acest lucru capteaza excesul de umiditate si poate favoriza aparitia mucegaiului.
✅ Citeste mai multe si despre ceaiul de banane.
Bananele coapte difera de cele verzi mai ales in ceea ce priveste gustul, textura, aroma, continutul de zaharuri. In primul rand, bananele coapte sunt galbene sau cu pete paronii. Sunt mai dulci, in timp ce bananele verzi sunt usor mai amarui, mai ferme. Bananele coapte contin mai mult amidon, iar cele coapte zaharuri simple, ce se absorb rapid. Bananele verzi confera mai rapid satietate, au indice glicemic mai mic decat al bananelor coapte si pot ajuta la controlul glicemic. In schimb, bananeke verzi pot cauza mai usor balonare, constipatie sau flatulenta.
Nu numai ca bananele sunt incredibil de sanatoase – sunt, de asemenea, unul dintre cele mai convenabile alimente. Pot fi consumate ca atare, adaugate in prajituri, tarte, torturi, consumate cu iaurt, cereale sau in smoothie-uri. Pot fi adaugate in salata de fructe impreuna cu orice alt tip de fruct. Pot fi folosite la pregatirea prajiturilor – briose cu banane, tarta cu banane, prajitura cu banane caramelizate, sau vestita banana bread (chec cu banane). Folosirea bananei poate accelera coacerea produsului, asa ca verificati prajitura cu cateva minute mai devreme decat de obicei sau reduceti temperatura cuptorului. De asemenea, bananele vor adauga dulceata, astfel incat puteti reduce cantitatea de zahar adaugata in reteta cu un sfert sau cu jumatate.
Bananele pot fi congelate (curatate si taiate felii sau pasate), pentru a fi ulterior folosite la smoothie-uri. Banana poate fi folosita pentru a pregati inghetata de casa, clatite cu banane (inclusiv in aluat) etc. Bananele sunt exemple ideale de gustari pe parcursul zilei. Exista si varianta de chipsuri de banane sau banane deshidratate. Acestea contin numerosi nutrienti – inclusiv magneziu, vitamina A, fier, fosfor, potasiu. Sunt mai dense caloric si pot avea mai multe zaharuri. Aveti grija sa NU contina si zahar adaugat. Chipsurile de banane sau bananele deshidratate sunt un desert relativ sanatos daca le consumam cu moderatie.
Alergiile alimentare la banane sunt posibile, desi mai putin frecvente. Unele persoane prezinta o afectiune numita sindrom de alergie orala (OAS), in care apar reactii incrucisate de la alergia la polen. Alergiile la banane pot fi, de asemenea, legate de alergii la latex. Simptomele de alergie pot include urticarie, varsaturi, ameteli, probleme de respiratie sau chiar anafilaxie.
In timp ce bananele sunt, in general, benefice pentru sanatatea digestiva, unele persoane pot dezvolta constipatie atunci cand cresc aportul de fibre din alimente precum bananele.
Consumul crescut de banane poate interactiona cu unele medicamente, ca beta-blocantele. De multe ori medicii prescriu aceste medicamente pentru a reduce riscul de complicatii date de boli cardiovasculare. Beta-blocantele pot creste nivelul de potasiu in sange. Consumul de prea mult potasiu poate fi daunator pentru cei ai caror rinichi nu sunt pe deplin functionali. Daca rinichii nu sunt in masura sa elimine excesul de potasiu din sange, acesta ar putea fi fatal. Persoanele care folosesc beta-blocante ar trebui sa consume cu moderatie alimente bogate in potasiu, cum ar fi banane.
Referinte:
(1) https://www.webmd.com/food-recipes/health-benefits-bananas
(2) https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/bananas/
(3) https://www.medicalnewstoday.com/articles/271157
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21371638/
(5) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22616015/