Fertilizarea in vitro este o solutie pentru cuplurile afectate de infertilitate. Iata ce presupune procedura, care sunt etapele, ce beneficii si riscuri are si ce costuri implica.
1. Ce este fertilizarea in vitro?
2. Fertilizarea in vitro – cand este indicata?
3. Pregatirea pentru FIV
4. Etape FIV
5. Eficienta procedurii
6. Alimentatie si stil de viata in timpul procedurii FIV
7. Riscuri asociate procedurii FIV
8. Centre FIV si pret procedura
Astazi, fertilizarea in vitro (FIV) este cunoscuta si des folosita, dar nu cu mult timp in urma, a fost o procedura oarecum misterioasa pentru infertilitate si privita cu reticenta. Louise Brown, nascuta in Anglia in 1978, a fost prima fiinta conceputa prin fertilizarea in vitro.
Spre deosebire de procesul mai simplu de inseminare artificiala – in care sperma este plasata in uter si conceptia se intampla altfel in mod normal – FIV presupune combinarea ovulelor si a spermatozoizilor in afara corpului, intr-un laborator. Odata ce se formeaza un embrion sau mai multi embrioni, acestia sunt plasati in uter.
FIV este o procedura complexa si costisitoare. Este considerata insa cea mai eficienta forma de tehnologie de reproducere asistata. De obicei, se efectueaza cu ovule si spermatozoizi de la parteneri, dar uneori se pot folosi de la donator – donator cunoscut sau donator anonim.
In Romania, o treime dintre femeile cu varsta peste 35 ani sunt afectare de probleme cu fertilitatea si jumatate dintre femeile de peste 40 ani se confrunta cu aceasta problema. 1 din 6 cupluri prezinta probleme cu infertilitatea. Aproximativ 45% dintre aceste cupluri NU solicita ajutor medical. Anual se fac aproximativ 5000 cicluri FIV in centrele specializate din tara.
FIV este o procedura indicata de obicei femeilor sub 43 ani care au incercat fara succes sa ramana insarcinate – contact sexual neprotejat – timp de minimum 2 ani. Infertilitatea inseamna incapacitatea de a ramane gravida dupa 1 an de incercari de sarcina – sau 6 luni la femeile peste 35 ani.
Fertilizarea in vitro poate fi utila pentru pacientii care se confrunta cu urmatoarele probleme de fertilitate:
FIV este recomandata in special femeilor cu tuburi falopiene absente, blocate sau deteriorate. De asemenea, este adesea utilizata in cazuri de infertilitate fara cauza cunoscuta, in unele cazuri de infertilitate legata de factorul masculin si poate fi utilizata in combinatie cu injectia intracitoplasmatica a spermei in cazuri de infertilitate severa a factorului masculin.
Inainte de a incepe un ciclu FIV folosind propriile ovule si sperma partenerului, vor fi necesare anumite consultatii si teste:
FIV implica 5 etape principale, prezentate mai jos:
Medicamentele pentru fertilitate sunt prescrise pentru stimularea productiei de ovule. Sunt dorite mai multe ovule, deoarece unele nu se vor dezvolta. O ecografie transvaginala este folosita pentru a examina ovarele, si vor fi facute teste de sange pentru a verifica nivelul hormonilor.
In mod normal, o femeie produce un ovul pe luna. Medicamentele pentru fertilitate fac va ovarele sa produca mai multe ovule.
Ovulele sunt prelevate printr-o procedura chirurgicala minora care foloseste imagistica cu ultrasunete pentru a ghida un ac prin cavitatea pelvina. Acest lucru este facut pentru a preleva ovulele. Este o interventie chirurgicala minora, numita aspiratie foliculara. Acul este conectat la un dispozitiv de aspiratie, care scoate ovulele si lichidul din fiecare folicul, cate unul. Procedura se repeta pentru celalalt ovar.
Partenerul de sex masculin va aduce o proba de sperma ce va fi testata si procesata in laborator pentru a se combina cu ovulele.
Intr-un proces numit inseminare, sperma si ovulele sunt amestecate si depozitate intr-un vas de laborator pentru a permite fertilizarea. Ovulele si spermatozoizii sunt depozitati intr-o camera cu mediu controlat. Fertilizarea are loc adesea la cateva ore dupa inseminare. In unele cazuri in care exista o probabilitate mai mica de fertilizare, se poate utiliza injectia intracitoplasmatica a spermei. Prin aceasta procedura, un singur spermatozoid este injectat direct in ovul in incercarea de a realiza fertilizarea. Ovulele sunt monitorizate pentru a confirma ca are loc fertilizarea si diviziunea celulara. Cand acest lucru are loc, ovulele fertilizate sunt considerate embrioni.
De obicei, embrionii sunt transferati in uterul femeii la 3-5 zile dupa prelevarea ovulelor si fertilizare. Un tub mic este introdus in uter prin vagin pentru a transfera embrionii – de obicei se transfera 1 sau 2 embrioni. Aceasta procedura este nedureroasa pentru majoritatea femeilor, desi unele pot experimenta crampe usoare. Daca procedura are succes, implantarea are loc, de obicei, dupa aproximativ 6-10 zile de la prelevarea ovulelor.
