Afla din articolul de mai jos ce este paronichia, care sunt cauzele si factorii de risc, cum se manifesta problema si ce implica diagnosticul si tratamentul.
1. Ce este paronichia?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic si tratament
5. Masuri de preventie
Paronichia sau panaritiu este o inflamatie sau infectie a tesutului din jurul unghiei, cauzata de obicei de bacterii. Acestea patrund prin taieturi la nivelul pielii din jurul unghiei sau la nivelul cuticulei. Paronichia nu cauzeaza de obicei probleme grave de sanatate. In unele cazuri, infectia dureaza mai mult (paronichie cronica) sau revine dupa tratament. Poate afecta atat unghiile de la maini, cat si de la picioare.
In functie de cauza infectiei, paronichia poate aparea lent si poate dura saptamani sau poate aparea brusc si poate dura doar cateva zile. Simptomele sunt usor de observat si pot fi, de obicei, tratate cu usurinta.
Exista in principal doua tipuri de paronichie ce se pot dezvolta la nivelul unghiilor de la maini sau de la picioare. Acestea sunt clasificate in functie de durata infectiei.
Infectia cutanata se dezvolta rapid si dureaza cateva zile in general. Acest tip de paronichie este observat in urma rupturii pielii in timpul unei manichiuri sau cand infectia se instaleaza intr-o unghie incarnata. De obicei, este de natura bacteriana, adesea cauzata de Staphylococcus aureus. Cu toate acestea, virusul herpes simplex sau drojdia patogena Candida, pot provoca, de asemenea, aceasta afectiune. Cazurile usoare pot fi tratate folosind un unguent, dupa caz, dar alte cazuri sunt tratate cu antibiotice orale. Uneori se formeaza un abces. Paronichia acuta se reduce de obicei complet in cateva zile.
Infectia se dezvolta lent si poate dura mai multe saptamani – in general mai mult de 6 saptamani. In astfel de cazuri, un amestec de agenti patogeni multipli cauzeaza infectia de obicei. Poate fi o combinatie de drojdie precum Candida, virus precum herpes simplex si bacterii precum Staphylococcus aureus. Aceasta afectiune apare in mod obisnuit la persoanele care trebuie sa lucreze cu mainile expuse in mod constant la apa, substante chimice si detergenti. Are tendinta sa reapara chiar si dupa ce a fost tratata si vindecata.
Paronichia cronica este un proces treptat si mult mai greu de tratat. Poate incepe intr-un pliu al unghiei, dar adesea se extinde si la altele. Fiecare pliu unghial afectat devine umflat deasupra unghiei. Unghia poate deveni deformata pe masura ce creste. Poate deveni galbuie sau fragila. Este mai probabil sa apara si mai greu de tratat in cazul celor cu probleme de circulatie, mai ales in lunile de iarna.
Vezi si: Unghiile – ce spun despre sanatatea ta
Simptomele paronichiei se dezvolta de obicei in cateva ore sau zile. Uneori, dureaza mai mult pentru a se dezvolta. Simptomele apar acolo unde unghia se intalneste cu pielea (pliul unghiei si cuticula). Laturile unghiei pot fi, de asemenea, afectate. Paronichia acuta provoaca durere pulsatila, roseata, caldura si umflarea pielii din jurul unghiei. In unele cazuri, o mica acumulare de puroi se formeaza sub piele langa unghie sau sub unghie. O paronichie cronica provoaca de obicei simptome mai putin severe decat o paronichie acuta. De obicei, zona din jurul unghiei este sensibila, rosie si usor umflata.
Astfel, simptomele paronichiei includ:
Netratata, unghia poate incepe sa creasca anormal si poate deveni deformata. Poate fi galbuie si fragila. In anumite cazuri, unghia se poate desprinde de pe patul unghiei si poate cadea. Paronichia cauzata de bacterii se poate agrava rapid. Paronichia cauzata de ciuperci se agraveaza de obicei lent in timp.
Citeste si despre: Ciuperca unghiei – simptome si remedii
Orice leziune sau traumatism ce faciliteaza patrunderea bacteriilor sau ciupercilor in pielea de la nivelul degetului, din apropierea unghiei, poate duce la paronichie. Acest lucru poate fi dat de:
Factorii de risc pot include:
In general, paronichia infectioasa rezulta dintr-o infectie cu Staphylococcus aureus. Alte bacterii (cum ar fi Streptococcus pyogenes) pot provoca, de asemenea, infectia. Bacteriile intra in piele prin taieturi si leziuni/zgarieturi la nivelul pielii. Paronichia cronica poate fi cauzata si de dermatita iritanta, o afectiune care face ca pielea sa fie rosie si cu mancarime. Odata ce pielea este iritata, germenii pot patrunde mai usor si pot provoca o infectie.
Medicul poate diagnostica paronichia printr-o simpla examinare fizica. De obicei, nu sunt necesare teste speciale. In unele cazuri se poate preleva o proba de lichid sau puroi ce va fi trimisa la laborator pentru analize – pentru a identifica bacteriile sau ciupercile care cauzeaza infectia. Tratamentul paronichiei depinde de cat de grava este infectia si daca a inceput sa se raspandeasca.
In cazuri usoare, daca nu s-a format un abces, inmuierea unghiei infectate in apa calda timp de 15 de minute de cateva ori pe zi o va ajuta sa se vindece de la sine in cateva zile. Asigurati-va ca uscati bine zona ulterior. Se poate folosi si un produs antiseptic precum Betadina sau se aplica ulterior un unguent medicamentos. Daca simptomele nu se amelioreaza, ar trebui sa solicitati un tratament suplimentar.
Infectia de acest tip este tratata cu medicamente topice de obicei. Terapia medicala standard include unguent pentru scaderea infectiei (produs antibacterian sau antifungic, in functie de caz) si unguent pentru scaderea inflamatiei (steroizi topici). Uneori se poate folosi un unguent care are atat produc antibacterian/antifungic, dar si un corticosteroid.
Cazurile usoare pot fi tratate cu o crema pe baza de antibiotic (gentamicina, bacitracina+neomicina ca Baneocin sau acid fusidic – Fucidin) in monoterapie sau in combinatie cu un corticosteroid topic. Tratamentele antifungice includ ciclopirox suspensie topica, crema pe baza de clotrimazol, unguent cu ketoconazol, crema cu nistatina. Se poate recomanda si o combinatie de:
In anumite cazuri, mai ales pentru paronichia acuta cauzata de bacterii, se pot prescrie antibiotice orale. Daca este prezent un abces mai mare, poate fi necesara o interventie pentru a drena puroiul – se foloseste un anestezic local pentru a amorti zona, iar medicul va ridica apoi pliul unghiei si va curata zona infectata. Ulterior se va aplica o crema locala pentru combaterea infectiei. Poate fi antibacteriana sau antifungica, in functie de tipul infectiei. In cazuri rare, poate fi necesara indepartarea unei parti a unghiei.
Vezi si: Remedii naturiste pentru unghii fragile
Referinte:
(1) https://www.aocd.org/page/ParonychiaNailInfe
(2) https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2008/0201/p339.html
(3) https://www.msdmanuals.com/home/skin-disorders/nail-disorders/acute-paronychia
(4) https://www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/nail-disorders/acute-paronychia
(5) https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2017/0701/p44.html
(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544307/
(7) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15327-nail-infection-paronychia
(8) https://www.health.harvard.edu/a_to_z/paronychia-a-to-z
Surse foto: Pixabay, Pexels