Salpingita este inflamarea trompelor uterine. Fara un tratament prompt, infectia poate deteriora definitiv tubul uterin, astfel incat ovulele eliberate in fiecare ciclu menstrual nu pot fi fertilizate.
1. Ce este salpingita?
2. Simptome
3. Tipuri de salpingita
4. Cauzele salpingitei
5. Complicatiile salpingitei
6. Diagnosticarea salpingitei
7. Tratament
Salpingita este o afectiune care se refera la inflamatia uneia sau a ambelor trompe uterine. Trompele uterine conecteaza fiecare ovar la uter. Daca sunt infectate, trompele uterine pot dezvolta tesut cicatricial. Pe langa faptul ca este dureros sau incomod, tesutul cicatricial care se dezvolta poate impiedica ovulele sa ajunga la uter. Acest tip de cicatrici cresc, de asemenea, riscul de sarcini ectopice.
Aproape toate cazurile sunt cauzate de infectii bacteriene, inclusiv boli cu transmitere sexuala, precum Gonoreea si Chlamidia. Salpingita este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii feminine. Cicatrizarea si blocarea trompelor uterine este cea mai frecventa complicatie pe termen lung a bolii inflamatorii pelvine. Adesea exista o oarecare confuzie intre termenii salpingita si boala inflamatorie pelvina. In general, boala inflamatorie pelvina se refera la o inflamatie mult mai generalizata si de lunga durata a majoritatii organelor din pelvisul feminin.
Salpingita este neobisnuita la fetele inactive sexual sau in cazul carora prima menstruatie (menarha) inca nu a avut loc.
In cazuri mai usoare, salpingita poate sa nu aiba simptome. Acest lucru inseamna ca trompele uterine pot fi deteriorate fara ca femeia sa-si dea seama ca are o infectie. Cel mai frecvent simptom este secretia vaginala care este de obicei un fluid cu o culoare si un miros anormal. De asemenea, pacienta va prezenta dureri in timpul menstruatiei. Simptomele salpingitei pot include:
Simptomele apar de obicei dupa menstruatie.
Salpingita poate fi diagnosticata ca fiind fie acuta, fie cronica. Salpingita acuta apare atunci cand trompele uterine se inflameaza si secreta lichid, facand ca peretii interiori sa se lipeasca intre ei si de alte tesuturi din apropiere. Unul sau ambele tuburi se pot umple cu puroi. In cazuri rare, acestea ar putea rupe si pot provoca peritonita, o infectie severa a cavitatii pelvine.
Salpingita cronica este o forma mai usoara a inflamatiei care persista dupa salpingita acuta. De obicei dureaza mai mult, dar produce mai putine simptome.
In 9 din 10 cazuri de salpingita, bacteriile sunt cauza. Unele dintre cele mai comune bacterii responsabile de salpingita includ:
Bacteriile trebuie sa aiba acces la sistemul reproducator al femeii pentru ca infectia sa aiba loc. Bacteriile pot fi introduse in mai multe moduri, inclusiv prin:
Femeile pot dezvolta inflamatia trompelor uterine in urma unui avort sau nastere sau a unui numar de proceduri medicale. Salpingita apare atunci cand agentii patogeni ajung in colul uterin, endometru si in cele din urma la trompele uterine. Introducerea dispozitivelor intrauterine, biopsia endometriala, chiuretajul, modificarile hormonale din menstruatie predispun la salpingita. Cu toate acestea, cea mai frecventa cauza este o infectie cu transmitere sexuala.
Fara tratament, salpingita poate provoca o serie de complicatii, inclusiv raspandirea infectiei la structurile din apropiere si infectarea partenerului cu bacteriile responsabile.
In unele cazuri, puroiul se acumuleaza intr-un tub uterin infectat, creand o afectiune numita piosalpinx. Exista, de asemenea, potentialul de colectare a lichidului in interiorul unui tub uterin inflamat, o afectiune cunoscuta sub numele de hidrosalpinx. Tubul falopian in sine se poate rupe, ceea ce poate raspandi peritonita, o infectie periculoasa.
