Unghiile puternice si sanatoase nu reprezinta doar un semn bun pentru manichiura ta. Anumite simptome ar putea indica probleme serioase. Afla ce spun unghiile despre sanatatea ta din materialul care urmeaza.
Daca nu esti genul de persoana care isi ingrijeste in mod meticulos unghiile si nu si le monitorizeaza pentru aparitia oricaror schimbari, este posibil sa nu stii la ce sa te uiti pentru a afla daca unghiile tale sunt sanatoase sau nu.
Sanatatea unghiilor este importanta – probabil mai importanta decat ai crede – astfel ca este important sa recunosti semnele care indica faptul ca unghiile tale sunt intr-o stare buna.
Unghiile ar trebui sa aiba, in general, o tenta mai palida de roz sau mov. Si nu unghiile in sine au aceasta culoare, ci tesutul aflat sub.
„Unghiile frumoase si sanatoase trebuie sa aiba o nuanta de roz sau mov, deoarece reflecta culoarea patului unghial aflat dedesubt”, spun dermatologii.
Cand aplici o presiune pe aceasta zona, in mod normal, aceasta culoare dispare temporar si revine rapid dupa eliberarea presiunii. Acesta este un semn ca esti bine hidratat si ai un flux sanguin bun in tesuturia. Apasand pe unghie, impingi sangele departe de tesuturi. Dupa ce ridici degetul si presiunea dispare, ii permiti sangelui sa curga din nou, acest procedeu purtand denumirea de test de reumplere capilara.
Desi crestaturile verticale ale unghiilor sunt normale, prezenta unor crestaturi orizontale ar putea insemna existenta unei probleme.
Santurile orizontale adanci de pe unghiile tale sunt cunoscute sub numele de linii Beau si pot indica o problema mai serioasa. Potrivit publicatiei Harvard Health Publishing, aparitia acestor linii ar putea indica:
Daca observi aceste semne, este important sa consulti un medic sau un dermatolog.
Daca unghiile sunt deosebit de fragile, poti suferi de o afectiune numita onicoliza, manifestata, potrivit specialistilor de la Clinica Mayo, prin desprinderea unghiilor de patul unghial. Aceasta afectiune poate provoca anumite vatamari, infectii sau chiar reactii la medicamente.
Desi aceasta fragilitate a unghiilor poate fi provocata de o deficienta de fier, este posibil ca printre cauze sa se numere si faptul ca iti umezesti si iti usuci prea des unghiile.
Daca unghiile sunt puternice si se rup foarte rar, sansele ca ele sa fie sanatoase sunt foarte mari.
Potrivit celor de la WebMD, daca pielea din jurul unghiilor este rosie si umflata, inseamna ca unghiile tale sunt inflamate.
Acest lucru poate fi un rezultatul al lupusului sau al unei alte tulburari de tesut conjunctiv. O infectie a unghiilor poate provoca, de asemenea, inrosirea si inflamarea faldurilor.
Cuticula este pielea aflata chiar deasupra matricei unghiilor. Protejarea cuticulei iti va proteja automat si cresterea unghiilor! Cuticulele au un rol important, fiind o bariera care iti protejeaza matricea de bacterii, ciuperci, drojdie, inflamatie si traumatisme, mentioneaza expertii.
Taierea cuticulelor poate fi destul de daunatoare pentru unghiile tale, punandu-te in pericol de dezvoltare a tot felul de probleme.
Daca faci acest lucru, iti supui matricea unor riscuri de dezvoltare a unor infectii, dar si a altor probleme, cum ar fi aparitia unor santuri pe unghii.
Linile negre de sub unghii trebuie verificate cat mai curand posibil, deoarece uneori sunt cauzate de melanomul subunghial. Potrivit site-ului Healthline, acesta este un tip de cancer de piele care se dezvolta in matricea unghiilor.
Daca observi o pata verticala de culoare maro deschis sau inchis pe unghie sau o pata neagra care se extinde incet si acopera tot mai mult din suprafata unghiei, trebuie sa mergi de urgenta la medicul specialist.
Daca unghiile sunt roz sau violet, fara niciun punct sau pata inchisa la culoare, sansele ca ele sa fie perfect sanatoase sunt mari.
