Iata ce rol are si ce presupune controlul cardiologic – ce simptome ar trebui sa ne trimita la cardiolog, precum si cat de importanta este preventia si depistarea la timp a anumitor probleme cu inima.
1. Bolile cardiovasculare – principala cauza de deces la nivel mondial
2. Importanta controlului cardiologic
3. Cand mergem la cardiolog?
4. Ce implica un control cardiovascular?
Bolile cardiovasculare sunt in prezent principala cauza de deces la nivel global, iar preventia este cheia. Ce sunt bolile cardiovasculare? Bolile cardiovasculare sunt acele tulburari care afecteaza inima si sistemul vascular sau vasele de sange. De obicei, sunt boli cronice – se dezvolta in timp si persista. Insa, nu toate sunt de acest timp. Altele sunt evenimente cardiace acute, ca atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.
Exista mai multe tipuri de boli cardiovasculare, si anume boli coronariene ce pot duce la atac de cord, insuficienta cardiaca sau angina, dar si accident vascular cerebral, boala arteriala periferica, boala aortica. Simptomele variaza in functie de tipul problemei, dar pot include dureri in piept, palpitatii, probleme de respiratie, presiune in piept. Retineti ca multe afectiuni cardiovasculare NU produc simptome in primele stadii ale bolii.
❗Citeste pe larg despre: Bolile cardiovasculare si riscul cardiovascular
Factorii de risc pentru bolile de inima pot fi factori nemodificabili si factori modificabili. Cu cat o persoana are mai multi factori de risc, cu atat este o probabilitate mai mare de a dezvolta boli de inima.
Factorii de risc nemodificabili includ:
Factorii de risc modificabili includ:
Acesti factori de risc stabilesc riscul cardiovascular al unei persoane. Exista 4 grupe de risc – risc scazut, risc moderat, risc ridicat si risc foarte ridicat.
→ Citeste si care sunt Semnele de infarct si masuri de prim-ajutor.
Multe probleme cardiovasculare sunt silentioase, fara sa produca simptome. Astfel, este necesar un control cardiologic periodic, chiar si in lipsa simptomelor, pentru a depista la timp eventuale probleme si pentru a preveni complicatiile. Multe probleme cardiovasculare raman nediagnosticate mult timp, agravandu-se treptat. Doar in cadrul unui consult cardiologie pot fi depistate, pentru a primi tratamentul adecvat.
Hipertensiunea este numita si „ucigasul tacut” pentru ca nu produce simptome de multe ori. Se estimeaza ca 1 din 3 romani sufera de hipertensiune arteriala. Aceasta problema afecteaza tot mai multi oameni, inclusiv tineri, din cauza stilului de viata nesanatos – alimentatie deficitara, sedentarism, stres, obezitate, fumat. Multe decese cauzate de bolile cardiovasculare ar putea fi prevenite prin tratament in stadii incipiente si modificari ale stilului de viata. De aceea, este atat de important controlul cardiologic.
Astfel, controalele cardiologice periodice ajuta la depistarea problemelor in stadii incipiente, cand sunt mai usor de tratat si tinut sub control. De asemenea, poate ajuta la prevenirea complicatiilor legate de bolile cardiovasculare, reducerea riscului de probleme cu inima, initierea tratamentelor in stadii incipiente si imbunatatirea generala a sanatatii si a starii de bine.
⇒ Citeste si despre Semne de AVC – masuri de prim ajutor si Factori de risc pentru AVC
In general, oamenii merg la cardiolog doar atunci cand apar anumite simptome severe. Insa, este important sa nu lasati simptomele sa se agraveze, pentru ca asta inseamna adesea si agravarea bolii. De asemenea, este indicat un control cardiologic periodic, de rutina, o data pe an, chiar si in absenta simptomelor.
