Cat timp petrecem pe zi in fata ecranelor, pe retelele sociale sau navigand pe internet? Iata ce beneficii poate avea un digital detox, cum ne poate ajuta si cativa pasi utili in acest sens.
Cuprins:
1. De ce avem nevoie de Digital detox?
2. Ce beneficii are un detox digital?
3. Pasi pentru digital detox
De ce avem nevoie de Digital detox?
Nimic in exces nu va fi vreodata sanatos si acest lucru este valabil si pentru retelele sociale si tehnologie. Digital detox se refera la o pauza de la lumea digitala sau o detoxifiere digitala. Tehnologia intr-adevar ne face viata convenabila si ne ajuta in multe privinte, dar este si cauza principala a supraincarcarii senzoriale si are ca rezultat probleme precum dificultati de concentrare, nivel mai mare de anxietate etc. Desi tehnologia are numeroase beneficii, trebuie sa o folosim cu masura pe cat posibil si in avantajul nostru.
Suntem in mod constant legati de o anumita forma de tehnologie, fie ca este telefonul, laptopul sau televizorul. Mesajele constante, notificarile permanente si retelele sociale determina creierul sa secrete dopamina, hormonul fericirii care este produs atunci cand ne angajam intr-o activitate care ne aduce placere. Nu intamplator poate da la fel de multa dependenta ca fumatul sau alcoolul.
Citeste pe larg despre: Social media si sanatatea mintala – efecte si solutii
Efectele timpului prelungit petrecut in fata ecranelor
Utilizarea prelungita a tehnologiei poate fi legata de risc mai mare de insomnie, dureri de cap, sindrom de tunel carpian si dureri de gat si umar – si acestea sunt doar afectiunile fizice declansate de timpul excesiv petrecut folosind instrumentele digitale.
Ecranele si afectarea somnului
Utilizarea dispozitivelor electronice cu putin timp inainte de somn determina un efect fiziologic in care starea de somn profund nu este atinsa. Timpul petrecut pe retelele sociale sau navigarea pe internet stimuleaza activitatea creierului si, in loc sa il pregateasca pentru odihna, creeaza o falsa stare de vigilenta. Luminozitatea ecranelor la care suntem expusi noaptea este similara cu cea a luminii solare, iar creierul primeste informatia ca este zi. In acel moment, melatonina (hormonul somnului) inceteaza sa mai intervina. Nu numai ca somnul nu va mai fi profund si odihnitor, dar afecteaza si ceasurile biologice ale corpului, iar functiile de reparare, regenerare si reglare a sistemului imunitar nu sunt indeplinite asa cum ar trebui. Acest lucru poate duce la probleme grave de sanatate pe termen lung.
Alte efecte
Alte efecte sunt oboseala ochilor, sedentarismul (care poate duce la obezitate sau exces de greutate), dureri de spate, de gat sau de umeri, sindrom de tunem carpian, crampe musculare, postura deficitara etc.
Utilizarea excesiva a tehnologiei ne suprastimuleaza mintea, provocand o explozie de dopamina si, ca urmare, ne aflam intr-o stare constanta de distragere a atentiei. Dependenta de telefon si social media este legata si de risc mai mare de probleme cognitive, mai ales afectarea memoriei, dar si probleme mentale si emotionale. In plus, ne poate supraincarca simturile. Poate creste riscul de depresie, anxietate, apare dependenta constanta de dispozitive, FOMO, afectarea stimei de sine, nevoia de validare etc.
Este afectata si productivitatea la locul de munca si apar probleme cu managementul timpului. In plus, are de suferit si calitatea relatiilor sociale, creste riscul de izolare sociala sau pierderea interesului pentru activitatile zilnice.
Iata cateva semne ca ai nevoie de o detoxifiere digitala:
- simti in mod constant nevoia de a-ti verifica telefonul;
- simti un nivel crescut de stres cand nu ai acces la telefon sau la internet – vezi si: Nomofobia – frica de a ramane fara telefonul mobil
- resimti anxietate sau stare de depresie dupa ce ai verificat retelele sociale;
- iti este dificil sa te conectezi cu ceilalti in lumea reala;
- ai dificultati in a te concentra asupra sarcinilor de lucru sau a conversatiilor cu ceilalti;
- petreci cateva ore pe zi pe telefon (iti poti verifica timpul pe care il petreci pe ecrane cu ajutorul unor aplicatii ce contorizeaza timpul de folosire sau in rapoartele telefonului);
- te gandesti la retelele sociale mai mult decat la experientele din viata reala;
- esti preocupat de numarul de like-uri, de comentarii sau de redistribuiri ale postarilor pe retelele de socializare;
- ti-e teama ca vei pierde ceva daca nu-ti verifici in continuare dispozitivul;
- primul lucru pe care il faci dimineata este sa iti verifici telefonul;
- ultimul lucru pe care il faci seara inainte de somn este sa stai pe telefon sau sa folosesti alte ecrane etc.
Citeste si: Starea de bine si calitatea vietii
Ce beneficii are un detox digital?
O detoxifiere digitala este o perioada de timp in care reduceti in mod intentionat timpul petrecut pe dispozitive. Puteti chiar sa alegeti sa va deconectati complet. Utilizarea excesiva a tehnologiei si a dispozitivelor reprezinta o dependenta comportamentala reala, care poate duce la probleme fizice, psihologice si sociale. Detoxifierea digitala nu trebuie facuta o data si gata. Trebuie inclusa ca parte a unui stil de viata sanatos – sa avem momente in fiecare zi in care sa facem pauze de la tehnologie.
