Alergia la ambrozie – iata care sunt semnele si simptomele asociate, care sunt cauzele acestei alergii, cand este mai probabil sa apara si ce implica tratamentele.
1. Ce este alergia la ambrozie?
2. Simptome alergie la ambrozie
3. Care sunt cauzele?
4. Cum este diagnosticata alergia la ambrozie?
5. Ce implica tratamentul?
Ambrozia este considerata „regina alergiilor”. Aceasta planta produce un polen fin, mai intens in lunile august-octombrie. De aceea, alergia la ambrozie este printre cele mai frecvente alergii de toamna. Nu inseamna ca trebuie neaparat sa aveti ambrozie in jurul locuintei pentru a avea alergia. Polenul poate circula in aer pe distante mari, dus de vant. O alergie la ambrozie este cauzata de o reactie alergica la polenul plantei. O singura planta de ambrozie poate elibera in aer aproximativ un miliard de boabe de polen. Desi majoritatea acestor boabe cad in apropierea plantei principale, polenul este foarte fin si usor, ceea ce inseamna ca se poate raspandi cu usurinta in zone extinde, purtat de vant.
Daca sunteti alergic la ambrozie, sistemul imunitar va confunda polenul cu o substanta daunatoare. Cand inhalati sau intrati in contact cu polenul de ambrozie, corpul declanseaza un raspuns imunitar, eliberand o serie de substante inflamatorii ce provoaca simptomele de alergie. Alergiile la ambrozie sunt mai frecvente de la sfarsitul verii pana in toamna, mijlocul lunii septembrie fiind momentul de varf pentru simptomele alergiei. Din pacate, nu exista un remediu pentru alergia la ambrozie. Cu toate acestea, exista multe tratamente disponibile pentru a ajuta la gestionarea simptomelor.
Ambrozia este o planta foarte rezistenta si poate creste intr-o varietate de locatii, atat rurale, cat si urbane. Creste adesea de-a lungul malurilor apelor sau pe marginea drumurilor, precum si pe campuri deschise sau terenuri din orase.
Simptomele de alergie la ambrozie includ:
Aceste simptome sunt foarte asemanatoare cu unele simptome de raceala sau gripa. Polenul de ambrozie poate, de asemenea, agrava simptomele astmului bronsic, ducand la intensificarea tusei si a respiratiei suieratoare. Uneori, pot aparea simptome cutanate – eczeme alergice. Apar mici umflaturi si vezicule in 24-48 ore de la expunere.
Alergia la ambrozie apare atunci cand sistemul imunitar are un raspuns inadecvat la polenul plantei. In mod normal, sistemul imunitar produce modificari chimice in organism care ajuta la lupta impotriva invadatorilor, cum ar fi virusuri si bacterii. In caz de alergie la ambrozie, insa, sistemul imunitar identifica in mod eronat polenul de ambrozie inofensiv ca fiind un agent patogen periculos si incepe sa lupte impotriva lui. Este eliberata histamina ce provoaca simptomele specifice de alergie.
Sezonul polenului de ambrozie este de obicei din august pana la mijlocul lunii octombrie si atinge varfurile in septembrie. Cantitatea de polen din aer este de obicei cea mai mare dimineata, in functie de vreme. Ploaia si temperaturile scazute pot ajuta la scaderea nivelului de polen.
Persoanele care sunt alergice la alte substante sunt mai predispuse sa fie alergice si la polenul de ambrozie. Puteti avea un risc mai mare de alergie la ambrozie daca aveti si alte alergii:
De asemenea, poate exista o componenta ereditara. Aceasta alergie poate fi legata si de unele alergii alimentare. Pot aparea mancarimi si furnicaturi la nivelul gurii si gatului dupa consumul anumitor fructe si legume, mai ales morcov, piersici, pepene galben, dovlecei etc. – sindromul de alergie orala.
Diagnosticul se pune pe baza simptomelor, examinarii fizice, analiza istoricului medical – completate de anumite teste pentru alergia la ambrozie – test cutanat. Extractul de polen de ambrozie in forma foarte diluata este aplicat pe suprafata pielii prin zgariere sau prin injectare – chiar sub suprafata pielii. Daca persoana este alergica, in zona intepaturii se vor dezvolta umflaturi rosii deasupra locului de testare in decurs de 15 minute. Uneori, se efectueaza teste de sange pentru a verifica prezenta anticorpilor de ambrozie. Citeste aici mai multe despre testele alergologice sau cum sunt diagnosticate alergiile.
Desi o alergie la ambrozie nu poate fi vindecata, medicamentele va pot ajuta sa reduceti si sa gestionati simptomele. Exista o varietate de medicamente care pot fi luate in considerare pentru gestionarea alergiei la ambrozie. Pot fi utilizate singure sau in combinatie. Acestea includ:
Deoarece aceasta este o alergie sezoniera, de multe ori medicul recomanda sa se ia medicamente cu aproximativ 2 saptamani inainte de perioada in care credeti ca simptomele vor fi mai severe, in functie de experienta anterioara.
Medicul va poate recomanda uneori injectii pentru alergii daca medicamentele nu functioneaza. Injectiile pentru alergii sunt o forma de imunoterapie ce implica o serie de injectii cu alergenul specific. Cantitatea de alergen din injectie este crescuta treptat in timp. Aceste injectii modifica raspunsul organismului la alergen, ajutand la reducerea severitatii reactiilor alergice. Imunoterapia are doua forme in prezent: imunoterapia subcutanata si imunoterapia sublinguala. Acest tip de tratament are rolul de a induce toleranta imunitara fata de alergen, in acest caz, polenul de ambrozie, astfel incat sa nu mai produca reactii de hipersensibilitate.
Este important si sa reduceti pe cat posibil expunerea la polenul de ambrozie:
Simptomele alergiei orale pot fi prevenite prin curatarea, conservarea sau gatirea alimentelor inainte de a fi consumate – alimentele cu risc de a provoca alergie. Persoanele cu alergii la ambrozie sunt adesea sensibile si la anumite alimente. Afectiunea este cunoscuta sub numele de sindrom de alergie orala. Alimentele care pot provoca simptome la o persoana cu alergie la ambrozie includ banane, pepene galben, musetel, castravete, seminte de floarea soarelui, dovlecel etc.
Referinte:
(1) https://www.webmd.com/allergies/ragweed-allergy
(2) https://allergyasthmanetwork.org/allergies/pollen-allergy/ragweed-allergy/
(3) https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/ragweed-allergy/