Iata ce este nutritia functionala, care sunt principiile acestei abordari, prin ce difera de dietele standard, recomandari si beneficii pentru sanatate.
1. Ce este nutritia functionala?
2. Ce sunt alimentele functionale?
3. Ce beneficii are nutritia functionala?
4. Principalele alimente functionale
Nutritia functionala este o abordare a intregului corp si tine cont de factorii de mediu, nivelul de efort, sanatatea mentala si istoricul medical. Se axeaza pe mentinerea unei diete cu alimente naturale si sanatoase si limitarea sau eliminarea carbohidratilor rafinati si a alimentelor ultraprocesate. Nutritia functionala se concentreaza, de asemenea, pe sanatatea intestinala si pe deficientele de nutrienti individualizate. Este mai mult ca un stil de viata si tine cont si de nivelul de stres, obiceiurile de somn si sanatatea mentala.
Nu exista o dieta care sa fie potrivita pentru toata lumea. Fiecare organism este unic si reactioneaza diferit la anumite elemente. Avem nevoi nutritionale diferite, inclusiv de la o zi la alta si in functie de diferite etape ale vietii. Este important sa ne ascultam organismul si sa vedem ce functioneaza pentru noi. Nutritia functionala este o abordare holistica a sanatatii, ce tine cont de stilul de viata ce ar putea influenta alegerile alimentare, ca nivelul de activitate, factorii de mediu, prezenta anumitor boli etc. Inseamna sa tinem practic cont de fiecare aspect al sanatatii, alimentatiei si stilului de viata in general. Aceasta strategie urmareste sa analizeze imaginea de ansamblu a sanatatii prin restabilirea functionarii fiziologice.
Simptomele sunt vazute ca indicii pentru diagnosticarea problemelor primare de sanatate, indiferent daca sunt legate de dieta, boli, medicamente, factori ce tin de stil de viata, expunerea la toxine sau alti factori. Daca medicina standard va incerca sa suprime aceste simptome cu medicamente, nutritia functionala le vede in schimb ca indicii pentru intelegerea problemelor care stau la baza. Astfel, alimentatia functionala nu este unica. In schimb, este o abordare holistica personalizata, care ia in considerare anumiti factori unici pentru a initia vindecarea de la nivel celular.
Medicina functionala este o abordare pentru tratarea problemelor de sanatate si prevenirea bolilor prin identificarea cauzei principale a problemelor de sanatate. Cu toate acestea, in loc sa se puna un diagnostic si sa se trateze doar simptomele, scopul in medicina functionala este de a afla de ce a aparut acea problema. Este o abordare medicala care trateaza problemele de sanatate ca parte a unui dezechilibru al organismului. In schimb, nutritia functionala duce aceasta perspectiva cu un pas mai departe, la baza fiind ideea ca alimentatia este o componenta fundamentala a sanatatii si cauza multor probleme fizice. Nutritia functionala se concentreaza pe pacient (nu doar pe boala sau simptome) in timp ce adopta o abordare holistica pentru optimizarea sanatatii unei persoane pe baza nevoilor sale unice.
Alimentele functionale sunt ingrediente care ofera beneficii pentru sanatate care se extind dincolo de valoarea lor nutritiva. Unele tipuri contin suplimente sau alte ingrediente suplimentare menite sa imbunatateasca sanatatea. O serie de exemple includ alimente imbogatite cu vitamine, minerale, probiotice sau fibre. Ingredientele bogate in nutrienti, cum ar fi fructele, legumele, nucile, semintele si cerealele sunt adesea considerate alimente functionale.
Majoritatea alimentelor functionale sunt de origine vegetala, cum ar fi legume, fructe, ierburi, condimente. Insa, nu inseamna ca trebuie sa fii vegan/vegetarian pentru a beneficia de alimente functionale. Anumite alimente de origine animala, inclusiv peste gras si organele, cum ar fi ficatul de pui sau de vita, pot fi, de asemenea, considerate alimente functionale datorita continutului ridicat de nutrienti.
Alimentele si bauturile fortificate sunt uneori denumite nutraceutice. Cu toate acestea, alimentele imbogatite/fortificate nu sunt acelasi lucru cu alimentele functionale naturale, care contin substante nutritive pe care nu le contin alimentele procesate. Spre deosebire de nutraceutice, alimentele functionale naturale nu trebuie sa fie imbogatite deoarece sunt „alimente integrale naturale” care poseda deja fitonutrienti, antioxidanti si alti compusi benefici.
Fiecare aliment functional actioneaza putin diferit, in functie de compusii specifici pe care ii contine. Alimentele functionale ofera protectie impotriva bolilor in mai multe moduri. Un exemplu este prin contracararea efectelor negative ale stresului, cum ar fi prin aportul de vitamine B, magneziu si acizi grasi Omega-3. De asemenea, ajuta la protejarea creierului de deteriorarea radicalilor liberi si sustinerea sanatatii cognitive/mentale.
Sustin detoxifierea si sanatatea digestiva si ajuta la echilibrarea nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale, precum si reglarea batailor inimii. Nu in ultimul rand, aceste alimente ajuta la absorbtia nutrientilor, la construirea si mentinerea masei osoase, gestionarea nivelului de zahar din sange, gestionarea greutatii si prevenirea obezitatii.
Iata cateva moduri in care nutritia functionala este diferita si ce beneficii poate avea:
Exista un motiv pentru care sunt atat de multe diete – nu exista o singura dieta care sa functioneze pentru toata lumea. Dieta noastra trebuie sa se modifice odata cu varsta, stilul de viata si starea de sanatate. Planurile de nutritie functionala sunt personalizate, asa ca se concentreaza pe fiecare individ in parte. Nutritia functionala se concentreaza pe pacient si nu pe boala.
