Nevoile noastre reprezinta motorul care ne motiveaza comportamentele, reactiile, actiunile. Care sunt nevoile noastre, de ce e important sa le cunoastem si ce se intampla atunci cand nevoile noastre nu sunt indeplinite?
1. Care sunt nevoile noastre?
2. Cum ne identificam nevoile?
3. Importanta nevoilor
4. Ce se intampla cand nu ne indeplinim nevoile?
Noi toti avem nevoi. Pe de o parte e vorba de nevoile fizice (aer, hrana, apa, somn), pe de alta parte sunt nevoile psihologice. Acestea din urma sunt numeroase si diferite de la o persoana la alta.
Modelul cel mai cunoscut in ceea ce priveste clasificarea nevoilor este cel propus de Abraham Maslow – piramida nevoilor. Acesta a propus o ierarhizare a nevoilor; la baza piramidei sunt nevoile noastre primare, crescand in complexitate pana la treapta cea mai de sus.
Desi aceasta clasificare a nevoilor pare rigida, Maslow a aratat ca ordinea in care trebuie implinite nevoile nu urmeaza acelasi standard pentru toata lumea. De exemplu, pentru cineva poate fi mult mai importanta stima de sine decat nevoia de afectiune. Sau pentru altcineva nevoia de a crea si de a fi implinit prin activitatea creativa poate fi mult mai importanta decat nevoile de baza.
Aceasta piramida include:
Maslow face distinctia intre nevoile de deficienta si nevoile de crestere.
In copilarie avem o serie de nevoi emotionale fundamentale. Pe langa nevoile fiziologice, acestea sunt elementele de care un copil are nevoie pentru a se dezvolta armonios:
1. Nevoia de atasament si securitate (siguranta, stabilitate, empatie, acceptare, respect). Un copil are nevoie de un mediu familial securizant si stabil, in care se poate baza pe disponibilitatea parintilor sai, atat fizica, cat si emotionala. Pentru a putea dezvolta conexiuni umane, avem nevoie sa primim dragoste, empatie, intelegere.
2. Nevoia de autonomie si competenta (capacitatea de a avea propriul sine). Avem nevoie sa ne fie incurajata independenta, sa ne dezvoltam abilitatea de a ne descurca singuri, sa ne bazam pe propria judecata si pe propriile decizii. In stransa legatura cu autonomia este competenta. Daca parintii sunt hiperprotectori, daca nu incurajeaza independenta copilului, acesta nu va avea posibilitatea sa testeze si sa se convinga de competenta sa.
3. Nevoia de limite realiste şi autocontrol se refera la faptul ca cei mici au nevoie sa li se traseze ferm granitele comportamentelor lor, posibilele consecinte in cazul in care acestea sunt incalcate, intelegerea faptului ca in actiunile lor e important sa tina cont deopotriva de nevoile lor si ale celorlalti. Limitele realiste ii ajuta sa devina responsabili, sa nu ii raneasca pe ceilalti, in timp ce o libertate excesiva sau dimpotriva, un control excesiv, vor duce la probleme cu limitele, inclusiv in viata de adult.
4. Exprimarea nevoilor si emotiilor (libertatea de a ne exprima spontan nevoile, de a face activitati care ne fac fericiti, de a ne exprima emotiile si de a nu ni le reprima). Cand aceasta libertate este inhibata de mediul in care copilul creste, daca este pedepsit sau este facut vinovat sau rusinat pentru ceea ce simte sau are nevoie, va avea mari dificultati si la varsta adulta in a-si cunoaste nevoile si in a le indeplini.
5. Nevoia de joaca si spontaneitate
Aceste nevoi sunt universale, toata lumea le are, cu toate ca in unele cazuri, unele nevoi sunt mai pregnante decât altele.
„De ce am nevoie?” poate fi intrebarea de la care sa pornim in a afla care ne sunt nevoile. Un jurnal in care sa notam zilnic cum ne simtim pe parcursul zilei, ce emotii intampinam si cum se simte corpul nostru, ne poate oferi indicii in a ne identifica nevoile.
Cateva exemple de nevoi:
Uneori ne poate fi greu sa aflam care ne sunt nevoile. Poate ca la simpla intrebare „De ce am nevoie” nu gasim niste raspunsuri clare. Cateva intrebari ajutatoare, care sa ne ajute sa aflam care ne sunt nevoile pot fi:
A ne cunoaste propriile nevoi si a actiona in directia implinirii lor sta la baza unei vieti echilibrate. Starea noastra de bine este puternic influentata de cat de bine ne sunt indeplinite nevoile, atat cele fiziologice, cat si cele psihologice. Cand nu avem nevoiele indeplinite, resimtim disconfort sau suferinta emotionala. Cand nevoile noastre sunt indeplinite, suntem mai fericiti, impacati, calmi, recunoscatori, in siguranta.
Cu cat ne recunoastem mai bine nevoile, cu atat mai repede si mai eficient putem face ceva pentru a le indeplini.
Iar cand avem abilitatea de a ne recunoaste repede nevoile neimplinite si a ni le indeplini se observa efecte benefice pe mai multe planuri:
A nu ne cunoaste nevoile si, implicit, a nu le implini, poate duce la dezechilibre in starea noastra de bine si in general in cazul sanatatii noastre mintale.
Unele persoane se descurca foarte bine la a identifica nevoile celorlalti, in a le anticipa si a face tot posibilul pentru a le indeplini; insa in acelasi timp sunt deconectate de propriile nevoi si dorinte. De obicei, acest tipar isi are radacinile in copilarie, cand propriile nevoi ale copilului sunt ignorate sau este facut sa simta rusine, vinovatie pentru ca are acele nevoi.
Unul dintre elementele specifice unei relatii sanatoase este ca nevoile ambilor parteneri sa fie indeplinite si fiecare dintre ei sa tina cont si sa ajute la indeplinirea propriilor nevoie si ale partenerului de cuplu. De aceea este important ca in primul rand sa fim constienti de propriile nevoi, sa le comunicam cat mai empatic si asertiv si sa putem evalua apoi in ce masura ne sunt indeplinite aceste nevoi.
Odata cu venirea pe lume a unui copil, proaspata mama devine persoana de care copilul ei are nevoie in majoritatea timpului. De aceea, ii va fi foarte greu sa mai aiba grija de propriile sale nevoi, de la cele de baza (fiziologice), pana la cele de auto-realizare. Pe termen lung, nevoile frustrate afecteaza starea emotionala a mamei. In plus, cand resursele noastre sunt la limita, e foarte greu sa le putem raspunde copiilor asa cum ne-am dori. De aceea, cu atat mai mult in aceasta perioada este important sa ne asiguram ca ne implinim nevoile.
Daca avem dificultati in a ne identifica nevoile, in a le comunica partenerilor, a in face ce avem nevoie pentru a le indeplini, ajutorul din partea unui specialist in sanatatea mintala este binevenit.
(1) Do You Know What You Need? – https://www.psychologytoday.com/us/blog/think-act-be/201507/do-you-know-what-you-need
(2) Cum sa-ti reinventezi viata – J.E. Young & J. Klosko
(3) The 5 Levels of Maslow’s Hierarchy of Needs – https://www.verywellmind.com/what-is-maslows-hierarchy-of-needs-4136760
(4) Meeting Your Needs Is the Key to Happiness – https://psychcentral.com/lib/meeting-your-needs-is-the-key-to-happiness#1