🍍 Ananas – iata ce nutrienti contine acest fruct cu aroma unica, ce beneficii poate avea pentru sanatate, precum si cateva recomandari de consum.
1. Ananas – ce elemente nutritive contine?
2. Beneficiile consumului de ananas
3. Ananasul – posibile efecte adverse
4. Ananasul – recomandari de consum
Ananasul (Ananas comosus) – un fruct nutritiv si delicios cu multe beneficii pentru sanatate. Este un fruct suculet, cu aroma unica intensa. Face parte din familia Bromeliaceae, nume legat de un compus cu numeroase efecte benefice – bromelaina. Bromelaina este o enzima extrasa din fruct, cu beneficii multiple asupra sanatatii – mai ales pentru digestie si reducerea inflamatiei. Ananasul proaspat este singura sursa cunoscuta de bromelaina.
Ananasul are un continut mare de apa (85%). Contine fibre insolubile – mai exact pectina, celuloza si hemiceluloza. De asemenea, contine o cantitate crescuta de vitamina C si magneziu. In plus, ananasul contine folat, vitamina A si potasiu. Este si o sursa de bioflavonoide si taninuri, care ajuta la combaterea stresului oxidativ ce contribuie la imbatranirea prematura. Contine si o serie de compusi volatili in cantitati mici care ii confera aroma unica.
In general, beneficiile date de consumul de ananas sunt atribuite continutului de bromelaina si vitamina C. Iata care sunt principalele beneficii legate de consumul regulat de ananas:
Ananasul contine un grup de enzime digestive cunoscute sub numele de bromelaina. Acestea functioneaza ca proteaze, care descompun moleculele de proteine in aminoacizii si peptide mici. Odata ce moleculele de proteine sunt descompuse, acestea sunt mai usor absorbite in intestinul subtire. Acest lucru poate fi util in special pentru persoanele cu insuficienta pancreatica, o afectiune in care pancreasul nu poate produce suficiente enzime digestive. Ananasul este usor de digerat si poate reduce balonarea, gazele intestinale, flatulenta si arsurile gastrice. Poate favoriza digestia proteinelor si a grasimilor.
Ananasul contine o varietate de vitamine, minerale si enzime, cum ar fi bromelaina, ce pot sustine imunitatea si pot suprima inflamatiile din organism. Mai mult, studiile au aratat ca bromelaina poate reduce markerii inflamatori. Se crede ca aceste proprietati antiinflamatorii ajuta sistemul imunitar. Pot activa raspunsul imun prin actiunea asupra celulelor T si a macrofagelor.
Exista multe tipuri de artrita, ce implica inflamatii la nivelul articulatiilor. Deoarece ananasul contine bromelaina, care are proprietati antiinflamatorii, se crede ca poate ajuta la ameliorarea durerilor in artrita inflamatorie. Unele date arata ca bromelaina a fost utilizata pentru ameliorarea simptomelor artritei reumatoide, un tip de artrita ce implica inflamatia articulatiilor. Cu toate acestea, nu este clar daca bromelaina poate fi un tratament pe termen lung pentru simptomele artritei.
Consumul de ananas poate reduce timpul de recuperare dupa exercitii fizice. Acest lucru se datoreaza in mare masura proprietatilor antiinflamatorii ale bromelainei. Exercitiile fizice intense pot, de asemenea, deteriora tesutul muscular si pot provoca inflamatii in tesutul din jur. Se crede ca bromelaina accelereaza recuperarea dupa exercitii fizice intense prin reducerea inflamatiei din jurul tesutului muscular deteriorat.
Alimentele bogate in antioxidanti pot fi utile pentru sustinerea fertilitatii. Asta deoarece radicalii liberi pot afecta sistemul de reproducere. Alimentele cu efect antioxidant puternic precum ananasul pot fi benefice in sustinerea fertilitatii. Antioxidantii, cum ar fi vitamina C, beta-carotenul si celelalte vitamine si minerale prezente, inclusiv cuprul, influenteaza atat fertilitatea masculina, cat si pe cea feminina.
Ananasul poate avea efecte cardioprotectoare datorita continutului de antioxidanti si potasiu. In general, consumul de fructe este legat de beneficii generale asupra sanatatii. Aportul ridicat de potasiu este asociat si cu un risc mai redus de hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare si accident vascular cerebral. Ananasul contribuie, de asemenea, la imbunatatirea sanatatii inimii datorita efectelor bromelainei, care poate regla coagularea sangelui.
Daca sunteti alergic la o varietate de fructe, este posibil sa prezentati o reactie alergica si atunci cand consumati ananas, deoarece poate fi vorba despre o posibila reactie incrucisata.
Este posibil ca bromelaina din ananas sa nu fie sigura pentru persoanele care iau anumite medicamente. Discutati cu medicul inainte de a consuma ananas in cantitati mai mari daca urmati tratament cu diluanti sangvini (cum ar fi warfarina) sau unele sedative. De asemenea, beta blocantele, medicamentele cel mai frecvent prescrise pentru bolile de inima, pot determina cresterea nivelului de potasiu in sange. Alimentele bogate in potasiu trebuie consumate cu moderatie atunci cand se iau beta-blocante.
Cei cu boala de reflux gastro-esofagian pot prezenta o intensificare a simptomelor, cum ar fi arsurile la stomac, atunci cand consuma alimente acide, precum ananasul.
In primul rand, cand alegeti un ananas, acesta nu trebuie sa aiba pete moi sau zone unde coaja este patata. Alegeti un fruct cu miros persistent, mai ales la baza. Daca fructul este lasat la temperatura camerei 1-2 zile nu devine mai dulce neaparat, dar devine mai moale si suculent. Insa, este foarte perisabil, astfel ca trebuie consumat destul de repede, inainte de a se deteriora. Poate fi congelat, insa se pierde din aroma. Citeste aici mai multe despre fructele si legumele congelate – beneficii si recomandari.
Pentru a curata ananasul, indepartati partea superioara, cu frunzele, si putin din baza. Taiati coaja ce contine acei solzi si daca mai raman bucati din coaja, indepartati-le cu un cutit ascutit. Ulterior, fructul poate fi taiat rondele sau cubulete. Partea din mijloc este fibroasa si nu e bine sa fie consumata. Daca alegeti ananas din conserva, verificati eticheta si evitati produsele cu un adaos mare de zahar.
Fructul poate fi consumat ca atare, dar si in salate de fructe, shake-uri sau smoothie – inclusiv vestitul Piña Colada. Poate fi pregatit si suc de ananas – dar prin stoarcere se pierd fibrele. De asemenea, puteti pregati inghetata de casa cu ananas, sorbet de ananas, prajituri si tarte cu ananas. Poate fi adaugat si in iaurt, in cereale sau peste pizza – pizza cu ananas. Ananasul este folosit si in diferite preparate asiatice – pui dulce acrisor cu ananas, de exemplu. Se poate adauga si in diferite preparate cu carne de pui sau porc, fructe de mare sau in diferite sosuri.
Referinte:
(1) https://www.researchgate.net/publication/306017037_Benefits_and_uses_of_pineapple
(2) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33233252/
(3) https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-pineapple
(4) https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-pineapple
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/276903