Pierderea libidoului este cea mai frecventa forma de disfunctie sexuala in randul femeilor de toate varstele. Aflati mai multe despre pierderea libidoului la femei din materialul urmator.
Dorinta sexuala la femei (libidoul) fluctueaza, in mod natural, de-a lungul vietii. De obicei, cresterea sau scaderea libidoului la femei coincide cu inceputul sau sfarsitul unei relatii sau cu schimbari majore in viata ei, cum ar fi sarcina, menopauza sau are legatura stransa cu starea ei de sanatate fizica si psihica, cu educatia, statutul ei social si familial.
Unele tratamente medicamentoase, cum ar fi cele cu medicamente antidepresive sau antiepileptice, au reactii adverse, care pot duce la diminuarea si chiar pierderea libidoului la femei. Daca lipsa dorintei sexuale si a interesului pentru activitatea sexuala, care poate fi persistenta sau recurenta, determina o suferinta personala, este posibil ca femeia in cauza sa se confrunte cu o tulburare hipoactiva a dorintei sexuale.
Dar nu este de preferat sa se ajunga in faza confirmarii acestui diagnostic medical pentru a apela la ajutor de specialitate. Inca de la aparitia dezinteresului pentru viata sexuala, se poate apela la o serie de schimbari in stilul de viata (miscare fizica, relaxare, alimentatie, tehnici sexuale, gandire pozitiva etc.), care pot imbunatati starea de spirit si pot trezi dorinta sexuala. De asemenea, de ajutor pot fi atat tratamentele cu medicamente, recomandate de medicul specialist, dar si cele alternative (plante afrodisiace, suplimente alimentare, acupunctura, yoga, apiterapie etc.)
Viata sexuala este cu siguranta un aspect important al relatiei dintre un barbat si o femeie, iar atunci cand femeia trece printr-o perioada dificila, in care dorinta ei de a avea relatii intime este mai scazuta, cuplul trece printr-o perioada dificila.
Dar, chiar daca apetitul sexul este mai slab decat altadata, relatia poate fi mai puternica decat oricand. Nu exista “o unitate de masura” care sa fie utilizata la definirea apetitului sexual scazut. Acesta variaza foarte mult de la femeie la femeie.
Printre simptomele pierderii libidoului la femei se numara:
Daca va preocupa dorinta scazuta de a intretine relatii sexuale, discutati cu medicul. Solutia ar putea fi la fel de simpla ca schimbarea unui medicament pe care il luati si imbunatatirea oricaror conditii medicale cronice, cum ar fi hipertensiunea arteriala sau diabetul.
O multitudine de afectiuni, schimbari fiziologice sau medicamente pot duce la un apetit sexual scazut:
Daca apar dureri in timpul actului sexual sau incapacitate de a avea orgasm, acestea pot diminua dorinta de a face dragoste.
Numeroase boli care nu tin de sfera sexuala pot afecta, de asemenea, dorinta sexuala, inclusiv artrita, cancerul, diabetul zaharat, hipertensiune arteriala, boli coronariene si boli neurologice.
Multe medicamente, recomandate de medic cu prescriptie medicala, inclusiv unele antidepresive si antiepileptice, au ca reactii adverse scaderea libidoului.
Un pahar de vin poate avea un efect usor afrodisiac, dar prea mult alcool poate influenta negativ apetitul sexual. Acelasi lucru este valabil si referitor la consumul de droguri.
Orice interventie chirurgicala la nivelul sanilor sau tractului genital, care poate afecta imaginea corpului si functia sexuala, va influenta negativ si dorinta sexuala.
Epuizarea fizica si psihica din cauza unui loc de munca stresant sau foarte obositor, sau din cauza activitatilor familiale, cum ar fi ingrijirea celorlalti membri de familie (parinti in varsta sau copii mici), poate cauza scaderea apetitului sexual.