Femeile care beneficiaza de FIV trebuie sa ia zilnic tratament cu progesteron timp de 8 – 10 saptamani dupa transferul embrionului. Progesteronul este produs in mod natural de ovare, care pregateste mucoasa uterului, astfel incat un embrion se poate atasa. De asemenea, progesteronul ajuta un embrion implantat sa creasca si sa se fixeze in uter. O femeie poate continua sa ia progesteron timp de 8 – 12 saptamani dupa ce a ramas insarcinata. Prea putin progesteron in primele saptamani de sarcina poate creste riscul de la avort.
In general femeile reactioneaza bine la procedura, si isi pot relua activitatile obisnuite. Cu toate acestea, pot aparea unele reactii adverse, si anume:
Daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome, contactati imediat medicul:
Daca un embrion se implanteaza cu succes, femeia ramane insarcinata. Va trebui sa astepte 2 saptamani pentru un test de sarcina. Numarul exact de embrioni transferati este o problema complexa care depinde de multi factori, in special de varsta femeii. Eventualii embrioni sanatosi ramasi pot fi congelati si depozitati pentru utilizare ulterioara, daca este necesar.
Eficienta si rata de succes a unui ciclu FIV scade semnificativ dupa varsta de 40 de ani. Din acest motiv, pentru majoritatea femeilor de 40 de ani si peste se recomanda ovule de la donator de multe ori. Ratele de succes ale FIV depind de o serie de factori, inclusiv motivul infertilitatii, unde efectuati procedura si varsta partenerilor. Varsta unei femei este un factor major in succesul FIV pentru orice cuplu. De exemplu, o femeie care are varsta sub 35 de ani si beneficiaza de FIV are 39,6% sanse de a avea un copil, in timp ce o femeie peste 40 de ani are sanse de 11,5%.
In general, statisticile arata ca e nevoie in medie de 2,7 cicluri FIV – practiv, e nevoie de aproximativ 3 cicluri FIV in medie, dar depinde de la caz la caz, de numerosi factori.
Sansele de succes pentru a ramane gravida dupa un ciclu FIV depind de:
Pe masura ce va pregatiti sa incepeti ciclul FIV, consultati intreaga lista de medicamentepe care le luati cu medicul specializat in fertilitate. Discutati cu medicul despre orice medicamente folosite, inclusiv:
Aceste medicamente ar putea:
Anumite medicamente prezinta riscuri mai mari, si anume:
In timpul unui ciclu FIV, concentrati-va pe consumul de alimente sanatoase si echilibrate. Nu faceti nicio modificare majora in acest timp, cum ar fi sa renuntati la gluten sau sa urmati o dieta. Se recomanda adesea un stil mediteranean, axat pe alimente sanatoase – fructe si legume proaspete, carne de pui si peste, cereale integrale, leguminoase, lactate cu un continut scazut de grasimi, grasimi sanatoase (avocado, ulei de masline, nuci si seminte). Incercati sa evitati carnea rosie, zaharul, produsele si cerealele rafinate si procesate. Limitati consumul de sare.
Renuntati la fumat daca nu ati facut-o pana acum si evitati consumul de alcool. Incercati sa va odihniti si sa dormiti suficient. Evitati situatiile stresante si incercati sa va relaxati – pentru ca procedura in sine duce la stres. Apelati la tehnici de relaxare sau meditatie, yoga sau o simpla plimbare relaxanta.
Fa-ti o favoare si incepe prin a avea grija de tine mai mult. Hidrateaza-te, dormi, relaxeaza-te, fii optimista si increzatoare. Socializeaza cu prietenii si petrece timp de calitate cu partenerul.
Riscurile FIV includ:
Fertilizarea in vitro creste riscul de sarcina multipla daca mai mult de un embrion este transferat in uter. O sarcina multipla prezinta un risc mai mare de nastere inainte de termen si greutate scazuta la nastere decat sarcina cu un singur fat.
Numarul de embrioni transferati depinde de obicei de numarul de ovule prelevate si de varsta materna. Deoarece rata de implantare scade pe masura ce femeile inainteaza in varsta, pot fi implantati mai multi embrioni. Numarul de embrioni transferati creste sansele de a avea o sarcina multipla. Asigurati-va ca discutati cu medicul inainte de procedura, astfel incat sa fiti de acord cu numarul de embrioni ce vor fi implantati.
FIV poate creste usor riscul ca bebelusul sa se nasca prematur sau cu o greutate scazuta la nastere. Rata de avort pentru femeile care concep utilizand FIV cu embrioni proaspeti este similara cu cea a femeilor care concep natural – aproximativ 15% la 25% – dar rata creste odata cu varsta materna.
Aproximativ 2 – 5% dintre femeile care utilizeaza FIV pot avea o sarcina ectopica – atunci cand ovulul fertilizat se implanteaza in afara uterului, de obicei intr-un tub uterin. Ovulul fertilizat nu poate supravietui in afara uterului si nu exista nicio modalitate de a continua sarcina.
