7 aprilie este Ziua Mondiala a Sanatatii, iar anul acesta atentia este indreptata catre asistenti medicali si moase.
Ziua Mondiala a Sanatatii este o zi de constientizare a sanatatii, sarbatorita in fiecare an pe 7 aprilie, sub auspiciile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, precum si a altor organizatii conexe. Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a desemnat 2020 ca fiind Anul International al Asistentilor medicali si Moaselor, pentru a consolida activitatea si titulatura de asistenta medicala si moasa in sistemul de sanatate la nivel mondial. Initiativa aceasta are loc pentru a sublinia aniversarea a 200 de ani de la nasterea lui Florence Nightingale – cea mai cunoscuta asistenta medicala ce a pus bazele sistemului modern de sanatate. A pus bazele primei scoli de ingrijiri medicale bazate pe stiinta – Scoala Nightingale din cadrul Spitalului St Thomas din Londra.
Asistentii medicali si moasele lucreaza adesea in circumstante dificile, mai ales date de lipsa de resurse si suprasolicitate. Asistentii medicali sunt veriga dintre medic si pacient si asigura ingrijirea si monitorizarea pacientilor, avand un grad mare de interactiune cu acestia.
Pe langa cresterea gradului de constientizare a importantei pe care o au asistentii medicali si moasele in sistemele de sanatate, Organizatia Mondiala a Sanatatii a elaborat o lista de obiective. Asistentii medicali sunt esentiali in serviciile de sanatate, fiind nevoie de personal calificat, sustinut si care sa beneficieze de rasplata, recunoastinta si respect pentru calitatea serviciilor oferite. De asemenea, conform OMS, e nevoie de mai multa forta de munca in acest domeniu si sunt necesare investitii in educatia asistentilor medicali, precum si asigurarea masurilor pentru conditii optime de lucru.
Personalul medical se afla in prima linie a luptei impotriva infectiei cu noul coronavirus – pandemia de COVID-19 cu care ne confruntam in prezent. Impreuna cu medicii, asistentele si moasele sunt „eroii in alb”. In aceasta perioada, mai mult ca oricand, personalul medical este expus riscului de imbolnavire, la care se adauga epuizare, obosela, stres psihic si emotional. Ce putem face noi este sa stam acasa, sa fim responsabili si sa nu le ingreunam munca, pentru ca ei sa poata oferi servicii medicale si ingrijiri celor care au nevoie urgent.
Sa avem grija de sanatatea noastra si a celor din jur, respectand recomandarile si regulile!