Schimbari ale nivelului de hormoni in sange influenteaza din plin dorinta sexuala. Aceste schimbari sunt determinate de:
Nivelul de estrogen scade in timpul tranzitiei spre menopauza. Acest lucru poate provoca un interes scazut pentru activitatea sexuala si uscaciunea tesuturilor vaginale, actul sexual devenind astfel dureros si inconfortabil. In acelasi timp, femeile pot experimenta, de asemenea, o scadere a nivelului de testosteron, care stimuleaza apetitul sexual la barbati si femei deopotriva. Desi multe femei continua sa fie multumite de viata lor sexuala in timpul si dupa menopauza, unele femei simt o scadere a libidoului in timpul acestei schimbari hormonale.
Schimbarile hormonale din timpul sarcinii, dupa nasterea unui copil si din timpul alaptarii isi pot pune amprenta pe interesul sau dorinta de a face dragoste. Desigur, hormonii nu sunt singurul factor care afecteaza intimitatea in aceasta perioada. Oboseala, nemultumirile legate de schimbarile la nivel corporal si stresul produs de ingrijirea bebelusului total neajutorat pot contribui la schimbari ale dorintei sexuale.
Nu este necesar ca toate aceste probleme legate viata intima, sexuala, sa fie legate de anumite boli sau afectiuni fizice sau biologice pentru a fi reale. Exista si multe alte cauze psihologice care conduc la acelasi apetit sexual scazut, cum ar fi:
Pentru multe femei, apropierea emotionala este un preludiu esential pentru intimitatea sexuala, astfel incat toate problemele din relatie constituie un factor major in scaderea apetitului sexual. Scaderea interesului pentru sex este de multe ori rezultatul unor probleme in curs de desfasurare, cum ar fi:
Prin definitie, o femeie poate fi diagnosticata cu tulburare hipoactiva a dorintei sexuale daca manifesta frecvent o lipsa a gandurilor legate de sex sau dorinta sexuala, iar aceasta provoaca suferinta personala. Indiferent daca acest diagnostic se potriveste sau nu, medicul poate cauta in continuare motive ale diminuarii sau absentei apetitului sexual, pentru a stabili cele mai bune metode de tratament.
Asadar medicul, in plus fata de intrebarile despre istoricul medical, mai poate recomanda:
In timpul unui examen pelvin, medicul poate verifica anumite semne de modificari fizice la nivelul organelor genitale, care pot contribuie la o dorinta sexuala scazuta, cum ar fi subtierea tesuturilor genitale, uscaciune vaginala sau zone dureroase sau inflamate.
Testele de sange pot scoate in evidenta anumite probleme legate de glanda tiroida, pancreas (diabet), colesterol ridicat sau tulburari hepatice.
Un terapeut specializat in probleme de cuplu si sex poate fi capabil sa evalueze mai bine factorii emotionali si de relationare, care ar putea cauza diminuarea apetitului sexual.
Cele mai multe femei beneficiaza de o abordare terapeutica care vizeaza simultan mai multe cauze din spatele acestei tulburari. Recomandarile pot include educatia sexuala, consiliere si uneori tratamente medicamentoase.
Medicul va dori sa evalueze ce tratamente medicamentoase au fost administrate, pentru a vedea daca unele dintre ele pot provoca reactii secundare de acest gen. De exemplu, medicamentele antidepresive, cum ar fi paroxetina si fluoxetina, in cele mai multe cazuri scad apetitul sexual. Trecerea la bupropion, o alta varietate de antidepresive, imbunatateste, de obicei, apetitul sexual.
Vitamina A este esentiala pentru productia de hormoni sexuali atat pentru barbati, cat si pentru femei. De asemenea, pierderea libidoului la femei poate fi asociata cu deficienta de vitamine B, care afecteaza nivelul de energie in general.
Un condiment popular si scump, sofranul este adesea recomandat ca afrodisiac – iar cercetarile timpurii sustin acest lucru. Intr-un studiu, femeile care au luat antidepresive si-au imbunatatit semnificativ dorinta sexuala dupa ce au luat sofran timp de 4 saptamani.
Vinul rosu este un afrodisiac recomandat pe scara larga. Pe langa celelalte potentiale beneficii, vinul rosu poate imbunatati si functia sexuala, potrivit unui studiu din 2009. Cu toate acestea, alte studii sugereaza ca prea mult alcool poate avea efect invers asupra libidoului, deci moderatia este esentiala.