Este important sa mergeti la medic si daca aveti in familie persoane cu anumite boli de inima – istoric familial de boli de inima. Cardiologii trateaza multe probleme legate de sanatatea inimii chiar inainte ca acestea sa devina grave. De exemplu, daca aveti un istoric familial puternic de boli de inima, puteti merge la cardiolog pentru a va asigura ca aveti grija de orice potentiali factori de risc pe termen lung, cum ar fi colesterolul crescut sau tensiunea arteriala marita.
In general, cu cat aveti mai multi factori de risc pentru bolile de inima, cu atat riscul de boli de inima este mai mare – adica daca aveti colesterol marit, daca sunteti fumator, sedentar, aveti obezitate, diabet etc.
Exemple de simptome care sugereaza ca aveti nevoie de un control cardiologic includ:
Cardiologul va evalua simptomele, va revizui istoricul medical si va poate recomanda teste de diagnosticare pentru a identifica in mod corespunzator cauza simptomelor si pentru a alege cel mai bun plan de tratament. Retineti ca prezenta simptomelor severe poate necesita interventie medicala de urgenta, putand pune viata in pericol.
Planul de tratament individualizat ar putea include sfaturi pentru modificarea stilului de viata, inclusiv sfaturi alimentare, dar si anumite medicamente si proceduri cardiace.
Ingrijirea preventiva este o abordare proactiva care are ca scop oprirea sau incetinirea dezvoltarii bolilor cardiovasculare. Cu cat o problema este depistata mai devreme, cu atat poate fi tratata mai eficient, se previn complicatiile si se imbunatateste sanatatea generala. Medicul va examina sanatatea inimii prin observare, palpare si auscultare. Inainte de examenul cardiologic in sine se vor adresa intrebari privind istoricul familial, simptome si stil de viata si se va face un examen fizic general. Aceste informatii pot scoate in evidenta potentiali factori de risc, predispozitii genetice sau alte simptome care ar putea afecta inima.
Astfel, in timpul consultatiei cardiace, medicul va evalua antecedentele medicale (anamneza) si va efectua un examen fizic amanuntit pentru a evalua riscul de a dezvolta boli de inima. Se vor adresa intrebari privind simptomele prezente, factorii de risc si stilul de viata.
Controlul ulterior include:
Se va efectua de obicei si o electrocardiograma (ECG) – se masoara activitatea inimii prin folosirea de electrozi si masurarea impulsurilor ce pleaca de la nivelul inimii. Pot fi indicate si alte proceduri, ca ecografia de cord (ecocardiografia), testul de efort si monitorizarea Holter ECG pentru 24-48 ore (pentru a identifica anumite tulburari de ritm), precum si angiografia CT. De asemenea, se vor recomanda de obicei si analize de sange – colesterol total, trigliceride, LDL, HDL, hemoglobina glicolizata etc.
Ingrijirea preventiva a inimii se concentreaza pe detectarea si tratarea potentialelor probleme cardiace inainte ca acestea sa devina afectiuni grave. Aceasta abordare preventiva poate ajuta pacientii sa evite complicatiile si medicamentele sau interventiile chirurgicale inutile si sa-si imbunatateasca si calitatea generala a vietii.
Pregatirea pentru consultatie este, de asemenea, un pas important. Pentru a maximiza beneficiile unui control cardiologic, este bine sa tineti cont de urmatoarele:
In functie de diagnostic, se vor recomanda:
In ingrijirea preventiva, schimbarile stilului de viata sunt strategia principala pentru prevenirea bolilor de inima. In timp ce unii factori de risc nu pot fi modificati si controlati, puteti imbunatati multe aspecte ale vietii si sanatatii generale prin obiceiuri sanatoase. Iata cateva schimbari in stilul de viata pe care le puteti face pentru a va proteja inima:
Citeste mai multe despre SANATATEA INIMII.
Referinte:
(1) https://meded.ucsd.edu/clinicalmed/heart.html
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK2213/
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK553078/
(4) https://www.msdmanuals.com/professional/cardiovascular-disorders/approach-to-the-cardiac-patient/cardiovascular-examination