Criza varstei de mijloc descrie o etapa in viata adultilor, ce poate afecta atat femeile, dar si barbatii. Iata cum se manifesta, care sunt cauzele si ce solutii exista.
1. Ce este criza varstei de mijloc?
2. De ce apare criza varstei de mijloc?
3. Cum se manifesta
4. Manifestarea crizei la barbati vs femei
5. Sfaturi si solutii
Criza varstei de mijloc poate sa apara la un moment dat in timpul vietii (de obicei, la aproximativ 45 de ani). Este un proces natural (identificat pentru prima data de psihologul Carl Jung) si este considerata o parte normala a „maturizarii”. Cu toate acestea, criza varstei de mijloc poate fi uneori foarte inconfortabila si poate afecta starea de bine si relatiile cu cei din jur.
Fenomenul este descris ca o criza psihologica provocata de evenimente care scot in evidenta varsta in crestere a unei persoane si eventualele deficiente ale realizarilor sale. Asta poate produce stari de depresie si anxietate sau dorinta de a fi iar tanar sau de a face schimbari drastice in stilul de viata. Problema apare si cand vorbim de etichetarea si stigmatizarea persoanelor care se confrunta cu aceasta criza.
Nu toata lumea experimenteaza o criza a varstei mijloc. Unii cercetatori considera ca notiunea este o constructie sociala.
Imbatranirea aduce multe schimbari. Relatiile se pot incheia sau schimba, cariera poate deveni din ce in ce mai solicitanta sau poate sa nu indeplineasca dorintele si asteptarile unei persoane. Pe masura ce rudele si prietenii unei persoane imbatranesc sau chiar mor, persoana in cauza poate incepe sa se confrunte cu propria moarte.
Conform Teoriei lui Erikson, dezvoltarea umana poate fi impartita in 8 etape distincte, fiecare avand propriul conflict central. In etapa de mijloc a vietii, conflictul este intre generativitate si stagnare. Teama de stagnare poate declansa o criza, in timp ce un pas catre generativitate – a oferi ceva generatiei urmatoare – poate ajuta la rezolvarea crizei.
Factorii de risc pentru criza pot fi schimbari de viata, precum divortul, pierderea locului de munca, pierderea unei persoane dragi sau relocarea. Multe evenimente de viata care pot duce la criza varstei de mijloc pot fi evenimente care ne amintesc de faptul ca viata trece si ca nu am facut tot ce ne-am dorit.
Exemple includ:
Un eveniment major ne poate forta sa reflectam asupra a ceea ce am obtinut in viata si, mai important, a ceea ce nu am facut. Acest lucru ne poate face sa ne simtim dezamagiti si plini de regrete. Ne poate determina sa ne schimbam viata drastic, sa incercam sa ne recapatam tineretea sau sa obtinem un sentiment de implinire.
Cand oamenii ating o anumita varsta si se confrunta cu aceasta criza pot sa aiba sentimentul ca „nu si-au trait viata” si decid sa renunte la anumite responsabilitati si sa se distreze mai mult. Acesta este motivul pentru care cand auzim de aceasta criza ne gandim la adulti care aleg un stil vestimentar mult prea tineresc sau fac o schimbare drastica fizica – coafura, machiaj etc. Totusi, aceasta nu este, in general, experienta pe care o au cei mai multi care se confrunta cu aceasta criza. Semnele si simptomele unei crize a varstei de mijloc pot include anxietate, depresie, insomnie, probleme de furie si nemultumire in cariera sau relatie.
Deoarece crizele de acest tip pot afecta oamenii in moduri diferite, nu exista o lista de verificare simpla a comportamentelor. Cu toate acestea, anumite semne par frecvente, cum ar fi schimbari dramatice ale obiceiurilor sau schimbari de dispozitie, sentimente de furie sau anxietate, izbucniri emotionale sau luarea de decizii impulsive si asumarea de riscuri majore.
