Singuratatea este normala daca apare din cand in cand. Insa atunci cand devine cronica ne poate afecta deopotriva sanatatea fizica si psihica. Cine e mai predispus la singuratate si cum o putem gestiona?
(1) Informatii generale
(2) Factori de risc pentru singuratate
(3) Singuratatea in doi
(4) Ce efecte are singuratatea?
(5) Singuratatea poate avea si parti bune?
(6) Cum poti gestiona singuratatea?
(7) Sfaturi pentru prevenirea singuratatii
Fiecare dintre noi se poate simti singur uneori. Singuratatea este o experienta universala si foarte personala, subiectiva. E important insa sa facem distinctia intre “a fi singur” si “a te simti singur”.
Singuratatea (“a te simti singur”) este sentimentul care apare atunci cand nevoile de conectare si de relationare nu sunt indeplinite. Pentru ca suntem fiinte sociale, avem nevoie de relatiile cu ceilalti, pentru a putea trai si a ne dezvolta.
In literatura de specialitate se vorbeste foarte mult despre nivelul alarmant de singuratate cu care se confrunta oamenii de astazi. Si ca in ciuda retelelor de socializare si a tehnologiei care ne “conecteaza”, de fapt ne simtim mult mai singuri, pentru ca ne lipsesc interactiunile sociale reale, autentice.
Ce se intampla la nivelul creierului atunci cand sentimentul de singuratate este acut? Singuratatea este controlata de creier. Cand singuratatea este foarte intensa, este afectata activarea neuronilor dopaminergici si serotonergici, extrem de importanti pentru starea noastra de bine. Totodata, neuronii dopaminergici stimuleaza motivatia persoanei in cauza de a cauta si a se angaja in relatiile sociale care ii lipsesc.
Cei doi termeni nu sunt sinonimi. Izolarea se refera la absenta interactiunilor cu familia, prietenii si lipsa de implicare in evenimente sociale pe o perioada mai lunga de timp. Singuratatea este experienta subiectiva sau modul in care o persoana isi percepe nivelul de conectare si relationare cu ceilalti. Unele persoane se pot simti foarte singure chiar si atunci cand au o viata sociala bogata si sunt inconjurate de persoane. Altele pot duce o viata mai solitara si sa se simta bine asa. Perceptia singuratatii este cea care face diferenta.
Oricine se poate simti singur in diferite momente ale vietii, insa unele persoane pot fi mai predispuse la singurate. Fie in urma evenimentelor prin care trec sau au trecut, o anumita perioada din an, anumite trasaturi sau afectiuni pot creste vulnerabilitatea la singuratate.
Evenimente de viata care ne pot face sa ne simtim foarte singuri:
Alti posibili factori de risc care predispun la singuratate includ:
De asemenea, anumite perioade din an, cum sunt Craciunul, aniversarile etc. pot face mai acute sentimentul de singuratate.
Singuratatea poate aparea la orice varsta, insa persoanele de varsta a treia sunt o categorie la risc de singuratate si izolare.
Singuratatea nu e intotdeauna sinonima cu a fi singur, adica a nu fi in compania altor persoane. Uneori te poti simti singur si atunci cand esti inconjurat de oameni, intr-o familie numeroasa sau in relatia de cuplu (singuratatea in cuplu). Iar a trai intr-o casnicie din care lipseste afectiunea, insa in care sunt prezente conflictele, poate fi extrem de daunator pentru sanatate, efectele fiind probabil mult mai mari decat in cazul unui divort.
Singuratatea nu este o problema de sanatate mintala, insa exista o stransa legatura intre cele doua. O problema de sanatate mintala te poate face sa te simti singur, izolat si neinteles de ceilalti, in timp ce singuratatea poate fi un factor de risc pentru anumite tulburari si probleme de natura psihica:
Singuratatea este un factor de risc si pentru sanatatea fizica, fiind asociata cu:
Tot mai multe studii arata cat de importanta sunt socializarea si relatiile pentru sanatatea mintala, in timp ce singuratatea si izolarea sunt la capatul opus.
