🍈 Pepene galben – este printre vedetele verii – si asta pentru ca are gust delicos, aroma unica si hidrateaza. In plus, contine numerosi nutrienti importanti pentru sanatate. Iata care sunt acestia, ce beneficii are pepenele galben si cateva idei de servire.
1. Nutrientii din pepenele galben
2. Pepene galben – beneficii
3. Posibile riscuri si efecte adverse
4. Pepenele galben – cum il alegem
5. Idei de consum pepene galben
Pepenele galben face parte din familia Cucurbitaceae, fiind ruda cu castravetii si dovleceii. Se pare ca isi are originea in Persia. A fost introdus in Europa in timpul ascensiunii Imperiului Roman.
Are un continut ridicat de nutrienti si, de asemenea, un volum mare de apa (aproximativ 90%). Din cauza continutului de zaharuri, are un indice glicemic de 65. Incarcatura glicemica este insa de 4, datorita procentului ridicat de apa. Asigura doze mici de potasiu, calciu, magneziu, fosfor, vitamina C, vitamina A si folat. Aroma unica a pepenelui galben este data de compusii volatili specifici.
Este, de asemenea, o sursa de tiamina, niacina, acid pantotenic. Contine putine calorii, dar cu toate acestea este o sursa importanta de nutrienti, cei mai multi cu rol antioxidant.
Cand vine vorba de beta-caroten, pepenele galben depasteste multe fructe galben-portocalii. Conform USDA, pepenele galben contine mai mult beta-caroten decat caisele, grapefruit-ul, portocalele, piersicile, mandarinele, nectarinele sau mango. Contine aceeasi cantitate de beta caroten, insa, ca morcovii. Carotenoizii sunt pigmenti care dau fructelor si legumelor culorile intense. Odata consumat, beta-carotenul este transformat fie in vitamina A, fie actioneaza ca un puternic antioxidant pentru a ajuta la combaterea radicalilor liberi care ataca celulele din corp.
Iata cateva dintre principalele beneficii ale pepenelui galben:
La fel ca majoritatea fructelor, pepenele galben are un continut ridicat de apa, aproape 90%. Consumul de pepene te ajuta sa ramai hidratat pe parcursul zilei, ceea ce este important pentru sanatatea inimii mai ales. Atunci cand te hidratezi, inima nu trebuie sa lucreze la fel de intens pentru a pompa sangele. O hidratare buna e benefica si pentru digestie, pentru rinichi sanatosi si o tensiune arteriala sanatoasa.
Deshidratarea usoara poate provoca ameteala, durere de cap, scaderea urinarii, piele uscata, gura uscata si constipatie. Cazurile severe pot fi grave si pot duce la ritm cardiac rapid, stari de confuzie, tensiunea arteriala scazuta etc. Deshidratarea este, de asemenea, un factor de risc pentru dezvoltarea de pietre la rinichi.
Cel mai simplu mod de a-ti da seama daca esti hidratat corect este prin analiza culorii urinei. Urina trebuie sa fie galben-pal. Urina de culoare galben inchis sau de culoarea chihlimbarului poate indica deshidratarea.
Datorita continutului ridicat de vitamina A si vitamina C, pepenele are rol antioxidant, favorizand reducerea daunelor radicalilor liberi prin combaterea stresului oxidativ din organism. Contine doua tipuri de antioxidanti ai vitaminei A numiti beta-caroten si alfa-caroten. Deoarece contine ambele tipuri de carotenoizi, contine si unii derivati ai acestora, inclusiv luteina, beta-criptoxantina si zeaxantina.
Inflamatia si deteriorarea radicalilor liberi sunt legate de aparitia diferitelor boli. Prin urmare, consumul de alimente cu rol antioxidant este o modalitate excelenta de a sustine apararea organismului impotriva afectiunilor legate de varsta si pentru a mentine corpul sanatos.
Beneficiile antiinflamatoare ale pepenelui galben sunt date in general de continutul de cucurbitacine, inclusiv cucurbitacina B si cucurbitacina E. Acesti doi compusi antiinflamatori pot ajuta la ameliorarea durerii si a altor simptome cauzate de boli inflamatorii.
Multe probleme legate de inima – cum ar fi colesterolul ridicat, hipertensiunea arteriala si riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral – incep cu inflamatii cronice si stres oxidativ cronic. Numeroase studii au legat un consum mai mare de legume si fructe, cum ar fi pepenele, de un risc scazut de a dezvolta boli cardiovasculare.
Carotenoizii gasiti in pepenele galben pot ajuta la stimularea sistemului imunitar si la prevenirea infectiilor. Un carotenoid specific, beta-carotenul, poate stimula imunitatea atat la oameni, cat si la animale. Cercetarile sugereaza ca beta-carotenul poate sustine si imbunatati functia celulelor sistemului imunitar.
