Iata cateva recomandari simple pentru stimularea nervului vag, ce rol au, beneficii, precum si care sunt functiile nervului vag.
1. Ce este nervul vag?
2. Functiile nervului vag
3. Ce inseamna stimularea nervului vag?
4. Masuri simple de stimulare a nervului vag
Exista 12 perechi de nervi cranieni in organism si ajuta la conectarea creierului cu alte zone ale corpului, cum ar fi capul, gatul si trunchiul. Unii trimit informatii senzoriale, inclusiv detalii despre mirosuri, vaz, gusturi si sunete, catre creier – nervi cu functii senzoriale. Alti nervi cranieni controleaza miscarea diverselor grupe de muschi si functia anumitor glande – nervi cu functii motorii. In timp ce unii nervi cranieni au functii senzoriale sau motorii, altii au ambele. Un astfel de exemplu este nervul vag. Nervii cranieni sunt clasificati folosind cifre romane in functie de locatia lor. Nervul vag mai este numit si nervul cranian X.
Nervul vag, cel mai lung nerv din corp, isi are originea in trunchiul cerebral si se extinde in jos in abdomen. Monitorizeaza si primeste informatii privind functionarea inimii, a plamanilor si a altor organe interne. Ramurile nervului vag permit organelor sa se adapteze instantaneu la cerintele mediului intern si extern al unei persoane.
Nervul vag este o cale majora a sistemului nervos parasimpatic, care, impreuna cu sistemul nervos simpatic constituie sistemul nervos autonom. In mod normal, nervii simpatici si parasimpatici actioneaza sinergic si creeaza starea de echilibru cunoscuta sub numele de homeostazie. Afectarea echilibrului activitatii simpatice si parasimpatice este caracteristica unor tulburari fizice cu o componenta psihologica – precum sindromul intestinului iritabil, de exemplu – iar unele terapii vizeaza stimularea nervului vag ca o modalitate de a restabili echilibrul fiziologic si psihologic.
Nervul vag este responsabil pentru diferite functii ale organelor interne, inclusiv:
Joaca un rol in sistemul nervos autonom, care controleaza actiunile pe care oamenii le fac in mod inconstient, cum ar fi respiratia si digestia. De asemenea, poate forma o legatura intre intestin si creier, jucand un rol in ceea ce oamenii de stiinta numesc axa intestin-creier.
Functiile senzoriale ale nervului vag sunt impartite in doua componente: componentele somatice si componentele viscerale. Functiile senzoriale ale nervului vag includ:
Functiile motorii ale nervului vag includ:
De asemenea, nervul vag trimite informatii de la intestin la creier, informatii care sunt legate de gestionarea stresului, anxietatii si fricii. Acest nerv este responsabil pentru relaxarea tensiunii si stabilirea starii pozitive de homeostazie. Regleaza raspunsul la stres, reducand starea fiziologica de alerta si ducand la o stare de calm experimentata ca un sentiment de siguranta, de care organismul are nevoie.
Prin rolul sau urias in stres si ameliorarea sa, nervul vag influenteaza si inflamatia. Raspunsul la stres este insotit de activarea sistemului imunitar. Organismul incepe sa produca o serie de compusi proinflamatori, cum ar fi citokinele. Daca stresul este prelungit, citokinele pot provoca daune semnificative sistemelor de organe. In plus, stresul cronic si acut poate afecta mucoasa intestinului si poate activa sistemul imunitar, favorizand inflamatia.
Anumite dezechilibre la nivelul nervului vag pot fi legate de diferite probleme de sanatate. Stimularea nervului vag se axeaza pe tonusul vagal si poate fi facuta atat prin tehnici speciale, dar si prin metode simple. Tonusul vagal crescut inseamna ca organismul se poate detensiona mai usor in anumite situatii. Inseamna si ca pot fi gestionate mai usor anumite probleme medicale. De partea cealalta, tonusul vagal scazut este de obicei asociat cu inflamatii cronice si diferite probleme de sanatate. De asemenea, nervul vag este legat si de probleme precum unele intolerante alimentare, probleme digestive, anxietate, oboseala cronica, probleme cognitive, migrene, fibromialgie, tinitus, probleme cardiace, probleme renale, durere cronica, probleme hormonale etc.
Se crede ca stimularea nervului vag poate fi utila in cazul problemelor mentionate mai sus si multe altele. Sunt disponibile mai multe tehnici de stimulare a nervului vag. Unele presupun implantarea unui stimulator al nervului vag. Se vor folosi anumiti curenti electrici pentru a stimula nervul vag. Tehnica este folosita de obicei pentru epilepsie, depresie severa etc. Dispozitivul este plasat in organism prin interventie chirurgicala sub anestezie generala.
De asemenea, exista metode naturale si simple de a stimula nervul vag, desi efectele sunt mai usoare si se vad mai greu.