Credeti sau nu, merele pot avea un efect pozitiv asupra libidoului la femei. Un studiu a descoperit ca femeile care au consumat un mar pe zi au raportat o viata sexuala mai buna.
Schinduful este o planta folosita atat la gatit cat si ca supliment. Un studiu a concluzionat ca schinduful poate trata pierderea libidoului la femei.
Un numar de sedinte de consiliere, individuale sau impreuna cu partenerul, cu un terapeut sexual, specializat in abordarea problemelor legate de cuplu pot fi deosebit de utile. Terapia include adesea informatii despre raspunsul sexual si tehnici si recomandari pentru materiale de lectura, sau exercitii pentru cupluri.
Administrarea sistemica a unui tratament hormonal cu estrogen, sub diferite forme (comprimate, plasturi sau gel), poate imbunatati functia creierului si starea de spirit care afecteaza raspunsul sexual. Dar aceasta terapie sistemica hormonala poate creste riscul vizavi de anumite boli de inima si cancer de san.
Administrarea unor doze mai mici de estrogen, sub forma de crema vaginala, supozitor cu eliberare lenta sau inel care se va plasa in vagin, poate creste fluxul de sange de la nivelul vaginului si ajuta la imbunatatirea dorintei, fara riscurile asociate administrarii de estrogen sistemic. In unele cazuri, medicul poate prescrie o combinatie de estrogen si progesteron.
Hormonii masculini, cum ar fi testosteronul, joaca un rol important in functia sexuala feminina, desi testosteronul se produce in cantitati mult mai mici la femei. Cu toate acestea, administrarea de testosteron la femei pentru disfunctii sexuale este controversata, deoarece poate provoca reactii adverse importante cum ar fi acnee, par corporal in exces si alterari ale starii de spirit sau modificari de personalitate.
In tratamentul disfunctiilor sexuale la ambele sexe se pot folosi cu succes produsele stupului, cum ar fi mierea de albine, polenul, laptisorul de matca sau pastura.
Terapia cu plante da rezultate foarte bune implicand totodata si o buna cunoastere a efectelor benefice dar si adverse. Dintre aceste plante enumeram: branca ursului, cretisoara, napraznic, catina, ghimbir, gingseng, damiana, spirulina, angelica, lemn dulce, coriandru.
Are efecte deosebite mai ales daca disfunctia sexuala la femei are drept cauza excesele sexuale anterioare sau daca exista unele afectiuni ale organelor interne (inima, ficat, rinichi, splina, pancreas, etc.).
Se obtin rezultate bune in cazul tulburarilor de dinamica sexuala insotite de astenie nervoasa, apatie, stari de melancolie si timiditate, imbatranire prematura sau care au la baza administrarea unor medicamente sedative, cortizonice etc.
Transformarea stilului de viata, intr-unul sanatos, poate influenta spectaculos dorinta sexuala la femei.
Exercitiile fizice regulate si miscarea fizica cresc rezistenta fizica, induc o stare de bine si relaxare, imbunatatesc forma corporala, ceea ce duce la cresterea stimei de sine si deci stimuleaza libidoul.
Gasirea unor modalitati eficiente de a face fata stresului ocupational, financiar sau legat de activitatile zilnice pot imbunatati viata sexuala.
Cuplurile care invata sa comunice intr-un mod deschis, sincer, mentin de obicei o legatura emotionala mai puternica, ceea ce poate duce la o viata sexuala mai intensa. Comunicarea despre sex, este, de asemenea, foarte importanta. Stand de vorba deschis despre ceea ce ne place si ceea ce nu place in materie de viata sexuala, se poate ajunge la o mai mare intimitate.
Programarea vietii sexuale poate parea plictisitoare si rutinata. Dar a face o prioritate din momentele de intimitate, poate ajuta intr-o anumita masura la revigorarea vietii sexuale.
Se poate iesi din rutina prin incercarea unor pozitii sexuale diferite, alegerea unui alt moment din zi sau a unei alte locatii, romantice, pentru petrecerea momentelor de maxima intimitate. De asemenea, daca si partenerul este deschis pentru experimentare, folosirea de afrodisiace, jucarii sexuale sau fantezii pot conduce la reaprinderea pasiunii si atractiei sexuale.
Referinte: