Artrita este o inflamatie a articulatiilor. Iata care sunt cauzele si factorii de risc • Cum se trateaza si ce complicatii poate avea? • Cum se manifesta artrita?
1. Ce este artrita?
2. Tipuri de artrita
3. Care sunt simptomele artritei?
4. Ce cauzeaza artrita?
5. Diagnosticarea artritei
6. Cum este tratata artrita?
Artrita este un termen general care se refera la peste 150 de boli diferite. Termenul exact pentru acest grup de afectiuni este afectiuni musculo-scheletice, deoarece afecteaza muschii, oasele si articulatiile. Unele afectiuni comune care se incadreaza in categoria artritei sunt osteoartrita, dureri de spate, artrita reumatoida, fibromialgie, osteoporoza, guta, polimialgia reumatica, lupus si spondilita anchilozanta. Oricine poate dezvolta artrita, inclusiv copiii si tinerii. Poate afecta oamenii din toate mediile, de toate varstele si cu orice stil de viata.
Pentru a intelege cum functioneaza artrita si alte afectiuni musculo-scheletice, este util sa stim cum functioneaza muschii, oasele si articulatiile care alcatuiesc sistemul musculo-scheletal. Articulatiile sunt locuri unde se unesc oasele. Oasele, muschii, ligamentele si tendoanele lucreaza impreuna pentru a permite indoiri, rasuciri, intinderi si miscari.
Capetele oaselor sunt acoperite intr-un strat subtire de tesut numit cartilaj. Se comporta ca o perna alunecoasa care permite miscarea fara probleme. In jurul majoritatii articulatiilor este o capsula comuna. Aceasta tine oasele in loc. In interiorul capsulei este un fluid gros care alimenteaza si lubrifiaza articulatia. Muschii sunt atasati la oase prin tendoane. Pe masura ce muschii se contracta, trag oasele pentru a face miscarea continua.
Artrita si alte afectiuni musculo-scheletice afecteaza functionarea articulatiilor, muschilor, oaselor si structurilor inconjuratoare.
Osteoartrita si artrita reumatoida sunt cele doua tipuri cele mai frecvente de artrita.
Osteoartrita sau artroza este cel mai frecvent tip de artrita. Acesta se dezvolta cel mai adesea la adultii care sunt trecuti de 40 ani sau mai in varsta. Este, de asemenea, mai frecventa la femei si la persoanele cu istoric familial al afectiunii. Osteoartrita afecteaza initial captuseala cartilajului neted al articulatiei. Aceasta face miscarea mai dificila decat de obicei, ducand la durere si rigiditate. Apare in timp umflarea si formarea de osteofite. Pierderea severa a cartilajului poate duce la frecare os pe os, modificand forma articulatiei si mutand oasele din pozitia lor normala.
Artrita reumatoida apare in general la adultii trecuti de 40-50 ani. Femeile sunt de trei ori mai susceptibile de a fi afectate decat barbatii. In artrita reumatoida, sistemul imunitar al organismului vizeaza articulatiile afectate, ceea ce duce la durere si umflaturi. Invelisul exterior al articulatiei este primul afectat. In timp, afectiunea poate determina ruperea oaselor si a cartilajului. Persoanele cu poliartrita reumatoida pot dezvolta, de asemenea, probleme cu alte tesuturi si organe.
Durerea articulara, rigiditatea si umflarea sunt cele mai frecvente simptome ale artritei. De asemenea, gama de miscare poate scadea si este posibil sa apara inrosirea pielii in jurul articulatiei. Multi oameni cu artrita observa ca simptomele lor sunt mai severe dimineata. In cazul artritei reumatoide, va puteti simti obosit sau veti avea o pierdere a poftei de mancare din cauza inflamatiei cauzate de activitatea sistemului imunitar. De asemenea, poate aparea anemia – ceea ce inseamna scaderea numarului de celule rosii in sange – sau febra usoara. Artrita reumatoida severa poate determina deformarea articulara daca este lasata netratata.
Cele mai frecvente semne si simptome de artrita implica articulatiile. In functie de tipul de artrita pe care o aveti, semnele si simptomele pot include:
Uneori, aceste simptome se numesc „reumatism”. Reumatismul nu este o tulburare in sine, dar cuvantul este ocazional folosit pentru a descrie orice fel de durere articulara sau musculara.
Cartilajul este un tesut conjunctiv ferm, dar flexibil in articulatii. Protejeaza articulatiile prin absorbtia presiunii si socului create atunci cand va deplasati. O reducere a acestui tesut cauzeaza unele forme de artrita.
Uzura normala provoaca artroza, una dintre cele mai comune forme de artrita. O infectie sau o leziune a articulatiilor poate exacerba aceasta descompunere naturala a tesutului cartilajului. Riscul de a dezvolta artroza sau osteoartrita poate fi mai mare daca aveti un istoric familial al bolii. O alta forma comuna de artrita, artrita reumatoida, este o tulburare autoimuna. Apare atunci cand sistemul imunitar al corpului ataca tesuturile proprii. Aceste atacuri afecteaza sinoviul, un tesut moale in articulatii, care produce un fluid care hraneste cartilajul si lubrifiaza articulatiile.
Atunci cand considerati ca ati putea avea un tip de artrita si ca aveti dureri articulare sau musculare, este important sa discutati despre simptomele aparute cu medicul. Obtinerea unui diagnostic cat mai curand posibil inseamna ca ca tratamentul poate incepe rapid. Tratamentul precoce va va oferi cele mai bune rezultate posibile.
Medicul poate efectua o serie de examinari si teste pentru a diagnostica forma de artrita, inclusiv:
Scopul principal al tratamentului este de a reduce durerea si de a preveni deteriorarea suplimentara a articulatiilor. Medicul va poate prescrie o combinatie de metode de tratament pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Diferite tipuri de medicamente pot fi recomandate in caz de artrita:
Daca aveti artrita reumatoida, medicul va poate administra corticosteroizi sau medicamente antireumatice care modifica boala (DMARD), care va pot suprima sistemul imunitar.
Chirurgia care va inlocuieste articulatia cu una artificiala poate fi o optiune. Aceasta forma de chirurgie este cel mai frecvent efectuata pentru a inlocui articulatia soldului sau a genunchiului. Daca artrita este mai severa la nivelul degetelor sau incheieturilor, medicul poate efectua o fuziune comuna. In aceasta procedura, capetele oaselor sunt inchise pana se vindeca si devin unul singur.
Terapia fizica implica exercitii care ajuta la intarirea muschilor din jurul articulatiei afectate si este o componenta principala a tratamentului artritei. Terapia fizica poate fi utila pentru anumite tipuri de artrita. Exercitiile pot imbunatati gama de miscari si intaresc muschii din jurul articulatiilor.
Formele de terapie fizica ce pot fi recomandate includ si exercitii in apa (hidroterapie).
Daca sunteti obezi, scaderea in greutate va reduce suprasolicitarea asupra articulatiilor care poarta greutatea. Acest lucru poate creste mobilitatea si poate limita leziunile viitoare.
Pierderea in greutate si mentinerea unei greutati sanatoase reduc riscul de aparitie a osteoartritei si pot reduce simptomele. Consumul unei alimentatii sanatoase este important pentru pierderea in greutate. Alegerea unei diete bogate in antioxidanti, cum ar fi fructele proaspete, legumele si verdeturile, poate ajuta la reducerea inflamatiei. Alte alimente care reduc inflamatiile includ peste si nuci. Alimentele care trebuie reduse sau evitate daca aveti artrita includ alimente prajite, alimente prelucrate, produse lactate si consum mare de carne.
Unele cercetari sugereaza, de asemenea, ca anticorpii glutenului pot fi prezenti la persoanele cu artrita reumatoida. O dieta fara gluten poate imbunatati simptomele si progresul bolii.
Nu exista o dieta specifica ce poate sa trateze artrita, dar unele tipuri de alimente pot ajuta la reducerea inflamatiei. Urmatoarele produse alimentare, gasite intr-o dieta mediteraneana, pot oferi multe substante nutritive care sunt bune pentru sanatatea articulatiilor:
Exercitiile regulate va pot ajuta sa va mentineti flexibilitatea articulatiilor. Aerobicul in aer liber poate fi o alegere buna. Inotul este adesea o forma buna de exercitii fizice pentru persoanele cu artrita, deoarece nu pune mare presiune asupra articulatiilor, la fel ca mersul pe jos. A ramane activ este important, dar trebuie sa fiti sigur ca va odihniti atunci cand aveti nevoie si evitati sa va suprasolicitati.
Activitatile fizice bune pentru artrita includ mersul pe jos, inotul, ciclismul.
Multi oameni folosesc remedii alternative pentru artrita, dar exista putine dovezi fiabile care sa sustina utilizarea multor dintre aceste produse. Cele mai promitatoare remedii alternative pentru artrita includ:
Referinte:
(1) Arthritis, link: https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=arthritis
(2) What is arthritis, link: https://www.arthritis.org/about-arthritis/understanding-arthritis/what-is-arthritis.php
(3) Arthritis, link: https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/arthritis/
(4) What are the causes and types of arthritis?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/7621.php
(5) Rheumatoid arthritis, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/symptoms-causes/syc-20353648
(6) Arthritis, link: https://www.emedicinehealth.com/arthritis/article_em.htm