Uneori, problemele cu vederea la distanta pot fi de fapt o falsa miopie. Iata ce este pseudomiopia, cum se manifesta, care sunt cauzele si ce solutii exista.
1. Ce este pseudomiopia?
2. Care sunt simptomele?
3. Care sunt cauzele?
4. Ce implica tratamentul?
Pseudomiopia sau miopia falsa mai este denumita si spasm de acomodare. Este cauzata de suprasolicitare pentru vederea de aproape – citit, lucru la calculator, timp petrecut pe telefon etc. Este numita uneori si sindromul privitului la laptop. Aceasta activitate face ca muschiul ciliar implicat in focalizare sa devina suprasolicitat si sa apara spasme. Nu se poate relaxa privind la distante mari, astfel ca vederea devine neclara.
Miopia este un viciu de refractie si implica probleme cu vederea la distanta. Globul ocular devine mai alungit. Imaginea se formeaza in fata retinei. Este necesara folosirea unor lentile divergente (lentile cu minus) pentru ca imaginea sa devina clara. Pseudomiopia se refera la o schimbare intermitenta si temporara a erorii de refractie a ochiului catre miopie. Focalizarea luminii in fata retinei este din cauza unui spasm tranzitoriu al muschiului ciliar care determina o crestere a puterii de refractie a ochiului. Cauza poate fi organica, prin stimularea sistemului nervos parasimpatic, sau functionala, prin oboseala oculara.
Este frecventa la tineri si apare dupa o schimbare a cerintelor vizuale, cum ar fi studentii care invata pentru un examen sau o schimbare a ocupatiei.
Citeste si: Vazul – tot ce trebuie sa stii despre ochi si vedere
Simptomul major este vederea incetosata intermitenta – probleme cu vederea la distanta. Problema apare dupa perioade prelungite de suprasolicitare a ochilor prin folosirea vederii de aproape – oboseala oculara sau astenopie acomodativa. Simptomele asociate frecvent cu pseudomiopia includ vedere incetosata, probleme de vedere, dureri de cap, oboseala oculara si dificultati de concentrare.
Pseudomiopia inseamna o functie vizuala anormala temporara si intermitenta. Din cauza ajustarii excesive, cristalinul devine convex si imaginea se formeaza in fata retinei. Miopia este o modificare a starii generale de refractie a ochiului, determinand formarea imaginii in fata retinei. Simptomele celor doua probleme par similare, dar sunt usor diferite de fapt. Miopia se manifesta prin vedere neclara, in timp ce pseudomiopia nu se manifesta doar ca vedere neclara, ci este insotita de simptome de fotofobie si oboseala oculara.
Cea mai mare diferenta dintre pseudomiopie si miopie este ca pseudomiopia poate fi ameliorata sau eliminata prin reducerea anumitor factori, dar dioptriile in caz de miopie nu vor scadea. In caz de pseudomiopie, dupa ce acea perioada de suprasolicitare a ochilor trece, pacientul isi da seama ca vede mai bine fara ochelari. Astfel, odihna ochilor reduce problema de vedere, acel spasm acomodativ si implicit falsa miopie.
Daca examinarea ochilor nu este efectuata in mod corect, poate duce la diagnosticarea gresita a miopiei si prescrierea de ochelari care nu sunt necesari. Supracorectia poate produce astenopie, adica oboseala ochilor, dureri oculare, dureri de cap, migrene.
Marea majoritate a oamenilor experimenteaza la un moment dat un spasm acomodativ. Cand ochii se concentreaza asupra unui obiect apropiat, termenul medical pentru focalizare se numeste acomodare. Un spasm acomodativ este o afectiune in care ochii se concentreaza in mod constant sau automat. Poate aparea dupa o activitate, cum ar fi cititul, in care o persoana isi foloseste vederea de aproape.
Cand o persoana citeste, ochiul se concentreaza asupra unui obiect situat aproape, cum ar fi o carte. Dupa ce persoana nu mai citeste si isi ridica privirea, ochiul ar trebui sa inceteze sa se concentreze. In caz de spasm acomodativ, insa, ochiul nu inceteaza sa se concentreze. Drept urmare, vederea ramane concentrata pe obiectul apropiat, provocand vedere incetosata la distanta. Spasmul acomodativ pare sa apara si in cazul celor cu meserii ce implica folosirea microscopului. Cand spasmul acomodativ devine o problema constanta si creeaza simptome zilnic, medicii se pot referi la el ca disfunctie acomodativa.
Spasmul de acomodare poate fi declansat de factori precum:
Profilaxia si tratamentul precoce al spasmului de acomodare pot preveni dezvoltarea miopiei. De asemenea, este important un diagnostic corect, pentru a evita erorire de prescriere a ochelarilor si chiar operatiile. In multe cazuri, nu este nevoie de tratament, deoarece spasmul acomodativ se poate reduce de la sine. Daca spasmele acomodative dureaza mult, atunci poate fi luat in considerare tratamentul.
Deoarece spasmul acomodativ general este de obicei temporar, nu este nevoie de tratament. Cand oamenii se confrunta cu simptome mai des, se prescriu exercitii de obicei – terapia vizuala.
Se recomanda si exercitii pentru ochi ce pot fi facute acasa, precum miscari stanga-dreapta, circular si sus-jos la anumite intervale, pentru a reduce presiunea oculara. Alte exercitii pot include privitul fix catre punctul maxim din dreapta, stanga, sus, jos, stanga sus, dreapta jos, dreapta sus, stanga jos, precum si strangerea ochilor timp de cateva secunde si relaxarea lor. De asemenea, medicul va poate recomanda masajul pleoapelor, pentru a relaxa muschii ochilor – acest lucru poate ajuta la ameliorarea unor simptome si chiar restabilirea vederii.
Tratamentele implica in primul rand abordari ce tin de stilul de viata. Acestea includ pauze de relaxare a ochilor, timp petrecut in natura, tehnici de relaxare etc. Uneori pot fi prescrisi ochelari pentru citit. Ecranul laptopului trebuie sa fie putin mai jos de nivelul ochilor, sa fie mereu curat si luminozitatea sa fie reglata. Foloseste regula 20-20-20, mai exact la fiecare 20 minute de lucru la laptop ia o pauza de 20 secunde in care sa privesti la minimum 6 metri (20 feet). Ajuta la relaxarea ochilor si reducerea oboselii oculare. Lumina atunci cand lucrati sau cititi trebuie sa nu fie prea puternica, dar nici prea slaba. De asemenea, clipiti cat mai des pentru lubrifierea ochilor. Pot fi prescrise uneori picaturi sau lacrimi artificiale.
Petreceti zilnic timp suficient in natura si aveti grija sa stabiliti un program de somn sanatos si odihnitor. Somnul este esential pentru refacerea metabolismului ocular si a functiei fiziologice. Adesea, lipsa somnului duce la ochi rosii si umflati, cearcane si probleme de vedere.
Citeste si: Protectia ochilor vara – cum ne protejam ochii de soare?
Referinte:
(1) https://www.aaopt.org/detail/knowledge-base-article/the-pseudo-pseudo-myopia
(2) http://www.pseudomyopia.com/en_GB/index.php/uvod/
(3) https://www.texaschildrens.org/departments/ophthalmology/conditions-we-treat/accommodative-spasm