Unele dintre beneficiile pentru sanatate ale deconectarii de la dispozitivele electronice sau ale detoxifierii digitale includ:
- imbunatatirea calitatii somnului si reglarea ritmului circadian – pentru multi dintre noi, primul lucru pe care il facem dimineata si seara inainte de culcare este sa verificam telefonul, un obicei extrem de daunator, care afecteaza considerabil somnul;
- reducerea oboselii oculare;
- reducerea nivelului de stres – nevoia constanta de a verifica notificarile, e-mailurile, mesajele etc. poate fi obositoare si coplesitoare;
- imbunatatirea productivitatii;
- durata mai lunga de atentie si eliminarea surselor de distragere – timpul petrecut pe retelele sociale sau navigand pe internet de multe ori este facut in mod automat si ne poate distrage atentia de la sarcinile importante, ducand la procrastinare;
- reducere FOMO – FOMO inseamna „fear of missing out” si se traduce prin teama de a rata ceva important ce s-a postat pe retelele sociale;
- imbunatatirea imaginii de sine – timpul excesiv petrecut pe retelele sociale ne distorsioneaza perceptia cu privire la ceea ce este adevarat in viata celor din jurul nostru. Avem tendinta de a percepe acele „vieti perfecte” pe care le vedem online si uitam ca o fotografie nu capteaza intreaga imagine. Prin detox digital evitam sa ne mai comparam cu altii si in plus se reduce nevoia de validare.
- echilibru intre viata profesionala si viata personala;
- imbunatatirea relatiilor sociale – avem nevoie de mai multe interactiuni fata in fata, de timp de calitate petrecut cu cei dragi;
- mai mult timp pentru activitatile cu adevarat importante – ca sport, plimbari in aer liber, hobby-uri, activitati ce tin de grija de sine, socializare cu alte persoane fata in fata etc.
Iti recomandam si: Hygge (stilul de viata danez) – 10 activitati pentru starea de bine
Pasi pentru digital detox
O detoxifiere digitala poate lua mai multe forme. In aceasta lume moderna, este aproape imposibil sa eviti ecranele complet pentru o perioada lunga de timp. O detoxifiere digitala nu inseamna ca trebuie sa scapi complet de dispozitive. In schimb, cel mai eficient mod de detoxifiere este sa petreci mai putin timp conectat la ecrane, dar sa personalizezi acest timp astfel incat sa se potriveasca stilului tau de viata. Iata cateva recomandari:
- Fara ecrane inainte de somn. Cu 2 ore inainte de a merge la culcare, evitati expunerea la ecrane precum televizor, tableta, telefon mobil si computer. In mod ideal, detoxifierea digitala ar trebui sa inceapa la ora 20:00. Dupa aceasta ora, puneti telefonul mobil pe silentios sau opriti notificarile. Stabiliti-va o rutina relaxanta de seara, care sa nu includa ecrane – poate sa includa citit, scris in jurnal, o baie relaxanta etc.
- Fara ecrane imediat dupa trezire. Stabiliti-va o rutina placuta de dimineata si evitati sa folositi telefonul imediat ce va treziti. Setati-va limita de a folosi telefonul si de a citi notificari si mesaje dupa ce va faceti rutina de dimineata, dupa ce luati micul dejun etc.
- Fara ecrane la masa. Telefonul mobil nu trebuie sa fie pe masa in timp ce mancati, nici macar cand mancati singur. Bucurati-va de mancare, mancati constient si evitati folosirea ecranelor la masa.
- Socializare fata in fata fara ecrane. Cand sunteti cu prietenii sau familia evitati sa tineti telefoanele aproape. Fiti prezent complet la discutii sau faceti diferite activitati placute, ca jocuri de societate, pictura, gatiti impreuna etc.
- O zi pe saptamana fara ecrane. Este util sa va stabiliti o zi pe saptamana fara ecrane. Indicat este sa fie sambata sau duminica, astfel incat sa nu fie nevoie sa folositi tehnologia pentru serviciu. Umpleti acea zi cu activitati relaxante, precum lectura, activitati in aer liber sau petreceti timpul cu familia sau prietenii.
- Spatiu in casa fara ecrane. Stabiliti un spatiu din casa in care sa nu folositi deloc ecranele – se recomanda ca dormitorul sa fie aceasta zona.
- Dezactivati notificarile aplicatiilor de pe telefon.
- Stabiliti-va limite – Stabiliti un anumit timp maxim pe care il puteti petrece pe zi in fata ecranelor – de exemplu maximum o ora pe retelele sociale, cel mult un episod din serialul preferat seara etc.
- Gasiti alternative placute. Gasiti diferite activitati, alternative la ecrane si retelele sociale – hobby-uri, voluntariat, activitate fizica, drumetii, yoga, dezvoltarea de noi abilitati etc.
De asemenea:
- puteti opta pentru un calendar de hartie sau un planificator clasic in locul aplicatiilor;
- folositi un ceas cu alarma clasic pentru a va trezi dimineata;
- cititi carti clasice in loc de folosirea unui ebook reader;
- trimiteti cu anumite ocazii felicitari si scrisori si scrieti in general de mana ori de cate ori este posibil etc.
Iti recomandam sa citesti si: Slow Living sau viata intr-un ritm mai lent – ce inseamna acest concept?