Ingrijirea unghiilor si a cuticulelor nu este importanta doar pentru a avea un aspect imaculat. Este important sa ai grija de unghii pentru ca cele lungi se pot rupe si pot aparea leziuni, printre altele.
Sanatatea unghiilor este importanta pentru ca, daca nu abordam aceste probleme din timp, daunele cauzate matricei pot duce la deteriorarea permanenta a unghiilor, mai spun specialistii. Cea mai mare ingrijorare privind unghiile tinde sa fie cea legata de ciuperca unghiei. Chiar daca au la dispozitie o serie de tratamente pentru aceasta, multi oameni nu-si dau seama ca daca ciuperca afecteaza matricea, chiar si dupa ce tratezi ciuperca, unghia poate ramane permanent ingrosata si dificil de intretinut.
Unghiile tale iti pot spune multe despre starea generala de sanatate. Priveste-ti unghiile de la maini. Sunt puternice si au un aspect sanatos? Sau vezi crestaturi sau zone care au o culoare neobisnuita?
Multe dintre problemele nedorite ale unghiilor pot fi evitate printr-o ingrijire corespunzatoare a lor, dar unele dintre afectiuni pot indica existenta unei boli ce necesita atentie.
Unele probleme ale unghiilor sunt inofensive. Acestea includ crestaturile verticale, care au tendinta sa se agraveze cu varsta. O leziune minora poate produce modificari de culoare la nivelul unghiei. Pata neagra de sub unghia degetului mare dupa o lovitura de ciocan inseamna, de fapt, sange. Petele albe, ca norii de la nivelul varfului unghiilor sunt rezultatul traumelor minore.
Multi oameni cred ca petele albe de pe unghii indica o deficienta de calciu, dar nu aceasta este cauza principala. De obicei, aceste pete albe nu reprezinta un motiv de stres. Acestea sunt adesea rezultatul unor traumatisme minore, cum se intampla cand te lovesti cu degetul de ceva.
Unghiile in sticla de ceas sau clubbing (forma de bulb a unghiei) uneori poate fi un semn al unor boli hepatice sau renale, mentioneaza expertii. Daca observi acest lucru, este recomandat sa te adresezi imediat medicului.
Alte probleme ale unghiilor pot indica o boala, de aceea trebuie sa va indepartati lacul de unghii atunci cand mergeti la doctor. Iata cateva probleme care pot necesita o atentie medicala:
Desprinderea unei unghii de patul sau (onicoliza) se poate asocia cu traumatisme, psoriazis, reactii la medicamente, boli fungice sau o reactie la solutii de intarire a unghiilor sau la unghiile artificiale.
Transpiratia la nivelul mainilor sau o problema respiratorie, cum ar fi bronsita cronica, poate determina colorarea uneia sau a mai multor unghii in galben sau verde. Afectiunea se asociaza cu o crestere foarte lenta a unghiei – poate fi nevoie sa iti tai unghiile doar o data la cateva luni.
Aparitia de depresiuni mici la nivelul unghiei este frecventa la cei cu psoriazis sau cu leziuni unghiale.
Unghiile lui Terry reprezinta o afectiune in care unghiile sunt opace, dar au fiecare la capat cate o banda inchisa la culoare. Aceasta poate fi un semn al unei afectiuni importante, cum ar fi cancerul, insuficienta cardiaca congestiva sau diabetul sau poate fi doar un semn de imbatranire.
Unghiile care se rotunjesc in jurul capetelor degetelor, impreuna cu latirea degetelor de la maini sau de la picioare, pot fi un semn al lipsei de oxigen. Este asociata cu o serie de boli, incluzand insuficienta cardiaca congestiva si emfizemul.
Liniile Beau sunt indentatii care merg de-a lungul unghiei. Ele pot aparea atunci cand cresterea de la nivelul patului unghial este intrerupta de boli severe, cum ar fi infarctul miocardic sau pneumonia sau de febra inalta.
Liniile Mees sunt produse de intoxicatia cu arsenic. Acestea sunt linii albe de-a lungul unghiei.
Unghiile concave – unghii moi, care arata ca o lingura – pot fi un semn de anemie prin deficit de fier. Depresiunea este, de obicei, suficient de mare pentru a tine o picatura de lichid.