Utilizareade injectii pentru fertilitate, cum ar fi gonadotropina corionica umana (HCG), pentru a induce ovulatia poate provoca sindromul de hiperstimulare ovariana, in care ovarele devin umflate si dureroase. Simptomele dureaza de obicei o saptamana si includ dureri abdominale usoare, balonare, greata, varsaturi si diaree. Daca ramaneti insarcinata, simptomele ar putea dura cateva saptamani. Rareori, este posibil sa se dezvolte o forma mai severa de sindrom de hiperstimulare ovariana, care poate provoca, de asemenea, cresterea rapida in greutate si probleme cu respiratia.
Utilizarea unui ac de aspiratie pentru colectarea ovulelor poate provoca sangerare, infectie sau deteriorarea intestinului, vezicii urinare sau a unui vas de sange. Riscurile sunt, de asemenea, asociate cu sedarea si anestezia generala, daca sunt utilizate. Astfel de riscuri sunt insa rare.
Utilizarea FIV poate afecta partenerii din punct de vedere financiar, fizic si emotional.
Procedura poate fi facuta in centrele medicale care dispun de un departament pentru fertilizare in vitro. Exemple ar fi Euromaterna, Gynera Fertility Center, Omini Clinic Iasi, Centrul de Fertilizare Biogenesis Bucuresti etc.
O procedura FIV poate ajunge la 3000 euro, in functie de tipul sau si de centrul medical. Puteti beneficia si de Programul national de fertilizare in vitro – e nevoie de calitatea de sigurat in sistemul public de sanatate, printre alte cerinte pentru dosar pentru Subprogramul FIV/ET.
Pe langa acest program, Primaria Capitalei demareaza un alt program in acest sens. Cuplurile din Bucuresti care au probleme cu fertilitatea si vor sa apeleze la FIV pot beneficia de sprijin financiar prin proiectul „FIV 2 – O sansa pentru cuplurile infertile”.
Referinte:
(1) In Vitro Fertilization: IVF, link: https://americanpregnancy.org/infertility/in-vitro-fertilization/
(2) In vitro fertilization (IVF), link: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/in-vitro-fertilization/about/pac-20384716
(3) IVF, link: https://www.nhs.uk/conditions/ivf/
(4) Infertility and In Vitro Fertilization, link: https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/in-vitro-fertilization#1
4 Comments
Am niște cunoștințe care au trecut tratamentul de FIV în Ucraina, la clinica Biotexcom (Kiev), și au rămas foarte mulțumiți. Au accesat la tratamentul cu ovocite donate, și s-a primit din prima. Astăzi rezultul îl țin în brațe! O fetița sănătoasă!
Din păcate multe cupluri se luptă cu infertilitatea, iar unii sunt și nevoiți să caute tratamente în afara țării!
Expirența pe care am avut-o este următoarea, am apelat la FIV cu ovocite donate la mai multe clinici, nu doar în România ci și peste hotare, dar toate au fost fără folos.. Până nu am aflat de la o prietenă care trecuse tratamentul de FIV la o clinică din Kiev, Biotexcom.. Eram puțin sceptică , mai ales că nu știam că Ucraina e atât de dezvoltată în asftel de proceduri… Dar, am zis că nu mai ce pierde și o să încerc și acolo. Am plecat acolo pentru prima doar pentru o examinare și am rămas surprinsă de serviciile pe care le ofer, începând de la întâlnirea la aeroport până la cazare, ceea ce ma uimit foarte mult! După examinare, mi s-a oferit mai multe variante (au diferite pachete de servicii) printre care sunt și serviciile de mama surogat (pentru cei ce nu știu, în Ucraina mama purtătoare acolo este legal). Mi s-a oferit un contract, care l-am și semnta online, fiindcă nu eram la început sigură și doream să discut și cu soțul. Deci, finalul istoriei e, că am devenit mamă datorit acestei clinici,am apelat la Fiv cu ovocite donate, care a funcționat din prima! Mulțumesc acestei clinici și medicilor pentru visul îndeplinit!
Bună! Am sindromul Rokitansky și nu am un uter.. Din păcate am aflat despre acest sindrom foarte târziu, deja când încercam să concep un copil… Însă e imposibil… Știe cineva unde mă pot adresa pentru mamă surogat? Din toate căutările pe care le-am făcut, am găsit o clinică care se ocupă legal, dar se află peste hotare. Știe cineva despre clinica Biotexcom, care se află în Kiev? Am citit multe articole despre clinica respectivă, au multe review-uri bune. A-și dori să știu dacă sunt de încredere? Mulțumesc anticipat!
Bună! După câteva tratamente de FIV-uri eșuate în Cehia și Grecia și bani pierduți în vânt, am pierdut deja speranța că voi putea cunoaște sentimentul de a fi mamă.. Am avut un drum lung spre dorința de a avea o famile și sentimentul de a îmbrățișa propriul meu copil. Astăzi mulțumit clinicei Biotexom, am mai mult decât pot să-mi doresc, am 2 fetițe la care am visat atât de mult