Imbunatatirea tonusului vagal poate fi o modalitate de a va imbunatati sanatatea generala, mai ales daca va confruntati cu probleme gastrointestinale, boli de inima sau anxietate. Iata cateva metode de stimulare naturala nervului vag:
Nervul vag ne ajuta sa ne controlam respiratia, iar cercetarile arata ca putem imbunatati tonusul vagal prin practicarea anumitor tipuri de exercitii de respiratie. Cea mai usoara forma implica o durata mai lunga de expir si una mai scurta de inspir. Cand expiram, ritmul cardiac scade si stimulam nervul vag. Apelati la aceasta practica pentru a va calma mintea si pentru a va concentra pe respiratia profunda.
In timp ce meditati, incercati sa extindeti expiratiile, facandu-le mai lungi decat inspiratiile. Acest lucru va ajuta sa incetiniti ritmul cardiac. Despre meditatie poti citi mai multe aici. Yoga poate fi, de asemenea, de ajutor – doar asigurati-va ca acordati atentie respiratiei. Se spune ca buna functionare a nervului vag favorizeaza reglarea emotiilor, competenta sociala si comportamentul pro-social. De asemenea, scade agresivitatea, depresia si anxietatea. Despre beneficiile practicarii yoga poti citi mai multe aici.
Exista unele interventii alimentare care pot ajuta la imbunatatirea tonusului vagal. In general, orice factor care creste inflamatia si afecteaza sanatatea intestinului va afecta si sistemul nervos parasimpatic prin axa intestin-creier (nervul vag). O dieta antiinflamatoare si bogata in nutrienti poate fi de ajutor. Probioticele pot fi, de asemenea, o modalitate de a sustine nervul vag, deoarece pot ajuta la vindecarea intestinului si la intarirea axei intestin-creier.
Masajul nervului vag utilizeaza in esenta o presiune usoara pana la moderata in zonele corpului din apropierea nervului vag, cum ar fi in zona gatului/umarului, langa baza craniului sau pe partea laterala a gatului, langa artera carotida pentru a creste tonusul vagal si a incetini ritmul cardiac. Tehnica de Eliberare Emotionala (Emotional Freedom Technique – EFT) implica un set de miscari bazate pe presopunctura. Prin stimularea nervului vag atingand anumite puncte meridiane, se poate reduce stresul si anxietatea.
Cercetarile arata ca masajul general si reflexoterapia pot creste tonusul vagal si chiar pot scadea tensiunea arteriala. Fie ca este vorba despre masaj pentru intregul corp, numai pentru spate si umeri sau masaj pentru picioare, toate ajuta la stimularea nervului vag si la cresterea tonusului vagal.
Muzica ne poate ajuta sa ne relaxam, ne poate motiva si poate imbunatati starea generala de bine – terapie prin muzica. Atunci cand vine vorba despre nervul vag, cercetarile sunt mixte privind modul in care muzica il afecteaza. Nervul vag este conectat la corzile vocale, muschii din spatele gatului si trece prin urechea interna. Incercati sa fredonati, sa cantati sau doar sa ascultati muzica linistitoare. Aceste sunete si vibratii pot stimula nervul vag. De asemenea, cercetarile arata ca intonarea anumitor mantre simple sau a sunetului „OMM…” poate avea un efect linistitor asupra intregii fiinte.
Exista multe studii mai mici care arata ca exercitiile fizice pot imbunatati tonusul vagal. S-a demonstrat ca exercitiile de mare intensitate imbunatatesc tonusul vagal mai eficient decat exercitiile de intensitate moderata. Antrenamentul pe intervale si antrenamentul de anduranta pot creste activitatea nervului vag si pot regla ritmul cardiac.
Cercetarile arata ca expunerea la apa rece poate ajuta la reducerea stresului prin incetinirea ritmului cardiac si directionarea fluxului de sange catre creier. Puteti sa va stropiti cu apa rece sau sa faceti un dus rece. De asemenea, unele cercetari sugereaza ca doze scurte de expunere la temperaturi scazute pot creste activitatea nervului vag si reduc raspunsul de lupta sau fugi.
Poate exista un anumit adevar in zicala „rasul este cel mai bun medicament”. Unele studii sugereaza beneficiile pentru sanatate ale rasului. Se crede ca rasul ar putea sa stimuleze nervul vag. Rasul tinde sa reduca activitatea sistemului nervos simpatic in timp ce genereaza activitatea de extindere si relaxare a sistemului nervos parasimpatic. O posibila explicatie pentru cresterea activitatii este ca miscarile diafragmei induse de ras ajuta la imbunatatirea tonusului vagal. Rasul nu numai ca ajuta la eliberarea stresului emotional, dar ajuta si la descarcarea de energie agresiva si negativa captata sub forma de tensiune in interiorul corpului.
Nervul vag activeaza muschii din spatele gatului care va permit sa faceti gargara. Teoretic vorbind, gargara contracta acesti muschi, care pot activa nervul vag si pot stimula tractul gastrointestinal.
Referinte:
(1) https://www.webmd.com/depression/vagus-nerve-stimulation
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4017164/
(3) https://health.clevelandclinic.org/vagus-nerve-stimulation/