Ayurveda este un concept medical ce isi are origine in India. „Ayur” inseamna viata si „veda” inseamna stiinta. Astfel, termenul „ayurveda” inseamna „stiinta vietii”.
1. Ce este ayurveda?
2. Indicatii
3. Principiul medicinei ayurvedice
4. Beneficiile medicinei ayurvedice
5. Este medicina ayurvedica sigura?
6. Eficienta
7. Recomandari
Ayurveda au fost practicata de peste 5000 de ani si sustine aplicarea unor metode naturiste, tehnici de yoga, tratamente pe baza de plante, schimbari alimentare si altele, pentru mentinerea si restabilirea sanatatii.
Tehnicile ayurvedice includ:
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) defineste medicina Ayurvedica drept o terapie naturista veche, folosita in mod traditional in India.
Ayurveda considera ca mancarea este medicamentul naturii. Aceasta parte a practicii analizeaza modul in care organismul digera si foloseste ceea ce primeste din alimentatie. Pentru fiecare dosha, exista alimente specifice si cantitati de alimente care sunt adecvate.
Ayurveda urmareste sa armonizeze mintea, corpul si sufletul. Sunt mai multe tipuri de exercitii fiice si tipuri de yoga recomandate, de la cele cu intinderi profunde, pana la cele axate pe fluxurile de energie. Presupune si managementul stresului, realizarea de rutine zilnice sanatoase, armonizarea mintii si a sufletului.
Abordarea ayurvedica atenueaza simptomele si ajuta la reducerea unor boli:
Medicina ayurvedica presupune adoptarea unui stil alimentar sanatos si echilibrat, schimbari ale stilului de viata, reducerea stresului si diverse remedii pe baza de plante pentru a vindeca diferite boli, ajutand la restabilirea echilibrului in corp. Ideea generala este ca boala si durerea rezulta dintr-un „dezechilibru la nivelul energiilor din corp”.
Conceptul „Dosha” sta la baza acestei terapii si cuprinde trei elemente: Vata, Pitta si Kapha. Fiecare dosha are atat caracteristici fizice, cat si emotionale, astfel incat practicantii ayurveda folosesc cele trei Dosha pentru a descrie trasaturile comune ale corpului si personalitatii unei persoane.
Vata Dosha este in primul rand responsabila de mobilitate, miscare, circulatie, respiratie si alte functii esentiale ale corpului. Regleaza sistemul nervos, respiratia si excretia, miscarea si impulsurile fizice si neurologice. Tipurile de Vata sunt cunoscute a fi energice atunci cand sunt in echilibru. Persoanele cu energie predominanta Vata sunt mai predispuse la afectiuni osoase, afectiuni digestive si au pielea uscata si sensibila.
Pitta Dosha este forta energetica care regleaza activitate metabolica, inclusiv digestia, absorbtia nutrientilor, temperatura corpului si arderile de energie. Este responsabila de asimilare, digestie si transformare. Regleaza fluxul sangvin, sanatatea pielii si procesarea a tot ceea ce preluam prin simturile noastre. Persoanele cu energie predominanta Pitta tind sa fie energice si competitive cand sunt in echilibru.
Kapha Dosha controleaza cresterea in organism si este considerata energia hranitoare. Ofera hidratare celulelor si organelor si ajuta la mentinerea unui sistem imunitar puternic. Este responsabila de structura si transportul nutrientilor.
Este esentiala echilibrarea celor trei DOsha – fara a lasa ca un tip sa devina prea dominant si altul pentru redus.
Fiecare Dosha cuprinde doua dintre cele cinci elemente de baza, fiecare avand calitati specifice:
In functie predominanta elementelor Dosha, fiecare individ are propriul Prakriti, sau categorie constitutionala, care defineste omun la nivel fizic, mental, emotional si spiritual. Dezechilibrele energetice duc la aparitia bolilor, starea de boala avand denumirea de Vikriti.
Ayurveda presupune o abordare holistica, ce tine cont de trup, minte si suflet. Se considera ca medicina ayurvedica vizeaza analiza gandurilor, a credintelor, starilor si stilului de viata care au dus la aparitia si simptomelor unei anumite boli.
Cele doua principii fundamentale care guverneaza Ayurveda sunt: mintea si corpul sunt legate intre ele, si mintea este principalul element implicat in vindecarea corpului. Riscul de imbolnavire depinde, conform acestei teorii, de propria constientizare, de echilibrul intern si extern.
Meditatia este doar unul dintre cele mai puternice instrumente ayurvedice, ce poate menstine sanatatea fizica si psihica. Alte elemente sunt respiratia si alimentatia. Pentru a crea un corp sanatos, trebuie sa consumam alimente nutritive, variate si naturale. O modalitate simpla de a va asigura ca aveti o dieta echilibrata este sa includeti cele 6 gusturi ayurvedice (dulce, sarat, acru, picant, amar si astringent) la fiecare masa. De asemenea, alimentele trebuie sa fie de toate culorile, pentru a beneficia de toti compusii nutritivi esentiali.