Expunerea excesiva la sapunuri puternice sau la substante chimice poate produce ruptura, descuamare sau fragilizare, iar pantofii stramti sau nepotriviti pot duce la aparitia unghiilor incarnate sau la ingrosarea acestora.
Cauzele sunt de trei tipuri, adeseori legate intre ele:
Unghia incarnata se manifesta pentru inceput prin aparitia unei dureri difuze si permanente la marginea unghiei, adeseori bilateral si simetric, apoi a unei tumefactii foarte sensibile, amandoua cauzate de patrunderi ale marginilor laterale ale unghiei in partile moi vecine. Prin urmare, se poate dezvolta o suprainfectie cu abces local.
Tratament medical pentru inceput, asociat cu bai de picioare intr-o solutie antiseptica, al unghiei si pansamente cu crema antibiotica. Apoi tratament chirurgical, sub anestezie locala, constand in scoaterea unei parti a unghiei si in indepartarea zonei pielii aferente.
Nu este ceva neobisnuit ca unghiile tale sa fie afectate in timpul unei boli si sa se recupereze dupa aceea. Leziunea se poate repara doar prin procesul lent al cresterii unei noi unghii, aproximativ 3 mm pe luna in cazul degetelor de la maini si 1 mm in cazul degetelor de la picioare. Dupa ce afectiunea subiacenta este sub control sau este vindecata, unghiile vor reveni treptat la normal. Trebuie, insa, sa iei legatura cu medicul daca observi orice modificare de culoare sau aparitia unor semne.
Atata timp cat urmezi o dieta sanatoasa si variata, nu ai nevoie de suplimente alimentare pentru a avea unghii puternice si sanatoase. Cu toate acestea, potrivit unor specialisti, persoanele cu unghii fragile pot lua suplimente de biotina, o vitamina B. Biotina s-a dovedit a fi extrem de benefica in intarirea si cresterea unghiilor.
Aplicarea ojei de unghii nu iti va afecta unghiile sanatoase. Cu toate acestea, se recomanda sa mai faci periodic pauze de la aplicarea ojei. De asemenea, daca iti faci manichiura acasa, asigura-te ca folosesti solutii fara acetona pentru a indeparta oja, atunci cand te decizi sa incepi aceasta pauza. Foloseste manusi pentru o ingrijire mai buna a unghiilor atunci cand lucrezi in gradina sau faci curat in casa, pentru a proteja oja si pentru a-ti pastra unghiile curate.
Pentru a ne mentine unghiile sanatoase, doctorii ne sfatuiesc sa mentinem cuticulele hidratate, sa nu le impingem si sa nu le taiem deloc, chiar si in timpul unei manichiuri facute la salon. Printre semnele de infectie la nivelul cuticulelor se numara:
Consulta un medic pentru a trata orice de tip de infectie.
Multe femei risca sa se infecteze cand folosind ustensile lungi si ascutite pentru a-si curata unghiile, atat acasa, cat si la salonul de infrumusetare. Acest mod agresiv de ingrijire a unghiilor poate veni la pachet cu o serie de infectii bacteriene sau fungice. Pentru a preveni acest lucru, este recomandat sa-ti cureti usor unghiile cu o perie de moda veche.
Aplicare unui plasture adeziv pentru a proteja o unghie rupta poate fi de mare ajutor, insa daca observi semne de infectie, ia legatura de urgenta cu medicul pentru a-ti trata unghiile. Semnele unei infectii bacteriene sunt usor de recunoscut, printre aceste numarandu-se:
In schimb, trebuie sa ai mare grija la semnele precoce ale unei infectii fungice ale unghiilor, cum ar fi pielea rosie, iritata si inflamata din jurul patului unghial. Infectiile fungice pot fi vindecate cu un tratament antifungic care nu are nevoie de prescriptie medicala. Uneori, insa, poate fi nevoie de administrarea unor medicamente pe baza de prescriptie medicala. Pentru a-ti ingriji in mod corespunzator unghiile, solicita ajutor medical de specialitate atunci cand unghiile sanatoase sunt expuse riscului.
Referinte: