Citeste in articolul de mai jos mai multe despre infectia cu citomegalovirus – cum se manifesta aceasta infectie, metode de transmitere a virusului, diagnostic si tratament.
1. Ce este citomegalovirusul?
2. Simptome
3. Metode de transmitere
4. Metode de diagnostic
5. Tratament pentru infectia cu citomegalovirus
Citomegalovirusul (CMV) este un virus comun. Este legat de virusurile care cauzeaza varicela si mononucleoza infectioasa. Odata infectat cu virusul citomegalic, numit si herpesvirusul uman de tip 5, acesta ramane in organism in stare latenta pentru tot restul vietii.
Infectia cu citomegalovirus este de obicei inofensiva si rareori cauzeaza probleme. Insa, daca esti insarcinata sau daca sistemul imunitar este slabit, CMV poate fi un motiv de ingrijorare. Femeile care dezvolta o infectie activa cu CMV in timpul sarcinii pot transmite virusul copilului, care ar putea avea apoi simptome. Pentru persoanele care au un sistem imunitar slabit, in special persoanele care au suferit un transplant de organe, de celule stem sau maduva osoasa, infectia cu CMV poate fi foarte grava.
CMV se transmite de la o persoana la alta prin fluide corporale, cum ar fi sange, saliva, urina, material seminal si lapte matern. Nu exista remediu, dar exista medicamente care pot ajuta la ameliorarea simptomelor.
Exista diferite tipuri de infectii cu citomegalovirus:
Simptomele pot varia in functie de organul afectat, dar, in general, o persoana cu CMV va experimenta letargie, febra si o scadere a nivelului de globule albe din sange. Simptomele sunt in general usoare si asemanatoare gripei, desi unii se pot simti rau timp de cateva saptamani. Unii oameni nu prezinta simptome. Perioada de incubatie pentru majoritatea infectiilor cu citomegalovirus este intre 4 – 16 saptamani. CMV dobandit sau primar descrie prima infectie cu virusul. Simptomele sunt de obicei usoare chiar daca apar. De obicei, aceste simptome se reduc de la sine in decurs de 2 saptamani.
Majoritatea persoanelor sanatoase care sunt infectate cu CMV nu au niciun simptom. Unii prezinta simptome minore. Persoanele care au mai multe riscuri de a prezenta semne si simptome ale infectiei cu citomegalovirus includ:
Majoritatea copiilor si adultilor care devin infectati cu citomegalovirus pot sa nu dezvolte simptome. Cu toate acestea, unii pot prezenta urmatoarele simptome:
Atunci cand simptomele sunt prezente, acestea sunt adesea similare cu cele ale infectiei cu Epstein Barr. Mononucleoza produsa ce virusul citomegalic este dificil de diferentiat de cea produsa de Epstein Barr. Despre infectia cu Epstein Barr poti citi mai multe aici.
In general, infectia cu citomegalovirus nu duce la simptome grave sau complicatii. Rareori, infectia cu CMV face ca un adult sanatos sa dezvolte o forma de mononucleoza. Alte complicatii rare la adultii sanatosi includ probleme cu sistemul digestiv, ficatul, creierul si sistemul nervos.
In caz de sistem imunitar compromis, complicatiile infectiei cu CMV pot include:
Femeile pot deveni infectate cu CMV in timpul sarcinii si pot transmite virusul copilului – infectie congenitala. Daca deveniti infectata cu citomegalovirus in timpul sarcinii sau cu putin timp inainte de a ramane insarcinata, puteti transmite virusul prin placenta la fat. Acest lucru creste riscul de avort spontan si ca bebelusul sa se nasca cu probleme de sanatate. Infectia primara cu CMV poate cauza probleme mai grave in timpul sarcinii decat infectia recurenta cu CMV.
Unii bebelusi cu CMV congenital par sanatosi la nastere dar dezvolta semne in timp – uneori dupa luni sau ani de la nastere. Cele mai frecvente dintre aceste semne care apar tarziu sunt afectarea auzului si intarzierea dezvoltarii. Un numar mic de bebelusi pot dezvolta si probleme de vedere.
Infectia congenitala (in care virusul este transmis de la mama la copil inainte de nastere) poate fi o cauza a complicatiilor la nastere. De obicei, este un risc doar atunci cand mama dezvolta o infectie cu CMV pentru prima data in timpul sarcinii – infectie primara.
Retineti ca cei mai multi bebelusi NU se vor infecta cu virusul, iar in cazul in care apare infectia, foarte putini dezvolta complicatii grave. Unii bebelusi cu CMV congenital se pot naste cu probleme evidente, cum ar fi:
Infectia perinatala apare atunci cand bebelusul se infecteaza cu CMV de la mama in timp ce trece prin canalul de nastere, in timpul nasterii sau prin alaptare. O astfel de infectie nu duce de obicei la imbolnavire, dar copiii nascuti prematur pot prezenta un risc mai mare de simptome si de complicatii la nivelul plamanilor si ficatului.
