Vitamina B2 este numita si riboflavina si este una dintre vitaminele din complexul B. Iata ce rol are, ce beneficii, care sunt dozele recomandate si in ce alimente se gaseste.
1. Ce este vitamina B2?
2. Rol si beneficii
3. Surse de vitamina B2 si doze recomandate
4. Deficienta de vitamina B2
5. Suplimente de vitamina B2
6. Exces de vitamina B2
Vitamina B2 sau riboflavina este una dintre cele 8 vitamine din complexul B, care sunt esentiale pentru sanatate. Se poate gasi in cereale, legume, carne, peste, produse lactate. Este cruciala pentru descompunerea componentelor alimentare, absorbtia altor substante nutritive si mentinerea sanatatii tesuturilor.
Este o vitamina solubila in apa, deci se dizolva in apa. Toate vitaminele sunt fie solubile in apa, fie solubile in grasimi. Vitaminele solubile in apa sunt transportate prin fluxul sangvin si ceea ce nu mai e necesar iese din corp prin urina. Oamenii trebuie sa consume vitamina B2 in fiecare zi, deoarece organismul poate stoca doar cantitati mici.
Vitamina B2 ajuta la descompunerea proteinelor, grasimilor si carbohidratilor. Aceasta joaca un rol esential in mentinerea aprovizionarii cu energie a organismului. Ajuta la transformarea carbohidratilor in adenozin trifosfat (ATP). Corpul produce ATP din alimente, iar ATP produce energie pe masura ce organismul are nevoie de ea. Compusul ATP este vital pentru stocarea energiei in muschi.
Alaturi de vitamina A, vitamina B este esentiala pentru:
Aceasta vitamina este necesara pentru a proteja glutationul, care este un antioxidant important pentru ochi. Consumul unei diete bogate in riboflavina poate scadea riscul de a dezvolta cataracta. Nivelurile anumitor vitamine, substante chimice si minerale din fluxul sangvin par sa depinda si de nivelurile sanatoase de B2. De exemplu, riboflavina transforma vitamina B6 si folatul (vitamina B9) in forme pe care organismul le poate folosi. De asemenea, riboflavina este importanta pentru modul in care organismul proceseaza fierul.
O dieta sanatoasa si echilibrata asigura in general suficienta vitamina B-2. Riboflavina se gaseste in produse lactate, inclusiv branza de vaci si lapte. Vitamina B2 provine din alimente, si cele mai importante surse sunt:
Alimentele care sunt bogate in riboflavina includ oua, carne si organe (rinichi si ficat), lapte. Cei mai mari contribuitori dietetici ai aportului total de riboflavina la barbati si femeile sunt laptele si bauturile din lapte, painea si cerealele, alimente mixte al caror ingredient principal este carnea etc.
Vitamina B2 este solubila in apa, astfel incat gatitul mancarii poate provoca pierderea si scaderea acestui nutrient. Se pierde aproximativ de doua ori mai multa B2 prin fierbere decat prin gatire la aburi sau la microunde. Este o vitamina sensibila. Este posibil ca produsele din cereale sa nu aiba riboflavina in mod natural in momentul in care ajung in farfurie. Acesta este motivul pentru care este uneori adaugata in etapa de procesare.
Riboflavina este adesea adaugata in cereale si paine si poate fi prezenta ca un colorant alimentar in bomboane. Daca se consuma o cantitate mare de alimente bogate in complexul de vitamine B, este posibil sa fi observat o tenta de galben inchis la culoarea urinei. Aceasta culoare provine de la riboflavina.
Doza zilnica recomandata de vitamina B2 pentru barbatii adulti este de 1,3 mg pe zi, iar pentru femei, este de 1,1 mg pe zi. In timpul sarcinii, femeile ar trebui sa aiba un aport de 1,4 mg pe zi, iar la alaptare, 1,6 mg pe zi. Doza zilnica recomandata (RDA) de riboflavina depinde de varsta, sex si statut reproductiv.
Deficitul de vitamina B2 este un risc semnificativ atunci cand dieta este una precara, deoarece organismul uman excreta vitamina continuu, deci nu este pastrata. In mod normal, o persoana care are o deficienta B2 are si alte deficiente de vitamine.
