Alimentele prajite – o portie de cartofi prajiti deliciosi si crocanti – poate fi greu de refuzat. Insa, e important sa stii care sunt riscurile asociate cu un consum crescut de alimente prajite si ce alternative exista.
1. Notiuni generale despre prajirea alimentelor
2. Alimentele prajite – posibile riscuri pentru sanatate
3. Cum putem sa mai reducem aceste riscuri?
Multi dintre noi consuma des alimente prajite, unele dintre ele considerate delicioase datorita crustei crocante. Insa, ce se intampla in timpul prajirii si cum afecteaza prajirea calitatea alimentelor?
Prajirea este o metoda rapida de gatit ce implica imersarea diferitelor tipuri de alimente in ulei incins. Aroma specifica a alimentelor prajite apare in urma degradarii grasimilor ce sunt apoi absorbite de alimente. De asemenea, apar diferite interactiuni intre aminoacizi, care dau gustul specific.
Prin prajire, se formeaza crusta crocanta, alimentele pierd apa si absorb grasimi. Astfel, creste densitatea calorica. Uleiul folosit pentru prajire trece prin diferite procese de hidrogenare si oxidare – crescand procentul de grasimi nesanatoase – grasimi trans. Toate aceste procese se intensifica daca se foloseste acelasi ulei pentru mai multe prajiri. Alimentele absorb diferite cantitati de ulei, mai ales cele cu un continut mare de apa – de aceea, e bine ca alimentele sa fie uscate cat mai bine inainte de a le introduce in uleiul incins, mai ales legumele. Cand uleiul se arde, se produc diferite elemente toxice, in functie de punctul de ardere al uleiului folosit. Un exemplu de element toxic este acroleina.
Cand prajim carne, se formeaza anumiti compusi – hidrocarburi aromatice policiclice si amine heterociclice, substante despre care se considera ca au un posibil efect cancerigen. Insa, formarea acestor compusi depinde de durata prajirii si de temperatura. De asemenea, carnurile procesate pot duce la formarea de nitrozamine prin prajire, si acestea cu posibil efect cancerigen. Studiile sugereaza ca acesti compusi care apar in urma prajirii produselor de origine animala (inclusiv unele lactate si oua), pot creste riscul a aparitie a anumitor forme de cancer.
De asemenea, cand prajim produse de origine vegetala se poate forma acrilamida (mai ales din alimente ce contin amidon, precum cartofi sau alimente ce contin faina). Cantitatea de acrilamida formata depinde de durata de prajire.
Cand prajim alimente, indiferent ca vorbim de alimente de origine animala sau alimente vegetale, apar anumite reactii ce duc la aparitia compusilor toxici, numite reactii Maillard.
Oricat de gustoase ar fi unele alimente prajite, e important sa retinem ca un consum crescut de alimente prajite poate creste riscul pentru anumite probleme de sanatate.
Consumul crescut de alimente prajite a fost asociat cu un risc mai mare de boli cronice. De exemplu, consumul de alimente prajite poate contribui la hipertensiune arteriala, scaderea nivelului de colesterol HDL „bun” si risc mai mare de obezitate, care sunt toti factori de risc pentru bolile de inima. Consumul crescut de alimente prajite poate creste riscul de boli de inima si riscul cardiovascular. Alimentele prajite pot fi legate si de un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 si rezistenta la insulina, iar riscul este direct proportional cu cantitatea si frecventa consumului de alimente prajite.
Nu in ultimul rand, alimentele prajite contin multe calorii, astfel ca pot creste semnificativ aportul de calorii si riscul de obezitate. Mai multe studii indica faptul ca grasimile trans din alimentele prajite pot juca un rol semnificativ in cresterea in greutate, deoarece pot afecta hormonii care regleaza pofta de mancare si depozitarea grasimilor.
➤ Citeste si despre consumul alimentar in exces sau excesul alimentar.
In comparatie cu alte metode de gatit, prajirea creste densitatea calorica a alimentelor. In primul rand, alimentele prajite sunt de obicei acoperite cu aluat sau faina inainte de prajire. De asemenea, atunci cand alimentele sunt prajite in ulei, pierd apa si absorb grasimi, ceea ce creste si mai mult continutul lor caloric. In general, alimentele prajite sunt semnificativ mai bogate in grasimi si calorii decat variantele neprajite.