Un studiu desfasurat timp de aproape 80 de ani, care inca este in derulare, a urmarit participantii pe intreaga lor viata si a ajuns la cateva concluzii importante legate de singuratate.
Relatiile sociale sunt foarte importante pentru sanatatea noastra, fizica si mintala, in timp ce singuratatea este nociva, toxica. Persoanele care au mai multe conexiuni sociale (cu familia, cu prietenii, cu comunitatea) sunt mai fericite, au o stare de sanatate fizica mai buna si traiesc mai mult decat cei mai putin conectati.
In cazul persoanelor care se confruntau cu singuratatea, care erau mai izolate decat si-ar fi dorit, s-a observat ca:
O alta concluzie importanta este ca o calitate ridicata a relatiilor interpersonala la varsta de 50 ani a participantilor a fost un factor predictor pentru starea de sanatate de la varsta de 80 de ani. Cu cat o persoana avea relatii apropiate mai bune, cu atat era mai protejata de neplacerile cauzate de procesul imbatranirii.
Relatiile de calitate se pare ca ne protejeaza si creierul. A fi intr-o relatie de atasament, care ne ofera siguranta, protejeaza functiile memoriei chiar si la varsta a treia. In schimb, cei care nu au relatii de calitate, prieteni apropiati pe care sa se poata baza oricand, acestia se confunta cu declinul memoriei mult mai repede.
Desi singuratatea este considerata un sentiment negativ, studiile arata ca poate fi comparata cu durerea fizica. E neplacuta, dar avem nevoie de ea pentru a ne mobiliza sa depasim situatia in care ne aflam. Este modalitatea prin care organismul nostru ne semnaleaza ca ceva nu este in regula si ca trebuie sa facem ceva.
Singuratatea ii face pe oameni sa se simta nedoriti, respinsi. Din pacate, uneori cand persoanele se simt singure si au cel mai mai mult nevoie de contactul cu ceilalti, starea lor le poate face mult mai dificila apropierea de ceilalti. Sentimentul de singuratate se poate asocia cu indoiala despre propria persoana, anxietate sociala, lipsa de motivatie de conectare cu ceilalti, teama de a fi respins.
Daca te simti singur, este important ca in primul rand sa faci o analiza a nevoii tale de relationare, pentru a vedea ce anume iti lipseste. Poate ai prieteni cu care socializezi, dar la un nivel prea superficial. Sau poate nu rezonezi cu ei. Sau ai nevoie de mai multa interactiune cu cei din jur.
Initierea si mentinerea relatiilor de calitate, cu persoanele cu care rezonam si cu care ne face placere sa fim, din familie sau dintre prieteni, necesita o permanenta investitie emotionala si de timp. Insa pe termen lung, daca avem in vedere studiile privind efectele singuratatii si izolarii, s-ar putea sa fie cea mai buna investitie pentru sanatatea si fericirea noastra.
(1) Feeling lonely – https://www.nhs.uk/conditions/stress-anxiety-depression/feeling-lonely/
(2) The Neuroscience of Loneliness – https://www.psychologytoday.com/intl/blog/brain-chemistry/201712/the-neuroscience-loneliness
(3) Loneliness – https://www.mind.org.uk/media-a/3124/loneliness-2019.pdf
(4) Good genes are nice, but joy is better – https://news.harvard.edu/gazette/story/2017/04/over-nearly-80-years-harvard-study-has-been-showing-how-to-live-a-healthy-and-happy-life/
(5) What is loneliness and how can we overcome it? Explained – https://www.blackdoginstitute.org.au/news/news-detail/2018/11/12/what-is-loneliness-and-how-can-we-overcome-it-explained
(6) Associations between social isolation, loneliness, and objective physical activity in older men and women – https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-019-6424-y
(7) The Health Consequences of Loneliness – https://www.verywellmind.com/loneliness-causes-effects-and-treatments-2795749
(8) What Happens in Your Body When You’re Lonely? – https://health.clevelandclinic.org/what-happens-in-your-body-when-youre-lonely/