Pepenele ofera o cantitate moderata de potasiu – un important electrolit. Potasiul este o componenta importanta a lichidelor celulare si corporale. Potasiul gasit in pepene este un nutrient important pentru sportivi sau pentru cei care sunt foarte activi. Este un vasodilatator, deoarece relaxeaza vasele de sange si scade tensiunea arteriala, protejand impotriva crampelor musculare. De asemenea, permite recuperarea musculara mai rapid si sustine forta si rezistenta.
Pepenele contine nutrienti importanti care joaca un rol esential in protejarea sanatatii ochilor, inclusiv beta-caroten, vitamina A, vitamina C, luteina si zeaxantina. Zeaxantina, de exemplu, este un carotenoid important care este absorbit in retina.
Alimentele portocalii, inclusiv morcovi, cartofi dulci, dovleac si pepene galben sunt surse importante de carotenoizi. Carotenoizii pot reduce riscul de cancer de piele si protejeaza pielea, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens.
Pepenele are un continut mare de apa ce ajuta tractul digestiv sa mentina hidratarea, detoxifierea organismului si sa elimine in mod corespunzator toxinele si deseurile. De asemenea, contine fibre benefice si nu contine elemente FODMAP. Acestea includ carbohidrati greu digerabili, care pot declansa simptome legate de sindromul intestinului iritabil si alte tulburari digestive.
Pepenele poate fi o sursa de infectie, mai ales cu Salmonella, dar si Listeria. Bacteriile pot fi localizate pe coaja de pepene si pot fi usor raspandite in pulpa fructului odata ce pepenele este taiat. Deoarece fructul este cultivat in contact cu solul, poate fi contaminat cu bacterii din sol, din apa sau de la animale inainte de a fi recoltat. In plus, pepenii galbeni au o suprafata exterioara aspra si texturata care poate permite atasarea bacteriile.
Simptomele posibile ale unei infectii cu Salmonella includ dureri de stomac, greata, varsaturi, diaree, dureri de cap, dureri musculare, febra si frisoane. Simptomele apar dupa o perioada de incubatie, care variaza intre 8-48 ore dupa infectie. Igiena alimentara este foarte importanta. De aceea, este foarte improtant sa spalati bine pepenele inainte de a-l taia.
Unele persoane cu alergii la polen pot dezvolta, de asemenea, simptome ale sindromului de alergie orala imediat dupa consumul de pepene. Se manifesta ca senzatie de mancarime in gat si pe buze sau umflarea gurii, a limbii sau a gatului. Aceasta reactie apare deoarece sistemul imunitar al organismului recunoaste o asemanare intre proteinele care provoaca alergii la polen si proteinele din pepene.
E important sa alegem corect un pepene, pentru a fi copt si aromat. Aroma pepeneului depinde de momentul in care a fost cules. In timp ce pepenele va deveni mai moale si mai zemos cu timpul, continutul de zahar nu va creste semnificativ dupa recoltare.
Pepenele trebuie sa fie parfumat si usor moale la capatul unde a fost atasat – indica un pepene dulce si copt. De asemenea, trebuie sa fie greu. De obicei, cu cat este mai greu, cu atat este mai suculent (ceea ce inseamna ca are mai multa aroma). Culoarea trebuie sa fie crem, galben-portocaliu deschis in functie de soi, cu foarte putin verde sau deloc. E bine sa fie consumat in termen de 3 zile de la cumparare. Pepenele trebuie sa nu aiba zone moi, pete sau crapaturi. Pepenele poate fi si congelat – taiat in cuburi mici si pus in pungi de plastic.
Spalati bine pepenele inainte de a-l taia si stergeti cu un prosop de hartie. Nu folositi la taiat un cutit cu care ati taiat inainte carne. Folositi apa de la robinet si puteti folosi si o perie. Nu se recomanda spalarea pepenilor cu detergent sau sapun. Pielea este poroasa si sapunul poate intra in pulpa fructului. Apoi, taiati capatul tulpinii, care este locul in care majoritatea bacteriilor tind sa se acumuleze, si aruncati acest capat. Spalati cutitul dupa taierea pepenelui si inainte de a-l utiliza pentru alte alimente, deoarece bacteriile se pot raspandi in alte alimente prin contaminare incrucisata.
Dupa ce a fost taiat, pastrati pepenele intr-un recipient etans la frigider pana la 5 zile. Retineti – cu cat este mai copt pepenele, cu atat mai mica este perioada de valabilitate inainte de a se strica. Daca lasati pepenele taiat la temperatura camerei sau in caldura, asta poate duce la cresterea rapida a bacteriilor daunatoare pe fruct. Daca stropiti feliile de pepene cu cateva picaturi de suc de lamaie, aroma i se va intensifica.
Iata cateva moduri delicioase de a consuma pepenele galben:
Indiferent cum alegeti sa il consumati, e important sa spalati si sa curatati bine pepenele inainte de consum. O portie de pepene galben aduce numeroase beneficii in organism datorita continutului de elemente nutritive – vitamine, minerale, fibre, fitonutrienti si apa.
Referinte:
(1) https://www.healthline.com/nutrition/honeydew
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/279176
(3) http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=17
(4) https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-of-cantaloupe
(5) https://www.webmd.com/food-recipes/cantaloupe-health-benefits