Exista doua tipuri de deficienta de riboflavina:
Deficitul de riboflavina este cunoscut si sub denumirea de ariboflavinoza. Deficienta poate provoca anemie, dureri in gat, afectiuni ale buzelor, inflamatie a pielii si umflarea tesutului moale din gura. Aceste simptome pot aparea dupa doar cateva zile de deficienta. Astfel, semnele si simptomele deficientei includ:
Persoanele care consuma cantitati excesive de alcool prezinta un risc mai mare de deficienta de vitamina B. Deficitul de riboflavina este rar in tarile dezvoltate, deoarece este o vitamina care se gaseste in multe alimente obisnuite. Unele persoane sunt mai predispuse la deficienta decat altele. Acest lucru este mai frecvent la persoanele cu diete extreme, cei care sunt subponderali sau la cei cu probleme digestive, cum ar fi boala celiaca. Adolescentii, persoanele care consuma alcool in exces si varstnicii sunt, de asemenea, mai susceptibili la deficienta de vitamina B2 din cauza alimentatiei de obicei.
Ca supliment, riboflavina este de obicei inclusa in multivitamine si vitamine din complexul B. De asemenea, este disponibila separat in doze de 25 mg, 50 mg si 100 mg. Relativ netoxica, riboflavina este considerata sigura in doze mari, deoarece excesul este eliminat prin tractul urinar. Cu toate acestea, pot exista unele reactii adverse de la administrarea de doze mai mari de B2. Unii observa ca urina are culoare galben-portocaliu si se confrunta cu diaree atunci cand sunt dozele sunt mari.
Medicii pot recomanda suplimentele de riboflavina daca un pacient foloseste un medicament care poate interfera cu absorbtia acestei vitamine. Medicamentele care pot interfera cu nivelul riboflavinei din organism includ:
Cantitati foarte mari de vitamina B2 pot duce la mancarime, amorteala, senzatie de arsura sau intepaturi, urina galbena sau portocalie si sensibilitate la lumina. Pentru a preveni un dezechilibru de vitamina B, se recomanda utilizarea unei vitamine din complexul B daca este neaparat necesara suplimentarea.
Si alte medicamente pot interactiona cu riboflavina, inclusiv medicamente eliberate pe baza de reteta si supliemnte, vitamine si produse din plante. Informati medicul despre toate medicamentele pe care le utilizati acum si despre orice medicament pe care l-ati luat recent sau l-ati intrerupt.
In mod normal, vitamina B2 este considerata sigura. Este putin probabil sa existe o supradoza, deoarece organismul poate absorbi o cantitate mare de riboflavina si elimina orice cantitate suplimentara prin urina. Cu toate acestea, este important sa discutati cu un medic inainte de a lua orice suplimente, mai ales ca acestea pot interfera cu alte medicamente. Suplimentele pot interactiona cu alte medicamente, iar suplimentele B2 pot afecta eficacitatea unor medicamente, cum ar fi medicamentele anticolinergice si tetraciclina.
Riscul principal de exces de B-2 este afectarea ficatului. Cu toate acestea, excesul de riboflavina sau toxicitatea data de riboflavina este rar. Trebuie sa consumati cantitati aproape imposibil de mari de alimente pentru a ajunge la supradoza de riboflavina in mod natural. Puteti avea un exces de vitamina B-2 prin suplimente orale sau injectabile, dar acest lucru este rar, deoarece organismul nu retine vitamina.
Solicitati ajutor medical de urgenta daca aveti semne de reactie alergica: urticarie, respiratie dificila, umflarea buzelor, a limbii sau a gatului. Apelati medicul daca aveti diaree sau urinari frecvente. Vitamina B2 poate face urina sa aiba o culoare galben-portocalie, dar acesta nu este de obicei un efect secundar daunator.
Referinte:
(1) https://www.medicalnewstoday.com/articles/219561
(2) https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-957/riboflavin
(3) https://www.livescience.com/51966-vitamin-b2-riboflavin.html
(4) https://www.healthline.com/health/vitamin-watch-what-does-b2-do