Un alt element esential este somnul. In timpul somnului, corpul nostru se repara si tesuturile se regenereaza. Somnul insuficient sau necorespunzator afecteaza celulele, produc imbatranirea prematura si alte efecte adverse. Oamenii au nevoie, in general, de 7-8 ore de somn odihnitor in fiecare noapte, conform teoriei din spatele ayurveda.
Ayurveda poate fi o solutie naturala pentru reducerea simptomelor de anxietate si depresie, reglarea cortizolului si reechilibrarea hormonilor si a energiei organismului. Practicile pot include meditatie, yoga, exercitii de respiratie, tratamente pe baza de plante etc. Meditatia transcendentala, o componenta a unei ramuri a Ayurvedei numita Maharishi, ajuta la scaderea simptomelor de anxietate, iar Pranayama, o serie de exercitii de respiratie ajuta la reducerea stresului si confera energie. La fel de eficienta este yoga in acest sens.
Ayurveda poate reduce inflamatia si poate ajuta la reducerea acumularii deputerilor plachetare la nivelul arterelor, prevenind astfel riscul cardiovascular.
Medicina ayurvedica promoveaza o dieta bazata in cea mai mare parte pe plante, punand accentul pe varietate si pe elemente naturale. Alimentatia in stil ayurvedic include ierburi, condimente, ceaiuri, legume, fructe, grasimi sanatoase, alimentatie sanatoasa bogata in antioxidanti si proteine.
Ayurveda poate fi benefica pentru scaderea in greutate sau mentinerea la o greutate optima. De asemenea, poate favoriza mentinerea in doze optime a hormonilor din organism, mai ales la femei.
Ayurveda are in special scop preventiv. Aceasta abordare incearca sa mentina si sa protejeze sanatatea si longevitatea inntregului organism. Subliniaza importanta formarii unor obiceiuri zilnice si periodice care sa sustina aceste beneficii. Aceste rutine se concentreaza pe dieta si exercitii fizice, pe terapii pe baza de plante, masaj, meditatie, comportament social si relatii pozitive. In ceea ce priveste beneficiile curative, abordarile pot fi interne (detoxifiere, imbunatatirea calitatii vietii, ingrijiri paliative), externe (tratamente pe baza de uleiuri, terapie cu aburi si utilizarea unguentelor pe baza de plante), terapii mentale si spirituale etc.
Obiectivul Ayurvedei este acela de a echilibra energiile, nu ameliorarea simptomelor si se concentreaza pe cauza bolii.
Medicina ayurvedica utilizeaza o varietate de produse si practici. Unele dintre aceste produse – care pot contine ierburi, minerale sau metale – pot fi nocive, in special daca sunt folosite in mod necorespunzator sau fara indrumarea unui specialist. De exemplu, unele plante pot provoca efecte secundare sau pot interactiona cu medicamentele conventionale prescrise de medic. Alte abordari utilizate in medicina ayurvedica, cum ar fi masajul, dietele speciale si tehnicile de detoxifiere pot avea si efecte secundare.
Yoga, tehnicile de relaxare si masajul sunt in general sigure, dar remediile care presupun ingerarea unor elemente pot avea efecte negative. Majoritatea remediilor ayurvedice sunt pe baza de ierburi.
Majoritatea medicamentelor ayurvedice sunt fabricate din ierburi diferite. Nu a existat nicio cercetare pentru a testa multe dintre ele. Unele medicamente din plante ar putea interactiona cu alte tratamente, cum sunt cele din terapia cancerului.
Eficacitatea acestor terapii nu a fost studiata pe scara larga in cercetarile clinice. Nu trebuie sa inlocuiasca tratamentele traditionale prescrise de medic. Unele terapii pot fi benefice, in timp ce altele nu au eficienta sau produc chiar efecte adverse. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in prezent exista studii care au testat Ayurveda ca un intreg sistem si prea putine cercetari privind mai multe tratamente ayurvedice pentru o boala specifica.
Exista o recunoastere medicala a beneficiilor pentru sanatate ale practicilor ayurvedice, cum ar fi yoga, masajul si meditatia. Plantele medicinale utilizate in medicina ayurvedica, cum ar fi turmenic, ghimbir, sunt acum recunoscute ca fiind benefice pentru sanatatea inimii si ca elemente antioxidante.
Iata cateva practici ayurvedice:
Referinte:
(1) Lifestyle disorders: Ayurveda with lots of potential for prevention, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665099/
(2) What is the Philosophy of Ayurvedic Medicine?, link: https://www.takingcharge.csh.umn.edu/what-philosophy-ayurvedic-medicine
(3) Indian Traditional Ayurvedic System of Medicine and Nutritional Supplementation, link: https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/376327/
(4) Ayurveda, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/ayurveda
(5) Ayurvedic Medicine: In depth, link: https://nccih.nih.gov/health/ayurveda/introduction.htm
1 Comment
ar trebui sa ne bucuram cu totii de beneficiile acestor plante