Unele simptome ale unei crize de acest tip sunt in concordanta cu cele ale unei tulburari de adaptare, care este un diagnostic de sanatate mintala. Oamenii care se confrunta cu tulburari de adaptare se confrunta cu un imens stres ca raspuns la un nou eveniment de viata, cum ar fi mutarea sau moartea unei persoane dragi.
Trairile si sentimentele legate de criza varstei de mijloc pot include:
De asemenea, Asociatia Americana de Psihologie spune ca o criza emotionala este evidenta printr-o „oschimbare clara si brusca a comportamentului”. Exemple de modificari de comportament pot include:
Etapele crizei pot fi:
Cercetatorii nu sunt de acord cu o singura definitie a crizei varstei de mijloc, cu atat mai putin cu un set previzibil de etape. Crizele se manifesta diferit la fiecare persoana.
Cele mai frecvente motive masculine pentru o criza a varstei de mijloc sunt:
In mass-media, crizele varstei de mijloc la barbati se concentreaza pe masini de lux, stil vestimentar extravagant etc. Dar, pentru multi barbati, o criza de acest tip se refera mai putin la semnele exterioare si mai mult la gasirea sensului. Rolul de gen si socializarea pot afecta modul in care un barbat are o criza de acest fel. Barbatii tind sa se concentreze asupra timpului pierdut si si-ar putea evalua valorile prin performanta lor de munca.
Cele mai frecvente motive ale femeilor pentru o criza a varstei de mijloc sunt:
Femeile tind sa se concentreze pe auto-explorare si sa isi evalueze performanta ca sotie, mama sau ambele. La fel ca barbatii, experienta lor de viata poate fi influentata de normele de gen si de socializare. Femeile se confrunta cu o presiune imensa pentru a ramane tinere si atragatoare si pot sa-si faca griji pentru ca partenerii lor sa fie interesati de femei mai tinere. In plus, unele femei se pot lupta cu modul in care deciziile privind cresterea copiilor le afecteaza viata.
Multe studii indica faptul ca fericirea are forma de „U”. Un declin treptat al fericirii incepe in ultimii ani ai adolescentei si continua pana in jurul varstei de 40 de ani. Fericirea incepe sa creasca din nou in jurul varstei de 50 de ani. Cu toate acestea, aceasta curba in forma de U nu pare a fi universala. Este mai raspandita in tarile cu venituri mari.
Declinul treptat al fericirii poate explica de ce unii oameni par sa fi afectati de o criza la varsta de mijloc. Un studiu din 2016 publicat in Jurnalul International de Dezvoltare Comportamentala a aratat ca o criza de acest tip aduce un lucru bun (cel putin) – curiozitatea. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care se confrunta cu o astfel de criza experimenteaza o curiozitate sporita. Devin mai curiosi despre ei insisi si despre lumea din jurul lor. Acea curiozitate ar putea duce la noi descoperiri sau noi oportunitati.
Criza aceasta ar putea avea un impact asupra bunastarii tale. Daca simti ca suferi o criza psihologica in timpul vietii, nu ar trebui sa o tratezi altfel decat ca pe orice alta criza emotionala. Iata cateva momente in care trebuie sa discuti cu medicul sau sa ceri ajutorul un profesionist in sanatate mintala:
Referinte:
(1) What Are the Signs of a Midlife Crisis?, link: https://www.verywellmind.com/what-are-the-signs-of-a-midlife-crisis-4175827
(2) Coping With a Midlife Crisis, link: https://www.mindtools.com/pages/article/midlife-crisis.htm
(3) Midlife Crisis: Transition or Depression?, link: https://www.webmd.com/depression/features/midlife-crisis-opportunity#1
(4) Midlife Crisis in Women: How to Find Your Silver Lining, link: https://www.healthline.com/health/midlife-crisis-women
(5) Midlife Crisis, link: https://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/issues/midlife-crisis