In plus, daca puroiul se aduna in cavitatea abdominala, puteti dezvolta un abces pelvin. Salpingita poate duce, de asemenea, la infertilitate, deoarece trompele uterine pot deveni prea cicatrizate sau deformate pentru a facilita interactiunea unui ovul si a spermei.
Un tub uterin blocat impiedica intrarea ovulului fertilizat in uter. Embrionul incepe apoi sa creasca in interiorul spatiului limitat al tubului uterin. Riscul de sarcina ectopica pentru o femeie cu salpingita prealabila sau o alta forma de boala inflamatorie pelvina este de aproximativ 1 din 20.
Infectiile tubare, daca nu sunt detectate din timp, pot provoca leziuni permanente ale trompelor uterine. Acest lucru poate duce la infertilitate, deoarece ovulele eliberate in timpul ovulatiei nu pot intalni sperma. In plus, deteriorarea pe care o provoaca trompa uterina poate creste si riscul de sarcina ectopica. Dupa un caz de salpingita, riscul de infertilitate al femeii este de aproximativ 15%. Acesta creste la 50% dupa trei episoade.
Este intotdeauna important sa mergeti anual la control ginecologic. In plus, daca sunteti activ sexual si ati schimbat parteneri de la ultimul test de infectii cu transmitere sexuala, va recomandam sa faceti un alt control pentru boli cu transmitere sexuala. Uneori, poate fi usor sa confundati salpingita acuta cu alte cauze ale durerii abdominale, cum ar fi apendicita, sarcina ectopica, infectia renala, chisturile ovariene sau endometrioza.
Daca medicul suspecteaza ca aveti salpingita, se poate efectua unul dintre urmatoarele teste pentru a diagnostica afectiunea:
Daca se suspecteaza ca aveti salpingita acuta, e posibil sa fiti internat imediat in spital. Tratamentul va depinde de severitatea infectiei.
Infectiile mai usoare pot fi tratate prin administrarea de antibiotice. Deoarece mai multe organisme pot fi responsabile pentru infectie, poate fi necesar sa luati mai multe antibiotice. La fel ca in cazul tuturor infectiilor, este esential sa finalizati intregul curs de medicamente, astfel incat sa puteti depasi eficient infectia. Daca salpingita este asociata gonoreei sau Chlamydiei, partenerul sexual trebuie testat si tratat.
Antibioticele prescrise in mod obisnuit pentru tratarea salpingitei includ:
Daca eliminati infectia, dar intretineti relatii sexuale cu un partener care nu a fost tratat, infectia poate fi transmisa inapoi.
Daca infectia a provocat un abces, se poate face o interventie chirurgicala prin laparoscopie pentru drenarea lichidului. In cazurile in care au aparut complicatii, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a scurge abcesul sau pentru a indeparta tuburile uterine deteriorate. Tuburile falopiene care nu raspund la antibiotice pot fi, de asemenea, indepartate printr-o procedura numita salpingectomie. Uneori este necesar sa va indepartati ovarele si uterul, efectuand o histerectomie cu salpingo-ooforectomie.
Medicul poate recomanda mai multe interventii chirurgicale daca doriti sa ramaneti gravida mai tarziu.
Daca obstructia nu poate fi indepartata chirurgical si o femeie planifica sarcina, atunci fertilizarea in vitro (FIV) poate fi necesara pentru o conceptie reusita in care trompele uterine sunt ocolite complet.
Referinte:
(1) What Is Salpingitis, and How Is It Treated?, link: https://www.healthline.com/health/womens-health/salpingitis
(2) Salpingitis, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/salpingitis
(3) Salpingitis, link: https://www.netdoctor.co.uk/conditions/sexual-health/a11658/salpingitis/
(4) Salpingitis, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/salpingitis