Pancitopenia este un termen descriptiv care se refera la combinatia nivelurilor scazute ale tuturor tipurilor de celule sangvine, inclusiv globule rosii (anemie), globule albe (leucopenie) si trombocite (trombocitopenie). Iata care sunt cauzele, simptomele si metodele de tratament.
1. Ce este pancitopenia?
2. Simptomele pancitopeniei
3. Cauze si factori de risc
4. Complicatii cauzate de pancitopenie
5. Diagnostic si evaluare
6. Optiuni de tratament
Pancitopenia este o afectiune in care in organism sunt prea putine globule rosii, globule albe si trombocite. Fiecare dintre aceste tipuri de celule sangvine are un rol diferit in organism. Globulele rosii transporta oxigen in intregul corp, globulele albe fac parte din sistemul imunitar si ajuta la combaterea infectiilor, iar trombocitele permit formarea de cheaguri. In caz de panitopenie, e vorba de o combinatie de 3 probleme diferite ale sangelui:
Deoarece organismul are nevoie de toate aceste celule sangvine, pancitopenia poate fi foarte grava. Poate fi pune viata in pericol daca nu este tratata. Pancitopenia apare de obicei din cauza unei probleme cu maduva osoasa care produce celulele sangvine. Cu toate acestea, pot exista mai multe cauze subiacente diferite. Nu este practic o boala, ci o descriere a rezultatelor de laborator. In cele mai extreme cazuri de pancitopenie, o persoana poate avea infectii, semne de anemie severa, inclusiv oboseala si dificultati de respiratie si sangerare.
Celulele sangvine provin dintr-un singur tip de celule din maduva osoasa cunoscute sub numele de celule stem hematopoietice (HSM) sau celule stem pluripotentiale (ceea ce inseamna ca au „potentialul” de a deveni multe tipuri diferite de celule). Aceste celule se divid, si printr-un proces numit hematopoieza devin din ce in ce mai specializate. Pancitopenia se refera la o deficienta in toate cele trei tipuri majore de celule sangvine:
Un nivel scazut de globule rosii este denumit anemie. Este important sa retineti ca exista diferite forme de anemie. Poate fi data de un nivel scazut de globule rosii, dar poate fi, de asemenea, din cauza pierderilor de sange, un nivel scazut de hemoglobina, un deficit de vitamina B12 si alte cauze. Un nivel scazut de globule albe se numeste leucopenie. Un nivel scazut de trombocite se numeste trombocitopenie, cum ar fi trombocitopenie imuna si trombocitopenie indusa de chimioterapie.
Pancitopenia usoara nu provoaca adesea simptome. Pancitopenia mai severa poate provoca simptome, inclusiv scurtarea respiratiei, piele palida, oboseala, slabiciune, febra, ameteli, sangerari etc. Simptomele de pancitopenie pot include slabiciune sau splina marita in plus fata de simptomele legate de deficienta de celule sangvine specifice. Unele dintre aceste simptome includ:
Este necesar sa intelegem ce rol au toate cele trei tipuri diferite de celule sangvine pentru a recunoaste simptomele pancitopeniei. De exemplu, globulele rosii transporta oxigen. Prin urmare, daca o persoana nu are suficiente globule rosii din cauza panitopeniei, poate avea dificultati de respiratie si se simte obosita. Trombocitele sunt responsabile de coagulare, in timpul vindecarii ranilor. Daca trombocitele sunt scazute, apar sangerari mai usor. Globulele albe din sange ajuta la lupta impotriva infectiei. Prin urmare, daca o persoana are un numar scazut de globule albe, poate fi mai predispusa la infectie.
Simptomele suplimentare asociate cu pancitopenia includ:
Pancitopenia apare din cauza unei probleme in maduva osoasa. Acest tesut din interiorul oaselor este locul unde sunt produse celule sangvine. Bolile si expunerea la anumite medicamente si substante chimice pot duce la afectarea maduvei osoase. Pancitopenia e din cauza unei anumite afectari a capacitatii maduvei osoase de a produce noi celule sangvine. Exemple pot include cancer care distruge celulele maduvei osoase, probleme cu transformarea celulelor stem in celule sangvine, fibroza sau cicatrizarea celulelor maduvei osoase, sistemul imunitar distruge celulele sanatoase ale maduvei osoase sau apare suprimarea functiei maduvei osoase din cauza bolilor sau a medicamentelor.
Este mai mare riscul de pancitopenie in caz de:
In aproximativ jumatate dintre toate cazurile, medicii nu pot gasi o cauza pentru pancitopenie. Aceasta se numeste pancitopenie idiopatica. Medicamentele care pot afecta functia maduvei osoase includ cloramfenicol, medicamente chimioterapice, diuretice tiazidice, medicamente anti-epileptice, colchicina, azatioprine si antiinflamatoare nesteroidiene.
O persoana are nevoie de celulele sangvine pentru a trai. Daca o persoana nu produce destule celule sangvine si prezinta simptome sau infectii severe, riscul este major. De aceea, este important sa se solicite asistenta medicala imediata daca apar simptome severe de pancitopenie, cum ar fi lipsa respiratiei, febra mare sau sangerare severa. Complicatiile cauzate de pancitopenie provin dintr-o lipsa de globule rosii, globule albe si trombocite. Aceste probleme pot include sangerare in exces daca sunt afectate trombocitele sau risc crescut de infectii daca sunt afectate globulele albe.
Pancitopenia poate fi observata la rezultatele unei hemoleucograme. Un prim pas in evaluarea nivelurilor scazute ale tuturor celulelor este repetarea testului. Ulterior, se poate face o biopsie a maduvei osoase. Se analizeaza componentele maduvei osoase, care includ celulele stem hematopoietice (celulele care se diferentiaza in toate tipurile diferite de celule sangvine), celulele sanguine in diferite faze de maturizare si alte elemente utilizate pentru producerea celulelor sangvine, cum ar fi fierul si vitamina B12. Pe langa examinarea nivelului de B12 in sange, se fac si teste speciale pentru a cauta modificari, cum ar fi modificarile cromozomiale si ale genelor.
Pancitopenia este de obicei diagnosticata prin hemoleucograma. In pancitopenie, exista niveluri deficitare ale tuturor tipurilor de celule sangvine, inclusiv:
Medicul va trata cauza de la baza. Acest lucru poate include renuntarea la un medicament sau oprirea expunerii la un anumit produs chimic. Daca sistemul imunitar ataca maduva osoasa, se vor administra medicamente pentru a amortiza raspunsul imunitar al corpului. In cazul medicamentelor, acestea pot sa stimuleze productiei de celule sangvine sau pot suprima sistemul imunitar. Deoarece exista atat de multe cauze pentru pancitopenie, tratamentele variaza mult de la o persoana la alta. Scopul tratarii este de a gasi si trata cauza de baza. Daca nu se cunoaste cauza, tratamentul are ca scop reducerea simptomelor legate de o deficienta a celulelor sangvine.
Tratamentele pentru pancitopenie includ:
Prognosticul depinde in mare masura de cauza bolii. Poate fi prevenita pancitopenia? Unele cauze ale pancitopeniei, cum ar fi cancerul sau bolile mostenite ale maduvei osoase, nu pot fi prevenite. Este posibil sa puteti preveni anumite tipuri de infectii prin igiena si evitand contactul cu persoane bolnave. De asemenea, puteti evita substantele chimice despre care se stie ca pot cauza aceasta afectiune.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3858928/
(2) https://www.cancertherapyadvisor.com/home/decision-support-in-medicine/hematology/pancytopenia-2/
(3) https://www.uptodate.com/contents/approach-to-the-adult-with-pancytopenia
(4) https://www.healthline.com/health/pancytopenia
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/320075