Este o metoda personalizata de optimizare a sanatatii, bazata pe analize, stilul de viata si multe altele. Se vor recomanda mai multe analize de sange, teste de laborator personalizate, cum ar fi teste de sensibilitate alimentara, pentru a afla cum reactioneaza sistemul imunitar individual la anumite alimente. De asemenea, se vor evalua anumite deficiente de vitamine si minerale, se vor face analize hormonale etc.
O alta caracteristica este bio-individualitatea. Bio-individualitate inseamna ca fiecare persoana are nevoi nutritionale diferite, in functie de metabolism, forma corpului, genetica, activitate fizica si preferintele personale. Aceasta bio-individualitate este punctul central al nutritiei functionale. Vede organismul ca un intreg, tine cont de stilul de viata si de sistemele individuale ale corpului pentru a obtine un plan nutritional holistic.
O alimentatie naturala, sanatoasa, bogata in fructe, legume si alimente minim procesate este intotdeauna o baza importanta. Cu toate acestea, unii pacienti necesita interventii cu alimente specifice pentru a trata cauza de baza a problemelor de sanatate. In nutritia functionala alimentele nu sunt doar hrana, ci si un instrument util pentru a aborda cauza de baza a problemei.
Nutritia functionala implica adesea schimbarea stilului de viata care va poate imbunatati sanatatea generala. Acest lucru poate insemna sa imbunatatiti dieta, sa eliminati alimentele procesate, glutenul, lactatele si orice alte alimente care par a fi reactive. In plus, sunt introduse adesea suplimente specifice pentru a imbunatati digestia alimentelor, pentru a restabili bacteriile bune si pentru a reduce spasmele digestive. Toate aceste schimbari va ajuta sa va imbunatatiti sanatatea si stilul de viata.
Toate componentele alimentelor impreuna servesc ca elemente de baza pentru intregul corp. Nutrientii, cum ar fi vitaminele, mineralele, acizii grasi, aminoacizii, carbohidratii si altele sunt esentiali pentru mentinerea organismului sanatos. Alimentele functionale sunt de obicei bogate in nutrienti importanti, inclusiv vitamine, minerale, grasimi sanatoase si fibre. Consumand o varietate de alimente functionale puteti obtine nutrientii de care aveti nevoie si preveniti astfel deficitul de nutrienti.
Sanatatea este mai mult decat ceea ce mananci. Nutritia functionala tine cont si de nivelul de stres, obiceiurile de somn, stilul de viata, nivelul de activitate fizica etc. Acesti factori nu numai ca joaca un rol important in sanatatea generala, dar au si un efect bidirectional asupra alimentatiei. De exemplu, stresul cronic poate agrava simptomele digestive, iar obiceiurile de somn si nivelul de stres afecteaza modul in care hrana este digerata si absorbita in organism. Astfel, de exemplu in caz de stres pot fi recomandate anumite masuri de gestionare a stresului impreuna cu anumite alimente ce pot reduce efectele stresului asupra organismului.
Mai mult de 70 % din sistemul imunitar se afla in intestine. Consumand alimente nutritive adecvate putem reduce riscul de inflamatie, infectii, boli autoimune si dezechilibre hormonale.
Acestea nclud o varietate de fructe si legume colorate, in special verdeturi si legume cu frunze verzi, fructe de padure, portocale, papaya, ardei gras, crucifere, cartofi dulci, morcovi etc. Sustin sanatatea celulara si lupta impotriva stresului oxidativ.
Includ spirulina, chlorella, iarba de grau, iarba de orz – bogate in fitonutrienti, vitamine si minerale.
Includ alimente fermentate, cum ar fi iaurtul, chefirul si legumele fermentate precum varza murata si kimchi. Ajuta la protejarea mucoasei tractului gastrointestinal, la absorbtia nutrientilor, prevenirea problemelor digestive comune si combaterea infectiilor.
Sunt carbohidrati/fibre rezistente ce hranesc probioticele din intestin. Exemple includ praz, ceapa, usturoi, banane, cartofi, sparanghel, anghinare, fasole etc.
Fibrele sunt importante pentru sanatatea digestiva/intestinala, sanatatea inimii si reglarea apetitului. Se gasesc in legume, fructe proaspete, leguminoase, cereale integrale, nuci si seminte etc.
Ajuta la reducerea riscului de boli de inima, depresie, dureri articulare, sustin functia cognitiva/sanatatea creierului . Surse includ peste ca somon, sardine, macrou, dar si nuci, seminte de chia si seminte de in.
Ofera protectie pentru inima si creier, ofera satietate. Exemple include caju, migdale, chia, in, canepa, nuci etc.
Extemple includ ceai verde, ceai negru, turmeric, ghimbir, patrunjel, scortisoara etc. Sunt benefice datorita continutului de antioxidanti, au proprietati antiinflamatorii si adesea antimicrobiene. Vinul rosu, ciocolata neagra/cacao si cafeaua pot fi uneori considerate alimente functionale datorita continutului de fitonutrienti.
Este bogata in aminoacizi precum glicina, arginina si prolina, vitamine si minerale, colagen, electroliti si antioxidanti precum glucozamina.
Nutritia functionala nu este o dieta de scurta durata, este o practica, un stil de viata. Este un proces continuu si dinamic. Schimbarea dietei in functie de preocuparile de sanatate va poate ajuta sa faceti o diferenta in ceea ce priveste starea de bine si calitatea vietii.
Referinte:
(1) https://www.eatright.org/food/nutrition/healthy-eating/functional-foods
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257668/
(3) https://www.news-medical.net/health/What-are-Functional-Foods.aspx
(4) ttps://www.healthline.com/nutrition/functional-foods
(5) https://www.integrativenutrition.com/blog/what-is-functional-nutrition