Infectia primara cu CMV la copii de obicei nu produce simptome sau produce doar simptome usoare. Cand apar simptome, acestea le includ pe cele prezentate anterior – oboseala, febra, dureri de cap, dureri in gat etc. De cele mai multe ori, copiii se infecteaza in gradinite, crese sau in alte locuri in care intra in contact regulat cu alti copii – in colectivitate. Cu toate acestea, deoarece sistemul imunitar al copiilor mici este mai dezvoltat la aceasta varsta fata de primele etape de viata, de obicei infectia nu provoaca simptome grave sau complicatii.
CMV nu este considerat a fi foarte contagios. Cu toate acestea, o persoana cu o infectie activa cu CMV poate transmite virusul unei alte persoane printr-un contact apropiat care permite transferul fluidelor corporale, cum ar fi urina, lacrimi, saliva, sange, material seminal, secretii cervicale si lapte matern. Cel mai frecvent, virusul este raspandit in picaturi respiratorii transmise de o persoana infectata care tuseste sau stranuta.
Virusul este transmis astfel prin fluide corporale. De asemenea, se transmite prin:
Se estimeaza ca mai mult de jumatate din populatie va fi infectata cu CMV pana la varsta mijlocie. Cu toate acestea, semnele si simptomele nu sunt de obicei severe sau specifice, astfel incat infectia este rar diagnosticata. Cu toate acestea, persoanele care au avut infectie cu CMV dezvolta anticorpi impotriva virusului care raman in corp pentru tot restul vietii. Acesti anticorpi pot fi detectati in sange. Anticorpii IgM sunt primii produsi si apar la cateva saptamani de la infectare, persistand cam 16-20 saptamani. Anticorpii IgG apar dupa cateva zile de la aparitia anticorpilor IgM. Persista pe viata, la niveluri vaiabile.
IgG si IgM negativi inseamna lipsa expunerii la CMV. IgG negativ si IgM pozitiv inseamna o infectie recenta. IgG pozitiv si IgM negativ inseamna o expunere in trecut la acest virus (virus in organism in stare latenta). IgG si IgM ambii pozitivi inseamna expunere pentru prima data la virus sau o infectie anterioara reactivata.
Alte analize includ aviditatea anticorpilor IgG anti-CMV (pentru a exclude infectiile primare recente), CMV cantitativ ADN, CMV cantitativ AND in lichid amniotic, lichid cefalorahidian sau urina. In diagnosticul de laborator – microscopie electronica – in sectiunile histologice se vor observa celule mari caracteristice, celule citomegalice.
Tratamentul depinde de severitatea afectiunii. Pentru o persoana sanatoasa, repausul la pat, consumul de lichide si supravegherea medicala sunt tot ceea ce este necesar in general. Consumul crescut de apa previne deshidratarea si ajuta la ameliorarea durerii in gat. Paracetamolul pentru tratarea febrei si a disconfortului poate fi, de asemenea, benefic. Deoarece CMV este cauzat de un virus, antibioticele nu vor avea niciun beneficiu.
Femeile insarcinate si pacientii cu imunitate suprimata au nevoie de monitorizare medicala atenta si teste frecvente, inclusiv teste de sange, sputa si urina. Pot fi prescrise medicamente antivirale. Medicii de obicei trateaza CMV numai la persoanele care au un sistem imunitar compromis sau in cazul copiilor care se nasc cu simptome de CMV. Medicamentele antivirale nu pot inversa daunele care a fost deja facuta. Pot reduce riscul de probleme de sanatate in cazul copiilor nascuti cu CMV, dar este posibil sa nu le previna complet. Tratamentul slabeste virusul si reduce riscul aparitiei unor probleme grave, dar nu vindeca infectia cu CMV.
In cazul celor cu sistem imunitar sanatos, CMV dispare de obicei fara tratament. Chiar daca aveti un sistem imunitar sanatos, simptomele CMV pot dura mult timp. S-ar putea sa va simtiti slabit sau obosit timp de cateva saptamani sau luni. Uneori medicii pot recomanda suplimente de vitamine si minerale – zinc, magneziu, seleniu, vitamina C, vitaminele B, vitamina A. Acestea sustin imunitatea si ajuta organismul sa lupte impotriva virusului. De asemenea, alte remedii naturiste ce pot fi prescrise pentru a sustine imunitatea includ echinaceea, Astragalus, Reishi etc.
Obiceiurile bune de igiena personala, in special spalarea regulata a mainilor, pot reduce riscul de raspandire a CMV. Cand aveti grija de un copil cu o infectie cu CMV, asigurati-va ca va spalati frecvent mainile, in special dupa ce ati schimbat scutecele. Majoritatea copiilor cu CMV nu au simptome, dar transmit virusul prin urina, asa ca este important sa nu uitati sa va spalati pe maini de fiecare data cand schimbati scutecul copilului.
Referinte:
(1) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/cytomegalovirus-cmv
(2) https://www.cdc.gov/cmv/overview.html
(3) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21166-cytomegalovirus
(4) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cmv/symptoms-causes/syc-20355358
(5) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/cytomegalovirus-infection/
(6) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/infections/Pages/Cytomegalovirus-CMV-Infections.aspx
Surse foto: Pixabay, Pexels