Anorgasmia inseamna incapacitatea sau dificultatea de a ajunge la orgasm, si poate afecta atat femeile, cat si barbatii. Iata care sunt cauzele si ce solutii exista.
1. Informatii generale
2. Ce este anorgasmia?
3. Cauze
4. Diagnosticarea anorgasmiei
5. Ce solutii exista?
Nu exista o definitie generala a orgasmului. Medicii folosesc pentru definitie modificarile fiziologice ale corpului, in timp ce psihologii si profesionistii din domeniul sanatatii mentale vorbesc despre schimbarile emotionale si cognitive. In general, orgasmul este un sentiment de placere intensa care apare in timpul activitatii sexuale. In timpul orgasmului, inima incepe sa bata mai repede si respiratia se modifica.
In cazul unui orgasm feminin, eliberarea tensiunii sexuale este insotita de contractii ale muschilor genitali. In cazul barbatilor, orgasmul face ca muschii sa se contracte si materialul seminal care contine spermatozoizi iese din penis (ejaculare). Femeile pot avea mai multe orgasme in timpul unui act sexual, insa barbatii pot avea un singur orgasm. La barbati, dupa orgasm urmeaza faza de recuperare, in care penisul si testiculele se micsoreaza la dimensiunea lor normala – etapa poate dura de la cateva minute pana la cateva ore.
Se considera in mod obisnuit ca orgasmele sunt o experienta sexuala, de obicei experimentata ca parte a unui ciclu de raspuns sexual. Ele apar adesea in urma stimularii continue a zonelor erogene. Fiziologic, orgasmele apar in urma a doua raspunsuri de baza la stimularea continua: vasocongestie (procesul prin care tesuturile devin pline cu sange, crescand dimensiunea lor) si miotonie (procesul prin care muschii se tensioneaza, incluzand atat flexia voluntara, cat si contractia involuntara).
Anorgasmia inseamna absenta sau dificultatea in atingerea orgasmelor. O serie de tulburari pot fi asociate cu lipsa orgasmelor. Desi orgasmele sunt considerate aceleasi atat pentru barbati, cat si pentru femei, medicii si profesionistii din domeniul sanatatii tind sa descrie tulburarile asociate orgasmului in functie de gen. Disfunctia orgasmica este o afectiune care apare atunci cand o persoana are dificultati in a ajunge la orgasm. Aceasta dificultate apare chiar si atunci cand persoana este excitata sexual si exista suficienta stimulare sexuala. Cand aceasta afectiune apare la femei, este cunoscuta sub numele de disfunctie orgasmica feminina. Barbatii pot prezenta, de asemenea, disfunctii orgasmice, dar mai putin frecvent.
Exista mai multe tipuri diferite de disfunctii orgasmice, inclusiv:
Citeste si despre: Hemospermie – prezenta sangelui in sperma
Tulburarile orgasmice feminine se concentreaza in jurul absentei sau intarzierii semnificative a orgasmului dupa o stimulare suficienta. Femeile necesita stimulare clitoridiana directa sau indirecta si nu ajung la orgasm doar prin penetrare. Tulburarea orgasmica feminina poate aparea ca urmare a unor cauze fizice, cum ar fi probleme ginecologice sau utilizarea anumitor medicamente, precum si cauze psihologice, cum ar fi anxietatea sau depresia. Se estimeaza ca 11-41% dintre femei au probleme in ceea ce priveste orgasmul. Rezultatele unui studiu publicat in Clinical Anatomy sugereaza ca nu exista orgasm vaginal – si acea senzatie asociata cu „orgasmul vaginal” raportata de unele femei este data de stimularea organelor erectile din jur si anume stimularea clitorisului – astfel, nu poate exista orgasm fara stimulare clitoridiana.
