Masturbarea este o modalitate fireasca si naturala de a va explora corpul, de a va face sa va simtiti bine si de a elibera tensiunea sexuala acumulata. Aceast tip de activitate il exercita oameni din toate mediile, genurile si rasele.
2. Este benefica sau daunatoare?
3. Lucruri pe care nu le stiai despre masturbare
Masturbarea este atunci cand un individ isi stimuleaza organele genitale pentru a obtine placerea sexuala, care poate sau nu poate duce la orgasm. Masturbarea este frecventa atat la barbate, cat si la femei de toate varstele si joaca un rol important in dezvoltarea sexuala sanatoasa.
Cercetarile au constatat ca, in randul adolescentilor cu varste intre 14 si 17 ani in Statele Unite, aproximativ 74% dintre barbati si 48% dintre femei se masturbeaza.
In randul adultilor in varsta, aproximativ 63% dintre barbati si 32% dintre femeile cu varsta intre 57 si 64 de ani se masturbeaza.
Oamenii se masturbeaza din mai multe motive. Acestea includ placerea, bucuria, distractia si eliberarea de tensiune. Unele persoane se masturbeaza singure, in timp ce altele se masturbeaza cu un partener.
Masturbarea nu are efecte secundare daunatoare. Cu toate acestea, unii oameni se pot simti vinovati de masturbare sau de probleme cu masturbare cronica.
Unii oameni care se tem ca masturbarea intra in conflict cu credintele lor religioase, spirituale sau culturale pot avea sentimente de vinovatie. Cu toate acestea, masturbarea nu este imorala sau gresita, iar placerea de sine nu este rusinoasa.
Puteti sa discutati despre sentimentele de vinovatie cu un prieten, cu un profesionist din domeniul sanatatii sau cu un terapeut specializat in sanatatea sexuala. Un terapeut specializat ar putea ajuta o persoana sa scade de sentimentele de vinovatie sau de rusine care se conecteaza la masturbare.
Unii oameni pot dezvolta o dependenta in ceea ce priveste masturbarea. Dependenta se reflecta daca:
Dependenta de masturbare va poate afecta relatiile cu cei din jur, va poate intrerupe munca sau studiile, ceea ce poate duce la scaderea productivitatii. De asemenea, va poate afecta relatiile si prieteniile romantice, pentru ca nu va petreceti prea mult timp cu cei dragi asa cum ati obisnuit sau nu va acordati atentie nevoilor lor.
Daca sunteti ingrijorat ca ati putea avea o dependenta de masturbare, spuneti-i medicului sau unui consilier despre modalitati de a reduce nivelul de masturbare.
Terapia va poate ajuta sa va gestionati acest tip de dependenta.
Pe de alta parte, masturbarea are multe beneficii fizice si psihice .
Cateva studii se concentreaza in mod special asupra beneficiilor masturbarii, insa cercetarile sugereaza ca stimularea sexuala, inclusiv stimularea prin masturbare, poate:
Masturbarea a fost, de asemenea, identificata ca o strategie de imbunatatire a sanatatii sexuale prin promovarea intimitatii, explorarea placerii de sine, dorintelor si nevoilor, reducerea sarcinilor nedorite si prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala si a transmiterii HIV .
Masturbarea are, de asemenea, beneficii pentru sanatatea organelor genitale, in special pentru femeile in varsta, cum ar fi uscaciunea vaginala.
Unele studii sugereaza ca masturbarea regulata poate reduce riscul de aparitie a cancerului de prostata , desi medicii nu sunt siguri de ce.
Un alt studiu realizat in anul 2016 a constatat ca riscul de aparitie a cancerului de prostata a scazut cu aproximativ 20% la barbatii care au ejaculat cel putin 21 de ori pe luna. Un studiu din 2003 a descoperit, de asemenea, o legatura similara intre ejacularea frecventa si riscul mai scazut al cancerului de prostata.
Modificarile hormonale in timpul sarcinii determina ca unele femei gravide sa simta o dorinta sexuala sporita. Astfel, masturbarea este o modalitate sigura de a elibera tensiunea sexuala in timpul sarcinii.
Placerea de sine poate, de asemenea, sa usureze simptomele sarcinii, cum ar fi durerile de spate. Atentie insa, caci este posibil sa simtiti crampe usoare, neregulate sau contractii in timpul si dupa orgasm care ar trebui sa dispara la scurt timp.
Daca contractiile nu dispar si devin mai dureroase si mai frecvente, adresati-va in cel mai scurt timp medicului dumneavoastra.
Masturbarea este o modalitate sanatoasa, naturala si sigura de a provoca placere corpului si de a va imbunatati sanatatea.
Masturbarea poate avea multe beneficii pentru mintea si corpul dumneavoastra. In ciuda posibilitatii de dependenta, nu exista efecte secundare nocive.
Asadar, simtiti-va liberi de a va bucura de placerea de sine fara a avea sentimente de vinovatie sau de rusine. Vorbiti cu un terapeut sau cu o persoana foarte apropiata in cazul in care va simtiti complesiti de un sentiment negativ.
Va imbunatatiti sistemul imunitar atunci cand va masturbati, deoarece, hormonul numit cortizol se ridica in corpul dumnevoastra si acest lucru, la randul sau, nu numai ca reduce stresul, dar, de asemenea, regleaza si mareste intregul sistem de imunitatea.
Pubertatea este, de obicei, perioada in care apare acneea si primele experiente cu masturbarea.
In timpul pubertatii, organismul produce mai mult testosteron si alti androgeni. Cresterea hormonilor inseamna, de asemenea, ca organismul tau face mai mult sebum, o substanta uleioasa secreta din glandele sebacee. Sebumul va protejeaza pielea, dar daca este prea mult, porii se pot infunda si se poate dezvolta acnee.
Masturbarea, pe de alta parte, nu afecteaza cat de mult sebum produce organismul. Chiar daca nu exista o relatie, cele doua cauze, se spune ca au fost legate ca o modalitate de a impiedica tinerii adolescenti sa-si inceapa viata sexuala la varste fragede.
Se spune ca masturbarea frecventa poate cauza disfunctie erectila. Aceasta se intampla atunci cand nu puteti obtine sau mentine o erectie. Acesta fapt insa este totusi un mit care nu se bazeaza pe fapte concrete. Disfunctia erectila este provocata de cauze fizice si mentale (psihologice).
Un studiu a analizat cazul unui om care credea ca obiceiurile sale de masturbare l-au determinat sa nu fie in stare sa aiba o erectie si sa-si satisfaca sotia, ceea ce a dus aproape la un divort. Barbatul a fost in cele din urma diagnosticat cu o tulburare depresiva majora. Acest diagnostic, alaturi de educatia sexuala si terapia maritala, a permis cuplului sa stabileasca o relatie sexuala in cateva luni.
Disfunctia erectila poate avea diferite cauze fizice si psihologice. In unele cazuri, poate fi cauzata de ambele.
Cauzele fizice pot include:
Consumul excesiv de alcool sau tutun
Cauzele psihologice pot include:
Masturbarea este un subiect tabu, mai ales cand vine vorba despre femei. Insa, medicii considera ca masturbarea este sanatoasa si nu trebuie sa va fie rusine de acest lucru. Considerati-l ca pe ceva normal, care aduce in plus si beneficii organismului dumnevoastra.
Un mit comun care se confrunta cu sexologii din Mumbai si consilierii de relatii este o convingere ca masturbarea este daunatoare sanatatii. Dr. Kothari spune, „Unii pacienti cred ca masturbarea excesiva duce la impotenta, tuberculoza si homosexualitate”. Potrivit dr. Kothari, acest lucru este complet neadevarat. „Masturbarea este la fel de normala ca si actul sexual”, explica el.
Referinte: