Artrita şi spondilita anchilozantă

Spondilita anchilozantă este un tip de artrită care afectează coloana vertebrală. Simptomele spondilitei anchilozante sunt durerea şi înţepenirea de la gât în jos, spre partea de jos a spatelui.

Oasele coloanei (vertebrele) pot creşte sau fuziona, cauzând o coloană vertebrală rigidă.  Aceste schimbări pot fi uşoare sau severe şi pot duce la o poziţie aplecată. Un diagnostic şi tratament timpuriu ajută la controlarea durerii şi înţepenirii şi poate reduce sau preveni diformitatea semnificativă.

Care sunt simptomele spondilitei anchilozante

Cele mai frecvente simptome timpurii ale spondilitei anchilozante sunt:

 • Durere şi înţepenire. Durerea constantă şi înţepenirea spatelui inferior, feselor şi şoldurilor care continuă de mai bine de trei luni. Spondilita începe deseori în jurul articulaţiilor sacro-iliace, unde sacrumul (partea majoră a coloanei a coloanei aflată la capătul ei).
 • Fuziunea oaselor. Spondilita anchilozantă poate cauza o supracreştere a oaselor, care poate duce la fuziunea anormală a oaselor, numită “fuziune osoasă”. Fuziunea care afectează oasele gâtului, spatelui sau şoldurilor poate dezechilibra capacitatea unei persoane de a face activităţi de rutină. Fuziunea coastelor de coloana vertebrală sau coşul pieptului poate limita capacitatea unei persoane de a extinde pieptul când respiră.
 • Durere de ligamente şi tendoane. Spondilita poate afecta unele ligamente şi tendoane care se ataşează de oase. Tendonita (inflamarea tendonului) poate cauza durere şi înţepenire în zona din spatele sau de sub călcâie, cum este tendonul lui Ahile din spatele gleznei.
 • Spondilita anchilozantă este o boală sistemică, ceea ce înseamnă că simptomele nu se limitează la articulaţii. Persoanele cu această afecţiune pot avea febră, stări de oboseală şi pierderea apetitului. La unele persoane, se manifestă şi inflamarea ochiului (roşeaţă şi durere) cu spondilită. În cazurile rare, se pot dezvolta şi probleme cu plămânii şi cu inima.

Care sunt cauzele spondilitei anchilozante?

Deşi cauza spondilitei anchilozante este necunoscută, există o legătură puternică cu genetica şi familial. Majoritatea persoanelor cu spondilită poartă o genă numită HLA-B27. Deşi oamenii care transportă  această genă au mai multe şanse de a dezvolta spondilită, s-a găsit că până la 10% din persoane care nu au semne ale acestei afecţiuni o dezvoltă.

Cum se diagnostichează aspondilita anchilozantă?

Diagnosticul de spondilită anchilozantă se bazează pe mai mulţi factori, printre care:

 • Simptome
 • Constatările uni examen fizic
 • Raze X la spate şi pelvis
 • Măsurători ale pieptului la respiraţie
 • Rezultatele testelor de laborator

Cum se tratează spondilita anchilozantă?

Nu există nicio cură pentru spondilita anchilozantă, dar există tratamente care pot reduce disconfortul şi îmbunătăţi funcţia spatelui. Scopurile tratametului sunt de a reduce durerea şi rigiditatea, de a menţine o poziţie bună a spatelui pentru a preveni deformarea şi pentru a păstra capacitatea de a efectua activităţi normale.

 • Terapie fizică şi ocupaţională. Intervenţia timpurie îmbinată cu terapie fizică și ocupaţională este importantă pentru menţinerea funcţiei spatelui şi minimalizarea diformităţii.
 • Exerciţii fizice. Un program de exercitii de zi cu zi ajută la reducerea rigidităţii, întărirea muşchilor din jurul articulaţiilor şi la prevenirea sau reducerea riscului de invaliditatea. Exerciţiile de respiraţie profundă pot ajuta la menţinerea unui piept flexibil. Înotul este o formă excelentă de exerciţiu pentru persoanele cu spondilită anchilozantă.
 • Medicamente. Anumite medicamente ajută la ameliorarea durerii şi rigidităţii şi permit pacienţilor de a efectua exerciţiile cu un disconfort minim. Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) - cum ar fi ibuprofen, naproxen şi aspirina - sunt cele mai frecvent utilizate medicamente pentru tratamentul spondilitei.  
 • Chirurgie. Intervenţia chirurgicală de înlocuire a articulaţiei poate fi o opţiune de tratament pentru unele persoane cu boală avansată a articulaţiei care afectează şoldurile sau genunchii.

În plus, persoanele cu spondilită sunt îndemnate să nu fumeze sau mestece tutun pentru că le agravează starea. Desigur, toate celelalte motive pentru care medicii descurajează fumatul se aplică și aici.

Persoanele cu spondilită sunt încurajate să doarmă pe o saltea tare. Nu este indicată plasare unei perne mari sub cap, deoarece aceasta poate promova fuziunea vertebrelor gâtului în poziţia flexat. De asemenea, susţinere picioarelor pe perne ar trebui să fie evitată, deoarece aceasta poate duce la fuziunea şoldului sau genunchi lor în poziția aplecat. Alegeţi scaune, mese și alte suprafețe de lucru care vă ajută la evitarea aplecării. Sunt de prefeerat fotoliile în locul scaunelor fără braţe.

Media

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top