O gama larga de boli, modificari fizice si medicamente poate interfera cu orgasmul la femei:
Multi factori psihologici joaca un rol in capacitatea unei femei de a avea orgasm, inclusiv:
Anorgasmia la barbati e numita si orgasm masculin inhibat sau tulburare orgasmica masculina. Implica o intarziere persistenta si recurenta sau absenta orgasmului dupa o stimulare suficienta. Tulburarea orgasmica masculina poate fi o afectiune pe tot parcursul vietii sau care apare dupa o perioada de functionare sexuala normala. Poate fi limitata la anumite situatii sau poate aparea in general.
Ejacularea la barbati este strans legata de orgasm. O varietate de factori pot provoca sau agrava anorgasmia masculina. Unele cauze ale anorgasmiei masculine sunt psihologice, cum ar fi depresia sau anxietatea. Altele sunt fizice, cum ar fi leziuni ale nervilor, pierderea sensibilitatii penisului, utilizarea anumitor medicamente etc.
Factorii fizici care pot provoca anorgasmie masculina includ:
Factorii psihologici care pot provoca anorgasmia masculina includ:
Atat la barbati, cat si la femei, problemele in cuplu pot afecta relatia sexuala si pot duce la anorgasmie. Aceste probleme includ:
Daca suspectati ca aveti o disfunctie orgasmica, ar trebui sa mergeti la medic pentru control. Medicul va putea diagnostica problema si va oferi un plan de tratament adecvat. In timpul consultului, medicul va pune intrebari despre istoricul sexual si va efectua un examen fizic. Medicul va nota, de asemenea, orice factori care ar putea contribui la disfunctia orgasmica, cum ar fi probleme de sanatate subiacente sau medicamente administrate. De asemenea, se vor face o serie de analize si investigatii pentru a depista eventuale cauze fizice ale anorgasmiei.
Daca sunteti multumit de viata sexuala, nu este nevoie sa va ingrijorati. Cu toate acestea, daca va deranjeaza lipsa orgasmului sau intensitatea orgasmelor, discutati cu medicul despre anorgasmie. Schimbarile stilului de viata si terapia sexuala va pot ajuta. Tratamentul pentru disfunctia orgasmica variaza in functie de cauza principala. In principal medicul va recomanda tratarea oricaror alte afectiuni sau ajustarea oricaror medicamente care pot contribui la probleme de sanatate sexuala.
De obicei, este indicat sa incercati alte forme de stimulare sexuala pentru a ajunge la orgasm, cum ar fi masturbarea si in general stimularea crescuta a clitorisului in cazul femeilor in timpul actului sexual. O parte cheie a tratamentului include abordarea problemelor de relatie si a factorilor de stres de zi cu zi. E important sa va cunoasteti corpul, nevoile si sa explorati.
In multe cazuri, poate fi utila terapia sexuala (psihoterapie specializata in tratarea disfunctiilor sexuale sau sexologie) sau consilierea de cuplu. Consilierea de cuplu se concentreaza pe problemele de relatie care pot afecta functia sexuala a unui individ si capacitatea de a avea orgasm. Terapie cognitiv comportamentala poate fi o alta varianta.
Daca o afectiune medicala afecteaza capacitatea de a avea orgasm, tratarea cauzei poate rezolva problema. Schimbarea sau modificarea medicamentelor despre care se stie ca inhiba orgasmul ar putea, de asemenea, sa elimine simptomele. Terapia hormonala poate fi eficienta pentru unele femei, mai ales daca incapacitatea de a avea orgasm corespunde cu inceputul menopauzei. Estrogenul poate atenua unele simptome ale menopauzei si poate imbunatati raspunsul sexual. Terapia cu testosteron este o alta optiune. In cazul problemelor hormonale, terapia de substitutie cu testosteron sau un medicament care promoveaza dopamina, cum ar fi cabergolina, poate restabili de multe ori capacitatea unui barbat de a avea orgasm.
Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/324112#summary
(2) https://www.healthline.com/health/orgasmic-dysfunction#outlook
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.govpmc/articles/PMC4816679/
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22005203/
(5) https://psycnet.apa.org/record/2008-17749-010
(6) https://www.verywellhealth.com/anorgasmia-causes-and-treatment-options-2328525