Grasimile trans se formeaza atunci cand grasimile nesaturate sufera un proces numit hidrogenare. Hidrogenarea e folosita in industria alimentarea pentru a creste durata de valabilitatea si stabilitatea alimentelor, dar hidrogenarea are loc si atunci cand uleiurile sunt incalzite la temperaturi foarte ridicate in timpul gatirii. Acest proces modifica structura chimica a grasimilor. Grasimile trans care se formeaza sunt asociate cu un risc crescut pentru multe boli, inclusiv boli de inima, cancer, diabet si obezitate. In plus, alimentele prajite sunt adesea gatite in uleiuri vegetale care pot contine grasimi trans inainte de incalzire. Cand aceste uleiuri sunt incalzite la temperaturi ridicate, cum ar fi in timpul prajirii, continutul de grasimi trans poate creste.
Acrilamida este o substanta toxica ce se poate forma in alimente in timpul gatitului la temperaturi ridicate, cum ar fi prajirea. Se formeaza printr-o reactie chimica intre zaharuri si un aminoacid numit asparagina. Alimentele ce contin amidon, cum ar fi cartofi prajiti si alimentele date prin aluat sau faina inainte de prajire au de obicei concentratii mai mari de acrilamida. Studiile pe animale au aratat ca acrilamida este asociata cu un risc mai mare pentru anumite tipuri de cancer, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens.
Cand vine vorba de alimentatie sanatoasa, nu este vorba doar de evitarea unui singur aliment. Este vorba de a va asigura ca aveti un model alimentar sanatos. In mod ideal, acesta ar trebui sa includa multe fructe si legume, cereale integrale, grasimi sanatoase etc.
Sigur ca aceste riscuri legate de consumul de alimente prajite depind de cantitatea si frecventa consumului de alimente prajite. A consuma la o masa o portie de alimente prajite, o data la 2-3 saptamani difera de a consuma o portie de alimente prajite in fiecare zi. E foarte important astfel sa limitati macar (daca nu puteti renunta complet) consumul de alimente prajite. Atat timp cat alimentatia generala este saraca in grasimi saturate si grasimi trans, puteti manca din cand in cand alimente prajite. Consumati doar o cantitate mica de alimente prajite si asociati-le cu alimente sanatoase, cum ar fi fructe si legume, cu un continut scazut de calorii. Intr-o dieta sanatoasa, toate alimentele sunt bune, dar „cu masura”.
De asemenea, daca nu puteti renunta complet la alimentele prajite, le puteti face „mai sanatoase”. Incalziti uleiul la temperatura adecvata, deoarece uleiul care nu este suficient de fierbinte duce la absorbtia mai mare a grasimilor de catre alimente. Insa, daca e incalzit prea mult, se va arde.
Tipul de ulei utilizat pentru prajire influenteaza puternic riscurile pentru sanatate asociate alimentelor prajite. Unele uleiuri pot rezista la temperaturi mult mai ridicate decat altele, facandu-le mai sigure. Punctul de ardere al uleiurilor reprezinta temperatura la care acesta se arde si astfel isi pierde proprietatile nutritonale, rezultand mirosul si gustul neplacut, ce se transfera si alimentelor prajite.
E bine sa incercati sa luati in considerare si cateva metode alternative de gatit, inclusiv:
Friteuzele cu aer cald au devenit din ce in ce mai populare. Producatorii de friteuze recomanda acest aparat ca o metoda de a ne bucura de gustul alimentelor prajite fara efectele negative date de prajirea clasica. Friteuzele cu aer permit ca aerul fierbinte sa circule in jurul unui aliment pentru a crea aceeasi crusta crocanta ca in cazul alimentelor prajite clasic. Se considera ca alimentele prajite la aer au un continut mai scazut de grasimi decat alimentele prajite clasic. Principalul avantaj pare a fi dat de faptul ca se foloseste o cantitate mult mai mica de ulei. Rezultatul este un produs care are caracteristici similare cu alimentele prajite, desi are un nivel semnificativ mai scazut de grasimi.
La fel ca multe alte metode de gatit, prajirea cu aer declanseaza o reactie chimica – efectul Maillard – care imbunatateste culoarea si aroma alimentelor prajite la aer. Retineti, insa, ca cea mai buna varianta ramane evitarea prajirii prin orice metoda sau limitarea consumului de alimente prajite de orice tip. Prajirea folosind friteuzele cu aer cald NU inseamna o dieta sanatoasa. Cel mai bine este sa inlocuiti alimentele prajite (indiferent ca vorbim de prajire clasica sau folosind aer cald) cu alimente gatite la cuptor, la aburi etc.
Referinte:
(1) https://www.webmd.com/diet/news/20170622/how-bad-for-you-are-fried-foods
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17243087/
(3) https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/acrylamide-fact-sheet
(4) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24646652/
(5) https://www.healthline.com/nutrition/why-trans-fats-are-bad
(6) https://www.healthline.com/nutrition/why-fried-foods-are-bad#TOC_TITLE_HDR_2